Dodaj do ulubionych

ciemny ryz a bialy...

01.09.05, 19:55
Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego ciemny ryz mozna a bialego nie ??
Edytor zaawansowany
  • asiabed 01.09.05, 22:08
    Ryz ciemny - to ryz naturalny, obrany tylko z łupiny ale nieoczyszczony, a co za
    tym idzie najbardziej wartosciowy pod względem odzywczym (podobnie rzecz ma sie
    z innymi zbozami). Ryż bialy jest oczyszczony i wypolerowany. Ma nizszy indeks
    glikemczny.
    pozdrawiam
  • artur737 02.09.05, 00:30
    Brazowy ryz trawi sie duzo trudniej i duzo wolniej. Dlatego nie ma po nim zwyzki cukru. Konsumpcja bialego ryzu rowna sie niemalze konsumpcji cukierkow.
  • tyczkarz 02.09.05, 08:28
    Czyli jak zjem sobie z 200 gram brazowego ryzu dziennie to nic to nic takiego
    sie nie stanie?
  • artur737 02.09.05, 08:44
    A na zdrowie
  • palinodia 02.09.05, 08:46
    hejsmile
    a czy w pierwszym etapie diety też można jeść brązowy ryż ?? i jaki dokładnie?
    bo z tego, co widziałam na slkepowej półce, to są różne uncertain
  • artur737 02.09.05, 08:48
    Najlepiej aby mial wlasnie brazowy kolor.
  • palinodia 02.09.05, 09:20
    Ale to ma być zwykły ryż, czy jakis dziki, czy jaki? Bo tego jest tyle, że ja
    nie wiemsmile) Sorki za takie naiwne pytania, ale jak wczoraj stanęłam przed półka
    z ryżami, to zgłupiałam i w sumie nic nie kupiłamsmile))
  • monikx2 02.09.05, 09:42
    Ja kupuje brazowy ryz firmy Kupiec.Jest dobry.
  • asiabed 02.09.05, 09:59
    W nazwie na opakowaniu bedzie napisane "ryz brazowy" lub "ryz naturalny". Ja tez
    polecam ryz firmy kupiec, ale takze firmy Sante, Polgruntu. Mozna je dostac w
    kazym wiekszym markecie, ale takze w necie (np. w sklepie Ekosfera -
    www.ekosfera.pl). Nie bierzcie prosze tego jako reklamy sklepu - ja tam sie po
    prostu czesto zaopatruje w ekologiczne naturalne produkty i serdecznie polecam
    ten sklepik. A firma Good Food (z chinskim znaczkiem jako logo) produkuje wafle
    ryzowe (z naturalnego ryzu) same, lub z dodatkiem kaszy gryczanej, innych ziaren
    zboz lub z sola. Mozna tez kupic taki produkt chyba firmy Kupiec (choc nie
    jestem pewna). Czasem mozna jesc takie wafle jako przegryzke (ale w malych
    ilosciach)lub jako podloze do kanapek.
    pozdrawiam
  • shagra 02.09.05, 14:00
    Good Food ma bardzo dobre te wafle ryżowe. Nie mają glutenu i są właśnie z
    brązowego ryżu. Tylko nie kupujcie tych w tubkach stojących tylko takie cieńsze
    w opakowaniuu o 2 rządkach. Te są najbardziej że tak powiem dietetyczne wink
    Ja je znalazłam w sklepie Albert.

    A skoro jesteśmy przy ryżu, to i o kaszę zapytam.
    Podobno najlepsza gryczana nie do końca gotowana. Co o tym sądzicie?
    Ile i jak często można jeść?
    Ja mam zamiar dziś sobie zrobić rybkę z warzywami podsmazanymi i włąsnie z
    kasza.

    A co do ryżu lepszy chyba jest dziki niż brązowy? tyle że one są drogie bo
    ponad 10 zł.
  • artur737 02.09.05, 17:43
    Wszystko co zwalnia trawienie jest dobre. Produkty niedogotowane trawi sie wolniej bo sa twardsze.
  • artur737 02.09.05, 16:09
    Ma byc ryz a nie 'dziki' ryz. Pisalem juz kiedys, ze dziki ryz to zupelnie inna trawa - czarna, bo prazona w wysokiej temperaturze i majaca znikome wartosci odzywcze. Brazowy ryz dlugoziarnisty jest najlepszym wyborem bo posiada duzo wiecej witamin i mineralow niz ryz krotkoziarnisty.
  • palinodia 02.09.05, 16:22
    Dzieki Artursmile O to mi własnie chodziłosmile
  • palinodia 02.09.05, 16:22
    A możesz zerknąć do mojego watku o kefirze? Musze wiedzieć, czy moge wypić to
    zsiadłe mleko, które sobie zrobiłam... wink))
    Pozdrawiamsmile
  • artur737 02.09.05, 16:10
    Nie moze byc tez ryz konwertowany. Ryz konwertowany to w zasadzie bialy ryz tyle , ze moczony w wodzie jeszcze w przed zdjeciem skorupki aby nabral zapachu ze skorupki.
  • asiabed 02.09.05, 17:47
    o ciekawe, o tym nie slyszalam. dzieki za takie informacje!
  • tyczkarz 02.09.05, 22:17
    Dzisiaj zrobilem sobie brazowy ryz (firmy kupiec) i strasznie sie kleji. Tez tak
    macie, ile gotujecie minut? A i jak byscie mogli powiedziec z czym go jecie,
    gdyz to jest moj debiut w jedzeniu brazowego ryzu...
  • artur737 02.09.05, 22:33
    Cos jest nietak, powinien byc sypki i nieco twardawy.
  • tyczkarz 04.09.05, 11:53
    Faktycznie, wczoraj po prostu za dlugo gotowalem, dzisiaj 30 minut gotowalem i
    byl tak jak mowisz, sypki i twardawy. A zjadlem go z leczo, czyli smazone
    pomidorki, papryka, czosnek, cebula i odrobine pieprzu dodalem. To na razie
    jedyny moj przepis na potrawe z tym ryzem :] Nie chce za duzo stracic na wadze
    przy tej diecie to jem 3 obiady dziennie, mam nadzieje ze to pomoze...
  • jeden_plus 04.09.05, 15:26
    Ten ryż smakuje zupełnie inaczej niż biały. Przypomina mi jakąś kaszę ale jest
    nawet smaczny. Często jem go bez żadnych dodatków, ot tak.
  • artur737 05.09.05, 15:41
    Brazowe ryze, ktore sam kupuje i jem wymagaja ok 50 min gotowania. Praktycznie wszystkie wymagaja takiego czasu. Jezeli wasz ryz jest gotowy wczesniej to moze ma jednak przynajmniej czesciowo usunieta skorupke. Wydaje sie, ze zalecany czas gotowania moze byc wskazowka, ktora sie mozna kierowac przy zakupie.

    Ja sobie kupuje ryze kalifornijskie lub japonskie. Najlepiej mi leza ryze japonskie, po prostu pychota. Oni tam maja ryze w bardzo ciemnych kolorach brazowych a nawet czarne (nieco podobne do dzikiego ryzu z koloru).

    U nas te japonskie sa do kupienia w popularnym spozywczaku - Safewayu.
  • tyczkarz 05.09.05, 20:10
    A własciwie dlaczego ma byc nieluskany?
  • bastet7 06.09.05, 07:40
    Żeby zawierał więcej błonnika i mikroelementówwink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka