• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

lista produktow dla chorych na kandydoze

  • 19.08.05, 22:32
    1) tu znajdziecie liste produktow na 3 etapy leczenia kandydozy.
    www.wholeapproach.com/diet/WholeApproach_Food_List.pdf
    Pierwszy etap leczenia to lista zielona - jemy glownie produkty
    z tej listy, przede wszsystkim duzo warzyw.

    drugi etap leczenia - pozwala urozmaicic produkty z zielonej listy produktami
    z pomaranczowej listy.

    trzeci etap leczenia - pozwala dolaczyc jeszcze produkty z czerwonej listy,
    ale w umiarkowanych ilosciach.


    2) A tutaj sa przepisy jakimi dziela sie Amerykanki bedace na diecie
    antygrzybicznej.
    wholeapproachforums.com/6/ubb.x?a=cfrm&s=660609395&f=2536011311
    Po lewej stronie rubryki macie trzy kategorie:
    sniadania
    obiady
    przegryzki
    Klikacie na wybrana kategorie i pojawia sie mnostwo przepisow.


    3) Tutaj jest kwestionariusz do wypelnienia, zeby sprawdzic sobie ile
    symptomow candidy mamy, czyli jak bardzo zaawansowana jest nasza choroba.
    www.wholeapproach.com/diet/Candida_Questionnaire.pdf

    4)... a tu adres na glowna strone wholeapproach:
    www.wholeapproach.com/index.html
    Edytor zaawansowany
    • 19.08.05, 22:35
      walka z candida okazala sie dla mnie rowniez walka z ulomnoscia umyslu, tzn
      musialam sie podszkolic w angielskim, bo niestety duzo materialow jest w jez.
      ang.
      Ale to co tu znajdziecie jest pisane w latwy sposob, powodzenia!
    • 19.08.05, 22:49
      Serdeczne dzięki! O zrobieniu takiej listy ostatnio myślałam. WSPANIALE!
      Pozdrawiam!
    • 20.08.05, 07:07
      dodam tylko, ze kwestia dlugosci trzymania diety jest indywidualna.
      Zaleca sie byc na dietce przez 1 pelny rok, a najlepiej ze dwa (bo tyle zyja w
      nas zarodniki grzyba). Nawet po uplywie tego czasu powinniemy jednak zawsze juz
      uwazac na drozdze, cukry i make ze wzgledu na podatnosc naszych organizmow na
      przerost candidy.
      A jak dlugo trzymac sie 1 fazy diety (zielona rubryka) - rowniez zalezy od
      indywidualnego stanu zaawansowania choroby.
      Na pewno przynajmniej miesiaac musicie wytrzymac na scislej diecie z zielonej
      rubryki, ktora opiera sie glownie na warzywach i miesie.
      Poniewaz laknienie cukru jest okrutne polecam stosowanie homeopatii juz od
      samego poczatku diety. Biorac "homeo" latwiej Wam bedzie poskromic ochote na
      slodkie.Tak przynajmniej bylo w moim przypadku.
      Ja diete trzymam od grudnia czyli juz 8 miesiecy. Nadal trzymam sie fazy 2.
      I na tej fazie chyba pojade jeszcze z rok. U mnie choroba byla dosc
      zaawansowana,wiec dluzej mi zabierze oczyszczenie organizmu z grzybow.
    • 20.08.05, 08:24
      A tu znajdziecie indeks glikemiczny pokarmow ,czyli w jakim stopniu co jest
      szkodliwe a co bezpieczne:
      www.bioter.pl/rady/index_glikemiczny.htm
    • 20.08.05, 12:00
      na zielonej liście znajduje sie niestety sporo warzyw mało popularnych (czyli
      trudno dostepnych) w Polsce. Staram się rozszyfrować ich nazwy. Mam w związku z
      tym pytanie: jakie warzywo w jezyku angielsim nosi nazwę "WATERCREES"? Nigdzie
      nie mogę tego znależc.
      • 20.08.05, 18:03
        watercrees to RZEZUCHA
    • 20.08.05, 22:37
      Dla tych, którzy nie maja czasu lub ochoty na tłumaczenie tekstu: poniżej lista
      ZIELONA (żywność dozwolona bez ograniczeń), bez mięsa niestety ponieważ jestem
      wegetarianką i ten element diety mnie kompletnie nie interesuje. Na liście
      niestety jest wiele produktów, które znam tylko z nazwy. W Polsce są raczej
      trudno dostępne.


      Warzywa :

      • Seler
      • Ogórek
      • Brokuły
      • Kalafior
      • Sałata
      • Szpinak
      • Cukinia
      • Czosnek
      • Cebula
      • Pietruszka
      • Szparagi
      • Botwinka
      • Brukiew
      • Brukselka
      • Korzeń łopianu
      • Kapusta
      • Kapusta włoska
      • Marchew (tylko surowa)
      • Szczypior
      • Burak liściowy
      • Mniszek pospolity (mlecz)
      • Sałata zimowa (endywia)
      • Sałata kompasowa (eskario-la)
      • Koper włoski
      • Kalarepa
      • Pory
      • Gorczyca
      • Rzodkiewka
      • Cebula szalotka
      • Kiełki (oprócz fasoli Mung)
      • Boćwina szerokoogonkowa
      • Rzepa
      • Rzeżucha
      • Karczoch
      • Ketmia jadalna
      • Rukola (rokietta, arugula)
      • Bok choy (azjatycka kapu-sta)
      • Kiełki bambusa
      • Jicama (ziemniaki meksykańskie)
      • Piżmian jadalny (okra, hibiskus)
      • Spaghetti squash (żółta mała dynia)


      Warzywa strączkowe :

      • Ciecierzyca
      • Fasolka zielona
      • Fasolka szparagowa
      • Fasola Mung
      • Fasola Kidney
      • Fasola czarna
      • Fasola Kaduki
      • Fasola Lupini
      • Fasola Navy
      • Soczewica brązowa
      • Soczewica zielona
      • Groszek czarnooki (black eyed)
      • Groszek Snow (resp. - chiński)

      Orzechy :

      • Migdały – surowe, nieprzetworzone
      • Orzechy brazylijskie
      • Orzechy Macadamia
      • Orzeszki piniowe
      • Orzechy laskowe

      Pestki :

      • Dynia
      • Słonecznik
      • Sezam
      • Konopia

      Tłuszcze i oleje :
      ( wysokiej jakości, wyciskane na zimno, przechowywane w oryginalnym opakowaniu
      w lodówce )

      • Lniany
      • Z dyni
      • Z konopi
      • Sezamowy
      • Oliwa z oliwek (extra virgin)


      Owoce :
      ( jeżeli są tolerowane stosować w rotacji )

      • Awokado
      • Cytryna i limonka
      • Żurawina (świeża lub naturalnie suszona)
      Napoje :

      • Woda filtrowana
      • Woda z cytryną
      • Herbata Pau D’Arco
      • Herbata Roobios
      • Wszystkie naturalne, wysokiej jakości herbatki ziołowe
      • Świeże soki warzywne

      Słodziki :

      • Sproszkowana Stevia rebaudiana (resp. Caa-che, Azuca-caa)
      • Gliceryna roślinna
      • Naturalnie rozdrobniony korzeń cykorii lub ekstrakt z cykorii

      Przyprawy :
      ( organiczne, świeże zioła oraz zioła suszone, nie przechowywane dłużej niż 6
      msc. w zimnym i suchym miejscu )

      Jajka :
      ( są silnym alergenem, stosować w rotacji jeżeli są tolerowane )

      • Kurze i innego drobiu
      • Gęsie
      • Indycze
      • Bażancie

      • 20.08.05, 23:05
        SYLWIANE: BRAWO! I dzieki za tlumaczenie.Mi sie wlasnie juz nie chcialo tego
        robic. Sorki.
        Wielu osobom bardzo pomoze to tlumaczenie!
        • 21.08.05, 00:09
          DRUGI ETAP LECZENIA
          • 21.08.05, 00:14
            DRUGI ETAP DIETY
            przewiduje uroznaicenie diety z zielonej rubryki (faza 1-sza)produktami z
            rubryki pomaranczowej, ale tylko 1 produkt dziennie z listy pomaranczowej.

            Nalezy sie bacznie obserwowac -t.j. jak reagujemy na produkty z pomaranczowej
            rubryki. Np czy nie szkodzi nam jeczmien, czy cos nie powoduje gazow, sennosci
            po posilku, swedzenia skory lub pochwy ( w przypadku kobiet),wysypek etc.
            • 21.08.05, 00:27
              Wymienie produkty z listy pomaranczowej.
              JEDEN PRODUKT DZIENNIE z tej listy mozemy wplatac w diete z listy zielonej w
              drugim etapie leczenia!

              WARZYWA:
              - ziemniaki(biale, czerwone, slodkie)
              - buraki czerwone
              - gotowana marchew
              - pomidory
              - dynia
              - dynia skrobiowa (mala zolta)
              - oberzyna, baklazan (eggplant)
              - papryka (ostra, chilli)
              - warzywa psiankowate (nightshade vegetable)
              - piperz angielski
              - ignam, pochrzyn (yam)
              - maniok (cassova)


              WARZYWA STRACZKOWE:
              - zielony groszek
              - czerwona soczewica
              - Fasola plaska
              - fasola z Limy
              - soja (o ile sie ja toleruja- a jesli to robic rotacje)

              NAPOJE:

              - rozcienczony dobrze z woda sok z zurawiny lub cytryny.
              - soki marchwiowe domowej roboty z sokowirowki - cwierc szklanki
              - sok z buraka wlasnej roboty - cwierc szkalnki
              • 21.08.05, 00:37
                ciag dalszy listy pomaranczowej:

                MIESA:
                - wieprzowina (o ile ja tolerujemy)

                OWOCE:
                - TYLKO SWIEZE = sezonowe! (nie jemy mrozonych ani z puszki)
                - jablka kwasne, nieslodkie (jak zielone holenderskie)
                - morela
                - brzoskwinia
                - czarne jagody
                - grapefruit
                - gruszka
                - ananas
                - sliwka
                - truskawki (niepryskane = ekologiczne = organiczne)
                - maliny (organiczne)

                NIEKLASYFIKOWANE:
                - kapusta kiszona (najlepiej uduszona albo ugotowana)
                - kefir, jogurt.

                ORZECHY:
                - nerkowce

                ZIARNA I NASIONA:
                (NAJLEPIEJ TYLKO TE ,KTORE NIE MAJA GLUTENU ORAZ MAJA NISKI POZIOM GLIKEMICZNY.)
                - kasza gryczana
                - dziki i brazowy ryz
                - bialy ryz dlugi
                - kasza jaglana

                NALEZY BARDZO OSTROZNIE I RZADKO SIEGAC PO ZIARNA BOGATE W GLUTEN, DO KTORYCH
                NALEZA:
                - kasza jeczmienna
                - platki owsiane
                - zyto
                - orkisz
                - makaron pelnoziarnisty z tych wlasnie ziaren.



              • 22.08.05, 18:00
                Dalczego na liście pomarańczowej jest PEPINO - co znaczy ogórek, a na zielonej
                cucambers - co znaczy też ogórek. Który to jest ogórek szklarniowy a który gruntowy.
        • 21.08.05, 00:38
          wzielam sie za tlumaczenie listy pomaranczowej, mam z gorki,jest krotsza, hahaha
          • 21.08.05, 00:44
            zAZNACZAM,ze trzeci etap diety polega na wlaczeniu wiekszej ilosci produktow z
            listy POMARANCZOWEJ.
            A lista CZERWONA TO LISTA PRODUKTOW ZABRONIONYCH W NASZEJ DIECIE!!!!
            Przynajmniej przez rok powinnismy unikac jak ognia tych produktow.
      • 21.08.05, 17:03
        A dlaczego na tej liście nie ma ani mięsa ani ryb???? To chyba nie oznacza, że
        nie można tego jeść sad? Chyba bym się załamała .....
        • 21.08.05, 17:26
          można, ale nie zostały przetłumaczone ich nazwy. Ja jestem wegetarianką i
          najważniejsze dla mnie były na tych listach warzywa itp. Zagladnij jeszcze raz
          na oryginalne listy w języku angielskim.
          • 21.08.05, 17:55
            Sorry, rzeczywiście na początku pisałaś, że jesteś wegetarianką. O.K. Mea
            culpa smile.
        • 22.08.05, 00:49
          miesa z listy zielonej, ktore mozna jest w pierwszym etapie leczenia:
          * najlepiej jesc miesa z pewnych zrodel, ze wsi, jak najmniej tuczone hormonami
          i antybiotykami.

          - kurczak / kogut
          - indyk
          - wolowina/ cielecina (*** ale uwaga, cielecina jest zakwaszajaca jelita. A my
          musimy uzasadawiac jelita. Takze po cielecinie pijemy sode oczyszczona z woda)
          - ges, kaczka
          - zajac
          - baranina

          - ryby (najlepiej glebokowodne)
          - dziczyzna
    • 21.08.05, 00:47
      to lista produktow zabronionych w naszej diecie!!!!!!!!
      Przez rok lub dwa nie wolno nam siegac po te rzeczy, i przy naszej podatnosci
      na grzyby nalezy uwazac co jemy.
      • 21.08.05, 11:53
        Świetnie, że zabrałaś się na pomarańczową smile Ja nie miałam na razie czasu, a
        teraz juz nie muszę smile Serdeczne dzięki w imieniu wszystkich! Pozdrawiam
    • 21.08.05, 15:14
      Wymyślcie coś- co można zabrać do pracy, szkoły zamiast kanapek. Brakuje mi pomysłu.
      • 22.08.05, 00:07
        1) KOTLET Z PIERSI KURCZAKA + salata zielona
        ja do pracy biore kotleta z piersi kurczaka- powiedz w sklepie z miesem, zeby
        panie ci utlukly ta piers na kotleta. W domu otlucz mieso, posol i popieprz, ,
        obtocz w mace ziemnaczanej lub w mace "na żurek"(ale malo maki) i smaz!
        Zawin w folie srebrna gotowego, obsmazonego kurczaka) + do plastikowego kubelka
        wstyp salatke zrobione z polowy glowki salaty lodowe+ pomidor+ surowa marchew +
        posiekana czerwona kapusta. Bez dressingu, czyli bez dodatku przypraw olejowo-
        octowego i smietanowego.

        2) SZPARAGOWKA ugotowana wymieszana z uduszona cebula + plasterki obsmazonego
        kurczaka, abez panierki - taka potrawka, ale bez sosu. Bardzo dobrze smakuje.

        3) TUNCZYK Z WODY , wymieszany z kawalkami selera startego + selera w palce
        (naciowego) pokrojonego w cieniutkie plasterki + troszke ryzu brazowego lub
        dzikiego zmieszanego z tym wszystkim + 1 lyczeczka plaska majonezu, czylo tylko
        odrobinka "mayo".- - zabierz to w plastikowym pojemniku do pracy, jesc za
        nzimno ze wzgledu na tunczyka.

        Wiele rzeczy z kurczaka lub tunczyka mozesz sobie przyzadzac na rozne sposoby.
        • 22.08.05, 01:08
          skopiowalam z innego topiku:
          sylviane 20.08.2005 22:09 + odpowiedz


          Do wszystkich spragnionych słodyczy! Zmieliłam dzisiaj (w młynku do kawy)
          bardzo drobno migdały (paczkowane, w skórkach). Wcześniej dla pewności, zeby
          wyeliminować pleśń, sparzyłam je wrzatkiem (posiedziały w nim ok. 5 min.) i
          obrałam ze skórki. Wyszło świetne masło migdałowe, bardzo słodkie, słowem
          rewelacyjne. A co najważniejsze, migdały są DOZWOLONE bez ograniczeń smile
          Serdecznie polecam, szczególnie w chwilach kryzysu motywacji do leczenia smile


          • 23.08.05, 09:36
            Dalczego na liście pomarańczowej jest PEPINO - co znaczy ogórek, a na zielonej
            cucambers - co znaczy też ogórek. Który to jest ogórek szklarniowy a który gruntowy.
    • 23.08.05, 09:45

      wymyslilalm nalesniki nowe: maka razowa pszenna, maka razowa zytnia,platki
      owsiane, platki zytnei,inne platki, mak,sezam,siemie lniane, slonecznik ziarno,
      mleko kozie albo woda, jajka. proporcje dowolne, ja uzywam 3jajek zeby sie
      lepiej trzymaly, smazy sie wolno na oleju zeby byly lekko podsuszone i
      chrupkie,bo ten rodzaj ciasta szybko smazony sie przypala z zewnatrz, a w srodku
      jest mokry. wychodza takie razowe chrupiace, b.fajne. ale w pierwszej fazie
      diety tej restrykcyjnej NIE ZALECAM, DOPIERO JAK JUZ MOZNA JESC MAKE RAZOWA, ale
      potem - super sprawasmile

      * mozna je zrobic na slono z pasta z soczewicy( gotowana pol godziny soczewica,
      podsmazona cebulka, sol, jakies warzywka jakie sie chce)

      *mozna na slodko z tasrtym jablkiem, oczywiscie zero cukru, ale jablko troche
      slodkie jest, ale jablka wybiera sie te kwasne, nie te slodkie.
    • 26.08.05, 14:49
      Ja tu czegoś nie rozumiem. Jeśliw w pierwszym etapie można jeść surową marchew,
      to dlaczego sok z niej można spożywać dopiero w drugim etapie? Ja mam taką
      ochotę na pyszny , świezy soczek z marchewki...
      • 03.11.05, 20:47
        Podciagam watek.
        • 15.10.06, 16:29
          bo na jedna szklanke soku marchwiowego przypada chyba z pol kilo marchwi
          (ajkies 10 sztuk) co powoduje ze za duzo cukru na raz zjadaSZ.


          A jak schrupiesz jedna czy diwe marchewki to cie zatka i nie wciaga cie to trak
          jak pyszny slodziutki sok marchewkowy.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.