Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Gospodarka   Aby mieć wyższą emeryturę, musimy pracować dłuże...

Komentarze do artykułu

Aby mieć wyższą emeryturę, musimy pracować dłużej

Żyjemy coraz dłużej i podwyższenie minimalnego wieku uprawniającego do emerytury jest konieczne, aby powstrzymać obniżanie się emerytur, przyspieszyć wzrost zamożności całego społeczeństwa poprzez zwiększenie liczby pracujących oraz wyrównać szanse na rynku pracy, zrównując prawa płci w systemie emerytalnym - pisze Henryka Bochniarz, prezydent PKPP Lewiatan, wiceprzewodnicząca Komisji Trójstronnej

Aby mieć wyższą emeryturę, musimy pracować dłużej

Autor: Gość: FeNi IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.12, 12:55
Mam pytanie do nie zależnych ekonomistów o ile wzrośnie emerytura mężczyzny po przepracowaniu 2 lat dłużej dziś i w nowym systemie. Powiedzmy pracuję dziś 45 lat i odchodzę na emeryturę w wieku 65 lat dostaje xxxx zł pracuję dwa lata dłużej i odchodzę na emeryturę w wieku 67 lat i dostaję xxxx + ile za te 2 lata, i niech mnie ktoś przekona że zmieniamy wiek z 65 na 67 i moje emerytura wzrasta o ile? mamy xxxx+ 2 lata=yyyy a w nowym systemie ile dostanę po 67 latach? Może ktoś się w rządzie wysili i zrobi taką przykładową symulację i wtedy będziemy mogli dyskutować merytorycznie a nie politycznie trzeba podnieś wiek i już a może ktoś by jeszcze przed zmianą rozliczył ZUS z jego działalności dotychczasowej ile kasy poszło i gdzie nie związanych z wypłata emerytur gdzie poszły miliony złoty że nie ma teraz na wypłaty...
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.