Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Re: Dwie rzeczy, znajomy...

Komentarze do artykułu

Od dostępności kredytu zależy czy mieszkania potanieją, czy nie

Ceny mieszkań jeszcze spadną - przekonują jedni analitycy. - Już nie - twierdzą inni. Racje mają wszyscy - spadają ceny oferowanych mieszkań, ale ceny transakcyjne przestały. Kluczowa jest dostępność kredytów hipotecznych, a ta - choć zaczęła się poprawiać - jest dużo mniejsza niż przed kryzysem

Re: Dwie rzeczy, znajomy...

Autor: znajomy_jennifer_lopez 08.12.09, 11:04
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
1. Na razie widziałem same wzrosty limitów np w Warszawie, Bydgoszczy, Gdańsku i teraz nawet spadek tego limitu o 10% de facto bedzie oznaczał spadek do poziomu z wiosny 2009r czyli nadal kosmiczny poziom. Inna sprawa jak wyrażnie widać (zwłaszcza na mniejszych rynkach) jak wzrost limitu RnS "mrozi" cene na tym wyższym poziomie.
2. Dlaczego do najbardziej naiwnych jeleni? To dla kogoś kto ma zdolnośc na np 1000zł raty i gotów jest tyle zapłacic ale dzieki państwu przez 8 lat może płacic tylko 600zł wiec czemu nie skorzystać? Poza tym RnS w załozeniu był raczej dla kredytów z rata malejącą i tu miał sens. Potem wszystko sie wypaczyło ale to inna historia.
3. Chyba nie mieszkasz w Polsce jesli spodziewasz sie jakiejś "radykalnej" reformy liberalnej w PL. PO zanim wstanie z łózka robi badania marketingowe która noga wstać i jak zaregują na to sondaże. Nie ma w Polsce polityków-wizjonerów (no, może Boni... chociaz czy ja wiem ?) albo prawie nie ma którym by zależało na prawdziwej reformie i modernizacji Polski i którzy by mysleli dalej niż ich micha z żarciem (najbliższe wybory). Można miec tylko "nadzieje" że RnS będzie wygaszany. Jednak nawet jesli to spodziewam sie jakiegos innego programu "w zamian" co zresztą może nie byłoby złe w obliczu tułania się 25-30 letniej młodzieży po wynjmowanych mieszkaniach (to ci którzy jeszcze - w sumie nie wiedziec czemu - nie uciekli na Zachód)
4. A tu sie nie zgodze - na zasadzie kuli sniegowej czasami wystarczy pół roku paniki: ludzie kupuja, ceny rosną, banki smielej udzielaja kredytow (przecież maja zabezpieczenie na drozejącej nieruchomosci) itd itp. Przerabialismy to juz. Nie spodziewam sie powtórki jednak uważam że taka panika moze na 2-3 lata "utrzymac" rynek. Potem? Potem sie "wymysli cos nowego" - nie mysl ze developerzy nie pójda ze swoimi głodnymi kawałkami "budownictwo napędza rozwój gospodarczy, ulgi na mieszkania" albo cos w tym rodzaju.
5. Mówiłem o yyynwestorach kupujacych tylko na zysk z ceny - tacy przy pierwszej nadażającej sie okazji wycofają sie z inwestycji cieszac się że wyszli "na zero" (to żadna kara, przyznasz, bo mogło byc przeciez sporo gorzej).
O osobach wynajmujacych mieszkanie 10-15 lat nie mowie bo to bedzie grupa która raczej postanowiła kupić mieszkanie na wynajem - już z założenia nie-wracające-na-rynek-przez-nastepne-10-20-lat - bo to czy kredyt jest wart 300 tys czy 500 spowoduje jedynie ze zamiast 15 lat bedzie je wynajmował 25 lat (a a przez ten czas wiele sie moze zmienic - tak daleko to nie ośmielam sie nawet rozważać prognoz). Chodzi głownie o yyynwestorów którzy kupili "na szybkie odsprzedanie" a kupili w złym momencie i nie wykazali sie bystroscią przy wyjsciu z inwestycji - ci mogą chcac-nie-chcąc utknąć ze swoją yyynwestycja na długie lata.
6. Raczej ekonomista ;)
7. Jak to nie było przesłanek? Zobacz jak poleciały ceny w Gdańsku w Ikwartale 2009 - najpopularniejsze, najtansze mieszkania (a wiec najłatwiej zbywalne) zjazd 20%, wieksze, drozsze - zjazd 30-40%. Tylko rynek wtórny stał niemal w miejscu. Teraz developerzy troche ise uspokoili i/lub wyprzedali częśc mieszkan przez co juz nie obniżaja cen na te co mają (a wielu nie mają) - efekt? "Papierowy" wzrost cen - a po prostu ubyło tych przecenionych mieszkan.
I wtedy był powód - widmo kryzysu, tzw "akcja kredytowa" poleciała na pysk. Dlatego ja - korzystając z chwili - kupiłem mieszkanie.
Co smieszniejsze, kupując, spodziewałem, i spodziewam się dalszych spadków cen jednak w obecnej sytuacji to bedzie inflacja plus ewentualnei pojedyncze procenty (w sumie moze to być 5-8% rocznei ale na taką stratę "pozwoliłem sobie pozwolić" ;-)) Trzeba powiększac rodzine a wtedy "swoje" czy "wynajmowane" to jednak robi się róznica (dla mojej "Jennifer Lopez";-) - bo dla mnie bynajmniej)
8. Bardzo przepraszam rozczarowanych ale nie zamierzam populistycznie rzucac "rosnie" "spadnie". Jako że Mareczek spuścił z tonu i już nie nagania to i ja nie wytaczam - dla równowagi - kontrarmat ze "spadkami" a pisze na ile to możliwe merytorycznie.
9. Skokowe spadki były zresztą nie tylko w Trójmiescie - polecam np sprawdzić o ile staniała wielka płyta we Wrocławiu - w stosunku do szczytu banki gdy ceny sięgały 7000zł/m2 teraz jest to - uwzgledniając inflację 40-50% taniej - i tutaj, śmiem twierdzić - spadki sie też jeszcze nie skończyły. Wraz z przybywaniem mieszkan bedzie przybywac "pierwszych nor" ups. "pierwszych mieszkan" dla młodych aż dojdziemy pewnie do czasów wyburzania jak w NRD. Na razie to jednak odległa przyszłośc.
10 I jeszcze coś - jest wiele miast ktore "zasnęły" i tam ceny jeszcze nie spadły: gdy np ceny w Olsztynie spadły z 7000 do 5000 (nadal dość drogo) to np w Bydgoszczy czy Toruniu staneły a nawet wzrosły w stosunku do cen boomowych (wiec tu spadek cen jest tylko kwestią czasu - choc rozciagniety w czasie).
Tak samo o ile Poznan zareagował - zjazd cen developerow o 15-20% o tyle Wrocław niespecjalnie - wiec tam jeszcze jest spory margines spadków. Na razie ich nie ma bo jelenie nadal wykupują w cenach niewiele nizszych od boomowych (10-15%) ale wystarczy że zwinie sie chocby jedno z tych wszystkich centrów ksiegowo-montażowych ;-) i może sie to zmienić.
11. Caly czas jestem na posterunku - na wypadek demencji M.W. albo - o zgrozo - powrotu Oli Szarek. Czekam też na odszczekanie bzdur o Żyrardowie pana Marka, no ale jeszcze ma 23 dni.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-200 201-217
(101-200)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.