Dodaj do ulubionych

Co dzis jecie na obiad?

24.10.06, 11:23
Może ten wątek stanie się zbiorem pomysłów dla osób z dylematem, co znowu
zrobić na obiad.

To ja pierwsza:

U nas dzisiaj zwykły gulasz + ziemniaczki + surówka: buraczki z papryką.
Edytor zaawansowany
  • 24.10.06, 12:50

    Zupa miso z warzywami gotowanymi na parze (oyster mushrooms, mangetout i mloda
    cukinia i mloda cebulka) plus tarta marchewka z ryzowym vermicelli - taka domowa
    kopia mojej ulubionej zupy z Wagamamy ;-)


    --
    The London Dog
  • 24.10.06, 14:13
    ja dzis sprobuje zrobic ta zupe co jest w najnowszej gazetce asdy... z porow,
    ziemniakow i ryby wedzonej... dam znac co wyszlo ;-)
  • 24.10.06, 15:19

    pstrag pieczony w folii
  • 24.10.06, 15:20
    Ryba pieczona z warzywami i kaszka cous cous - moja rodzina zwariowala na
    punkcie ryb - moga jesc codziennie (ja zreszta tez)
  • 24.10.06, 18:11

    Patch - jak pieczesz rybe z warzywami? Pytam bo bo rybe czesto jadasz ? ;-))

    Ja mam jeden dobry przepis (Gordon Ramsey) ale mi sie znudzil... Masz jakies
    ciekawe pomysly?

    Inaczej na lenia pieke lososia z pesto (mam rozne rodzaje pesto wiec nie zawsze
    ten sam ;-)lub dorsza ze swieza kolendra, czosnkiem i sokiem z limonki...



    --
    The London Dog
  • 24.10.06, 20:07
    Rybe jadamy na kilka sposobow, zaden z nich nie jest specjalnie wyszukany ani
    oryginalny, a to danie, ktore jedlismy dzisiaj robie tak:
    Rybę nacieram wegeta i pieprzem, odstawiam na 5-10 min. Kroje warzywa:
    marchewkę, cukinie w wąskie talarki, paprykę w wąskie paseczki. Wrzucam
    wszystko do miseczki, polewam oliwą i do tego wyciskam czosnek. Przyprawiam
    szczyptą bazylii. Rybę układam w folii aluminiowej, obkładam ją warzywami,
    polewam reszta oliwy z oliwek. Całość zawijam w folie aluminiową. Wkładam do
    piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na okolo godzinke.
    Najbardziej lubimy jadac ryby morskie. W Polsce zajadalam sie panga - rewelacja
    - tutaj jemy najczesciej dorsza.
  • 24.10.06, 21:16
    patch_of_heaven napisała:

    > Rybe jadamy na kilka sposobow, zaden z nich nie jest specjalnie wyszukany ani
    > oryginalny, a to danie, ktore jedlismy dzisiaj robie tak:
    > Rybę nacieram wegeta i pieprzem, odstawiam na 5-10 min. Kroje warzywa:
    > marchewkę, cukinie w wąskie talarki, paprykę w wąskie paseczki. Wrzucam
    > wszystko do miseczki, polewam oliwą i do tego wyciskam czosnek. Przyprawiam
    > szczyptą bazylii. Rybę układam w folii aluminiowej, obkładam ją warzywami,
    > polewam reszta oliwy z oliwek. Całość zawijam w folie aluminiową. Wkładam do
    > piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na okolo godzinke.
    > Najbardziej lubimy jadac ryby morskie. W Polsce zajadalam sie panga -
    rewelacja
    > - tutaj jemy najczesciej dorsza.


    Robie tak samo ale BEZ TEJ OLIWY! Po co tyle tluszczu?
  • 24.10.06, 22:50
    he he - zapytaj o to moich chlopakow - dla mnie to moze byc w ogole bez
    tluszczu, ale im za sucho...
  • 25.10.06, 22:32


    Natalia - ja rowniez dodaje oliwy ze wzgledu na walory smakowe poza tym biala
    ryba latwo schnie podczas pieczenia. Oliwa to dobry tluszcz wiec naprawde lyzka
    w ta czy druga strone nie ma znaczenia.

    --
    The London Dog
  • 26.10.06, 10:43
    zamiast oliwy mozesz dodac lyzke bialego wina - bedzie jeszcze lepsze i tez nie
    wyschnie :)

    Ewa
  • 26.10.06, 12:25

    Czesto daje i to i to jak w przepisie ponizej;-)

    Z drugiej strony, po prostu lubie smak oliwy. Nie bez kozery w dobrych wloskich
    restauracjach serwuja swiezo upieczony chleb do maczania w dobrej oliwie ;-)

    A tak na marginesie - pieczecie swieza rybe - taka z luskami i glowa? Ile razy
    probowalam, wyszla mi ta ryba jakas nie za specjalna... No chyba pstrag wyszedl
    mi najlepiej wg. przepisu Jamie Olivera ale reszta - bez szalu... Macie jakies
    sprawdzone przepisy - na swieza makrele na przyklad?


    --
    The London Dog
  • 25.10.06, 22:32
    Dzieki Patch!

    To robisz bardzo podobnie do mnie tylko ze ja dodaje tez suszone pomidory i
    swiezy tymianek bo lubie ten smak ;-)


    --
    The London Dog
  • 25.10.06, 22:50
    O widzisz - tymianek!!!! Zupelnie zapomnialam, tez bardzo go lubie - dodam
    nastepnym razem. Mialam wlasnie dodac o tej oliwie - ubieglas mnie, ale nic
    dodac nic ujac:)
  • 25.10.06, 23:36

    Przepis Gordona Ramsay. Bardzo lubie ten przepis - robie go tez z normalna sola
    (nie cytrynowa) proste szybkie i wychodzi pycha. Zamiast wina czasami dolewam po
    prostu slabego bulionu warzywnego (marigold jest najlepszy wg. mnie) Do tego
    jak robie te paczuszki to mi tak zgrabnie nie wychodzi wiec uzywam zszywacza
    zeby to sie kupy trzymalo ;-) Tu mozesz zobaczyc wideo jak te paczuszki robi -
    jemu zgrabnie wychodza, mnie nie ale efekt koncowy jest super tak czy tak ;-)

    Ramsay uzywa tez papieru zamiast folii i ja sie przerzucilam na papier -
    pieczenie w papierze sprawia ze ryba bardziej 'oddycha' podczas pieczenia.

    Ingredients
    4 servings

    # 2 small carrots, peeled
    # 2 small leeks, white part only
    # 3-4 spring onions, trimmed
    # 4-5 garlic cloves with skin on, halved
    # few rosemary sprigs, leaves only
    # few thyme sprigs
    # 8 skinned lemon sole fillets, about 150-175g each
    # few dill sprigs
    # about 100ml dry white wine
    # olive oil
    # sea salt and freshly ground black pepper

    Method

    Preheat oven to 200°C/Gas 6.

    Cut out eight large squares of baking parchment, measuring about 30x30cm. Thinly
    slice the carrots, leeks and spring onions on the diagonal. Tip the vegetables
    into a bowl and add the garlic and herbs. Scatter the mixture in neat piles in
    the centre of four of the parchment sheets.

    Season each sole fillet with salt and pepper and place a few dill sprigs on top.
    Roll up the fillets, enclosing the dill and place two rolled fillets on each
    pile of vegetables. Drizzle with olive oil and sprinkle with salt and pepper.

    Place another sheet of paper on top of each parcel and using short folds, secure
    the edges to seal in the fish and vegetables. When you’ve reached the last fold,
    carefully pour in a generous splash of white wine and a little water. Seal the
    parcels and place on one or two large baking sheets. Bake for 20-25 minutes
    until the lemon sole feels firm in the middle.

    Tu przepis i wideo przyrzadzania:

    www.channel4.com/life/microsites/F/fword/lemonsole.html
    --
    The London Dog
  • 25.10.06, 23:56
    Bardzo ladnie to wyglada - musze sprobowac z tymi paczuszkami - i przygotuje
    sobie zszywacz;)
  • 26.10.06, 19:57
    Wlasnie zjedlismy Twoja rybke :). BYla dobra, ale przepis "obiecywal" ciekawszy
    smak. Wyszla jakas taka "malo wyrazna". Moze cos zle zrobilam? Ale co?

    Ewa
  • 26.10.06, 23:17

    Z przepisu Gordona Ramsey? Ciesze sie ze sprobowalas ;-)

    Faktycznie, jest bardzo delikatna bo ze wzgledu na plyn jest bardziej ugotowana
    na parze niz pieczona. Ja dodaje bulionu zeby nadac ciut wiecej smaku...
    --
    The London Dog
  • 27.10.06, 12:37
    wszystkim nam smakowala, ale brakowalo tego "czegos" :) Sprobuje z bulionem :)

    Dzieki za przepis.

    Ewa
  • 24.10.06, 16:01
    Jakos tak wyszlo, ze u nas dzis typowy sunday roast ;)
    Pieczony filet wolowy i warzywa zapiekane(pasternak, marchewka, brukselka)
    Do tego salatka z pomidorow i papryki
    --
    5plus
  • 24.10.06, 16:13
    U mnie dzis zupa z czerwonej soczewicy z makaronem.
  • 24.10.06, 16:19
    A u nas watrobka drobiowa z cebulka i jablkiem, ogorki konserwowe plus ryz
    brazowy dla mnie i ziemniaki dla Malzowidla.
  • 24.10.06, 19:33
    A u nas prawie golabki. Pisze "prawie", bo jeszcze nigdy nie udalo mi sie tutaj
    kupic wystarczajaco duzej kapusty , zeby zrobic prawdziwe golabki. Zamiast tego
    robie zapiekanke golabkowa - farsz ten sam + podduszona kapusta, przekladana
    liscmi wloskiej lub cukrowej. Polecam wam bardzo strone www.mniammniam.pl/

    Ewa

    p.s.

    a wczoraj mielismy fritatte


    składniki
    trzy czwarte kilograma ziemniaków - nadają się wszystkie gatunki, które nie
    rozwalają się podczas gotowania - np. irga lub irysy
    cukinia wielkości dużego ogórka
    jedna cebula średniej wielkości
    ser feta
    świeży szpinak [można zastąpić liśćmi świeżej bazylii]
    6 jajek
    oliwa
    masło
    przyprawy

    sałata:
    4 pomidory średniej wielkości
    dwie czerwone cebule
    garść czarnych oliwek
    sok z cytryny
    oliwa
    świeże [od biedy może być suszone] oregano
    bazylia
    biały pieprz
    sól


    sposób przygotowania
    Danie to bardzo kolorowe i w zasadzie zawsze inne, bowiem można je dowolnie
    modyfikować - dzięki temu, za każdym razem może być podróżą w nowe konstelacje
    smaków i wizualnych przeżyć - bowiem tylko od inwencji twórcy zależy, co się
    znajdzie w środku - a może to być naprawdę wszystko.

    Potrawę zaczynam od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieram i kroję na bardzo,
    ale to bardzo cienkie plasterki - używam do tego malaksera. Podobnie czynię z
    cukinią, z tym, że jej nie obieram. Cebulę zaś obieram i kroję na niezbyt drobną
    kostkę.

    Na patelni, koniecznie NIE teflonowej, rozgrzewam słuszny kawałek masła - około
    jedną czwartą kostki. Do masła dodaję 2 łyżki oliwy. Kiedy to wszystko się
    pięknie rozpuści, wrzucam na patelnię cebulę i przez chwilę podsmażam, następnie
    dodaję ziemniaki i smażę następne pięć chwil, często mieszając. Kiedy ziemniaki
    trochę zmiękną i zmienia swój kolor na bardziej jadalny - powinny się smażyć
    jakieś dziesięć minut - dodaję do nich cukinię i liście szpinaku, lub bazylii.
    To wszystko pozostaje na patelni jeszcze przez jakieś 3 minuty.

    Teraz czas na jajka - pozbawione oczywiście skorupek - mieszam intensywnie w
    misce. Do jajek dodaję trochę posiekanej natki pietruszki i kawałek sera feta
    [jakieś 10 dag], pokruszonego palcami na niezbyt małe kawałki. Jeszcze duża
    porcja białego, świeżo zmielonego pieprzu i masa jajowa jest gotowa.

    Tą masą zalewam ziemniaki z cukinią - smażę wszystko na patelni, delikatnie nią
    obracając tak, by jajka pokryły wszystkie ziemniaki i cukinię.

    Wersja bardziej kolorowa zawiera jeszcze pomidory - dodaję kilka obranych i
    pozbawionych "wnętrzności" i pokrojonych w ósemki pomidorów do ziemniaków przed
    wlaniem masy jajowej.

    Kiedy jajka zaczną się ścinać mocno na bokach patelni, zdejmuję ją z ognia i
    wstawiam do piekarnika nastawionego na "grill" w temperaturze 180 stopni.
    Fritatta będzie tam siedziała tyle czasu, ile zajmie przygotowanie sałaty - to
    znaczy nie więcej niż 8 minut.

    Sałatę zaczynam od wysmarowania miski, w której będę ją podawał, przekrojonym
    ząbkiem czosnku - sałata bowiem powinna tylko lekko emanować aromatem czosnku,
    tak by nie zabił innych zapachów.

    Pomidorów w tym przypadku nie obieram - kroję je tylko na ósemki i pozbawiam
    środków. Pomidory wrzucam do miski. Czerwoną cebulę - bardzo ładnie wygląda i ma
    taki zniewalający, słodki smak - kroję wzdłuż na niezbyt cienkie "piórka".
    Wrzucam do miski, w której są już pomidory. Na tym wszystkim lądują czarne
    oliwki - tak, czarne są bardzo ale to bardzo - mają delikatniejszy aromat niż
    zielone, poza tym dają niecodzienne efekty wizualne.

    Sałatę polewam oliwą - dużą ilością oliwy, spryskuję sokiem z cytryny, solę i
    posypuję dużą ilością białego pieprzu.

    W tej chwili fritatta jest już gotowa. Wyjmuję ją z pieca, posypuję wielką
    ilością siekanej natki pietruszki i na patelni podaję na stół.

    Najlepszym dodatkiem do tych potraw jest mineralna woda z dodatkiem soku z cytryny.
  • 24.10.06, 20:03
    Dziewczyny, a kiedy Wy na to wszystko znajdujecie czas??? :)

    Jak widzę taki długi przepis jak ten powyżej, to owszem podziwam, ale z braku
    czasu wszystko jest u mnie dużo mniej skomplikowane, tzn mam tyle czasu aby
    podczas gotowania sie ziemniaków wykombinować do nich jakieś mięsko, a to około
    15 min :(.

    pozdróffka
    --
    home is where the heart is...
    Wiki i Pola - dwa małe łobuziaki
  • 24.10.06, 23:30
    pracuje tylko do 15 i lubie gotowac :) A fritatte robi sie w ~35-40 minut.
    Warto sprobowac chociazby w sobote :)

    Ewa
  • 25.10.06, 00:34
    Kupilam dzis uszka w Sommerfield.
    Dwie paczki, jako ze w UK trudno o sypane buraki, zapytuje - do jakiej zupy
    dodac mozna uszka?
  • 24.10.06, 21:34
    zurek na zakwasie
    a na drugie kawal dziczyzny wlasnorecznie ustrzelonej plus marchewka
  • 25.10.06, 12:36
    Ja dzis robie pieczony filet rybny zawijany w bekon (posmarowany musztarda). Do
    tego ziemniaczki i jakas surowka.
  • 25.10.06, 22:58
    czy mogę poprosić o przepis??


    U nas dzisiaj zupka szczawiowa
  • 26.10.06, 13:11
    Nie wiem czy to mnie prosilas o przepis, ale napisze bo bardzo prosty.
    Filet rybny (dowolna ryba, ja robilam dorsza) posolic, popieprzyc, skropic
    cytryna lub lemonka. Kilka plastrow bekonu posmarowac musztarda i zawinac w nie
    filety. Wszystko zawinac w folie. Wstawic w naczyniu zaroodpornym odkrytym do
    nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20, 25 minut. I gotowe. Pycha!
  • 26.10.06, 14:23
    Dobry pomysl z owijaniem bekonem bo ladnie trzyma wilgoc w srodku ryby

    I ja dolacze z radami na rybe 'w powijakach' w takim razie

    Z takiej klasyki to bekonem mozna owinac tez lososia a jesczcze lepiej cienkim
    plastrem szynki parmenskiej - mozna tez posmarowac klasycznym zielonym pesto
    lub tapenada i wtedy owijac szynka - proste i pyszne ;-)


    --
    The London Dog
  • 25.10.06, 23:41
    Ostatnio bardzo nudno (naprzeciwko miejsca gdzie kontraktuje jest tylko coffee
    shop i M&S.). Wiec albo salata z lososiem (za zmiane z king prawns) albo goraca
    bagietka z brie + pomidor + bazylia. Na deser obowiazkowo mango chunks. Ten
    kontrakt dobiega konca i w skowronkach wracam do miasta :-)
  • 30.10.06, 22:49
    U nas dzisiaj prawie domowy barszcz biały. Prawie bo doprawiany barszczem z
    torebki Winiary
  • 26.10.06, 18:16
    aga2411 napisała:

    Chlast

    > U nas dzisiaj ... + surówka: buraczki z papryką.

    Teeego nie znam. Czy te buraczki procesowaly sie razem z papryka? Jesli tak? To
    w czym?

    Ja dodaje surowego buraczka czerwonego, drobno utartego, do kiszonej kapusty.
    Kapusta natychmiast dostaje koloratury buraczanej i wnosi mily pierwiastek
    smakowy. Jak by sie kto pytal, to kolejnymi skladnikami tej surowki sa:
    posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m.
  • 27.10.06, 12:39
    al.1 napisał:

    >posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m.<


    Dlaczego kminek musi byc sparzony?

