Gazeta.pl   Forum   Pomoc   O forum   Re: "Odwołanie" administratora społecznego?

Re: "Odwołanie" administratora społecznego?

Autor: miki_z_afryki 09.11.09, 14:30
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
> I cierpliwych.

To prawda.
Osobiście jestem zwolennikiem twardej moderacji na forach tego typu. Zwłaszcza na takich, gdzie można pisać bez rejestracji i logowania.

I tu się w pełni zgodzę, że ci moderatorzy popełniają błąd tolerując wiele wpisów agresywnych, chamskich, pomawiających. Ale cóż - zawsze jest coś za coś.

Jestem daleki od tego, żeby oskarżać ich o cenzurę, łamanie prawa człowieka i innych tego typu bzdetów, o które najgłośniej upominają się z reguły ci, którzy najmniej je szanują.

Mi chodzi o co innego - o atmosferę.

Faktycznie - jeśli śledzić to forum wyrywkowo, to wygląda na to, że ci moderatorzy są strażakami gaszącymi, nie dającego się ugasić pożaru.
Jeśli jednak wczuć się trochę w klimat, to można zauważyć, że ten pożar podkładany jest również przez nich. A raczej przez jednego z tych moderatorów.

Zresztą mi nie chodzi o to jak ta osoba traktuje trolli czy inne osoby nie biorące żadnej odpowiedzialności za swoje wpisy.
Ta osoba ich ignoruje i to działa na jego korzyść.
Jednak ta osoba atakuje wszystkich pozostałych... Nawet tych, którzy mają podobne poglądy do niego, albo starają się być w miarę obiektywne, a nawet trochę mu życzliwe.

Po prostu ta osoba zachowuje się jak samiec alfa, który atakuje każdego, którego może uznać za potencjalne zagrożenie dla swojej pozycji.

Wspomnę jeszcze o sposobie dyskusji - jest to łapania z słowa, cytowanie oderwanych od kontekstu części wypowiedzi, żeby się do nich "przyczepić". Jest szereg innych zachowań, które śmiało można nazwać jako wzniecanie pożaru.

Po prostu osoba ta traktuje to forum jak prywatną własność, zniechęcając do dyskusji ludzi umiarkowanych, mądrych, których tam nie brakuje, ale którzy zniechęcają się do tego forum również dlatego, że to właśnie ten moderator jest jego wizytówką.

To dlatego twierdzę, że robi więcej zła niż pożytku.

Postaram się z czasem to jakoś udowodnić. Choć wiem, że nie będzie to łatwe.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.