Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Juz tlumacze...

Komentarze do artykułu

Od dostępności kredytu zależy czy mieszkania potanieją, czy nie

Ceny mieszkań jeszcze spadną - przekonują jedni analitycy. - Już nie - twierdzą inni. Racje mają wszyscy - spadają ceny oferowanych mieszkań, ale ceny transakcyjne przestały. Kluczowa jest dostępność kredytów hipotecznych, a ta - choć zaczęła się poprawiać - jest dużo mniejsza niż przed kryzysem

Juz tlumacze...

Autor: kretynofil 08.12.09, 11:28
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
> 1. Na razie widziałem same wzrosty limitów np w Warszawie, Bydgoszczy, Gdańsku i teraz nawet spadek tego limitu o 10% de facto bedzie oznaczał spadek do poziomu z wiosny 2009r czyli nadal kosmiczny poziom.

Kwestia inercji. Dane AMRONU tez przez dlugi czas nie rejestrowaly spadkow a potem nagle w jednym kwartale bylo 5%r/r a w nastepnym 21%r/r. Intercja + metodologia. Limity RnS oparte sa o dwie rzeczy: wskaznik GUS, ktory generalnie jest smieszny, bo podaza za zmianami cen z jakims dwuletnim opoznieniem a do tego limit zysku dewelopera jest ustawiony na 40%.

> 2. Dlaczego do najbardziej naiwnych jeleni?

Bo jest skierowany do mlodych ludzi, ktorzy nie maja mieszkania i chca kupic pierwsze. Tacy ludzie z natury sa najbardziej naiwni, bo zycia nie znaja, wiedza tyle ile od znajomych uslysza.

> 3. Chyba nie mieszkasz w Polsce jesli spodziewasz sie jakiejś "radykalnej" reformy liberalnej w PL.

Istotnie, nie mieszkam. I nie spodziewam sie reformy, a juz na pewno nie liberalnej. Sloneczny Donek zamarzyl sobie prezydenture, wiec wszelkie dzialania realne (nie pozorowane) sa odwlekane na "po wyborach". Problem w tym, ze to poteguje skale problemu finansow publicznych. A jak bedzie po wyborach, to chyba mozesz sie spodziewac ;)

> 5. Mówiłem o yyynwestorach kupujacych tylko na zysk z ceny

A, znaczy sie o leszczach? No to oni teraz "zarabiaja na wynajmie" :)

> 7. Jak to nie było przesłanek? Zobacz jak poleciały ceny w Gdańsku w Ikwartale 2009 - najpopularniejsze, najtansze mieszkania (a wiec najłatwiej zbywalne) zjazd 20%, wieksze, drozsze - zjazd 30-40%.

Ponownie, kwestia metodologii. Zapytaj Zbyluta, on Ci powie ze w Gdansku nie stanialy mieszkania, a poza tym on chce kupic w najlepszej inwestycji w 3miescie, czyli w Garnizonie. I on tam wcale nie pracuje, on tylko projektowal drogi dojazdowe do pewnej inwestycji we Wrzeszczu ;)

> I wtedy był powód - widmo kryzysu, tzw "akcja kredytowa" poleciała na pysk. Dlatego ja - korzystając z chwili - kupiłem mieszkanie.

A to przepraszam za to co napisze - ale juz rozumiem skad zmiana tonu. Troche to smutne. Coz...

> 8. Bardzo przepraszam rozczarowanych ale nie zamierzam populistycznie

Co do przeslanek - nie chce mi sie tego komentowac. Wiesz co mnie najbardziej w tym smuci - ze wielokrotnie zarzucano KZS na forum, ze szczekaja, bo chca mieszkanie kupic. I wiesz, mialem nadzieje ze to nieprawda - a jak widac, nie bylo warto bronic "marki"...

> 9. Skokowe spadki były zresztą nie tylko w Trójmiescie

Skokowe, nie skokowe. Jesli chcesz pisac "merytorycznie", to zastanow sie jak odczyta to ktos kto to czyta.

> 10 I jeszcze coś - jest wiele miast ktore "zasnęły"

Na malych rynkach wszystko jest mozliwe, oczywiscie.

> 11. Caly czas jestem na posterunku

Czu-waj!

--
Jaki ja jestem madry i nieomylny.
Moge stanac na ulicy i potarzac: ja madry, ja madry.
(by Kretynofiil)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-200 201-217
(101-200)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.