Dodaj do ulubionych

MARIO, co jam zrobić dzisiaj na kolację? Poradź.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:06
MARIO, co jam zrobić dzisiaj na kolację? Poradź proszę bo pomysłu nie mam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Comber jagniecy Re: male conieco dla lasuchow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:58
      polecam Comber jagniecy z cebulka i mlodymi kartofelkami
      a oto przepis ( gdybys go nie znal ):

      Czas przygotow. 1,5 godz.
      1 kg combra jagniecego,
      750 g mlodych kartofli,
      400 g mlodych cebulek,
      30 g smalcu,
      3 lyzki oliwy,
      kilka galazek swiezego rozmarynu,
      kilka listkow swiezej szalwi,
      kilka lisci laurowych,
      sol, pieprz.

      1. Comber pokroic w sredniej wielkosci kawalki. Umyc, osuszyc.
      2. Cebulki obrac. Polowe z nich pokroic w cienkie plasterki.
      3. Mlode kartofle umyc, wytrzec szorstka sciereczka. Nie obierac!
      4. Rynienke do pieczenia wysmarowac smalcem. Wlac oliwe, dodac szalwie, lisc
      laurowy, rozmaryn oraz cale i pokrojone cebulki. Ulozyc w tym kawalki miesa.
      Osolic, opieprzyc.
      5. Piec 1 godz. w ogrzanym do temp. 230żC piekarniku. W polowie pieczenia dodac
      kartofle. Od czasu do czasu przewracac kawalki miesa i jarzyny.

        • singielek1 Re: male conieco dla lasuchow:) 23.11.05, 17:47
          Drogi Panie Kolego,

          comer chyba naprawdę był dobry. Podaję łatwy przepis na najlepsze na śwoecie
          ciasto owocowe. Warto spróbować !

          Składniki:
          – 1 kostka masła.
          – 2 szklanki cukru.
          – 1 łyżeczka soli.
          – 4 jajka.
          – 1 szklanka suszonych owoców.
          – 1 szklanka orzechów.
          – Sok cytrynowy.
          – Proszek do pieczenia.
          – 3-4 szklanki dobrej whisky.

          Sposób przygotowania
          Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź, czy whisky jest dobrej
          jakości. Dobra… prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia
          kuchenne.

          Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba… By być tego pewnym, nalej
          jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz operację.

          Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj
          łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W międzyszasie zprawdź, czy wisky jest na pewno
          taka jak czeba. Najlepjej sklaneczke. Otfórz drugo butelkie jeżli czeba.

          Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś
          jakoź wiski, żepy pootem gosie nie mufili, sze jest trujnoca.

          Wszuś do miszki szyską sól jaką masz w domu, czy so tam masz, szysko jedno so.
          F sumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz!

          Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehamy i sukrem, fszystko jedno,
          i frzudź monki ile tam masz domu.

          Osmaruj piesyk maseem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni,
          saaaamknij zwiszki. Sprawś jakośś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.

          Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: kolega Re: male conieco dla lasuchow:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 15:06
            Pyszne. Ciasto urosło jak nigdy. Tylko później gazy po nim straszne. Ale nic
            to. Aby się odwdzięczyć podaję przepis na ""Gulasz segetyński od Lei"":

            Składniki:

            600g mięsa wieprzowego
            400g kiszonej kapusty
            200ml słodkiej śmietany (najlepiej 18% w zwyż z kartonika)
            2 łyżki mąki
            40g smalca
            1 cebula
            czosnek (ja daję jakieś 4 ząbki)
            1 kostka rosołowa
            paryka mielona słodka
            pieprz, kminek, sól

            Z kostki rosołowej przygotować bulion.
            Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso,
            dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony
            przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co
            jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić
            kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać
            do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli (
            coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz.

            Pozdrawiam i życzę smacznego.
            Proszę także o nowe przepisy.


            • singielek1 Re: male conieco dla lasuchow:) 24.11.05, 15:39
              Drogi Kolego !
              Bardzo Cię przepraszam za te straszne gazy, mam nadzieje, że nie po whisky.
              Twoją receptę n agulasz segedyński z powodu bardzo dużego sentymentu dla
              Węgirek i Węgrów pozwoliłem sobie skopiować do odpowiedniego pliku kulinarnego.
              Masz jakies namiary do Lei ?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka