Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polska i świat   Wielka Brytania i Irlandia   POLKI W ANGLII

Płacenie za pomaganie

Autor: karolajna83g 10.05.11, 19:27
Czy zdarzyło Wam się zapłącić za to, że ktoś Wam pomógł np w wypełnieniu dokumentów lub za zwykłe załatwienie sprawy?
Sprawa ma się następująco:
Przyjechałąm na Wyspy w czerwcu 2010 i "znajomi" jak się dowiedzieli, że dobrze znam angielski zaczęli to wykorzystywać. Prosili o pomoc w wypełnieniu stosu dokumentów odnośnie dofinansowań, pójście z nimi do urzędów, pojechanie z nimi do agencji pracy, zadzwonienie na infolinię itp.
Nigdy nic od nich nie chciałam, przynosili jakieś czekoladki lub tanie wino, ale kurczę, w końcu ja płaciłam za swój angielski, więc czemu oni nie mają mi płacić za mój, w sumie, stracony czas?

Taki jest argument, który przekazałam ostatnio znajomej a ta obrobiła mi du** mówiąc, że nie powinnam tak robić, bo tak nie wypada i kiedyś oni mi z pewnością pomogą.

Dodam, że nie są to znajomi "do tańca i do różańca" a dzwonią do mnie tylko jak coś chcą, nigdy nie wpadną bezinteresownie na kawę, nigdy na tę kawę nawet nie zaproszą. Czysty biznes.

Nie uważam, żeby oni mi w jakikolwiek sposób kiedykolwiek pomogli a nawet gdyby- jestem również gotowa, żeby im zapłacić.

Co Wy o tym myślicie? Płaciliście kiedyś komuś za pomoc? Nie mówię tu o przyjaciołach, bo to raczej jest oczywiste.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.