Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Re: Kluczowym hasłem w tym jest eksport

Komentarze do artykułu

Europa oficjalnie wychodzi z recesji

W Unii Europejskiej oficjalnie skończyła się najdłuższa recesja od II wojny światowej. Gospodarka całej UE urosła w III kw. o 0,2 proc., a strefy euro o 0,4 proc. w stosunku do poprzedniego kwartału

Re: Kluczowym hasłem w tym jest eksport

Autor: bimbus18 13.11.09, 22:21
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
porque napisała:

> To kto jest bardziej zadluzony; Niemcy czy Amerykanie. Pomysl zanim palniesz bz
> dure.
> USA to potezny i chlonny rynek zbytu sam w sobie, pomysl co byloby z Niemcami
> gdyby amerykanscy konsumenci zacisneli pasa jak Niemcy. Pozatym wiele
> niemieckich produktow eksportowanych do USA jest dofinansowywanych, np samochod
> y.

No jednak bardziej USA. Dużo bardziej. Jak chcesz, to napisz Twoje liczby na ten temat.

Nawet ciekawie napisałeś. Szkoda tylko, że sam się nad tym (co napisałeś) nie zastanowiłeś. Masz dużo racji w Twojej diagnozie, chociaż nawet raczej nie zdajesz sobie sprawy z tego.

Coś mi się ostatnio obiło o uszy, że deficyt handlowy USA za ubiegły rok był coś powyżej 600 mld. dolarów. Mniej więcej tyle, ile wydają na zbrojenia. Skąd biorą na to pieniądze?
O innym zadłużeniu nawet nie wspominając. Te 600 mld. przy tym to tylko peanuts.

Właśnie, Niemcy, Chiny eksportują, a cała reszta żyje ponad miarę, na kredyt. Z artykułu wynika, że Polska jest bardzo podłączona do Niemiec i też jest włączona w ten paranoiczny, chory system.
To nawet na krótszą metę nie może funkcjonować.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.