Dodaj do ulubionych

Przyprawy w Twojej kuchni

27.01.11, 08:38
Czego używasz poza pieprzem, solą i cukrem? Przejrzałem wczoraj szufladę z przyprawami, mam tymianek, imbir, curry, czosnek granulowany, natkę suszoną, bazylię, zioła prowansalskie (które uwielbiam), cynamon i majeranek. Chyba jak na zapas u faceta potrafiącego ugotować kilka potraw to sporo smile A Wy czego używacie, do czego i jak dużo. Podzielmy się spostrzeżeniami.
--
Sibelius
Edytor zaawansowany
  • nuova 27.01.11, 10:21
    -sól morska-
    -pieprz cz.-
    -koniecznie zawsze mam w szafce kostki rosołowe (moje ostatnie odkrycie: cielęce)-
    -cynamon-
    -liść laurowy i suszony i świeży smile (znad Adriatyku)-
    a cukier to mam, jak przyniosę taki w saszetkach z kawiarni etc. smile)
    --
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/6793e73bd5.png
  • f.l.y 27.01.11, 14:39
    dodatkowo do w/w używam jeszcze:

    - pieprz ziołowy /w mojej kuchni do wszystkiego/
    - kminek /do pieczenia chleba, do gulaszu węgierskiego/
    - gorczycę
    - ziele angielskie /do marynowania smażonych ryb/
    - maggi w płynie
    - przyprawa włoska /do mięs, bigosu, smażonej cebuli, grilla/
    - grill ziołowy
    - czosnek świeży
    - kardamon /kawa, herbata - do potraw jeszcze nie dawałam/
    - szafran, kurkuma - do zabarwiania zupy serowej, ryżu
    - pieprz cayenne
    - pieprz kolorowy /dla oczu bardziej, niż smaku/
    - pieprz kolorowy świeży (w zalewie właściwie) - do sosów, dla oka jw
    - czarnuszka /do pieczonych paluszków, ciastek z ciasta francuskiego, dla ozdoby bardziej/
    - cząber /do mięs, z rzadka jednak/
    - lubczyk
    - chilli pestkowe /do potraw 'na wynos' które robię nie dla siebie/
    - oregano /zapiekanki, pizze itp/ - dobre do smażonych ryb

    i mrożę świeży koperek (suchy) pokrojony, w pudełeczku i w zamrażalniku, do zup, drugich dań.. i koniecznie suchy, bo mokry to już nie jest to...

    kostki rosołowe, które nagminnie kiedyś stosowałam zamieniłam na skrzydła z kurczaka, żeberka na wywar..
  • sibeliuss 27.01.11, 15:43
    Kostki rosołowe używam od wielkiego dzwonu do kuskus.
    --
    Sibelius
  • nuova 31.01.11, 08:42
    doprecyzuję:
    nie używam świeżego liścia smile
    ----
    Używam jeszcze przyprawy do dań z ziemniaków
    --
    North Atlantic Terrorist Organisation (z forum GW)
  • woojtek_m 07.02.11, 16:38
    chilli czosnek mielony, kardamon, kolenadra,kurkuma, adzwan . swiatprzypraw.com.pl
  • nadia_m 28.01.11, 13:38
    pieprz bialy
    pieprz ziolowy
    papryczki ostre suszone i swieze (doniczka)
    papryka slodka
    galka muszkatolowa
    cynamon
    rozmaryn (doniczka) ale mam tez suszony
    bazylia (mroze liscie)
    natka (mroze liscie posiekane)
    koperek (mroze)
    szfran
    curry
    majeranek
    szalwia
    mieta
    tymianek

    eto wsio
  • nuova 31.01.11, 08:38
    Nadia_m, powiedz mi w jakiej temp. rośnie twój rozmaryn? bo ja z moim mam problem... Chyba go przesuszyłam, bo zaczęły odpadać igiełki...
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/63b9bb4cdd.png
  • jojo-anna 28.01.11, 22:54
    uwielbiam balsamico!!!

    moje ulubione danie gdy pomidory sa w pelni to pomidor kukurydza z puszki balsamico (sol i pieprz)

    mniami
  • gazeta_mi_placi 29.01.11, 23:35
    Pieprz, sól, bazylia, oregano, vegeta, papryka w proszku, chili, przyprawa do kurczaka, goździki, curry i chili.
  • sibeliuss 30.01.11, 02:47
    gazeta_mi_placi napisała:

    > przyprawa do kurczaka,

    Unikam tego, bo ma glutaminian.
    --
    Sibelius
  • fraaumiaau 30.01.11, 11:21
    chilli bo lubię na ostro, pietruszka ( do sałatek mistrzostwo) curry, bazylia, oregano, kolendra, papryka w proszku, cynamon. A także podczas gotowania używam sosów- mój ulubiony sos ostrygowy. I przepyszne marynaty do mięs
  • cleo1976 04.02.11, 11:29
    Sól, cukier, cynamon, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, papryka słodka, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, curry, czubryca, ziele angielskie, liść laurowy, koperek, czosnek granulowany, kostki rosołowe cielęce, jarzynka. Czasem jakieś gotowe mieszanki jak się trafią takie na targach bez glutaminianu sodu.
  • mala-mila 04.02.11, 12:55
    mam cukier trzcinowy, pieprz biały, czarny, kolorowy, sól do peklowania, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, curry, papryka ostra, papryka słodka, ziele angielskie, listek laurowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, gorczyca, zioła prowansalskie, rozmaryn, wanilia. Na parapecie rośnie szczypiorek, koper, bazylia i pietruszka. Tyle mam bo używam, mam też obok sos sojowy i rybny - u mnie leżą na tej samej półce bo dużo używam do przyprawiania.

  • semi-dolce 05.02.11, 13:43
    Majeranek, bazylia, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, natka pietruszki, koperek, pieprz kolorowy, cayenne, chilli, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ryb, vegeta, kostki rosołowe, sól peklowa, sól morska, sól zmiękczająca mięso, cząber, goździki, ynamon, kurkuma, gałka muszkatałowa, przyprawa do kawy, sosy do lodów, sosy do sałatek, cukier biały, trzcinowy, fruktoza.
    --
    www.dzikiedzieci.pl/
  • malavida 06.02.11, 16:28
    ale tak naprawdę kocham wszelkie przyprawy i nie wyobrażam sobie potraw bez dodatku ziół, czy innych przypraw. Najczęściej sięgam po czosnek granulowany, pieprz ziołowy, słodką paprykę i cynamon (ten ostatni do słodkich potraw). Poza tym z ziół - oregano, koperek, bazylia, tymianek, majeranek, z innych przypraw - gotowa mieszanka curry, chili, kardamon, imbir, anyż, przyprawa do pierników. Poza tym często eksperymentuję - ostatnio kupiłam mielone nasienie kozieradki, wcześniej przyprawę arabską, ale szczerze powiedziawszy nie zachwyciła mnie swoim smakiem.
    --
    "Nie mam religii i czasami chcę by wszystkie religie znalazły się na dnie morza. Tylko słaby władca potrzebuje religii by uprawomocnić swe rządy - to tak jakby złapał swój naród w pułapkę" ~ Mustafa Kemal Atatürk
  • anula36 06.02.11, 23:29
    a macie jakas ulubionego producenta przypraw/ziol? Ja sie trzymam KOtanyi bo kiedys na jakims forum wyczytalam ze to producent wart zaufania,ale moze sa jacys lepsi?
    --
    www.zdrowydzien.info/
  • f.l.y 07.02.11, 12:51
    trzymam się Kotanyi, ale tylko dlatego, że ich mieszanka pieprzu ziołowego jest dla mnie najlepsza...

    a to jakiego producenta kupię sól, pieprz itd...jest mi generalnie rybka...

  • malavida 28.02.11, 20:14
    Ja jestem wierna NMR. Tak świetnie się składa, że akurat w moim mieście mają zakład produkcyjny i przyprawy kupuję na miejscu w firmowym sklepiku po cenach hurtowych. Duży wybór przypraw, dobra jakość.
    --
    "The deepest sin against the human mind is to believe things without evidence" — Aldous Huxley
  • matt.j 07.02.11, 00:46
    > Czego używasz poza pieprzem, solą i cukrem? Przejrzałem wczoraj szufladę z przyprawami, mam tymianek, imbir, curry, czosnek granulowany, natkę suszoną, bazylię, zioła prowansalskie (które uwielbiam), cynamon i majeranek.

    Poza tym co wymieniłeś to jeszcze: czarnuszka, czubryca czerwona i zielona, pieprz cayenne, piri-piri, papryka słodka i ostra, pieprz zielony, biały i syczuański, rozmaryn, owoce jałowca, cumin, garam masala, kurkuma, kminek, liście laurowe, goździki, kardamon. Trochę tego jest smile
    Czosnek wolę świeży. Imbiru świeżego też sporo używa się u nas.


    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/hf/vd/dlyx/4Gr6Afgi3pptWixKwX.jpg
  • anula36 07.02.11, 19:10
    sol staram sie kupowac bez antyzbrylacza.
    --
    www.zdrowydzien.info/
  • vasilip 08.02.11, 08:56
    Mielony korzeń lubczyka na 1 miejscu. Po za tym wszelkie inne.
    --
    Irasiad jest bardzo zdenerwowany na tą małpę w czerwonym...
  • sibeliuss 03.03.11, 15:01
    I do czego dodajesz?
    (wierzysz, że to afrodyzjak???)
    --
    W życiu wszystko jest pożyczone
  • vasilip 07.03.11, 07:55
    Głownie do mięs (sosów) i jak i innych potraw, nie wierzę w żadne afrodyzjaki
    --
    Irasiad jest bardzo zdenerwowany na tę małpę w czerwonym...
  • malavida 06.03.11, 19:50
    Rzadko używam, bo mierzi mnie jego selerowy smak. Lubczyk może powodować u niektórych osób fotoalergię. Po wystawieniu ciała na słońce na skórze może pojawić się wysypka. Ale to chyba jego jedyna wada, bo poza tym jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych i korzystnych dla ludzkiego organizmu związków, m.in. fitosterole i kwasy polifenolowe, w tym kawowy, który działa przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne oraz przeciwmiażdżycowo. Więc jeśli ktoś lubi selerowate, to szczerze zachęcam do spróbowania. Ale ta fama afrodyzjaka to chyba tylko taka ludowa bajka big_grin
    --
    "The deepest sin against the human mind is to believe things without evidence" — Aldous Huxley
  • bebiak 17.03.11, 23:14
    Cała masa i to taka, że nie będę wymieniać. Wydawało mi się zresztą, że już z przypraw u nas dostępnych nic mnie nie zaskoczy a tu wczoraj nie mogłam znaleźć w domu kolendry. Zrobiłam dokładny przegląd półek w szafce i uświadomiłam sobie, że nigdy jeszcze kolendry nie potrzebowałam - tak się jakoś zdarzyło, a właśnie czas nadszedł.

    Dziś nabyłam po raz pierwszy (już zmieliłam) - do mieszanki siedmiu przypraw z arabskiej kuchni.

    Najwięcej używam chyba oregano, bazylii, czosnku, cynamonu i białego pieprzu - tak mi się wydaje. Stosunkowo rzadko w użyciu u mnie estragon no i ta kolendra.
    Nie używam vegety i stosunkowo mało solę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka