Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polska i świat   Portugalia ( Luzytania )   nostryfikacja por...

nostryfikacja portugalskich świadectw

Autor: ladyoftheflies 05.03.10, 23:00
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Mój chłopak pochodzi z Portugalii i chciałby podjąć studia w Polsce. W tym celu zamierzaliśmy się zabrać za nostryfikację wszystkich potrzebnych dokumentów, tj. świadectwa ukończenia szkoły średniej (było to tzw. ensino recorrente) i (przypuszczalnie) odpowiadającego polskiej maturze dokumentu ficha ENES.
Okazuje się jednak, że ten ostatni papier jest ważny tylko 3 lata od daty przystąpienia do egzaminów, i jeśli mój chłopak zdawał te egzaminy w 2006 to de facto w 2008 utracił możliwość podjęcia studiów wyższych (choć przez 2 lata studiował w PT). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Obdzwoniliśmy masę instytucji i nigdzie nie potrafią nam powiedzieć, czy fakt wygaśnięcia ficha ENES w PT uniemożliwia podjęcie studiów również w PL, zwłaszcza, jeśli juz się wcześniej studiowało na wyższej uczelni (bez uzyskania dyplomu jednak).

Ciekawi mnie w proces nostryfikacji portugalskich dyplomów w PL w ogóle. Wiem, że to chyba nietypowy temat, ale a nuż ktoś przechodził przez tę całą biurokrację i zechciałby się podzielić doświadczeniami. Dzięki i pozdrawiam.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • nostryfikacja portugalskich świadectw - ladyoftheflies 05.03.10, 23:00

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.