Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Re: Jak zwykle wszystkiemu winni górnicy

Komentarze do artykułu

Śląskie górnictwo w dołku przez import, straty i związki

Ten rok będzie bardzo ciężki dla śląskiego górnictwa. Kopalnie planują straty idące w setki milionów złotych, rośnie import tańszego węgla z zagranicy, a górnicze związki nie chcą słyszeć o zaciskaniu pasa

Re: Jak zwykle wszystkiemu winni górnicy

Autor: strikemaster 14.03.10, 18:48
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Nie wiem dokładnie, jak to jest teraz, ale jeszcze kilka lat temu żeby przejść na wcześniejszą emeryturę, trzeba było pracować na dole.

> I potem w wieku 50 lat taki emeryt się może cieszyć życiem

Znam troche emerytów górniczych i, co ciekawe większość z nich nadal prauje, część nawet na dole. Świadczy to o tym, jak wspaniałe są te górnicze emerytury, że ludzie wolą je zawieszać i iść do roboty.

> Ile osób na budowach pracuje równie cięż
> ko co górnicy ??

Dlaczego nie zrzeszą się w ZZ i nie walczą o podobne "przywileje"? Bo to niemodne, takie komunistyczne, że ludzie walczą o swoje prawa?

> O to chodzi i tylko osoby k
> tóre mają w tym interes twierdzą że im się należy tak po prostu nie wiem może m
> ają jakieś pochodzenia lepsze od mojego ale tak jest ciągle narzekają jaka to c
> iężka praca a i tak kto może wciska tam rodzine do pracy i tak to się kręci, ja
> kieś głupoty o tradycji przecież to jest śmieszne. I do tego te związki zawodow
> e ...

Mam trochę styczności rodzinnej, towarzyskiej, a nawet w pewnym zakresie zawodowej z górnictwem, więc wiem, co się tam dzieje. Kopalnie mogłyby być rentowne, gdyby zlikwidowano zapy administracyne i poprawiono zarzadzanie. Obecnie dyrektorzy kopalń, KHW i Kompania podejmują bardzo wiele bzdurnych decyzji (właściwie same bzdurne), kopalnie generują wielkie koszty np. przez rabunkową gospodarkę sprzętem, górnicy, zeby się dostać na swoje miejsca pracy muszą godzinami wędrować po kopalni (w rzeczywistości więc na prawdę pracują przez trochę ponad pół szychty) itd. Masz rację, ktoś ma w tym interes...
--
Strony kiltowe strikemastera
Forum kiltowe strikemastera
Blog społeczno-polityczny strikemastera
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-160
(101-160)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.