Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Auto-Moto   ODSZKODOWANIA   Uszkodzenie samochodu w ASO za gr...

Uszkodzenie samochodu w ASO za granicą

Autor: apuk1980 02.12.11, 20:30
Witam,

mam dosyć nietypowy problem, ale żeby zrozumieć o co chodzi opiszę go od początku.
Mam skodę octavie II w wersji Kombi w wersji 1.9TDI. W wakacje pojechałem sobie na urlop do Rumunii i Bułgarii. Był to wyjazd samodzielny, bez żadnego biura podróży. Objeżdżałem samochodem oba te kraje. W drodze powrotnej po zaliczeniu kolejnej dziury w "pięknych" Rumuńskich drogach (nie da się ich nawet omijać, co najwyżej wybiera się te mniejsze) samochód stracił moc, teren był pagórkowaty, musiałem wzywać lawetę. Dobrze że miałem asistance. Zawieziono mnie z samochodem do ASO Skoda w Konstancji (duże nadmorskie miasto w Rumunii). Okazało się że od strony podwozia została rozcięta rura wlotowa powietrza do turbiny i dodatkowo rozszczelnił się układ na łączeniach tych rurek (prawdopodobnie coś walnęło o podwozie na tyle mocno żeby to uszkodzenie spowodować o czym też może świadczyć rozpruta osłona silnika od strony podwozia). Uszczelki i łączenia rur zostały naprawione poprzez części zamienne a przeciętej rury nie mieli na wymianę to zrobili prowizoryczną łatę owiniętą specjalnym sznurkiem i taśmą uszczelniającą z rekomendacją żeby to wymienić jak wrócę do kraju. Naprawa trwała ze 2h może (tyle stał samochód w serwisie). Udało mi się przejechać 4-5h po wyjechaniu z warsztatu. Samochód po tym czasie znowu zaczął się zachowywać jak poprzednio - stracił moc, a to były już bardzo wysokie góry. Znowu była laweta i tym razem zawieziono mnie do ASO Skoda w Braszowie(miasto obok którego jest ten znany zamek Draculi - jedno z największych w Rumunii). Okazało się że rozleciała się turbina i to w drobny mak a przez to uszkodzone zostały inne elementy - rurki i intercooler. Naprawa była mocno kosztowna. ASO stwierdziło że uszkodzenie turbiny wystąpiło na skutek pojawienia się obcego ciała w układzie wlotowym powietrza.
Przed wyjazdem w ASO Skoda w Warszawie sprawdzałem stan techniczny pojazdu włącznie z diagnozowaniem i weryfikacją stanu turbiny i wyszło że wszystko jest ok.
Po powrocie do kraju sprawę zgłosiłem do ubezpieczyciela gdyż posiadałem AC na wszystkie kraje UE. Ubezpieczyciel po weryfikacji przez rzeczoznawcę stwierdził że uszkodzenia powstały samoczynnie w procesie eksploatacji i nie są następstwem zdarzenia drogowego. Nie poddałem się łatwo i wynająłem niezależnego rzeczoznawcę który zrobił mi dodatkową ekspertyzę - bardzo szczegółową i z dużym opisem - którą mi przekazał. Spodziewałem się, że wynik tej drugiej awarii jest następstwem rozcięcia tej rury w silniku. Mój rzeczoznawca stwierdził, że napewno pierwsza awaria jest wynikiem zdarzenia drogowego i za to ubezpieczyciel powinien mi zwrócić pieniądze a druga awaria jest wynikiem nieprawidłowo wykonanej naprawy w pierwszym warsztacie(nieprawidłowo przeczyszczony układ od turbiny) i to oni powinni za to odpowiadać.

Dochodzimy do sedna mojego problemu: z tego co wiem naprawy wykonywane w ASO Skody, przynajmniej w Polsce, są na gwarancji i to takiej rozszerzonej, czyli jeśli na skutek błędnej naprawy samochód ulegnie uszkodzeniu w większym stopniu niż wynika to z pierwotnej usterki to ASO zwraca koszty finalnej naprawy lub wykonuje tą naprawę nieodpłatnie.
Moje pytania to:
co ja teraz powinienem zrobić? Chciałbym odzyskać zwrot kosztów drugiej naprawy oraz kosztów rzeczoznawcy.
Czy Skoda odpowiada za wszystkie swoje ASO centralnie czy też muszę dochodzić swoich roszczeń w Rumunii?

PS: posiadam faktury i opisu z obu warsztatów z Rumunii. Posiadam opinię rzeczoznawcy od ubezpieczyciela oraz niezależnego (certyfikowanego)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.