Dodaj do ulubionych

alergia na gluten

25.09.05, 21:11
Jakie są objawy ? Podczas leczenia candidy zauważyłam, że łupiez, który mam
z przerwami od jakiś 10 lat zaczął stopniowo znikać........im mniej jadłam
chleba żytniego tym skóra była lepsza...........próbowałam juz wszelkich
możliwych sposobów usuniecia tego defektu........ale nic nie
pomogło........chyba jednak to ma zwiazek z dietą..........no....kto z Was ma
uczulenie na gluten i jakie macie objawy ?
Edytor zaawansowany
  • 25.09.05, 23:47
    Przede wszystkim przelewanie w jelitach i wzdecia. Potem nasilaja sie wszystkie
    objawy ktore mnie dobijaja tzn.swedzace klucia na ciele,pieczenie i palenie
    skory na twarzy,zajady,swiad odbytu,pieczenie oczu i etc.Nawet make orkiszowa
    musze ostroznie uzywac.
  • 26.09.05, 08:46
    Grakit, maka orkiszowa to rodzaj pszenicy, prawda?A w diecie bezglutenowej
    pszenica odpada. A uzywasz maki amarantusowej?
  • 27.09.05, 09:17
    Mam amarantus w postaci maki i popping.Czasami uzywam.
  • 26.09.05, 12:13
    A od kiedy masz uczulenie na gluten ? I co jesz np. na sniadanie czy obiad poza
    warzywami i mieskiem ?
    Kurcze....czytając te objawy podejrzewam, że jednak to jest to.......
  • 26.09.05, 13:24
    Czy ktos moze mi opisac jak wyglada wysypka w nietolerancji glutenu (jaki to ma
    charakter, gdzie wyskakuje, czy moze tez wyskakiwac na twarzy w okolicach
    policzkow, czy swedzi - podobnie jak egzema, czy ma podloze zaplane - czy moze
    pryszczyki wygladaja jak male biale grudki??)? Przepraszam za te garsc pytan,
    ale jak Ktos z Was wie - prosze o odpowiedz.
  • 26.09.05, 13:28
    Ja mam ciagłe zmiany w obrębie twarzy i ten łupież.....dodatkowo sucha,
    swedząca skora.........ale nie wiem na 100% czy mam alergie na gluten.jednak
    kiedy nie jem chleba dolegliwości się zmniejszają.........
  • 26.09.05, 14:38
    dzieki Nowajulka,
    ja podjadalam teraz troche Wasy, i choc rozne niedomagania jelitowe jako tako
    przezly, to skorne nie (zwlaszcza na twarzy). Dlatego od dzis nie podjadam juz
    nawet wasy, dozwolony bedzie dla mnie tylko ryz, amarantus, za dwa miesiace
    wlacze jeszcze gryke. Hmm, tak mysle, ze taka przejsciowa nabyta nietolerancja
    glutenu (ktora ponoc moze byc powodowana przez rozne czynniki - pasozyty,
    antybiotyki)moze chyba u nas wystepowac, tym bardziej, ze ja np. mam alergie na
    mleko...(ale np nie na jaja).

  • 26.09.05, 16:19
    alergia na gluten i nietolerancja glutenu to są zdaje się dwie rózne sprayw,
    prawda? niestety nie jestem w tym zbyt dobrze zorientowana.
    nietolerancja glutenu wiąże się chyba z celiakią.
    spytałam lekarza rodzinnego jak mogę zbadać czy nie mam własnie nietolerancji
    celiaki i kobieta powiedziała że pobiera się wycinek z odbytnicy.
    zastanawiam się czy są jakieś mniej inwazyjne metody.
  • 26.09.05, 18:00
    Alergia rozni sie troche od ietolerancji - masz racje.
    Wyczytalam, ze alergia jest wowczas jesli alergen powoduje reakcje ze strony
    ukladu immunologicznego. A nietolerancja pokarmowa ma miejsce wowczas, gdzy
    pokar wyzwala reakcje metaboliczne (bez udzialu ukl. immunologicznego)
    Z tego co wyczytalam celiaklia jest najbardziej skrajna postacia nietolerancji
    glutenu (to trwala i chyba zawsze(?) wrodzona nietolerancja glutenu).
    Badania sa chyba tylko takie jak mowisz sad Robi sie je fazowo- najpierw przed
    zastosowaniem diety, potem po dluzszym okresie stosowania diety bezglutenowej, a
    potem robi sie sprawdzian - wprowadzajac do diety produkty z glutenem. I jesli
    kosmki jelitowe beda po takiej diecie sprawdzajacej okej, tzn, ze nie ma sie
    trwalej nietolerancji. Wskazuje to na nabyta przejsciowa nietolerancje glutenu
    (powstalej zwykle w wyniku infekcji przewodku pokarmowego - wirusowej,
    grzybicznej, pasozytniczej).
    Wiecie, to w sumie domyslam sie dlaczego zachodnie diety proponowane przy
    candidozie sa pozbawione produktow zbozowych, mleka i jego przetworow, pomidorow
    i soi (choc nie tylko) - moze wlsanie dlatego,ze sa to produkty zwykle
    alergizujace i bedace przyczyna nietolerancji pokarmowej (zawierajace,
    wyzwalajace wspomniane wyzej reacje organizmu, skladniki tj. gluten, laktoze,
    bialka mleka i pozostale - niestety nie wiem co tak naprawde uczula w
    pomidorach, soi (chyba, ze genetyczna modyfikacja nasion siewnych tych roslin
    powoduje uczulenia - czego jednoznacznie nie stwierdzono, ale tez nie
    zaprzeczono.. A faktem jest, ze soi modyfikowanej w USA np to na peczki - u nas
    z reszta tez do konca nie wiadomo co tak naprawde sprzedaja, a pomidor byl
    pierwsza roslina poddana GMO)). Moze wlasnie chodzi o to, aby z diety
    wyeliminowac te produkty, bowiem oslabione jelita (poprzez dzialanie pasozytow,
    grzybow, bakterii, czy nawet wirusow, zbyt malej ilosci pozytywnych bakterii,
    nadzerki itd), musza sie najpierw zregenerowac, a nie byc niepotrzebnie
    draznione przez alergeny (tj jak gluten np) - przez co opuznia sie ich
    regenracja a wchlanianie jest nadal zaburzone (bo gluten np doprowadza do
    niszczenia kosmkow jelitowych, ktore sa w stanie sie zregenerowac - ale to trwa,
    a podstawa jest eliminacja z diety glutenu - no chyba, ze mamy do czynienia z
    wrodzona nietolerancja glutenu (celiaklia), wowczas to kosmki tez sie
    zregeneruja, choc juz zawsze gluten w diecie bedzie powodowal uszkodzenia
    kosmkow i nawrot objawow choroby).
    Boze, ale namieszalam. mam nadzieje, ze zrozumieliscie o co mi chodzi.
    Jesli sie myle to mnie poprawiajcie.
    Asia

  • 26.09.05, 23:37
    czyli jeśli moje jelita są zniszczone przez pasożyty, to jedząc stale gluten
    nie pozwole się im zregenerowac? podobne niszczące działanie na kosmki jelitowe
    ma laktoza, prawda? w przypadku zniszczonych jelit.
    pozbyłam sie ostatnio glisty ludzkiej, ale problemy z jelitami pozostały. może
    teraz to kwestia tego by pozwolic im spokojnie się zregenerowac własnie przez
    eliminajce glutenu? bo istnieje też tymczasowa nietolerancja glutenu własnie
    popasożytnicza.

    wolałabym wiedzieć czy nietolerancja jest u mnie czy nie. wyeliminowanie
    glutenu wydaje mi się sprawą bardzo trudną. a takw ciemno tymbardziej. bo jak
    bym wiedzial że musze to dałabym rady. póki co chleb zawsze wydawał mi się taka
    deską ratunku, czymś co mój organizm przyjmie bez buntu.

    ha, a może ma kandydozę? wtedy problem jeszcze większyindifferent

  • 27.09.05, 08:53
    Liii_luuu,
    Wiesz, nie jestem specjalista i dobrze byloby, gdyby wypowiedzial sie na ten
    temat ktos kto siedzi w temacie bardziej - czy to z racji duzego i dlugiego
    doswiadczenia, czy tez z racji wykonywanego zawodu.
    Ale fakt, ze laktoza, podobnie jak gluten nalezy do czynnikow zwiazanych z
    nietoleracja pokarmowa (co wynika z niedoboru laktazy - eznymu potzrebnego do
    rozlozenia laktozy). Podobno znaczny procent ludzi nie wytwarza wystarczajacej
    ilosci tego enzymu i ma w zwiazku z tym mniejsze lub wieksze objawy
    nietolerancji laktozy (czesto wiaze sie to tez z iloscia i jakoscia spozytego
    mleka i jego przetworow).
    Poza tym, skoro oslabione po takich przejsciach jelita dalej sa draznione przez
    gluten i laktoze (a masz wyrazne objawy nietolerancji tych skladnikow
    pokarmowych - wzdecia, gazy, biegunki, zaparcia, przelewanei w jelitach,
    nieprawidlowowsci w wyproznianiu - np kal z zawartoscia sluzu, taki jakby
    tluszczowy, z niestrawionymi resztakami pokarmowymi) to istnieje
    prawdopodobienstwo, ze nie jelito nie bedzie w stanie w miare szybko i sprawnei
    sie zregenerowac, prawda? Wiec moze warto zrezygnowac czasowo z tych produktow?

    Ja na Twoim miejscu zdecydowalabym sie na krotki okres (kilkumiesieczny)
    rezygnacji z glutenowych produktow (to wbrew pozorom chyba nie jest takie trudne
    - o wiele trudniejsza wydaje sie byc dieta antygrzybiczna).W przypadku glutenu
    wystarczy przeciez wyeliminowac tylko zyto,pszenice, owiec, jeczmien i przetwory
    tych zboz (kasze, a takze dodatki w zywnosci przetworzonej - ktora tak na
    marginesie chyba powinna stanowic wlasnie margines w zdrowej diecie).
    Po drugie sa firmy produkujace bezglutenowe skrobie, mieszanki chlebowe, chleby,
    makarony, a nawet slodkosci. Mozna to kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, a
    nawet w necie. Ze zboz mozna jesc spokojnie ryz, amaranrus, niektorzy wlaczaja
    orkisz (odmiana pszenicy), mozna tez jesc kukurydze.
    Zamiast chleba mozna z powodzeniem (i ze smakiem) uzywac wafli ryzowych (do
    wyboru do koloru ich w sklepach - wazne by byly z ryzu naturalnego, nieluskanego).
    No i moze warto tez zrezygnowac z mleka (z pominieciem np kefirow, jaogurtow - z
    pewnych zrodel, jak najbardziej naturalnych oraz w umiarkowanych ilosciach).

    No i wazne w Twoim przypadku jest takze - jak sadze - uzupelnienie zniszczonej
    pewnie czesciowo dobrej flory bakteryjnej jelita (konieczne probiotyki).
    Pozdrawiam, Asia
  • 27.09.05, 11:42
    no własnie, przydałaby się wypowiedź specjalisty. ale póki co mozna snuć
    jedynie własne domysły. wolę jednak to niż siedzieć bezczynnie.

    mleko i jego przetwory wyeliminowałam juz miesiac temu. przyznam że jakaś
    poprawa jest widoczna.
    spróbuje teraz z tym glutenem. może to coś da.
    tylko cały czas się obawiam że moge miec kandydozę. robiłam badanie kału. niby
    wysżło że grzybów brak. tyle że badanie trwało 3 dni. a mam bardzo duzo z
    objawów kandydozy.

    probiotyki? też tak myslę, że przydałyby się.
    tylko się zastanawiam dlaczego lekarka nie wspomniala mi o szkodach w
    organixmie jakie pozostały nawet po usunięciu glistyuncertain

    w każdym badź razie dzięki za rady
    pozdrawiam

  • 26.09.05, 18:03
    czekaj, czekaj - sa jeszcze badania krwi - na obecnosc swoistych przeciwcial
    antyendomyzjalnych lub antyretikulinowych. Ale one pojawiają się tylko w czasie
    stosowania diety z glutenem. Jeżeli badanie krwi zostanie wykonane po
    zastosowaniu diety bezglutenowej, szanse na ich wykrycie maleją.
    Celiakię u dorosłych można rozpoznać na podstawie biopsji jelitowej - tak jak
    pisalas- a następnie kolejnej biopsji w celu udokumentowania odnowy atroficznych
    kosmków po 3-6 miesiącach diety bezglutenowej. Celowym jest powierdzenie
    diagnozy porzez dokonanie jednoczesnych badań serologicznych na wykrycie
    przeciwciał antyendomysialnych w surowicy krwi.
  • 26.10.15, 19:03
    Celiakia ma podłoże genetyczne. Nie jestem lekarzem, ale chyba jeśli nie masz odpowiedzialnego za nią genu, to nie trzeba robić biopsji, ale jeśli gen wyjdzie, to biopsja będzie konieczna do ostatecznego potwierdzenia. Poczytaj na stronie stowarzyszenia osób z celiakią - www.celiakia.pl/diagnoza/
    --
    caaptcha
  • 27.09.05, 09:41
    Czyli mozna jeść kukurydzę, proso i ryz.....tylko co robią z prosa ?
  • 27.09.05, 09:42
    Co dodawać do obiadu ? Ryż ?
  • 27.09.05, 11:13
    Sluchajcie, wyglada na to, ze ze zbozowych w diecie bezglutenowej mozna jesc:
    kasze, mąke i skrobie kukurydziana; mączke ziemniaczana; ryż (najlepiej pelny),
    mąka ryżowa, płatki i kleiki ryżowe; amarantus (szarłat),proso, kasza jaglana,
    tapioka, sago, bataty; kasza i mąka gryczana; mąke sojowa; skrobie pszenna
    bezglutenowa, makarony bezglutenowe.
    A jesli jest sie na decie antygrzybicznej - no to wiecie Dziewczyny co z tej
    powyzszej listy odpada.. - zostaje w zasadzie ryz pelnoziarnisty, amarantus,
    moze i skronia pszenna bezglutenowa, w drugiej fazie kasza gryczana i jaglana,
    maka sojowa (no moze tez troszke w pierwszej fazie), tapioka (powstaje ze skrobi
    manioku. Zawiera bardzo dużo lekko strawnych węglowodanów i niewiele białka.
    Jest pozbawiona smaku i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety
    bezglutenowej i niskobiałkowej. Tapioki w postaci mąki używa się jako
    zagęszczacza do sosów, musu owocowego czy lukrów. Granulat tapioki, czyli
    perełki, stosowany jest do wyrobu legumin i budyniów, oraz tzw. bubble tea -
    deseru herbacianego (wiecej - www.merre.pl/html/tapioca_nutrient.htm)) -
    mysle, ze mozna ja stosowac tez w pierwszej fazie, sago (mączka skrobiowa
    otrzymywana z rdzenia pni sagowców i sagownicy, często w postaci granulowanej,
    łatwo przyswajalna, stosowana w żywieniu dzieci, a także jako dodatek do deserów
    itp. Namiastki sago, o podobnych właściwościach, produkuje się też z innych
    surowców, np. z ziemniaków.) - zastanawiam sie czy mozna w pierwszej fazie uncertain -
    ja bym nie ryzykowala.

    A do obiadu - ryz, spoko - makaron bzglutenowy, kluseczki wlasnej roboty ze
    skrobii pszennej bezglutenowej (z jajkiem i woda), gotowane ziarno amarantusa,
    potem - kasze gryczana i jaglana. Papke z kalafiora (pure) - pondobno bardzo dobre.
    Ja zadko jadam tzw zapychacze do obiadu - wystarczaja mi warzywa. Dlatego nie
    umiem podac wiecej mozliwoscismile
    pozdarwiam
  • 28.09.05, 12:45
    A jeśli nie mam alergii na gluten a jestem na drugim etapie leczenia to czy
    mogę jeść mąką pszenną razową. Głównie chodzi mi o mój jabłecznik, przepyszny
    zresztą!!!
  • 28.09.05, 14:15
    to prosimy o przepis na ten pyszny jabłecznik
  • 28.09.05, 16:26
    Tylko czy można go w II etapie leczenia? Bo jak nie to nie wiem!!!

    1 szklanka mąki pszennej razowej
    duża szczypta kakao
    łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki oleju (ja będę dawać masło roztopione, bo to chyba za wysoka temp
    na oliwe
    większa szczypta mielonego anyżku!!!
    1/3 szklanki zimnej wody
    około 1/2-1 szklanki otrąb owsianych
    łyżeczka sody oczyszczonej ale nie jest ona konieczna

    Ciasto:
    Wymieszać dokładnie bądź zagnieść ciasto. Na blachę posmarowaną, posypaną i do
    piekarnika na 15 min w 200-250C, aż się przyrumieni.

    Jabłka:
    3-4 jabłka zetrzeć na tarce, dodać zmielone migdały (dużo), wymieszać, wyłożyć
    na upieczony spód, piec przez 10 minut w 200-250 C.

    Tylko mnie nie załamujcie!!
  • 01.11.05, 14:04
    Podnosze temat, bo wiele z Nas ma nadal watpliwosci co do potrzeby wykluczenia i
    nie wykluczenia glutenu w pierwszej fazie leczenia.
    Tym bardziej, ze niektore objawy nietolerancji glutenu przypominaja objawy
    candidozy.
    Ja uwazam, ze warto.
    Ale moze istnieje jakis pewny sposob okreslenia czy ma sie te nietolerancje czy
    nie? Tak, aby moc jesc produkty zbozowe, albo miec pewnosc, ze nalezy je wykluczyc.
    pozdrawiam, Asia
  • 01.11.05, 14:31
    Zgadzam się. Ja nadal nie wiem jeść czy nie jeść (oto jest pytanie)? Jem nadal
    chleb żytni razowy na zakwasie i makarony brązowe. Najgorsze jest, to że u mnie
    jedynym wizualnym i namacalnym objawem jest wysypka na twarzy, szyji i dekolcie
    (bardziej lub mniej nasilona). Żadnych objawów ze strony układu pokarmowego. Ale
    nie wiem jak przeżyć bez chleba, buuu. Jak z tego zrezygnuję, to jak ja będę
    wyglądać?Jak sznurek?
  • 01.11.05, 17:10
    Ja raczej nie mam wysypek na skórze, tylko problemy z ukł pokarmowym. Ale
    ciągle nie wiem czy mogę jeść chleb razowy na zakwasie czy nie. Ciekawe jak to
    jest z tym badaniem krwi na nietolerancję glutenu?
  • 20.11.15, 13:58
    Tutaj możesz poczytać o rodzajach nietolerancji pokarmowych - od czego zależą itd. www.kuchnia-edukacyjna.com/2015/09/07/klasyfikacja-nadwrazliwosci-pokarmowych-rozmowa-z-dr-n-med-dorota-musial/
  • 01.11.05, 20:35
    Same na sobie sprawdzcie czy mozecie jesc gluten. Wystarczy podczas stosowania
    diety wlaczyc pieczywo biale i dowiecie sie jak reagujecie. Ja to sprawdzilam 3
    lata temu i od tego czasu nie widze buleczek i chlebusia(w zeszlym roku jadlam
    troszke jak bylo ze mna ok)smile
  • 21.11.05, 14:58
    Ja tez jestem uczulona na gluten i nie wiem co mam jesc ?
    U mnie to sie objawia luszczaca sie skora kolo brwi, nosa.Mam zmiany skorne,
    ale nie wiem z jakiego powodu ? Czy to gluten, Candida, czy inne pasozyty ? Czy
    moze wszystko na raz ?
  • 21.11.05, 16:01
    Witaj! Mam pytanie w jakim badanu stweirdzono u Ciebie alergie na gluten?Bylas moze u alergologa? Ja mam nawracajace grzybice pochwy od 3 lat, zrobilam teraz badanie kalu i wyszla candida..jestem pod koniec leczenia ale watpie ze po jej wyleczenu znikna grzybice pochwy,poniewz ona cechowala sie brakiem wzrostu wiec nie mogla az tak barzdzo zakazac pochwy. Chcialabym zrobic te testy pokarmowe, jesli je mialas to na czy one polegaja?
  • 21.11.05, 16:10
    Robilam badanie biorezonansem i pani mi powiedziala,ze wyszlo,ze mam uczulenie
    na gluten.Oczywiscie mam Candide i inne dziadostwa.
  • 22.11.05, 09:33
    witam. jak najszybciej i najprosciej sprawdzic, czy nie toleruje sie (alergia -
    czasowa, spowodowana niszczacym dzialaniem pasozytow na jelita) glutenu? jakie
    sa najczestsze objawy uczulenia?? wiem, ze gdzies bylo zapewne juz pisane na
    ten temat. niestety, nie bede w stanie przejrzec wszystkiego. a sprawa ta jest
    dla mnie pilna...
  • 22.11.05, 10:31
    po spozyciu produktow glutenowych nasilaja sie przykre dolegliwosci jelitowe
    (przelewania gazy, wzdecie, problemy z wyproznianiem), skorne wypryski, lupiez,
    i pewnie wiele innych niemilych zdarzen.

    zjedz kawal chleba, nie jedz w tym dniu nic innego co ewentualnie mogloby
    uczulac, alergizowac (mleko, pomidory, owoce cytrusowe, soja itp.).
  • 22.11.05, 11:44
    hmm, ok. ale jakiego chleba najlpiej? bialego, pszennego? nie wiem, czy to
    wystarczajacy test.... ale dzieki!
  • 22.11.05, 11:48
    Najlepiej nie jesc zadnego.
  • 22.11.05, 11:51
    hmm, golden24, czytasz uwaznie mejle?? prosze, nie rozciagaj bez sensu watku,
    jak nie wiesz, o co chodzi..... prosze!
  • 22.11.05, 13:16
    Wazne,ze Ty michell wiesz wszystko !
  • 22.11.05, 12:30
    Powiem Ci, jak ja testowalam..przez trzy dni nie jadłam
    glutenu.........przemęczyłam się na ryżu i chlebie ryżowym.........kiedy po
    trzech dniach zjadłam kromkę chleba powróciły wzdęcia, białe plamy na czole,
    łupież, który co prawda nie zniknął całkowicie, jednak zdecydowanie sie
    zmniejszył przez te 3 dni...........poza tym....hm..nie wiem ,czy moge o tym
    pisać, ale korzystałam z toalety częściej niż zwykle.............to tyle.po
    kilku takich próbach uznałam, że to jednak chwilowa nietolerancja
    glutenu........wynikająca z kandydozy...............acha.....jeszcze
    coś......powiekszone węzły chłonne, które do tej pory miałam...wróciły do
    normalnych rozmiarów................dodam, że kteraz robie drugie podjeście
    leczenia candidy............w trakcie pierwszej wykluczyłam kawę i cytrusy (w
    tym citrosept), które ewidentnie mi szkodziły...........(tak nawiesm mówiąc,
    gdybym nie pofolgowała sobie z dietą byłabym już zdrowa0.............teraz
    wykluczyłam gluten..i zauważyłam, że przestałam tolerować nabiał.......po
    zjedzeniu sera białego boli mnie brzuch.......musze szybciutko zrobic badania
    antygen lamblii.......bo te robale powodują właśnie nietolerancje
    mleka..................najdziewniejsze, że znakomicie toleruję sery zółte i
    masło (czyżby nietolerancja laktozy ??)
  • 22.11.05, 16:43
    Kurcze, Nowajulka - mam podobnie z tymi mlecznymi. Maslo jem - no problem, ser
    zolty tez - choc teraz nie jem ze wzgledu na ewentualne plesnie. Ale jak
    wczesniej zjadlam trochekefiru, jogurtu, smietany, sera bialego - to zara mialam
    wiecej wypryskow i egzeme...

    tak mnie z tymi lamblami zastanawia, faktycznie moga pwodowac alergie na mleko,
    neitolerancje laktozy?

    uch...

    Kupuje zapper...
  • 22.11.05, 12:37
    A w posiewie pochwy wychodzi ci ciągle grzybica, czy masz jakieś inne
    nieustępujące objawy?
  • 22.11.05, 12:21
    Ja miałam identyczne objawy.....byłam u dermatologa..stwierdził dodatkowo
    łojtokowe zapalenie skóry....zapisała szampo, który doskonale wszystko
    usunął........jednak kiedy wczoraj zjadłam trochę chleba, plamy na czole znowu
    się pojawiły....ale skóra już sie nie łuszczy..ten szampon jest na
    receptę......nazywa się Stieprox...........po prostu rewelacja........w końcu
    mogłam pójść do fryzjera.............przedtem mi było wtsyd, ze względu na ten
    łupież.....
  • 22.11.05, 13:11
    nowajulka, wielkie dzieki. bedziemy probowac odstawiac gluten. zobaczymy...
    co do lupiezu, o jakim piszesz. moja dziewczyna ma z nim podobne problemy... to
    nie jest zwykly lupiez - to cos a la alergia, nie wiem... potrafi sie jej
    wrecz "sypac" z glowy... plamy, zaczerwienienia i luszczenia tez sie
    pojawiaja... przypomne, ze moja kobieta ma stwierdzona kilka dni temu lamblie
    (pewnie ja tez ja mam (bezobjawaowa), kurka...). co do nabialu. faktycznie, ser
    zolty rowniez toleruje. natomiast z kefirem, jogurtem (tym naturalnym
    oczywiscie) roznie bywa. z innymi serami - tez roznie. mleka w ogole nie pije
    od lat - moze dobrze?...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.