Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Re: Kluczowym hasłem w tym jest eksport

Komentarze do artykułu

Europa oficjalnie wychodzi z recesji

W Unii Europejskiej oficjalnie skończyła się najdłuższa recesja od II wojny światowej. Gospodarka całej UE urosła w III kw. o 0,2 proc., a strefy euro o 0,4 proc. w stosunku do poprzedniego kwartału

Re: Kluczowym hasłem w tym jest eksport

Autor: bimbus18 14.11.09, 14:24
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
wiesz, porque, nie lubię chamstwa. Albo chcesz podyskutować, albo nie, zarzucając mi stronniczość, żonglowanie faktami, argumentami - i jeszcze na korzyść Niemiec.

W tym linku, co mi dałeś, jest tam widoczny ten ticker z liczbą 1,5 biliona.
No, ale to już dla Niemiec przestarzałe dane. Teraz informują już, że dług publiczny przekroczył 1,7 biliona euro. Autorzy zastrzegają się przy tym, że są to szacunki oparte na danych sprzed pół roku:

www.miprox.de/Schuldenuhr.html
Podana w tym artykule granica 2 trylionów euro jest coraz bliżej. Wszystko się zgadza. Na podanych tam wykresach można zauważyć charakterystyczny charakter funkcji wykładniczej.

O zadłużeniu zagranicznym w Niemczech się mało mówi. Danych o całkowitym zadłużeniu opartych o metody stosowane w USA w ogóle nie znalazłem. Tylko to, chociaż to też już lekko nieświeże:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Sam się posługujesz danymi z tej strony. Jak można łatwo zauważyć, wersji niemieckiej (także polskiej) nie ma.

Przy okazji zadłużenie polskie:

www.zegardlugu.pl/

Tu masz krytyczną stronę amerykańską.
Chociaż liczby z różnych źródeł czasem dość znacznie się różnią, to tendencja ich wszystkich jest jednak wyraźna.

www.truthin08.org/
Jest bardzo dobry amerykański filmek na te tematy. Niemcy też zrobili filmiki o tej tematyce. Też dobre. Jest dużo wykładów, prelekcji, stron zaangażowanych informacji na ten temat - ale tylko w internecie.
Po polsku w ogóle niczego o tym nie znalazłem.

video.google.com/videoplay?docid=-1887591866262119830#
W sposobach zmiany systemu finansowego Niemcy są bardzo progresywni i może nawet, jak mi się zdaje, wyprzedzili w tym względzie jankesów.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.