Produkty dozwolone przy kandydozie Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
                                  • cala liste dozwolonych rzeczy macie w moim poscie pod haslem:
                                    LISTA PRODUKTOW DLA CHORYCH NA KANDYDOZE.
                                    • 1) tu znajdziecie liste produktow na 3 etapy leczenia kandydozy.
                                      www.wholeapproach.com/diet/WholeApproach_Food_List.pdf
                                      Pierwszy etap leczenia to lista zielona - jemy glownie produkty
                                      z tej listy, przede wszsystkim duzo warzyw.

                                      drugi etap leczenia - pozwala urozmaicic produkty z zielonej listy produktami
                                      z pomaranczowej listy.

                                      trzeci etap leczenia - pozwala dolaczyc jeszcze produkty z czerwonej listy,
                                      ale w umiarkowanych ilosciach.


                                      2) A tutaj sa przepisy jakimi dziela sie Amerykanki bedace na diecie
                                      antygrzybicznej.
                                      wholeapproachforums.com/6/ubb.x?a=cfrm&s=660609395&f=2536011311
                                      Po lewej stronie rubryki macie trzy kategorie:
                                      sniadania
                                      obiady
                                      przegryzki
                                      Klikacie na wybrana kategorie i pojawia sie mnostwo przepisow.


                                      3) Tutaj jest kwestionariusz do wypelnienia, zeby sprawdzic sobie ile
                                      symptomow candidy mamy, czyli jak bardzo zaawansowana jest nasza choroba.
                                      www.wholeapproach.com/diet/Candida_Questionnaire.pdf

                                      4)... a tu adres na glowna strone wholeapproach:
                                      www.wholeapproach.com/index.html

                                      • SPROSTOWANIE:

                                        Zaznaczam ,ze trzeci etap diety polega na wlaczeniu wiekszej ilosci produktow z
                                        listy POMARANCZOWEJ.
                                        A lista CZERWONA TO LISTA PRODUKTOW ZABRONIONYCH W NASZEJ DIECIE!!!!


                                        Dodam jeszcze, ze kwestia dlugosci trzymania diety jest indywidualna.
                                        Zaleca sie byc na dietce przez 1 pelny rok, a najlepiej ze dwa (bo tyle zyja w
                                        nas zarodniki grzyba). Nawet po uplywie tego czasu powinniemy jednak zawsze juz
                                        uwazac na drozdze, cukry i make ze wzgledu na podatnosc naszych organizmow na
                                        przerost candidy.
                                        A jak dlugo trzymac sie 1 fazy diety (zielona rubryka) - rowniez zalezy od
                                        indywidualnego stanu zaawansowania choroby.
                                        Na pewno przynajmniej miesiaac musicie wytrzymac na scislej diecie z zielonej
                                        rubryki, ktora opiera sie glownie na warzywach i miesie.
                                        Poniewaz laknienie cukru jest okrutne polecam stosowanie homeopatii juz od
                                        samego poczatku diety. Biorac "homeo" latwiej Wam bedzie poskromic ochote na
                                        slodkie.Tak przynajmniej bylo w moim przypadku.
                                        Ja diete trzymam od grudnia czyli juz 8 miesiecy. Nadal trzymam sie fazy 2.
                                        I na tej fazie chyba pojade jeszcze z rok. U mnie choroba byla dosc
                                        zaawansowana,wiec dluzej mi zabierze oczyszczenie organizmu z grzybow.


                                        A tu znajdziecie indeks glikemiczny pokarmow ,czyli w jakim stopniu co jest
                                        szkodliwe a co bezpieczne:
                                        www.bioter.pl/rady/index_glikemiczny.htm


                                        TLUMACZENIE LISTY ZIELONEJ DOZWOLONEJ W 1 ETAPIE DIETY.

                                        przetlumaczyla z jez. ang. kolezanka " sylwiane " :
                                        Dla tych, którzy nie maja czasu lub ochoty na tłumaczenie tekstu: poniżej lista
                                        ZIELONA (żywność dozwolona bez ograniczeń), bez mięsa niestety ponieważ jestem
                                        wegetarianką i ten element diety mnie kompletnie nie interesuje. Na liście
                                        niestety jest wiele produktów, które znam tylko z nazwy. W Polsce są raczej
                                        trudno dostępne.


                                        Warzywa :

                                        • Seler
                                        • Ogórek
                                        • Brokuły
                                        • Kalafior
                                        • Sałata
                                        • Szpinak
                                        • Cukinia
                                        • Czosnek
                                        • Cebula
                                        • Pietruszka
                                        • Szparagi
                                        • Botwinka
                                        • Brukiew
                                        • Brukselka
                                        • Korzeń łopianu
                                        • Kapusta
                                        • Kapusta włoska
                                        • Marchew (tylko surowa)
                                        • Szczypior
                                        • Burak liściowy
                                        • Mniszek pospolity (mlecz)
                                        • Sałata zimowa (endywia)
                                        • Sałata kompasowa (eskario-la)
                                        • Koper włoski
                                        • Kalarepa
                                        • Pory
                                        • Gorczyca
                                        • Rzodkiewka
                                        • Cebula szalotka
                                        • Kiełki (oprócz fasoli Mung)
                                        • Boćwina szerokoogonkowa
                                        • Rzepa
                                        • Rzeżucha
                                        • Karczoch
                                        • Ketmia jadalna
                                        • Rukola (rokietta, arugula)
                                        • Bok choy (azjatycka kapu-sta)
                                        • Kiełki bambusa
                                        • Jicama (ziemniaki meksykańskie)
                                        • Piżmian jadalny (okra, hibiskus)
                                        • Spaghetti squash (żółta mała dynia)


                                        Warzywa strączkowe :

                                        • Ciecierzyca
                                        • Fasolka zielona
                                        • Fasolka szparagowa
                                        • Fasola Mung
                                        • Fasola Kidney
                                        • Fasola czarna
                                        • Fasola Kaduki
                                        • Fasola Lupini
                                        • Fasola Navy
                                        • Soczewica brązowa
                                        • Soczewica zielona
                                        • Groszek czarnooki (black eyed)
                                        • Groszek Snow (resp. - chiński)

                                        Orzechy :

                                        • Migdały – surowe, nieprzetworzone
                                        • Orzechy brazylijskie
                                        • Orzechy Macadamia
                                        • Orzeszki piniowe
                                        • Orzechy laskowe

                                        Pestki :

                                        • Dynia
                                        • Słonecznik
                                        • Sezam
                                        • Konopia

                                        Tłuszcze i oleje :
                                        ( wysokiej jakości, wyciskane na zimno, przechowywane w oryginalnym opakowaniu
                                        w lodówce )

                                        • Lniany
                                        • Z dyni
                                        • Z konopi
                                        • Sezamowy
                                        • Oliwa z oliwek (extra virgin)


                                        Owoce :
                                        ( jeżeli są tolerowane stosować w rotacji )

                                        • Awokado
                                        • Cytryna i limonka
                                        • Żurawina (świeża lub naturalnie suszona)
                                        Napoje :

                                        • Woda filtrowana
                                        • Woda z cytryną
                                        • Herbata Pau D’Arco
                                        • Herbata Roobios
                                        • Wszystkie naturalne, wysokiej jakości herbatki ziołowe
                                        • Świeże soki warzywne

                                        Słodziki :

                                        • Sproszkowana Stevia rebaudiana (resp. Caa-che, Azuca-caa)
                                        • Gliceryna roślinna
                                        • Naturalnie rozdrobniony korzeń cykorii lub ekstrakt z cykorii

                                        Przyprawy :
                                        ( organiczne, świeże zioła oraz zioła suszone, nie przechowywane dłużej niż 6
                                        msc. w zimnym i suchym miejscu )

                                        Jajka :
                                        ( są silnym alergenem, stosować w rotacji jeżeli są tolerowane )

                                        • Kurze i innego drobiu
                                        • Gęsie
                                        • Indycze
                                        • Bażancie



                                        homeopatkaqq - DRUGI ETAP DIETY lista pomaranczowa.

                                        - przewiduje uroznaicenie diety z zielonej rubryki (faza 1-sza)produktami z
                                        rubryki pomaranczowej, ale tylko 1 produkt dziennie z listy pomaranczowej.

                                        Nalezy sie bacznie obserwowac -t.j. jak reagujemy na produkty z pomaranczowej
                                        rubryki. Np czy nie szkodzi nam jeczmien, czy cos nie powoduje gazow, sennosci
                                        po posilku, swedzenia skory lub pochwy ( w przypadku kobiet),wysypek etc.

                                        Wymienie produkty z listy pomaranczowej.
                                        JEDEN PRODUKT DZIENNIE z tej listy mozemy wplatac w diete z listy zielonej w
                                        drugim etapie leczenia!

                                        WARZYWA:
                                        - ziemniaki(biale, czerwone, slodkie)
                                        - buraki czerwone
                                        - gotowana marchew
                                        - pomidory
                                        - dynia
                                        - dynia skrobiowa (mala zolta)
                                        - oberzyna, baklazan (eggplant)
                                        - papryka (ostra, chilli)
                                        - warzywa psiankowate (nightshade vegetable)
                                        - piperz angielski
                                        - ignam, pochrzyn (yam)
                                        - maniok (cassova)


                                        WARZYWA STRACZKOWE:
                                        - zielony groszek
                                        - czerwona soczewica
                                        - Fasola plaska
                                        - fasola z Limy
                                        - soja (o ile sie ja toleruja- a jesli to robic rotacje)

                                        NAPOJE:

                                        - rozcienczony dobrze z woda sok z zurawiny lub cytryny.
                                        - soki marchwiowe domowej roboty z sokowirowki - cwierc szklanki
                                        - sok z buraka wlasnej roboty - cwierc szkalnki


                                        MIESA:
                                        - wieprzowina (o ile ja tolerujemy)

                                        OWOCE:
                                        - TYLKO SWIEZE = sezonowe! (nie jemy mrozonych ani z puszki)
                                        - jablka kwasne, nieslodkie (jak zielone holenderskie)
                                        - morela
                                        - brzoskwinia
                                        - czarne jagody
                                        - grapefruit
                                        - gruszka
                                        - ananas
                                        - sliwka
                                        - truskawki (niepryskane = ekologiczne = organiczne)
                                        - maliny (organiczne)

                                        NIEKLASYFIKOWANE:
                                        - kapusta kiszona (najlepiej uduszona albo ugotowana)
                                        - kefir, jogurt.

                                        ORZECHY:
                                        - nerkowce

                                        ZIARNA I NASIONA:
                                        (NAJLEPIEJ TYLKO TE ,KTORE NIE MAJA GLUTENU ORAZ MAJA NISKI POZIOM GLIKEMICZNY.)
                                        - kasza gryczana
                                        - dziki i brazowy ryz
                                        - bialy ryz dlugi
                                        - kasza jaglana

                                        NALEZY BARDZO OSTROZNIE I RZADKO SIEGAC PO ZIARNA BOGATE W GLUTEN, DO KTORYCH
                                        NALEZA:
                                        - kasza jeczmienna
                                        - platki owsiane
                                        - zyto
                                        - orkisz
                                        - makaron pelnoziarnisty z tych wlasnie ziaren.







                                        Przynajmniej przez rok powinnismy unikac jak ognia tych produktow.



                                        • LISTA CZERWONA
                                        homeopatkaqq 21.08.2005 00:47 + odpowiedz


                                        to lista produktow zabronionych w naszej diecie!!!!!!!!
                                        Przez rok lub dwa nie wolno nam siegac po te rzeczy, i przy naszej podatnosci
                                        na grzyby nalezy uwazac co jemy.

                                        • Dzieki za przetlumaczenie listy, bedzie dla nas na pewno pomocna.
                                          • Witajcie
                                            Mam pytanie dotyczące produktów w pierwszej fazie diety. Czy można jeść takie
                                            rzeczy jak: mąka kukurydziana, mleko kokosowe w proszku i płynne, mleko kozie,
                                            majonez domowy (jajka i oliwa z oliwek), tahina(pasta sezamowa),cacao,
                                            czekolada gorzka bez mleka o zawartości cacao 90%, makaron chiński z fasoli,
                                            sery żółte. W diecie którą stosuje dozwolone są także arbuzy- jakie są wasze
                                            opinie na ten temat?
                                          • up
                                • Po zakończonej kuracji bezwzglednie należy przyjąć preparaty witaminowe i
                                  wzmacniające odporność...........sama o tym zapomniałam i podejrzewam, że mam
                                  chyba nawrót choroby..........doskonale jest noni.drogie jak cholera, bo
                                  kosztuje w sklpeie wysylkowym ok 220zł, ale doskonale leczy grzybicę i wzmacnia
                                  odporność....dodatkowym plusem jest to, że działa
                                  uspokajająco............oczywiście leczy nowotwory itp...........jak ktoś ma
                                  rodzine w USA to poproscie o wysylkę....tam kosztuje to koło 25USD.

    • Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

      Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

      lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.