Dodaj do ulubionych

Ceny cukru rosną. Polacy masowo go wykupują

11.03.11, 06:02
I to cała mądrośc kilkudziesięciu tysięcy urzędników UE-siedzą i za bardzo duże pieniądze wymyślają wiele,wiele głupot...
Edytor zaawansowany
  • Gość: Marcel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 06:50
    I znowu-czuje się jak debil, ograniczony umysłowo-czy przeliczanie cen Polska-UE -"cukier w Polsce był po 1,7 zł, a w UE po 3 zł więc należało wyrównać cenę po akcesji"-i ich wyrównywanie to żart. Dlaczego analogicznie nie porównuje się pensji w Polsce i UE? Może dlatego, że urzędasy z UE mają nasz "trzeci świat" w du...ie, a urzędasy decyzyjne w Polsce maja pensje na poziomie tych z UE. A więc resztę "bidaków-obywateli" mają w du..ie i jedynie przysłodzą ciemnocie przed wyborami, co by od żłobu ich nie odsunęła, a potem wracają do swojej "harówki"
  • Gość: zzz IP: 195.82.180.* 11.03.11, 08:01
    Wiwat Związek Socjalistycznych Republik Jewropejskich!
  • linka.5 11.03.11, 08:22
    Można spokojnie obyć się bez niego :)

    --
    Co się nosi wiosną? Sprawdź!
  • cezbak 11.03.11, 08:32
    Masz rację - szkodzi więc podsuńmy urzędnikom pomysł by zakazać produkcji "białej śmierci". Wtedy weźmie się za to czarny rynek i już nigdy go nie zabraknie :-)
  • Gość: northyorkshire IP: *.barn.cable.virginmedia.com 11.03.11, 09:36
    rynek", bo go nie brakuje i kosztuje 69 pensów za kilogram (ok. 3,50 PLN)
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 10:39
    Działania mające na celu ograniczanie 'nadprodukcji' czy niedoboru towaru kojarzą się z gospodarką centralnie sterowaną, a nie z wolnorynkową. Przez takie historie coraz bardziej jestem skłonny przyznać rację tym, którzy twierdzą, że UE to taki nowoczesny 'ZSRR' z dużym aparatem urzędniczym, który steruje każdą dziedzinę życia.
  • Gość: niezależny od PL IP: *.zone4.bethere.co.uk 11.03.11, 11:57
    chleb - 5 zł,
    cukier - 5 zł,
    paliwo - 5 zł.
  • Gość: kraton IP: *.pool1.unallocated-106-64.orangehomedsl.co.uk 11.03.11, 13:51
    Jesli znowu Tusk wygra to juz niebedzie Polski!!
  • azsxdcf 11.03.11, 14:02

    a teraz wyobraźcie sobie tak samo było z mieszkaniami, tak taki sam mechanizm panuje przy wybieraniu przedstawicieli tego kraju idi. tów
  • rk111 11.03.11, 14:18
    Gdzie wy kupujecie bo u mnie w hipermarkecie cukier jest po 3, 80 chleb po 3 ,60 a paliwo na stacji obok po 4 , 87 .
  • Gość: eh IP: 62.233.246.* 11.03.11, 14:30
    Oni kupują w mieście.
  • brak.slow 11.03.11, 15:00
    byla spekulacja cen mieszkań-udało im się
    cen paliw-jak na razie im się udaje
    cen zywności, m.in tego nieszczesnego cukru.. obawiam sie ze tylko od nas zalezy czy wzrosnie. po prostu nie dajmy sie zwariować i nie reagujmy na wysoką cenę cukru hurtowym wykupywaniem go. jesli nie ma chetnych to cena nie moze byc wysoka. ktos po prostu chce zarobić na tym i to wszystko. puszcza się hasło w eter "zdrożeje" i reakcja tłumu jest natychmiastowa. poczytajcie o panice tłumu i owczym pędzie. wink

    w tym wypadku najlepsza reakcja to brak reakcji i tyle w temacie
  • Gość: mm IP: 82.244.190.* 11.03.11, 15:14
    Ciekawe, bo w Niemczech ceny cukru nie rosna, sa stabilne.
    Niemcy sa w innej Unii? A moze maja lepszy rzad i mniej spekulantow?
  • Gość: TT IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 15:17
    Trzeba być debilem, żeby wykupywać cukier, ile można zaoszczędzić? Kilka, kilkanaście złotych, niewarte robienia z siebie pajaca ze zgrzewką cukru w wózku.
  • Gość: gość IP: *.187.249.75.ip.abpl.pl 11.03.11, 15:29
    przez takich jak wy teraz nie mogę sobie kawy posłodzić, bo jakiś debil wykupił cały zapas ze spożywczaka na osiedlu. Naród mamy otłumaniony niestety....
  • Gość: DNA IP: *.bb.dnainternet.fi 12.03.11, 09:11
    Racja, w Finlandii jakoś nikt nie panikuje, aktualnie cukier jest tańszy niż w Polsce :)

    Strasznie w tej polsce dajecie się robić w butelkę :)
  • Gość: stan IP: *.elpos.net 11.03.11, 16:14
    Tusk powinien wprowadzić kartki na cukier. Skoro zadłuża Polskę jak Gierek, to wprowadzenie kartek na cukier byłoby logiczną kontynuacją. Tylko jak się będzie nazywał masowy ruch społecznego niezadowolenia za cztery lata? Historia zatacza koło, czy może raczej spiralę... Oczywiście żartuję. Nie będzie kartek. Będzie wysoka cena.
  • Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 17:44
    Drogi kolego, kartek za Gierka nie było. Zostały wprowadzone w latach 80 na postulaty Solidarności.
  • Gość: Alek IP: *.hsd1.ca.comcast.net 11.03.11, 20:23
    Kartki na cukier wprowadzono we wrzesniu 1976 roku. Dobrze pamietam bo wlasnie zaczynalem studia i odbieralemkarki w dziekanacie. Nie pamietam dokladnie od kiedy byly kartki na mieso, ale napewno juz byly w 1980, jeszcze przed Solidarnoscia,
  • Gość: chudaryba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 21:41
    KArtki na mięso wprowadzono w 1981r
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 21:47
    A na cukier były?
  • kingsizemax 11.03.11, 23:40
    Kartki na cukier były w 1975 lub 76 ,natomiast na mięso i inne produkty jak papierosy,alkohol,paliwa to już lata osiemdziesiąte.Pamiętam bo mam już sporo latek.
  • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx IP: *.jmdi.pl 30.03.11, 20:20
    Masz jeszcze coś równie mądrego do powiedzenia, kolego?
  • Gość: maniek IP: 212.118.224.* 12.03.11, 01:58
    Ale celem jest 3x15 tak jak to było w spotach wyborczych.
  • kamyk_wj 11.03.11, 11:58
    No to się trochę mylisz.
    Ceny niektórych towarów spożywczych są bardzo wrażliwe na nadwyżki lub niedobory w produkcji. Dotyczy to mleka i niektórych pochodnych (masła, sera) i cukru właśnie. Rzecz wygląda tak, że minimalna choćby nadwyżka produkcyjna, dajmy na to mleka, powoduje gwałtowny spadek ceny skupu. Po prostu, nawet przy niskiej cenie, nikt nie kupi więcej niż może wypić. W efekcie, ceny skupu mogłyby się bardzo wahać, uniemożliwiając racjonalne planowanie farmerom. Stąd europejski kwoty mleczne, z których zresztą Unia się stopniowo wycofuje (koniec w 2014 roku). Podobnie (choć nie tak samo) rzecz się ma z kwotami cukrowymi.
    W pełni wolny rynek, jako alternatywa dla kwot cukrowych czy mlecznych doprowadiłby do znacznych wahań cen, protestów rolników, blokad, wylewania mleka przed Sejmem i temu podobnych historii. Prawdopodobnie również do ogólnego spadku cen (to nawet nieźle) i większego uzależnienia rynku żywności od importu z innych regionów świata (no, to już trochę gorzej). Pewnie na to w końcu przyjdzie, wtedy dopiero zacznie się huśtawka.
    Warto podkreślić, że tylko cukier i mleko ograniczone są w Unii kwotami. Pozostałe towary spożywcze nie są nimi objęte. No i żadne niespożywcze. Sprawę przydziału kwot cukrowych dla Polski skutecznie rozwalił minister Jurgiel w rządzie PiS. Obecnie również kandydat tej partii na ministra rolnictwa. Warto pamiętać.
    "Duży aparat urzędniczy" to pojęcie względne. Unia zarządza budżetem porównywalnym z Polską. Zatrudnia przy tym około 30 tys. urzędników. Gdyby w Polsce urzędników było 30 tysięcy chyba nikt nie mówiłby o przeroście administracji.
    Na spekulację na rynkach globalnych nie ma siły, poza siłą spokoju. Jak ludzie wykupują, to cena rośnie i będzie rosła tak długo, póki będą wykupować.
    W Brukseli cukier ciągle poniżej 1 euro.
  • Gość: korek IP: 93.175.68.* 11.03.11, 12:07
    Jedyny rozsądny komentarz na forum
  • Gość: ktos IP: *.79.214.200.ivmx.pl 11.03.11, 12:16
    fakt, warto bylo scrolowac w dol aby to znalesc.
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 13:04
    @kamyk_wj

    Prawdopodobnie masz rację i doceniam to, że chciało się tobie merytorycznie odpisać na tym forum :) Mój post miał raczej charakter prowokacyjny, bo na poważne to tu szkoda czasu.

    Nie zgłębiałem tematu, nie używam cukru ani mleka, więc dla mnie wahania ceny są raczej obojętne. Wiem, że ceny żywności jak i energii są bardzo zmienne i podlegają silnym cyklom - za pół roku cena np. cukru może spaść o połowę, no ale o tym gawiedź nie zdaje sobie sprawy.
    A zachowania emocjonalne jak wykupowanie hurtowe cukru z hipermarketu jest typowe dla takiego 'pana Zenka', który ma jeszcze w pamięci hiperinflację. Czy słusznie? Chyba nie.
  • Gość: mrarm IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 18:56

    A co, może nam wskażesz jakieś forum, na którym rozmowy są bardziej merytoryczne i sensowne? :]
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 21:46
    Z polskich nie znam, ale pewnie jakieś są. Na temat giełdy mniej mainstreamowe to seekingalpha albo zerohedge.
  • Gość: stan IP: *.elpos.net 11.03.11, 16:08
    Kwoty mleczne i cukru zostały przyjęte przez Polskę w traktacie akcesyjnym za rządów SLD. Więc było wiadomo, że Polska ma ograniczyć produkcję mleka i cukru. Zwalanie winy akurat na Jurgiela jest nadużyciem, gdyż był ministrem tylko kilka miesięcy. Podobnie obecny minister nie był w stanie tego zmienić. W tym roku cukru jest mniej bo był dodatkowo nieurodzaj buraków w ubiegłym roku. Cukrownie w większości zostały wykupione przez koncerny zagraniczne i to one teraz dyskontują dodatkowy zysk.

    Moim zdaniem urzędnicy europejscy są do niczego niepotrzebni. Wszystkie ustalenia mogą poczynić bezpośrednio kraje członkowskie. Akcje na pokaz typu uniwersalna ładowarka do telefonów są po prostu śmieszne. USA, Kanada i Meksyk tworzą wspólny obszar celny i nie ma tam ani jednego urzędnika "wspólnotowego".
  • Gość: kamyk_wj IP: *.access.telenet.be 14.03.11, 18:45
    Mylisz się bardzo. Kwoty cukrowe były negocjowane wiosną 2006, za czasów ministrowania Jurgiela. Przyjechał do Brukseli z pakietem polskich propozycji, a gdy dowiedział się, że nie zostaną one przyjęte, lecz wymagają negocjacji, obraził się, stwierdził "jestem Polakiem i mam swoją godność" i opuścił obrady.
    Negocjacje zakończyły się bez udziału polskiej delegacji. Przyjęto (zaocznie) 6 z 25 propozycji Jurgiela.
    Według wszelkiego prawdopodobieństwa, gdyby nie zachował się jak dureń, udało by się wynegocjować więcej. Choćby jak w sprawie kwot mlecznych, gdzie wykazał się bardzo Kalinowski w trakcie negocjacji akcesyjnych.
  • Gość: z IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 12:59
    Jak się ustala idiotyczne limity produkcji to rzeczywiście nie jest się w stanie wiele poradzić na spekulację. Wystarczy podwyższyć limity albo je zlikwidować i nie będzie żadnej spekulacji, tak więc sorry ale ostatnie zdanie o tym, że na spekulację nic nie można poradzić jest przykładem bezmiernej głupoty. To Unia jest odpowiedzialna za to, że mamy spekulację na rynku, na którym jest ogromny potencjał produkcyjny.
  • Gość: najlepszygeorge IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 14:16
    Wbrew pozorom w przypadku produktów rolnych limity redukują zmienność cen. W rolnictwie to jest tak, że jak w tym sezonie drogi jest np. cukier, to w następnym każdy rolnik sadzi cukier i mamy później nadpodaż i niskie ceny - rolnik nie może sprzedać, są protesty i krzyki. Do tego chodzą szoki podażowe typu nieurodzaj, itp.
  • Gość: z IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 15:51
    Mylisz się, a najlepszym dowodem jest obecna sytuacja. Limity produkcyjne mogą stabilizować ceny wtedy, gdy popyt jest przewidywalny. Jeżeli do gry wchodzą ogromne fundusze spekulacyjne popyt rośnie i przestaje być przewidywalny. Limity produkcyjne ustawione ściśle pod zapotrzebowanie konsumpcyjne zachęcają je do gry na wzrost. I cały mechanizm stabilizacji cen bierze w łeb.
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 17:22

    Zwróc uwagę też, że artykuł pisze o POLAKACH, a konkretnie o tych mało rozgarniętych 'panach Kaziach' co to rzucili się na cukier w markecie jak pijak na darmową wódkę.
    Światowa cena cukru jest w miejscu i powoli zmierza do korekty, a globalny popyt niewiele się zmienił.

    Przy każdym gwałtownym ruchu ceny mówi się, że to przez spekulantów. Fundusze są obecne, ale one nie tworzą trendów, tylko je wzmacniają.
  • mirekp70 11.03.11, 15:25
    Są limity+dopłaty. bez likwidacji dopłat, nie można zlikwidować limitów. jestem za likwidacja i jednego i drugiego
    Gość portalu: z napisał(a):

    > Jak się ustala idiotyczne limity produkcji to rzeczywiście nie jest się w stani
    > e wiele poradzić na spekulację. Wystarczy podwyższyć limity albo je zlikwidować
    > i nie będzie żadnej spekulacji, tak więc sorry ale ostatnie zdanie o tym, że n
    > a spekulację nic nie można poradzić jest przykładem bezmiernej głupoty. To Unia
    > jest odpowiedzialna za to, że mamy spekulację na rynku, na którym jest ogromny
    > potencjał produkcyjny.
  • qatroscc 11.03.11, 15:09
    to wg ciebie 30 000 urzędników w Brukseli nadzoruje w Polsce idiotyczne przepisy... teleportują się pewnie...
  • mirekp70 11.03.11, 15:24