    Ewa
  • 27.10.06, 13:15
    rozyczko napisała:

    > al.1 napisał:
    >
    > >posiekana cebula, tarta marchewka i sparzony kminek. P o l e c a m.<
    >
    >
    > Dlaczego kminek musi byc sparzony?

    Bo surowy jest trudny do rozgryzienia (suchy) i mniej aromatu kminkowego
    przedostaje sie do surowki.
    >
    > Ewa
  • 27.10.06, 13:48
    U mnie dzisiaj duszone warzywa (cukinia, kalafior, brokuly, marchewka, papryka)
    z kurczakiem w lekkim sosie chili z ryzem.
  • 30.10.06, 22:47
    Buraczki z papryką to surówka ze słoika wygrzebana w piwnicy mamy ;) Czyli
    domowe przetwory.

    Dokładnie jak się ją robi nie mam pojęcia, ale z tego co się orientuję to mama
    ugotowane buraki trze na tarce o dużych oczkach, dodaje pokrojoną w paski
    czerwoną paprykę i pokrojoną w półplastry cebulę. To razem przegryza się dzień
    lub dwa, potem w słoiki, pasteryzacja i czeka na swoją kolej w piwnicy ;D
  • 30.10.06, 23:59
    U nas dzisiaj byla pizza. :-)
  • 31.10.06, 12:30
    >Dzis jemy pierogi z kapustą i grzybami do tego czerwony barszczyk :)
  • 01.11.06, 17:32

    wiec pieczona kaczka z jablkami, ziemnaczki z koperkiem i buraczki czerwone na
    cieplo.
  • 20.11.06, 23:13
    spadł wątek i to bardzo, więc ja będę kontynuowała

    dzisiaj na obiadek zupka jarzynowa
  • 20.11.06, 23:26
    a u nas "shepherds pie" :)
  • 21.11.06, 10:54
    u nas będzie:
    kasza kus, kus+pieczony kurczak lub jego części+sałatka z papryki z sosem
    vinegret .
  • 21.11.06, 11:07
    Placek po wegiersku
  • 21.11.06, 11:24
    BRzmi ciekawie. A co to dokladnie jest jesli moge zapytac? Czy to cos na
    slodko, czy raczej na obiadowo?
  • 21.11.06, 11:50
    A to taki duzy placek ziemniaczany - spotkalam sie tez z innymi nazwami: placek
    po zbojnicku i placek cyganski - sa rozne wariacje na temat skladu farszu, ja
    robie klasyczny placek wegierski taki jak tu np:
    www.tyitwojdom.wp.pl/kat,37334,wid,8382330,wiadomosci.html?ticaid=12b8c

    smacznego:)
  • 21.11.06, 11:52
    W linku chodzilo mi tylko o zdjecie potrawy - ja oczywiscie tre ziemniaki osobiscie!
  • 21.11.06, 15:29
    wyglada ciekawie. MOze kiedys sie skusze i go zrobie. Dzieki
  • 23.11.06, 23:22
    dzisiaj kotlety mielone + ziemniaki + surówka z białej kapusty
  • 23.11.06, 23:45
    a u nas jutro plaszczka z patelni+kukurydza+ziemniaczki
  • 24.11.06, 15:46
    Wczoraj risotto.
    Dzis jeszcze nie mam pomyslu
    (bo u nas lunch jest lekki
    a obiadowe dania na wczesna kolacje)
    Mysle o stekach z tunczyka z `czyms` a moze tylko duza iloscia zieleniny.
    Wlasnie szukam inspiracji bo mi wywialo.:)
    --
    5plus
  • 24.11.06, 23:21
    dzisiaj naleśniczki :) były ;)
  • 25.11.06, 18:07
    U nas kielbaski toulouse pokrojone na kawalki, zasmazone z odrobina czosnku, do
    tego continental lentils, woda, cebulka, czerwona papryka, czerwone wino i
    natka z pietruszki - wszystko to ugotowane na gesta "zupe" z przyprawami.
    --
    ------
    No te arrimes a los zarzales, niña
  • 26.11.06, 00:04
    U nas na Dzien Dziecka albo inne swieta serwuje nalesniki. Corki je uwielbiaja,
    tlyko trudno pozniej pozbyc sie zapachu:(
  • 30.11.06, 23:39
    Dzisiaj były pieczone żeberka z kapustą zasmażaną :D


    A jutro pewnie jakaś ryba, tylko nie mam konkretnego pomysłu hmm...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.