Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polska i świat   KRL-D   Ił 62 zasięg?

Ił 62 zasięg?

Autor: kimokson 23.02.10, 14:03
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Panowie, chyba jednak mylicie iły 62 z tupolewami 154?
Lotowski Ił-62M w drugiej poł. lat 80. był w Phjongjangu przy okazji wizyty gen. Jaruzelskiego na Dalekim Wschodzie.
Iły-62 mają duży zasięg, te lotowskie, starszego i nowszego typu, długie lata latały m.in. do N. Jorku, Chicago czy Toronto bezpośrednio, BEZ żadnych "dolewek" po drodze! Również Pekin był zwykle lotem bezpośrednim. Czartery do Tokio siadały w Moskwie, ale nie pamiętam, z jakiego powodu (wydaje mi się, że chodziło o wodę pitną).
W 1993 iłów w Locie już nie było. Ostatnie loty odbyły się bodajże w 1991 r.

Tu-154 na trasie Moskwa-Phjongjang zwykle siadał dwa razy, w Omsku i Irkucku. Nie wiem, jak jest w tej chwili.
W latach 80., kiedy do KRLD w sezonie regularnie latali turyści Orbisu, ówczesny Dzosonminhang (obecnie Air Koryo), miał ich odbierać z Warszawy, ale jeśli mnie pamięć nie myli, sprawa rozbi(ja)ła się o catering.
Pamiętam również loty Dzosonminhangu na trasie Phjongjang-Berlin i Phjongjang-Sofia.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.