Dodaj do ulubionych

Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo - lody

IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.11, 00:55
Szanowna Pani Redaktorko, lód to jest np. w drinku, loda to można....wiadomo, natomiast jemy LODY. A więc cena lodów na patyku, lody śmietankowe muszą mieć przynajmniej 8 % tłuszczu itd.
Życzę smacznego!
Edytor zaawansowany
  • Gość: Gall A. IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 12:45
    LÓD ?! "Lód na patyku" - to można zimą zrobić, jak się patyk pomoczy w stawie lub rzeczce. Honorarium przeznaczyć na zakup słownika. Ech, redatory za dychę.
  • Gość: Edek IP: 80.54.33.* 07.08.11, 06:33
    Kolejne wyssane z palca wyliczenia pani Patrycji Maciejewicz ale tak to widocznie wygląda gdy po oceanografii (sic!) bierze się ktoś wyliczenia kosztów. Najbardziej mnie rozbawiło aż 2,2 gr podatku. Nawet za Korwina byłyby większe podatki.
  • Gość: Gość IP: *.frh.faurecia.com 05.08.11, 10:06
    Kupuję bardzo mało lodów. Dlaczego? Raz - kalorie (nie chcę wyglądać jak Amerykanie który zjadają 22 litry lodów rocznie i są koszmarnie otyli). Dwa - dzisiaj lody już nie smakują tak jak kiedyś (podobnie jak większość wędlin, serów, itd.). Widać szukanie tańszych składników dla zysku robi swoje. Skoro się daje tłuszcz palmowy zamiast śmietanki do lodów śmietankowych, to nic dziwnego że nie smakują tak jak kiedyś. A nie mam ochoty jeść takiego g...
  • Gość: gruby IP: 91.123.169.* 06.08.11, 18:05
    Spadek jakości wszystkiego jest związany z coraz mniejszą konkurencją. Większość żywności na świecie produkuje kilka korporacji dla których liczy się produkcja najmniejszym możliwym kosztem - jakość ma znaczenie drugorzędne. Efekty są niestety widoczne.
  • Gość: me IP: *.me.uk 06.08.11, 20:07
    Lody lodom (szczęśliwie nadal) nierówne, najlepiej przed zakupem czytać skład (musi być podany na opakowaniu), omijać oleje roślinne, różne gumy i inne substytuty i wybierać tylko najlepsze (najzdrowsze), dając tym samym ich producentom pieniądze na przetrwanie, rozwój i podtrzymanie dobrej jakości produktów, dezaprobując zaś innych i dając im finansowy impuls do myślenia.

    Skład lodów waniliowych z mojej lodówki: świeża śmietana, mleko odtłuszczone, cukier, woda, żółtko jaja, naturalny aromat wanilii. Da się!

    Zaś forma pojedyncza lód w sensie dania, choć w języku potocznym ostatnio podobno niestety dopuszczalna (z tym, że jedynie w dopełniaczu, bierniku i narzędniku – nigdy zaś w mianowniku!), w piśmie jednak okropnie razi i mnie na przykład kojarzy się wyłącznie z bezbarwną kostką – polecam jednak: lody na patyku. Tak się zawsze mówiło i nikomu to nie przeszkadzało.
  • astrum-on-line 09.08.11, 21:06
    Święta racja.
    Jeżeli przeciętny Amerykanin wygląda tak jak wygląda to chyba należy się cieszyć, że nie zjadamy 22 litów lodów rocznie. A w ogóle co to za argument, że inni ileś tam czegoś jedzą to my też musimy. Naprawdę nie ma nic złego w posiadaniu swoich zwyczajów i nawyków, nie musimy każdej durnoty naśladować.

    Lodów jem mało, bo są mało smaczne i koszmarnie drogie. Co to za przyjemność wydać 3 - 4 zł za nic, zero wartości odżywczej, bez smaku i żadna przyjemność.

    --
    matematycznie.blox.pl
    Blog, w którym różne zagadnienia matematyczne podawane są w prosty, przystępny i łatwy do zrozumienia sposób.
  • Gość: znawca IP: *.interkar.pl 06.08.11, 16:59
    Nie wiem jak na tym rynku, ale jeżeli chodzi o tzw.lody miękkie z maszyn(ewentualnie tzw. swiderki) to w małych miejscowosciach nadmorskich jest ewidentna zmowa cenowa, kto sie wychyla obnizajac ceny temu utrudnia sie zycie roznymi sposobami.
    Marza siega kilkuset procent i nie ma co gadac ze sezon krotki itp. - w dobrym miejscu w 2-3 miesiace jedna maszyna do lodow zarabia po 20-30 tys zlotych na czysto. Z goframi podobnie...
  • Gość: goscUSA IP: *.dhcp.mrba.ca.charter.com 06.08.11, 18:02
    w Pd Kalifornii lody sa b. tanie, i bardzo smaczne, 3.5 litra lodow kosztuje 3 dolary , to mniej niz galon benzyny. Lodow jest bardzo duzo, moze okolo 100 gatunkow.Ale trzeba sie pilnowac , puste kalorie
  • elde23 06.08.11, 18:29
    Lody oferowane nam w sklepach to totalne gawno. Jeśli ktoś będzie na wycieczce we Włoszech, niech spróbuje lodów wytwarzanych w małych rodzinnych firmach/"artigianale"/. Potem już nigdy nie sięgnie po produkt hipermarketowy. Cena jednej kulki lodów to 0,8-1,0 euro. Niby drogo, ale smak pozostaje w gębie na zawsze.
  • trollskog 06.08.11, 19:49
    "A taki Niemiec je już siedem litrów, Szwed - dziesięć litrów, a Amerykanin - 22 litry rocznie!"

    No wlasnie... jakby u nas byly tak dobre lody jak w Szwecji (z zawartoscia smietany 40%), to tez bym jadl duzo wiecej. Tak wiec Panowie i Panie Producenci, nie zalamujcie rak, tylko produkujcie dobre lody. (Szkoda, ze u nas w nazwie lodow nie ma smietany, ice cream czy iskrem jednak cos sugeruje i ciezko pod taka nazwa sprzedawac olej palmowy.)
    Moze trzeba zmienic regulacje i lody smietankowe nie powinny zawierac tluszcz tylko rzeczywiscie smietane.
    Domyslam sie, ze lody tluszczowe by sie gorzej sprzedawaly :)
  • mijana 06.08.11, 20:05
    A tak z ciekawości, które lody w Szwecji są takie dobre? Niedawno się tu przeprowadziłam i szukam czegoś co zastąpi mi Grycana ;)
  • trollskog 07.08.11, 02:50
    mijana napisała:
    > A tak z ciekawości, które lody w Szwecji są takie dobre? Niedawno się tu przepr
    > owadziłam i szukam czegoś co zastąpi mi Grycana ;)

    Zastąpi Grycana ??? Po lodach w Szwecji Grycan nie będzie już taki dobry. Mówiłem o lodach Hennig Olsen (np. typ Krokan), można też spotkać Diplom-is, ale te są raczej w Norwegii, z tego co pamiętam.
    Nie wiem czy się coś nie zmieniło, ale kiedyś były tańsze niż lody w Polsce, a jakość była nieporównywalnie lepsza.
  • Gość: Ola IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 08:05
    Nie lubie Grycana! sa strasznie przeslodzone! niektore smaki tak bardzo ze kiedy robilismy testy (z zaslonietymi oczami i z zatkanym nosem) ludzie mowili ze czuja tylko slodycz a nie aromat. Szkoda ze ich lody i sorbety nie maja wersji z mniejsza iloscia cukru ale nie ze slodzikami.
  • Gość: (.)(.) IP: *.beskidmedia.pl 06.08.11, 23:58
    dokladnie. najlepsze lody galkowe jadlem we wloszech. z kawalkami owocow. w irlandii za to mimo iz kraj zimny i deszczowy sa bardzo dobre lody wloskie. na prawdziwej smietanie. bo to co sprzedaja w Polsce to niestety gowno z proszku zalewanego woda
  • Gość: tom IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.11, 07:10
    Nie trzeba jechac za granicę. Zapraszam do Krakowa na spacer ul Starowiślną w pogodny, letni dzień. Jeżeli zobaczycie kolejkę ok. 100 osób to nie zrażajcie się, stańcie w niej i spróbujcie lodów, po które stoją ci ludzie. Lody owocowe z owocami, a bakaliowe z orzechami, kawałkami czekolacy, kandyzowanymi owocami... To są najlepsze lody w Krakowie robione w małej, rodzinnej lodziarni, która na zimę zamienia się niestety w pączkarnię, ale rozumiem - sezonowość...
  • Gość: Olo IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.08.11, 18:46
    a te smaczne kosztują 4 zł za gałkę. Dzięki ci Polsko za nic
  • Gość: kamyk IP: *.toya.net.pl 06.08.11, 18:54
    Bambino były, są i mam nadzieje że będą najlepsze.
  • Gość: tomekjot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.11, 19:09
    Calypso tez było- juz go niema.

    Dziennikarz chyba dawno był na lodach
  • Gość: kokiksa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 20:06
    Są. Przynajmniej u Nas :) Wpisz w googlach calypso i wejdź na pierwszy link :)
    Co do lodów: te "marketowe" ogólnie coraz gorsze, ale zdarzają się smaczne rożnych firm. Wiadomo najlepsze z klasycznych lodziarni, ale i tak z jakością różnie. Niedawno był artykuł o takich lodach (nie wiem czy tutaj, czy na innym portalu), i też stosuje się różne chwyty przeciwko klientowi.
  • Gość: Anna IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 08:01
    Calypso nadal sa i maja sie dobrze! Ja mam je w sieci osidlowych sklepow "Grosz" (w 3miescie) ale tez w innych. Ich sklad i smak jest taki jak dawniej. Polecem i zycze smacznego!
  • Gość: ja IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 19:03
    To jakies swinstwo z wody i czegos jeszcze. Dno calkowite.
  • Gość: pessa IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 19:15
    Czy w Warszawie można gdzieś dostać te lody Jogo, wie ktoś może ?
  • Gość: lary IP: *.internetunion.pl 06.08.11, 19:59
    Nie jemy lodow?! Bo sa syfiaste, kosztuja drogo i w ogole nie przypominaja lodow!!!!! Zrobcie przynajmniej w polowie tak dobre jak haagen dazs to pogadamy. I jeszcze jedno - w UK place w markecie za kubek HD niecale 4 funty. Przy kursie dzisiejszym wychodzi niecale 18 zl. U nas ten sam kubek w Carrefour juz kosztuje 24 zl. Kogo wy ku...wa chcecie robic w ch..ja???!!!! I tak jest praktycznie z kazdym towarem!!!!!!!!!
  • Gość: le Ming IP: 178.73.49.* 06.08.11, 20:11
    HD są przereklamowane - lody jak lody, niewarte swojej (polskiej) ceny. Lepsze od różnych Korali i no-name'ów, ale wcale nie od dobrego Grycana.
  • Gość: Mt IP: 195.184.82.* 06.08.11, 20:23
    Fakt, lubię Grycana. Tylko Grycan nie ma Macademii Nut Brittle ;) ! No i niestety Grycan dodaje tłuszcze roślinne (nie wiem, czy zawsze dodawali, ale ostatnio oglądając pudełko pod tym kątem się zdziwiłem, bo były).
  • Gość: le Ming IP: 178.73.49.* 06.08.11, 20:41
    Grycan nie ma również Dulce de Leche, za ktore uwielbiam HD, ale poza tym...
  • bezzebnypirat 07.08.11, 03:06
    Wybacz, ale te pierwsze sie nie umywaja i juz!
  • ten55 06.08.11, 20:02
    kto poliże temu st....
  • Gość: brudas z maroka IP: 178.73.49.* 06.08.11, 20:09
    Amerykanie żrą 22 litry lodów rocznie - i po Amerykanach to widać. Ja dziękuję pięknie.
  • Gość: nick IP: *.icpnet.pl 06.08.11, 20:09
    Wkurzają mmie te statystyki - przeciętny Niemiec je od nas więcej lodów, orzeszków ziemnych, sałaty, hamburgerów, marchewek, czyli, że co mamy czuc się gorsi, czy więcej wpier..lac?
  • Gość: PW IP: *.tktelekom.pl 06.08.11, 20:18
    ...kupiłem maszynkę do lodów, ściągnąłem przepisy z netu i się z rodzinnie zajadamy. Własne waniliowe z prawdziwą wanilią, bakaliowe pełne bakalii, truskawkowe z kawałkami truskawek... w sklepach takich lodów nie ma, no może poza Grycanem.
    Reszta to chłam. Po co miałbym to kupować? Żeby się ścigać z Niemcami?
  • Gość: klakier IP: *.nyc.res.rr.com 06.08.11, 20:20
    Racja ! Polak ucieka przed Niemcami a nie się z nimi ściga.
  • Gość: veni.vidi.vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 07:36
    Od dwóch lat sam robię semifredo.

    Semifreo znaczy na pół zmrożony ("half-frozen") i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu. Najczęściej bazą do kremu jest bita śmietana (36% tł.) lub mascarpone (80% tł.) i piana z białek. Dodaje się owoce miękkie (maliny, czarne porzeczki - najlepiej zmiksowane w formie gęstego sosu), miód, orzechy, pokruszone bezy, czekoladę w wiórkach lub płynną. Przepisy wystarczy wygooglać, do zrobienia nie jest potrzebna maszynka, mrozi się formach np. od wypieków.

    Żadnych sztucznych składników, olejów palmowych i tym podobnych erzaców. Mikser do ubijania piany lub śmietany jest chyba w każdym domu. Koszt składników na jedną formę ok. 10 zł (samo mascarpone kosztuje ok. 5 zł.), drożej niż litr lodów w supermarkecie. Ale może lepiej zjeść rzadziej rzecz wysokiej jakości, niż napowietrzoną serwatkę z syropem glukozowym i E??? oraz E???. Jak widać z tendencji na polskim rynku, Polacy doskonale już to zrozumieli.

    Pani i Panowie, fartuch włóż i do dzieła.
    Będziecie zaskoczeni rezultatem!
  • Gość: szczery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 21:43
    Hahahah! W teorii zapewne. W praktyce w naszym pięknym kraju sorbet produkuje się z: cukru, cukru, cukru, cukru, wody, owoców.
  • Gość: Wojtek IP: *.unknown.vectranet.pl 06.08.11, 22:47
    Dlatego od kiedy na Podwalu otworzyli knajpkę Frooyog z mrożonymi jogurtami (bez dodawania cukru) to zapomniałem o lodach. Bez chemii i olejów palmowych, a dietetycznie i zdrowo.
  • pan_glosny 06.08.11, 22:49
    "Jogo jest już ostatnią [mleczarnią] w kraju, która je wytwarza."
    Jest jeszcze Starco ze Stargardu Szczecińskiego.

    --
    www.podszczupakiem.pl
    "Pod Szczupakiem" - kwatera - apartament i pokoje gościnne do wynajęcia przez cały rok nad jeziorem Pile (Pojezierze Drawskie).
  • Gość: ala ma asa IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.11, 22:57
    że co? idziesz do sklepu i też mówisz (chcesz szt. 1): poproszę lody, o właśnie tego, na patyku??????
    poproszę LODA (szt. 1), a jeśli więcej niż jeden, wówczas LODY.
  • Gość: gość IP: *.xdsl.centertel.pl 06.08.11, 23:19
    Może tak mówisz, ale nie zmienia to faktu, że nie jest to forma poprawna.
  • Gość: E. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.11, 07:53
    Ogromna większość tutejszych ekspierdów językowych nie ma zielonego pojęcia o ojczystym języku, ale nie zmienia to, niestety, faktu, że zabierają głos..
    so.pwn.pl/lista.php?co=l%F3d
    sjp.pwn.pl/szukaj/lód
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 08:31
    rozumiem, że w nawiązaniu do tego, co napisałeś/-aś oraz dodatkowo w nawiązaniu do so.pwn.pl/lista.php?co=l%F3d , sforumułowanie:
    "poproszę jednego LODA"
    (a nie "poproszę jednego LODY", które wg mnie brzmi dziwnie)
    jest jak najbardziej poprawne?
  • Gość: kikki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 09:15
    Spodnie, drzwi, nożyce też występują tylko w liczbie mnogiej. Tak jak ktoś napisał wyżej lód to jest to co dodajemy do napojów czyli zamrożona woda. Lody to jest to o czym traktuje ten artykuł.
    I nie proś o jednego loda, tak jak nie proś o kotleta, twaroga, pomysła i "Wprosta" tylko o lód do napoju, kotlet, twaróg, pomysł i "Wprost".
  • Gość: (x)(x) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.11, 23:09
    lepiej kupic kilo banankow za 2zyle :) te takie lekko juz sfilcowane.