    A dlaczego gorzej? Jakoś niespecjalnie rozumiem dlaczego cukier koniecznie muszę kupować z Polski, a nie np z Brazylii
    >większego uzależnienia rynku żywności od importu z innych
    > regionów świata (no, to już trochę gorzej)
  • Gość: foksterierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 10:07
    Właśnie, też tego nie ogarniam. Żywność powinni produkować rolnicy z tzw. III świata. Mieliby pracę, zarobek, żywność na własne potrzeby. A nie pasożyty z UE opłacane w rzeczywistości z pieniędzy podatników, bawiące się w rolnictwo.
  • Gość: Trapp IP: *.play-internet.pl 13.03.11, 09:30
    30 tysięcy w centrali i setki tysięcy ( tylko dlatego że ktoś musi te durnoty wdrażać ) w krajach członkowskich.
  • dominikmag 11.03.11, 15:53
    Też mam takie wrażenie i to nie tylko dotyczy UE i naszego kraju.
    Podobnie dzieje sie w moim miejscu pracy - centralne planowanie pełną gębą masakra jakaś.
    Bardzo podobają mi się programy W. Cejrowskiego w których pokazuje jak ludzie świetnie potrafią poradzić sobie bez nadmiaru regulacji rządowych - polecam wszystkim bardzo pouczające.
  • Gość: mok IP: *.superkabel.de 11.03.11, 11:39
    drogo, w niemczech 55centow(2,10zl).
  • oglaszam_wszem_i_wobec 11.03.11, 14:36
    > rynek", bo go nie brakuje i kosztuje 69 pensów za kilogram (ok. 3,50 PLN)

    :)

    nom a paliwo po 135 pensów za litr (ok 6.30 PLN)
  • Gość: maxim IP: 173.233.210.* 11.03.11, 17:09
    Mieszkam na poludniu USA i uprzejmie donosze, ze tutaj cukru
    w sklepach nie brakuje i NIE zauwazylem tez, aby ostatnio
    wzrosly jego ceny!
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 17:25
    Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem!

    Artykuł jest o tych polskich gamoniach co się rzucili na cukier w markecie jakby zaraz wojna miała być, a nie o globalnych zmianach na rynku cukru!
  • koham.mihnika.copyright 12.03.11, 10:34

    --
    "Power is the ultimate aphrodisiac" - prezes JK za Henry Kissingerem.

    Don't worry about the world coming to an end today. It's already tomorrow in Australia.
    koham.mihnika© - alter ego koham.mihnika
  • Gość: hella IP: 217.8.178.* 11.03.11, 12:07
    jesteś tego pewna? że można obyć się bez cukru?
    wbrew temu, co się wielu ludziom wydaje cukier nie słuzy tylko i wyłącznie do słodzenia kawy/herbaty czy produkcji ciasta. zdajesz sobie sprawę przy produkcji ilu rzeczy wykorzystywany jest cukier? i zdajesz sobie sprawę z tego, ze podwyżka i brak cukru spowoduje podwyżkę cen ne tylko słodzyczy?
    masz na to jakies inne, tańsze rozwiązanie?
  • linka.5 11.03.11, 13:17
    Ale po co ludziom cukier w domu? Bo co do tego, że rosnące ceny cukru mogą być problemem dla firm spożywczych - zgoda. Ale żeby lecieć do sklepu i kupować na zapas - to idiotyzm.

    --
    Co się nosi wiosną? Sprawdź!
  • pablobodek 11.03.11, 22:18
    Z cukru pędzi się bimber. To taka ciecz rozweselająca. A Brazylijczycy leją go do baków.
  • Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.11, 10:15
    Jeszcze 100 lat temu cukier sprzedawano tylko w aptekach i nie był do niczego potrzebny. Jak dla mnie może kosztować 20 zł/kg, wędliny i sery więcej kosztują a jakoś się żyje. Proszę o uświadomienie nas, jakież to niezbędne, zdrowe produkty spożywcze robi się z cukru? Bo że dodaje się go prawie do wszystkiego żeby bydło żarło to wiem..
  • Gość: cukier IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 09:04
    Tylko nam wmawiają, że to przez UE. Zobacz, jakie są ceny cukru w Niemczech. Po przeliczeniu 2,40 zł.
  • stanwewnetrzny 11.03.11, 09:30
    Pytam fachowców: czy słodycze też zdrożeją? A coca-cola?
    Bo cukru właściwie nie używam ale słodycze wciągam. I colę piję.
    To byłoby smutne.

    --
    stanwewnetrzny.blox.pl
  • Gość: gosc IP: *.tktelekom.pl 11.03.11, 09:38
    WZROST CEN CUKRU jest spowodowany robieniem przez baranów zapasów. gdyby rzeczywiście zdrożał, to cola jak i wiele innych produktów też by zdrożała
  • Gość: fr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 09:59
    Samo sobie debile jesteście winni. Nieuzasadniony wzrost popytu pociąga za sobą wzrost cen. Bardzo proste prawa ekonomii. Ale nierozumni polaczkowie wolą pyskować na Tyska, choć on najmniej winny. Ale spoko, popyt się zmniejszy bo w końcu kretyni nakupią sobie tyle ile chcą i ceny wrócą do normalnego poziomu.
  • Gość: JoteM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 10:09
    tusk od urodzenia jest permanentnie niewinny. więc winni LUDZIE! pozamykać. dopalacze, cukier, wszystko. nic nie będzie. wszystko zakazać. dla naszego oczywiście dobra
  • wielki_znafca 11.03.11, 10:55
    to stanieje, proste? dla mnie tak ale dla burackiej ciemnoty nie
  • Gość: najmądrzejszy IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 17:27
    Dla mnie też, ale sąsiad, który bimber w piwnicy pędzi chodzi jakiś poddenerwowany :)
  • 3krotek 11.03.11, 14:25
    Gość portalu: fr napisał(a):
    > Samo sobie debile jesteście winni. Nieuzasadniony wzrost popytu pociąga za sobą
    > wzrost cen.

    Takie same durnoty mówiono w PRL-u, przed wprowadzeniem kartek.
    Wszyscy są winni oprócz systemu.

    To ja już wolę by wrocił PRL!
    Przynajmniej było uczciwiej.
  • Gość: janek IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 11.03.11, 11:17
    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
  • Gość: Hans Kloss IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 12:06
    Możesz to jakoś uzasadnić? Obrażać ludzi to każdy potrafi.
  • Gość: kamillo IP: *.siemens.16.pl 11.03.11, 08:06
    W Polsce wszystkie ceny wyrównuje się do zachodnich. Byłem rok w Niemczech i życie tam wcale nie jest dużo droższe niż w Polsce (max 20%). Ostatnio kupiłem marynarkę w pewnej europejskiej sieci sklepów i co ciekawe pod polską ceną, była cena w euro. Po przeliczeniu wychodziło 50zł mniej (czyli to prawie 10%!). Grabią nas jak tylko się da, a z pensjami to jesteśmy w czarnej du...ie!
    A odnośnie cukru, to pozostaje przestawić się na niesłodką herbatę, albo słodzik. Przynajmniej będziemy szczuplejsi ;) A gdyby ludzie nie rzucili się tak na cukier to sądzę, że i ceny nie poszłyby w górę. Sklepy to widzą, więc mogą podnosić ceny bo wiedzą, że i tak towar zejdzie.
  • zigzaur 11.03.11, 08:07
    W Polsce zarobki są niższe niż w "starej" UE z tej prostej przyczyny, że w Polsce jest więcej lewych rencistów i uprzywilejowanych emerytów.
  • Gość: dziadek IP: *.xdsl.centertel.pl 11.03.11, 08:56
    O tak bo więcej jest rencistow i emerytow, a wszystkiemu winni geje i pedofile.
  • zigzaur 11.03.11, 09:16
    Większość polskich pracowników nienawidzi swojej pracy i marzy jakby tu załatwić sobie rentę lub możliwie najwcześniejszą emeryturę. Większość pracowników nienawidzi swojego pracodawcy oraz jego klientów i stara się robić na złość przy każdej okazji.
    Dawny etos zawodu po prostu zaginął.

    Stosunek średniej emerytury i renty do średniej płacy w Polsce jest najwyższy w świecie.
  • metron1 11.03.11, 09:47
    zigzaur napisał:

    > Większość polskich pracowników nienawidzi swojej pracy i marzy jakby tu załatwi
    > ć sobie rentę lub możliwie najwcześniejszą emeryturę. Większość pracowników nie
    > nawidzi swojego pracodawcy oraz jego klientów i stara się robić na złość przy k
    > ażdej okazji.
    > Dawny etos zawodu po prostu zaginął.
    >
    > Stosunek średniej emerytury i renty do średniej płacy w Polsce jest najwyższy w
    > świecie.



    Człowieku pieprzysz takie głupoty że szkoda tego czyać. Skoro polscy pracownicy są takimi sabotażystami nienawidzącymi swojej pracy to dlaczego taka fabryka Fiata w Polce ma większy zysk niż fabryka we Włoszech zatrudniająca wiećej pracowników
  • sammler 11.03.11, 10:03
    Abym mógł odpowiedzieć na to pytanie, potrzebowałbym bardziej szczegółowych danych. Możesz podać link do jakichś danych liczbowych? Teraz mogę odpowiedzieć tylko tyle, że ogólnie zigzaur ma niestety rację. A wyższy "zysk" w Polsce (o ile jest faktem) wynika po prostu stąd, że płace w Polsce są niższe niż nawet we Włoszech. Jeśli w ogóle mówimy o zysku krańcowym (wypracowywanym przez jednego pracownika). Bo na pewno nie jest wynikiem większej wydajności pracy. Krańcowe przychody obie fabryki mają pewnie podobne (w końcu te same samochody sprzedają po tej samej cenie, bez względu na to, gdzie są produkowane; chyba że w Polsce produkuje się zupełnie inne modele niż we Włoszech - tyle że wtedy twój wywód nie miałby całkowicie sensu, a ja straciłbym niepotrzebnie 3 minuty na przemyślenie odpowiedzi i napisanie tego posta).

    S.
  • Gość: joj IP: *.aster.pl 11.03.11, 10:15
    sammler napisał:

    > Abym mógł odpowiedzieć na to pytanie, potrzebowałbym bardziej szczegółowych dan
    > ych. Możesz podać link do jakichś danych liczbowych?

    www.google.pl
  • zigzaur 11.03.11, 10:15
    Bo do pracy u Fiata jest kolejka. Fiat może sobie wybierać pracowników a na miejsce po zwolnionym nie brak chętnych.
  • Gość: kkg IP: 193.43.77.* 11.03.11, 11:21
    Racja też tak uważam
  • Gość: gość IP: *.166.tu.koszalin.pl 11.03.11, 08:24
    To jest bardzo chory kraj ! Ceny z UE - place jak w ....hmm w Tajlandii chyba sa wyrzsze!
  • Gość: poprawiacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 11:13
    Wyższe pisze się przez "ż"...
    Najpierw słownik, potem forum!
  • Gość: kkg IP: 193.43.77.* 11.03.11, 11:22
    a co to takiego "wyrzsze" ?
  • Gość: !!! IP: *.159.11.142.static.crowley.pl 11.03.11, 09:54
    popieram wypowiedź :)
  • vvidmo 11.03.11, 10:51
    A wiesz skąd to wyrównanie ceny cukru? Gdyby u nas pozostał tańszy, kupowałaby go zagranica napędzając popyt i jednocześnie podnosząc jego cenę. Tak czy inaczej płaciłbyś więcej.
  • Gość: pablo11 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 13:04
    Po prostu te bidaki kochane kupują towary Chińskie i sami swoją sytuacje drastycznie pogarszają. Co roku panstwo musi pożyczać 13mld złotych na wasze zachcianki typu miś z chin które równie dobrze można kupić made in Poland. Kto to kupi, skoro Chińskie jest po 1zł a polskie po 10zł. Do was nie dociera że Polske nie zadłuża rząd tylko banki i wasze przyzwyczajenia kupie co tańsze(chińskie) ?? a juz w ogóle masakrą jest płacenie 100zł za nike która jest sprowadzana z Chin i te 23zł idzie do polski 70 do właścicieli w tym amerykańskich grubasów których sami karmicie. a cena w chinach to 7zł jak pracodawca jest uczciwy bo możliwe że połowe z tego zbiera mafia
  • Gość: lejzab IP: *.netia.pl 11.03.11, 14:22
    przecież wtedy ceny wyrównały się nie z powodu takiego nakazu, tylko dlatego że sklepikarze je podnieśli a ludzie zaakceptowali. co mają do tego urzędnicy?
  • brak.slow 11.03.11, 14:59
    byla spekulacja cen mieszkań-udało im się
    cen paliw-jak na razie im się udaje
    cen zywności, m.in tego nieszczesnego cukru.. obawiam sie ze tylko od nas zalezy czy wzrosnie. po prostu nie dajmy sie zwariować i nie reagujmy na wysoką cenę cukru hurtowym wykupywaniem go. jesli nie ma chetnych to cena nie moze byc wysoka. ktos po prostu chce zarobić na tym i to wszystko. puszcza się hasło w eter "zdrożeje" i reakcja tłumu jest natychmiastowa. poczytajcie o panice tłumu i owczym pędzie. ;)

    w tym wypadku najlepsza reakcja to brak reakcji i tyle w temacie
  • Gość: Liczy-krupa IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 15:02
    Do Marcela! A skąd ta pretensja, że w UE mają wyższe "pensje" niż ty/my? Dlatego, że tam przez całe lata na te "wyższe" zarabiali, a u nas drukowali pieniądze na te pensje. Wszyscy tu byliśmy na "pensjach". Zarobki były i są tam, gdzie w y n a g r o d z e n i e jest ściśle związane z wynikiem pracy. Pensje - za przychodzenie do pracy. Dlaczego pracownicy krajów, w których wynagrodzenia są z a r o b i o n e miałby (nie wiadomo dlaczego) oddać tobie/nam część swojego zarobku? Czy po to abyś wykupił przez niego zrobione produkty/towary. I tak dobrze, że naprodukował tego tyle, że nawet cieszy się z tego, że ty/my to bierzemy. Najlepszy przykład, to samochody. Wykupiliśmy prawie wszystkie zwałki "złomu" samochodowego ze szrotów niemieckich czy austriackich. I tu szpanujemy (chociaż nie za długo, bo to się rozleci na naszych drogach). Czy nie dziwi cię, że u nas większe lamenty w sprawie braku autostrad są z powodu rozpadania się tego samochodowego złomu niż z powodu paraliżowania transportu "gospodarczego" czyli dowozu surowców i pracowników do miejsc ich wykorzystania.
  • Gość: Andipandi IP: *.zone3.bethere.co.uk 11.03.11, 15:17
    Tak sie sklada ze na zachodzie nie pracuje sie wcale tak wydajnie jak Tobie sie wydaje, mieszkam za granica i akurak polscy pracownicy sa o wiele wydajniejsi od lokalnych. Za granica rowniez sa stanowiska "pierdzistolki".
  • arturkosmal 11.03.11, 07:05
    A w niemieckim Lidlu cena cukru to 0.65 euro (ok. 2.60 zl) za kg.
    www.lidl.de/de/Billiger/Zucker
    --
    Ludzie religijni są odporni na racjonalne argumenty. Inaczej nie byliby religijni.
  • Gość: ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 08:11
    Luuudzie! Kupcie sobie słodzik!
  • losiu4 11.03.11, 09:21
    Gość portalu: ..... napisał(a):

    > Luuudzie! Kupcie sobie słodzik!

    też zdrozeje. Przecież jak już cuda gospodarcze zaczeły dzialac to myslisz ze tylko na cukrze i benzynie się zakończy?

    Pozdrawiam

    Losiu
  • Gość: OlO IP: 212.160.172.* 11.03.11, 12:46
    Gość portalu: ..... napisał(a):

    > Luuudzie! Kupcie sobie słodzik!

    Luuudzie nie kupujcie słodzików, bo to czysta chemia, i do tego rakotwórcza!
    Co prawda producenci produktów "light" zarzekają się, że w ich produkcie jest max. 1/10 dopuszczalnej ilości słodzików, ale teraz wszyscy do wszystkiego ładują słodzik, bo jest dużo tańszy od cukru, a że słodszy 1000 razy, to i mniejszych magazynów potrzeba i transport mniej kosztuje. Do tego napisze się light, to i ludzie chętniej kupią. A potem znajduje się toto wszędzie od napojów począwszy a na śledziach skończywszy. Co ciekawe ten sam napój słodzony cukrem kosztował średnio 2,50 a słodzony słodzikiem 0,99 zł. Inaczej było tylko w przypadku najpopularniejszego napoju gazowanego, gdzie wersja light kosztowała więcej, bo... miała mniej kalorii.
  • 3krotek 11.03.11, 14:31
    Gość portalu: OlO napisał(a):

    > Gość portalu: ..... napisał(a):
    >
    > > Luuudzie! Kupcie sobie słodzik!
    >
    > Luuudzie nie kupujcie słodzików, bo to czysta chemia, i do tego rakotwórcza!


    Prawda!
    Dlatego wydłużają się kolejki na onkologię, gdzie tłok jest niemiłosierny.
    Jedzcie słodziki, będzie mniejsze zapotrzebowanie na renty, emerytury etc.
    Więcej zostanie dla mnie :)
  • Gość: Aquarius 43 IP: *.dynamic.mm.pl 11.03.11, 07:10
    Czysta spekulacja,w Niemczech cukier po około 0,48-o,55 cent!
  • Gość: dymany IP: *.gemini.net.pl 11.03.11, 07:20
    JAk będę miał okazję to będę emigrować do chin WSZYSTKO LPSZE OD TEGO EUROKOŁCHOZU
  • Gość: Aldi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 07:43
  • Gość: zxcv IP: 195.82.180.* 11.03.11, 08:06
    1. Powoduje tycie
    2. Działa szkodliwie na zęby
    3 Problemy z cerą

    Dodatkowo użytkownicy cukru powinni płacić specjalną akcyzę za leczenie chorób związanych z zażywaniem cukru !
  • Gość: antypała IP: 88.220.76.* 11.03.11, 09:22

    Jestem zdrowy, lubię cukier, płacę składki więc odpi..dol się ode mnie!
  • chamski_post 11.03.11, 09:32
    Gość portalu: antypała napisał(a):

    >
    > Jestem zdrowy, lubię cukier, płacę składki więc odpi..dol się ode mnie!

    Ależ, mówię to dlatego, że przy okazji podnoszenia akcyzy np. na papierosy zaraz podnosi się tłum klakierów, którzy ochoczo przyklaskują tym pomysłom. Teraz czas przyszedł na cukier (co za czasy, żeby cukier był dobrem luksusowym....) i dopiero teraz oburzenie.
  • Gość: DaMan IP: *.globalconnect.pl 11.03.11, 23:51
    Hahaha:D Bardzo dobrze napisane:D A niedługo wezmą się za alkohol i wtedy już każdy polaczek-pijaczek będzie marudził:D Bo do tej pory frajerzy przyklaskiwali:D Mysleli, ze r(t)usek im dobrze robi:D Jebac polske!
  • janonet4-4 11.03.11, 09:39
    -- za niedługo euro będzie kosztowało 40 złotych -kartki wrócą na stałe ,a już na pewno jak polska wyjdzie z unii czyli od 2013 roku-jak unia obetnie nam FUNDUSZE!!!!!!!!!!!!
    jan paszek
    tnij.org/d892
    pol-ska-to dziwy kraj,dziwni ludzie,historia tez dziwna,potrzeba tu ładu,porzątku-a nie-BURDELU.
    ORMO+ PORNO = DWA KRZYWE CYCE !!!!!!!!!!!!!!!!
  • losiu4 11.03.11, 09:24
    Gość portalu: zxcv napisał(a):

    > 1. Powoduje tycie
    > 2. Działa szkodliwie na zęby
    > 3 Problemy z cerą

    nie bój żaby, spokojnie moze tyle kosztować. Przeciez ryzy rzad nie powiedzial jeszcze ostatniego słowa w tmacie cudów gospodarczych. Nb. pamiętasz moze jak nas kochana władza ludowa do margaryny w miejsce masła przekonywała? Czys za młody jest?

    Pozdrawiam

    Losiu
  • 3krotek 11.03.11, 14:59
    > nie bój żaby, spokojnie moze tyle kosztować. Przeciez ryzy rzad nie powiedzial
    > jeszcze ostatniego słowa w tmacie cudów gospodarczych. Nb. pamiętasz moze jak n
    > as kochana władza ludowa do margaryny w miejsce masła przekonywała?

    Ale władza ludowa sprzedawała margarynę jako margarynę a masło jako masło!
    A teraz mamy margarynę sprzedawaną jako masło, to jest ok?
  • proto 11.03.11, 07:45
    Cukier jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.
  • Gość: gosc IP: *.tktelekom.pl 11.03.11, 09:40
    szczególnie jak się robi jego zapasy
  • Gość: norrr IP: *.lasypanstwowe.gov.pl 11.03.11, 07:45
    U mnie w domu rocznie idzie 3-4 kg. Jak podrożeje o 2 zł to kupując na zapas zaoszczędzę 6 do 8 zł! ROCZNIE. Gdzie tu sens tego "rzutu na cukier"? Chyba ktoś ludzi robi w balona...
  • Gość: zyzio IP: *.play-internet.pl 11.03.11, 12:26
    calkowita racja,u nas idzie troche wiecej tak z kg/mc-wielka oszczednosc
  • Gość: mm IP: *.fbx.proxad.net 11.03.11, 15:16
    Dokladnie. To jest psychoza, a nie oszczednosc.
  • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx IP: *.jmdi.pl 30.03.11, 20:22
    Ta panika ujawnia prawdziwą skalę bimbrownictwa w naszym kraju.
  • Gość: Edek IP: *.play-internet.pl 11.03.11, 07:48
    Normalna stan rzeczy w eurosocjalizmie. Nasze socjalistyczne państwo dostało z centrali Brukselskiej (wcześniej była to Moskwa) wytyczne na limity. Nadprodukcję musimy eksportować i do tego dopłacać, a to co nam zabraknie musimy importować, jednakże, by nie było za tanio wprowadzono cła i tak to by nie było za tanio przepłacamy za cukier. Wszystko to w imię czerwonego kołchozu.
  • Gość: mayoz IP: *.128.10.130.static.crowley.pl 11.03.11, 07:48
    Za dużo cukru żrecie. Poza tym jak już to brązowy nierafinowany lepszy, albo syrop z agawy.
  • polololo.ltd 11.03.11, 07:48
    Chciało by się powiedzieć - takie rzeczy to tylko w Erze. Gdyby nie dotyczyło to całego Kraju. Ceny cukru owszem są wysokie, ale w Polsce osiągnęły sufitowy pułap! To rodzimi pośrednicy postanowili na naiwnych Polakach dorobić się w kryzysie. W Niemczech ceny cukru w detalu w przeliczeniu z € na PLN są przynajmniej o 2 złote niższe! Już widziałem prywatny import cukru w budkach na rynku z towarami wożonymi z niemieckich Aldi i innych dyskontów. Wszystko przez to, że cały czas operujemy złotówką a nie € i Polaków spokojnie można nabijać w przysłowiowe bambuko. Normalnie znowu typowy polski żal.pl
  • Gość: Gość IP: *.jmdi.pl 11.03.11, 07:52
    Co to za bzdury????? Dlaczego w Niemczech cukier kosztuje dwa razy mniej? Ceny na giełdach obecnie dotyczą dostaw w okresie wakacji i późniejszych, więc dlaczego w Polsce ceny już teraz poszły w górę? Kto na tym zarabia? Bo przecież nie polscy rolnicy!!!!
  • Gość: darek IP: *.159.21.39.static.crowley.pl 11.03.11, 08:03
    Nie rozumiem skąd ten spiskowy ton wypowiedzi. Wiadomo, że zarabiają dystrybutorzy. Rośnie popyt to przy niezmienionej podaży ceny rosną. Sami jesteśmy sobie winni. Niemcy nie zgłupieli i nie wykupują całego zapasu cukru ze sklepów a skoro Polacy się rzucili do sklepów, bo są tak głupi, że wszystko im można wmówić to sklepy korzystają. Nie widzę w tym nic dziwnego ani zdrożnego. Podziękujmy sami sobie, że nagle kupujemy na zapas w ciągu tygodnia tyle cukru ile zużywamy w ciągu pół roku.
  • elasp 11.03.11, 07:54
    "Socjalizm dzielnie walczy z problemami, które sam stwarza"
    (Stefan Kisielewski)
  • Gość: Merytoryczny IP: *.tvk.torun.pl 11.03.11, 07:54
    Czytam GAZETE i znowu zastanawiam się czy media i jak media manipulują spoleczenstwem, ktore w 75% nie potrafi czytać ze zrozumieniem.
    O ile w starszym pokoleniu umiejetnosc czytania była podstawa funkcjonowania to młode pokolenie pewnie przeczyta artykuł i się dowie ze za duża ilosc produkowanego cukru przed reformą "nie podobało się europejskim podatnikom i Międzynarodowej Organizacji Handlu. Unia wprowadziła wiec reformę, zmuszając rolników i cukrownie do ograniczenia produkcji."

    Jest to oczywiście KŁAMSTWO dlatego że podstawą reformy nie było dopłacanie do cukru tylko konieczność utrzymania wysokiej ceny cukru, co przy nadprodukcji było niemożliwe.

    Wspolna Polityka Rolna ma "zapobiegać wolnej konkurencji na rynku" przez wprowadzenie ilościowych ograniczen i kwotowych (dopłaty do produkcji). Czyli polski rolnik nie moze wyprodukowac wiecej bo przez nadprodukcje obnizy się cena: cukru, pszenicy, wolowiny, wieprzowiny, itp.
    DLatego w ciagu paru lat zlikwidowano w POLSCE az 20 cukrowni (w calej Europie 80), co było baaaaardzo mądrym rozwiazaniem (likwidacja zakładów w regionach gdzie podstawa jest rolnictwo, a jedynym zakladem byla cukrownia np.w Łapach) szczegolnie w kraju o wysokim bezrobociu.
    Jednym slowem obojetnie kto i jaka partia rzadzi - nie potrafia a pchaja sie jak swinie do koryta!!!
  • Gość: ASD IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 07:57
    Oj Gazeto, Gazeto. Czemu tak ciągle bronisz rządu i wmawiasz nam ze wszystko jest OK.
    W Niemczech w Pasewalku cukier dziś kosztuje 0,55 Euro.
    A w Szczecinie w Realu 5 zł.
    Komentarza nie potrzeba.
    Czas przerzucić się na inną gazetę.
  • cezbak 11.03.11, 08:36
    Ja to już chyba przerabiałem: w młodości przekonywano mnie o wyższości gospodarki planowej nad wolnorynkową. Nie bardzo umiem określić rodzaj dzisiejszej, niby wolny rynek ale z dużą ingerencją urzędniczą. To nie zmierza w dobrym kierunku. Myślę, że jest się czego obawiać.
  • losiu4 11.03.11, 09:36
    Gość portalu: Merytoryczny napisał(a):

    > Czytam GAZETE i znowu zastanawiam się czy media i jak media manipulują spolecze
    > nstwem, ktore w 75% nie potrafi czytać ze zrozumieniem.

    a myślisz po co GW w pocie czoła hodowała pokolenie MWzWM? Przeciez nie po to by cokolwiek toto rozumiało :)

    Pozdrawiam

    Losiu
  • Gość: Gosc987 IP: *.pools.arcor-ip.net 12.03.11, 01:56
    Dziwnie w Polsce wykopują cukier, cukier drożeje a za zachodnia granica jest cukru pod dostatkiem i cena z miejsca się nie ruszy. Gdzie ten fenomen jest pogrzebany ze w Polsce cukier drożeje i ludziska go wykopują?
    Czy produkuje się cukier tylko z buraków i trzciny cukrowej, jest roślina z której już niektóre kraje produkują cukier który jest słodszy od cukru buraczanego czy trzcinowego i nie zawiera żadnych kalorii czyli z niego się nie tyje.
  • Gość: sbb IP: *.pools.arcor-ip.net 11.03.11, 07:56
    Wczoraj kupilem w niemczech 1 kg za 65 centow!!!!
  • Gość: Lifeform IP: *.tktelekom.pl 11.03.11, 07:58
    To co się dzieje jest po prostu absurdem. Dlaczego u naszych południowych sąsiadów cukier może kosztować 2zl za kilogram??? Oni też są w Unii i także są objęci Unijnymi regulacjami cenowymi! Czy nasze chciwe elity rządzące nie rozumieją, że jest pewna bariera poza którą społeczeństwo przestanie kupować? A wtedy nici z akcyz, VATów, doliczeń i podatków. To jest dążenie do samozagłady! Politycy! Opanujcie się!!!
  • Gość: miau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 08:09
    Dlaczego? Bo mamy niskie limity na produkcję cukru, i nie jest tutaj winna Unia ale nasze rządy, które mają chęć zajmowania się wszystkim, tylko nie tym co jest ważne.

    Produkcja cukru z buraka jest z zasady nieekonomiczna, większą efektywność dostaje się uprawiając trzcinę cukrową, ale w Europie mamy taki klimat jaki mamy i u nas uprawa trzciny nie wchodzi w rachubę. Dlatego w Europie cena cukru była zawsze wyższa niż na rynkach światowych, ponadto we wszystkich krajach jest dotowana z budżetu. Miało to pomóc uniezależnić się od importu.

    I teraz dlaczego ograniczono produkcję? Ano z tego powodu, że z tą nadprodukcją cukru nie było specjalnie co zrobić, kto niby chciałby kupować cukier droższy na tonie o ileś set dolarów? Tylko dlatego, że jest z Europy? Więc zaczęło się narzekanie, takie jak teraz, że przecież taniej jest sprowadzać cukier z np. Brazylii. Okazuje się teraz, że ceny na rynkach światowych są wyższe lub równe tym, które ma Europa, i teraz widać jak na dłoni, że produkowanie cukru choć dotowane jednak ma sens, bo uniezależniamy się od wahań cen tego surowca na świecie.

    I naprawdę ma tutaj Polski rząd dużo do rzeczy, bo i rozpie...nie naszych cukrowni przez sekretarza Buzka, jak i obecne limity, które nie są w stanie sprostać wewnętrznemu zapotrzebowaniu, to nic innego jak nieudolność kolejnych rządów.

    No i oczywiście najlepiej krytykować na Unię, ale tak samo gazeciny krytykowały, gdy Europa produkowała cukier w cenie ponad 600 dolarów za tonę, podczas gdy światowe ceny wahały się wokół 400 dolarów, powstało pytanie, po co produkować "droższy" cukier. Jak widać jest sens... Choćby dla stabilności.
  • Gość: mg IP: 57.66.175.* 11.03.11, 10:26
    chociaż jeden człowiek coś sensownego napisał. Ciekawe tylko czy coś nauczy to euro polityków
  • przemyslawo2 11.03.11, 11:40
    Eurourzędasom ubzdurało się, że powinni kontrolować podaż cukru w unii i stąd te problemy.
    Nie zajmowaliby się tym to rynek sam by wyregulował podaż.
  • losiu4 11.03.11, 09:29
    Gość portalu: Lifeform napisał(a):

    > To co się dzieje jest po prostu absurdem. Dlaczego u naszych południowych sąsia
    > dów cukier może kosztować 2zl za kilogram???

    dlatego ze tam rządzi Merklowa a u nas spec od cudów gospodarczych - ryzy Donek.

    Pozdrawiam

    Losiu
  • Gość: kkg IP: 193.43.77.* 11.03.11, 11:33
    coś przeoczyłam ? kiedy nasi południowi sąsziedzi przeszli pod rządy Niemiec? ty jesteś chyba łosiu nie losiu
  • zenonczyk 11.03.11, 16:21
    Merklowa rządzi na zachodzie, na południu mamy Czechy, Słowację , Węgry , itd z geografii dwója.
  • zwalery 11.03.11, 11:20
    Myślałem,że tacy debile nie czytają GW !
  • Gość: Gryf IP: *.swidnica.mm.pl 28.03.11, 20:40
    Cukier drożeje akurat u nas z powodu nie limitów unijnych ale głupoty naszych rodaków, którzy dali się ponieść sztucznie wywołanej panice i nabijają kabzy producentom i hurtownikom. Wystarczyło przestać cukier kupować względnie kupować w minimalnych ilościach, a ceny spadłyby w ciągu miesiąca o 50%.
  • Gość: Wesołek IP: *.net.stream.pl 11.03.11, 07:59
    i Radom. A potem powstanie KOR-bis. I juz mamy "z górki".
    Dawajta chłopaki! Ojczyzna w potrzebie, a Wy śpita?
  • zigzaur 11.03.11, 09:29
    Ta analogia nie ma sensu. Mechanizm kryzysu roku 1976 wyglądał mniej więcej tak:

    Po otrzymaniu lańska od Izraela przez Arabów w 1973 i zerwaniu przez Egipt sojuszu z CCCP, Sowieci postanowili zrobić rozróbę w Czarnej Afryce, zwłaszcza w koloniach portugalskich (Gwinea-Bissau, Angola, Mozambik) ale także innych (Etiopia, Somalia, Zair). Do walki na terytoriach państw afrykańskich chcieli wykorzystać Kubę (duża ilość Murzynów). Zatem na Kubie Castro przeprowadził mobilizację biorąc do wojska chłopów. To oczywiście odciągnęło ich od pracy na plantacjach trzciny cukrowej i spadła produkcja cukru na Kubie.
    Aby pomóc Kubie wywiązać się ze zobowiązań eksportowych, ogołocono rynek cukru w PRL.
    Ciąg dalszy jest znany. Jaroszewicz liczył, że dobre wyniki polskich sportowców na olimpiadzie w Montrealu i przerwa wakacyjna jakoś złagodzą akcje protestacyjne.
  • tommyline 11.03.11, 09:32
    W 80 roku wybuchły strajki gdy cena cukru przekroczyła 10 zł/kg. Cukier jest bardzo wybuchowym produktem, więc będąc na miejscu rządu uważałbym...
  • 3krotek 11.03.11, 15:39
    tommyline napisał:

    > W 80 roku wybuchły strajki gdy cena cukru przekroczyła 10 zł/kg.

    Tak, tylko teraz nie mamy "sterowania" przez CIA.
    To kto nam zorganizuje protesty?
  • bnch 11.03.11, 08:01
    Ale wiecie, że bez cukru można przeżyć? To nie woda. Widać gospodarka niedoboru dalej odciska swe piętno na umysłach Polaków, bo połowa społeczeństwa dostaje świra na samą myśl, że cukru może zabraknąć. Zabraknie białego, to będzie brązowy. Tego zabraknie, to wypijecie ze swoich szklanek w koszyczku gorzką herbatę. Nie widzę sensu spinania się, mimo że sam też używam cukru.
  • dinki_red 11.03.11, 08:34
    Czy moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego w czasie kryzysu ludzie rzucaja sie tak na cukier?
    Co prawda latwy w przechowywaniu, nie psuje sie itp itd. Ale wedlug mojego rozumowania maka mialaby wiekszy sens. Cukru zuzywa sie niewielkie ilosci (pomijam uzaleznionych od slodyczy) Natomiast chleb je sie codziennie.

    Jedyne wytlumaczenie jakie mi sie nasuwa to produkcja bimbru. Ale tu z konsumpcja tak samo jak z cukrem.Pomijajac alkoholikow nikt nie pija bimbru codziennie w masowych ilosciach.

    Kolejne wytlumaczenie idac juz tropem bimbru to biopaliwo. W Niemczech wprowadzono niedawno tzw E10 ktore ma zastapic dotychczasowe E5 czyli potaczna benzyne super. Normalna benzyna super ma 5 % domieszki etanolu, ta nowa E10, ma 10 % domieszki etanolu
    W Niemczech nie wzbudzila entuzjazmu bo tylko nowsze modele samochodow moga tankowac taka benzyne, u starczych rocznikow moze spowodowac uszkodzenia silnikow.
    Ale moze w Polsce ma wieksza popularnosc?

    Moj wniosek dlaczego cukier drozeje jest taki. Polak pedzi z cukru bimber i sam sobie miesza do benzyny aby minimalizowac koszty. Dobre dla srodowiska i dla kieszynie - no i nieopodatkowane.

    Mam racje czy ma ktos inne wytlumaczenie dlaczego ludzie rzucaja sie na cukier?
    Dlaczego drozeje to wiadomo - spekula. Ale dlaczego ludzie sa chetni na taki drogi cukier?
  • Gość: theo IP: 193.109.212.* 11.03.11, 08:02
    wódka w biedribie relatywnie tania więc bimbru z tego nie pędzą, więc co??? po jaką cholerę ludziom tyle cukru? dziwię się bo moja 5-osobowa rodzina zużywa w miesiącu 1 kg i jak dla mnie to może on nawet kosztować 20 zł.
  • Gość: x IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 11.03.11, 08:08
    Wlasnie co sie dzieje z tym cukrem?? Moze jaka komisje sejmowa powolac?

    Osobiscie, ostatni cukier kupilem jakies 3 lata temu.
  • Gość: słodkidrań IP: 195.117.34.* 11.03.11, 09:44
    To w Żabolandii nie jada się ciast,pączków,słodkich bułek?
    A - przepraszam - jada się tylko nie w domu a na "mieście"
    Dzięki Bogu w Polsce piecze się domowe ciasta i robi dżemiki i konfitury _ pewnie już smaku nie pamiętasz :)
    pozdr.
  • balbin79 11.03.11, 08:09
    ja uzywam slodzika od ponad 2 lat lub dluzej i naprawde wbrew opiniom slodzik daje rade zastapic cukier.

    a zwyklego cukru w domu schodzi mi 1 torba 1kg na okolo 2-3mc-uzywam glownie do wypiekow +czasem dla gosci ktorzy wola cukier od slodzika..
    Ludzie chyba lyzkami ten cukier jedza -lub produkuja bimber:>
  • Gość: pam IP: *.elpos.net 11.03.11, 08:19
    procz tego,z e jest rakotworczy, daje sie nim zastapic cukier.
  • balbin79 11.03.11, 08:53
    Gość portalu: pam napisał(a):

    > procz tego,z e jest rakotworczy, daje sie nim zastapic cukier.

    masz na to jakis dowod, jakies badania-zrodlo-podaj.
    A myslisz ze cukier jest taki zdrowy?
  • Gość: arpk IP: *.150.172.58-fenomenalny.net 11.03.11, 09:44
    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3075657.html
    można to uznać za dowód
  • Gość: aspartam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 09:44
    <b>ASPARTAM</b> jest glownym (stucznym)srodkiem sloadzacym
    pocztytaj sobie
    pl.wikipedia.org/wiki/Sztuczne_%C5%9Brodki_s%C5%82odz%C4%85ce
  • unhappy 11.03.11, 09:46
    > Gość portalu: pam napisał(a):
    >
    > > procz tego,z e jest rakotworczy, daje sie nim zastapic cukier.
    >
    > masz na to jakis dowod, jakies badania-zrodlo-podaj.
    > A myslisz ze cukier jest taki zdrowy?

    Nie ma dowodów na rakotwórczoć aspartamu, ale to zdaniem zwolenników tylko dowodzi jego rakotwórczości - na pewno badania zostały sfałszowane albo ukryte :D

    --
    Poznaj serwis, który otrzymał dotację z UE w wysokości 672 tysięcy złotych: swiatkotow.pl
  • losiu4 11.03.11, 09:35
    balbin79 napisał:

    > ja uzywam slodzika od ponad 2 lat lub dluzej i naprawde wbrew opiniom slodzik d
    > aje rade zastapic cukier.
    > a zwyklego cukru w domu schodzi mi 1 torba 1kg na okolo 2-3mc-uzywam glownie do
    > wypiekow +czasem dla gosci ktorzy wola cukier od slodzika..
    > Ludzie chyba lyzkami ten cukier jedza -lub produkuja bimber:>

    przepraszam bardzo, ale figę Cie obchodzi co ludzie z cukrem robią. Tak samo figę kogo obchodzi to ze sie chemia trujesz i sie jeszcze z tego cieszysz. Słodzik śmierdzi. Ilekroc przez nieuwage kupie napój slodzony jakimś chemicznym paskudztwem zamiast cukrem tylekroć muszę tę ciecz z obrzydzeniem do kibla wylewać.

    Pozdrawiam

    Losiu
  • Gość: Marcin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 08:04
    Wszyscy przecież widzą, że UE to wyspa kapitalizmu w morzu biedy. Akcyzy, dopłaty do eksportu, dopłaty do produkcji, dopłaty do jakichś gó...anych niby innowacyjnych pomysłów, różne składki, nie wspominając już lansowaniu całego "Globalnego Ocieplenia" no i oczywiście tony papierów produkowanych przez UE i każde państwo, regulujących całe nasze życie. No ale przecież Kapitalizm jest wszystkiemu winien i spekulanci, nasza UE to samo dobro.
  • Gość: antyHipokryta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 09:52
    przeceiz jedyny wolny rynek to czarny rynek wiec o co ci chodzi?
  • Gość: kefa z legnicy IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 08:05
    Bez cukru mozna zyc. Poprostu go nie kupujmy. Ciekawe co powiedza jak im sprzedaz spadnie.
    Piep....c UE
  • Gość: Lolek IP: 156.17.159.* 11.03.11, 12:47
    Dziecko, uświadom sobie, że tu nie chodzi wcale o słodzenie herbaty. W bardzo wielu produktach spożywczych jest cukier. Wzrost ceny cukru oznacza wzrost ceny żywności. Nawet tej nie zawierającej cukru, ale będącej substytutem dla produktów słodkich. Wzrost cen żywności zaś zazwyczaj ostatecznie przyczynia się do inflacji we wszystkich sektorach. Kapisz?
    No ale tak to jest jak jakieś urzędy biorą się za regulowanie cen :/
  • najlepszygeorge 11.03.11, 18:14
    Tylko, że wzrosła cena detaliczna w Polsce. Cena światowa, a więc ta dla producentów nie zmieniła się w ogóle, więc to o czym piszesz nie ma sensu.
    A nawet jeżeli: co daje kowalskiemu zapas cukru ?
  • zigzaur 11.03.11, 08:06
    dopłacanie do eksportu cukru.

    Gdyby eksport nie był dotowany a nawet był obciążony takim samym VATem jak towar na rynek krajowy, rynkowe mechanizmy regulacyjne działałyby normalnie.
  • Gość: miau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 08:12
    Nie masz pojęcia o czym piszesz, cukier w Unii był droższy niż ten produkowany z trzciny cukrowej, i ceny tutaj liczyło się w setkach dolarów na tonie, różnica około 200. Więc jak chcesz sprzedać cukier bez straty za 600 $? Kiedy światowa cena wynosi 400$? Pomyśl człowieku trochę.

    Idea dotowania produkcji cukru w Europie skierowana jest wyłącznie na rynek wewnętrzny.
  • przemyslawo2 11.03.11, 11:45
    Właśnie przez te dotacje opłaca się absurd ekonomiczny polegający na produkowaniu cukru za 600 przy cenach światowych 400.

    Nie było by dotacji, nie byłoby problemu nadprodukcji.

    A limity z kolei powodują, że produkcja nie może szybko dostosować się do dynamicznej sytuacji na świecie.

    Nie byłoby limitów, nie byłoby problemu niedoboru.
  • Gość: Albin Siwak IP: 62.29.174.* 11.03.11, 12:00
    Dopłacanie do eksportu to też tylko efekt. Przyczyną jest skuteczne, bandyckie lobby rolnicze, któr wymusza ceny minimalne.
  • punter 11.03.11, 08:06
    tak jak UE zlikwidowała cukrownie w imię ograniczenia produkcji cukru, tak zlikwiduje polski przemysł pod hasłem walki z CO2.

    my za 10-15 lat obudziy się naprawdę z palcem w d..., w kraju który będzie importował cukier, mleko, mąkę, gaz, prąd, paliwa, wszystko. jedyne co będziemy mieli do zaoferowania to głodne i wściekłe hordy rozgoryczonych ludzi, które wciąż nie rozumią, że UE jest planem likwidowania konkurencji dla Niemiec i Francji.
  • Gość: orient IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 08:07
    No i patrzcie, jak niewiele trzeba aby się pusto na półkach zrobiło w kapitalistycznej gospodarce, mimo, że mogą jak chcą podnosić ceny a za rezerwuar mają cały świat.
  • kosm.aty 11.03.11, 09:09
    > No i patrzcie, jak niewiele trzeba aby się pusto na półkach zrobiło w kapitalistycznej gospodarce

    Jakiej gospodarce? Bo akurat rynek cukru jest socjalistyczny jak mało który.
  • zigzaur 11.03.11, 09:13
    To nie jest żaden kapitalizm ale biurokratyczny etatyzm.
  • Gość: orient IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 10:49
    Taaa... w PRL-u też słyszałem, że powodem braków jest niedomiar socjalizmu. Szukaj innego głupiego.
  • Gość: Wesołek IP: *.net.stream.pl 11.03.11, 12:39
    Nie liberalizm zawiódł, ale brak liberalizmu?
    No proszę, jakie to proste!
  • Gość: ZZ IP: *.dhcp-docsis.net.tomkow.pl 11.03.11, 08:11
    Ale w Niemczech jest po 65eurocentów więc się opłaca:)))
  • Gość: Lukasz IP: *.haye.cable.virginmedia.com 11.03.11, 08:33
    W Anglii po 68p, tylko Polakow doja!
  • Gość: rbvbr IP: *.elpos.net 11.03.11, 08:12
    Tak, tusk niewinny, ale....cceny w niemczech wciaz niskie na polskie 2.6pln. cuda, normlanie:)...a moze tak ktos powie, ile zmienil sie vat? czesto z 0 na 23%. to na pewno nie ma zadnego wplywu na ceny w polsce:))))))))

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka