Dodaj do ulubionych

Tagatoza i syrop z agawy?

30.07.12, 00:49
Na forum nie znalazłam nic o tych naturalnych słodzikach. Co o nich sądzicie? Zastanawiam się nad ich kupnem, ale nie wiem, czy są dozwolone w naszej diecie. Może pan doktor Janus się wypowie.

Syrop z agawy ma IG 15. Tagatoza zaś 7,5. Wklejam informacje o tagatozie znalezione w internecie:

Tagatoza jest naturalnym cukrem który występuje w laktozie. Laktoza jest rozbijana na galaktozę i glukozę w procesie hydrolizy. Galaktoza jest następnie przetwarzana na tagatozę w procesie enzymatycznym. Po ostatecznym oczyszczeniu powstaje biała krystaliczna struktura o doskonałym smaku naturalnego cukru. Powstałe kryształy tagatozy nie zawierają śladów laktozy, ani glukozy. Tagatoza występuje naturalnie w różnych produktach mlecznych oraz owocach.

Tagatoza została odkryta przez amerykański koncern farmaceutyczny do leczenia chorych na raka jelit. Tagatoza przywraca właściwy skład flory przewodu pokarmowego. Później stało się jasne, że tagatoza ma wiele innych zalet dlatego światowy producent produktów mlecznych kupił licencję na tagatozę, ale nie udało mu się wyprodukować tagatozy w konkurencyjnej cenie. 5 lat temu, firma Damhert rozwinęła technologię taniej produkcji tagatozy i wykorzystania jej w różnych produktach żywnościowych.

Pierwszym produktem z tagatozą był cukier stołowy - Tagatesse. Tagatesee składa się z licznych składników: tagatozy, błonnika spożywczego (inuliny i oligosacharydów), izomaltu i sukralozy (0,02%). Ta kombinacja powoduje, że Tagatesse można wykorzystywać w zimnych oraz ciepłych daniach. Tagatoza pod wpływem ciepła karmelizuje się przybierając brązowy kolor. Ponadto, Tagatesse może być dodatkiem do gorących napojów, owoców oraz jogurtów … wszędzie tam gdzie używamy zwykłego cukru.

Tagatesse jest łatwy w użyciu: jest dwa razy słodszy, niż zwykły cukier, wystarczy więc użyć go o połowę mniej.
Tagatesse najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Ważne jest, aby Tagatesse nie stykał się z wilgocią (parą, mokrą łyżeczką, etc.), gdyż tworzy bryły i staje się twardy.
Kilka prostych rad, które ułatwią pieczenie przy użyciu tagatozy:
Należy dłużej wypiekać za to w niższej temperaturze (np. 170stC)
Należy zadbać, aby wypieki były wilgotne, np. dodając plastry jabłka, lub dżem słodzony tagatozą.
Opcjonalnie należy przykryć wypieki folią do pieczenia (na ostatnie 10 minut), żeby danie nie zmieniło barwy na brązowy.

Zalety Tagatozy

Tagatoza została odkryta przez międzynarodową grupę farmaceutyczną w celu pooperacyjnego leczenia raka jelit. Dobry smak tagatozy i wiele innych zalet odkryto później, w tym:
bardzo niski indeks glikemiczny: tagatoza praktycznie nie podnosi poziom cukru we krwii. Ta właściwość powoduje, że jest odpowiednia dla diabetyków typu I & II.
Jest naturalna. Tagatozę wyodrębniono z laktozy, która występuje w produktach mlecznych. Tagatoza nie jest syntetycznym, ani sztucznym słodzikiem. Finalny produkt Nutrilab jest w 100% wolny od laktozy.
Jest przyjazna zębom; nie powoduje próchnicy.
Ma właściwości probiotyczne; wspomaga florę przewodu pokarmowego, właściwą pracę jelit oraz trawienie.
Posiada niską wartość kaloryczną 1,5 kcal/g, podczas gdy zwykły cukier - 4 kcal/g.
Charakteryzuje się miłym smakiem, podobnym do cukru. Nie pozostawia sztucznego posmaku.
Nie powoduje bólów żołądka!

Badania naukowe

Rozległe badania pokazały, że tagatoza jest doskonałą alternatywą dla sacharozy i innych słodzików. W roku 1999 FDA (Food and Drug Administration), która zajmuje się dopuszczaniem żywności do spożycia w USA orzekła że tagatoza jest absolutnie bezpiecznym składnikiem żywnościowym. Zostało to potwierdzone przez EFSA (European Food Safety Agency) w 2007 roku. Tagatoza nie jest słodzikiem, ani poliolem. W 2005 roku tagtozę sklasyfikowano jako nowy składnik żywności. Ponieważ jest składnikiem naturalnym, nie otrzymała klasyfikatora E. Więcej informacji na temat badań naukowych można znaleźć na stronie firmy Nutrilab NV www.nutrilab.be
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Tagatoza i syrop z agawy? 30.07.12, 07:46
      Według mojej wiedzy to dr.Janus to nie wypowiada się na tym forum.
      Jego poglądy uważam zresztą za dyskusyjne i mało skuteczne.
      Jeśli chodzi o mnie to ja nie słyszałem o tagatozie. I ten post wydaje mi się wyjątkowo interesujący i wartościowy. Składniki wyjściowe i proces technologiczny wydają się iść we właściwym kierunku. Co prawda nie wiem jak by miała przywracać naturalną florę skoro nie jest probiotykiem czy nie zawiera bakterii probiotycznych ale jako słodzik a nawet ciut więcej wydaje się atrakcyjna.
      O tym czy i jaką ma wartość ja już nie mogę sprawdzić doświadczalnie. Kiedyś byłem na na takim etapie, że 1(jedna) malina powodowała mi w brzuchu rewolucję, niestety(dla mnie stety) po użyciu olejków wróciłem do normalności i nie wypróbuję skuteczności tagatozy.
      Na mnie już nie działa nawet łyżka stołowa cukru .
      Ogromna większość ludzi z grzybem reaguje podobnie jak ja kiedyś, tylko oni mogą wypróbować i wypowiedzieć się czy i jak działa tagatoza. Wszystkie inne wypowiedzi są reklamą i biciem piany. Ja wierzę nie tylko w teorię ale przede wszystkim w praktykę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka