Resort infrastruktury chce, żeby firmy budujące elektrownie wiatrowe płaciły gminom kilka razy wyższe podatki. Po takiej zmianie inwestycje w wiatraki mogą się nie opłacać.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego w Polsce jest takie parcie na wiatraki (i atom) skoro praktycznie większość Polski, z wyjątkiem części północno-wschodniej dosłownie leży na złożach geotermalnych, które mogą naraz grzać, napędzać turbiny, podgrzewać baseny etc. Ze zdziwieniem przyjąłem informację od węgierskiego inżyniera od lat pracującego w geotermii że Polska jest trzecim (po Islandii i Nowej Zelandii) krajem o największym potencjale geotermalnym. A tu nic, jedynie słyszę o jakiś próbach rydzyka, które są zresztą chyba torpedowane z przyczyn pozamerytorycznych. Ów Węgier, pracujący obecnie w Nowej Zelandii, powiedział mi że inne kraje, łącznie z jego rodzinnymi Węgrami, gdzie instalacji jest całkiem sporo mogą Polsce jedynie pozazdrościć.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.