    obraz, wlozyc do wora i schlodzic w lodowce,

    dopchac mozna zimnym serkiem homogejizowanym :D

    slodkie, zimne, zdrowsze od wynalazkow z fabryki chemicznej.
  • jot-23 06.08.11, 23:49
    ktorych probowalem to byly jakies ohydne tluste gnioty.

    cenami faktycznie dorownujace cywilizowanemu swiatowi.

    ciekaw jestm czy Haagen Dazs rowniez traktuje Bulbe jako bantustan gdzie mozna lokalnym dzikusom wciskac ciemnote.

    Ich seria "5" to jest lodowy "gold standard" - jak sama nazwa wskazuje lody robione sa tylko i wylacznie z 5 skladnikow: mleko, smietana, cukier, jajka i jeden skladnik smakowy... kiedy bulbiaki sie nauczycie takie lody krecic za 10zl kubek (15 oz = okolo 0.5 l) ?
    --
    "Please tell me Kenny is blowing up a man-shaped balloon"
  • Gość: usak IP: *.asm.bellsouth.net 07.08.11, 04:37
    Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo - kawa
    Moze jakis artykul na ten temat?
  • Gość: lodziara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 09:27
    Odkąd kupiłam maszynkę do lodów, na te ze sklepu nawet nie spojrzę, choć słodycze bardzo lubię. Nie mam ochoty na sztuczne wypełniacze i barwniki, kiedy zamiast tego mogę mieć lody z prawdziwej śmietanki, jajek i owoców. Niestety lody w lodziarniach też mają coraz gorszą jakość, nawet te we Włoszech(mówię o przeciętnych lodziarniach).Gdyby ktoś był na Roztoczu, polecam bardzo lody w Józefowie. Jest tam lodziarnia już od wielu lat,mają tylko parę smaków, ale wszystkie pyszne, a waniliowe to poezja.
  • floress 09.08.11, 15:03
    Zapraszam do Torunia. Lody jak z dawnych lat. Z owocami, ze śmietany, z czekoladą smaków ponad 20 na pewno. Prawdziwe lody. Niestety w Poznaniu dobrych lodów nie ma.
  • Gość: gość IP: 194.181.0.* 11.08.11, 08:25
    W sumie to 110,2 % !!!!!
    Któreś procenty chyba nie są prawdziwe........
    CZy to jakiś nowy sposób liczenia???
  • teczowa-szmata 14.08.11, 14:59
    poradźcie jak to zmienić. Guzik mnie obchodzi przeciętne spożycie lodów, wódki, szynki itd.
  • stefan_kowalski 12.09.11, 11:41
    dlatego sa takie drogie :)

    .......
    dietadlafaceta.blogspot.com/2011/09/pieczony-penis-renifera-pod-pierzynka.html
  • Gość: medalista IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.05.14, 19:10
    jeśli ktoś jest z okolicy to polecam ze św Krzyża, Kielc, św Katarzyny, Morawica pod Kielcami, również okolice Rzeszowa np. w Czudcu czy Błażowej, robią świetne lody, jestem smakoszem lodów włoskich, zapalonym motocyklistą i robiąc trasy testuje gdzie warto wrócić, pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka