Dodaj do ulubionych

zamiast pączków czyli słodycze dla kandydowców;-)

23.02.06, 15:48
Proponuję zebrać przepisy na "slodkości" dla tych którzy nie wyobrażąją sobie
życia bez czegoś słodkiego, ale nie chcą dożywiać grzybka...

Dla osób w I etapie pozostaje mało możliwośći...chyba że posiada się stevię w
płynie i glicerynę roślinną, wtedy można szalećwink

Na dobry początek podaję coś "jajecznego":

KOGIEL MOGIEL:

2 żółtka
sok z cytryny
gliceryna roślinna
stevia w płynie

Żółtka ubijam z kilkoma kroplami cytryny, aż zrobi się gęsta masa. Dodaje
kilka kropli gliceryny i 2-3 krople stevii. Kogiel mogiel smakuje prawie jak
ten, który pamiętam z dzieciństwawink
Aha, z białek robię bezy.
Edytor zaawansowany
  • szeretet 23.02.06, 15:54
    Wariacja na temta kogla mogla:

    2 żółtka
    sok z cytryny
    gliceryna roślinna
    stevia w płynie
    oliwa z oliwek light
    cynamon

    Robię kogiel mogiel (j.w.) a potem dodaję stopniowo oliwę i cynamon, aż krem
    zgęstnieje.
    Zauważyłam że dzięki cytrynie żółtko gęstnieje i nabiera słodkawego smaku, więc
    jeśli nie macie stevii i gliceryny, może wystarczy cynamon i będzie
    wystarczająco słodkie. Spróbujcie!
  • stokrotka825 23.02.06, 16:08
    uważam,ze masz racje!!Kupuje chleb na zakwasie w Awiteksie i czym więćej go jem
    tym mam na niego wieksza ochote.
  • szeretet 24.02.06, 13:51
    Nikt z tego forum nie lubi i nie jada słodyczy???
    Oczywiście mam na myśli zamienniki robione z dozwolonych składników...
  • elpasz 24.02.06, 14:22
    Ostatnio mam b. dużo "wolnych" białek (kilka dziennie), część zamrażam na
    chlebek ale i tak jeszcze dużo zostaje.Pisałaś o bezach-możesz podać przepis
  • artur737 24.02.06, 17:46
    Mozna tez pewnie jesc ciasteczka kokosowe z wiorkow. Tylko, ze wiorki musza byc nieslodzone cukrem. Mozna natomiast dodac stevie.
  • calgaryjka 25.02.06, 02:56
    ja piekę ciasteczka migdałowe . 20 dkg zmielonych migdałów ,4 jajka ,stevia lub
    ksylitol do smaku ,szczypta soli ,mąka milled lub amarant ,100 ml.rozpuszczonego
    oleju kokosowego lub z oliwek wanilia naturalna . Jajka miksuję z wanilią ,solą
    izastępczym słodzikiem do białości ,następnie dodaję migdały i mąkę ,następnie
    rozpuszczony tłuszcz-czasami dodaję też jogurt naturalny i szczyptę sody
    oczyszczonej .ciasto musi mieć konsystencję batdzo gęstej śmietany ,łyżką
    wykladam ciasteczka i piekę przez 14 min .

    czasami robię czekoladę z kakao ,śmietanki ze wsi[musi być tłusta] wody ,stevii
    masła i wanilii . 5 dkg kakao ,3 łyżki wody 5 łyżek śmietanki ,2 łyżki masła
    ,słodzik i wanilia wedlug uznania. wszystkie składniki dodaję do garnka i ciągle
    mieszając na wolnym ogniu podgrzewam ,czasami jest za gęste to dodaję po łyżce
    lub 2 śmietanki lub wody .Jak całość się połączy to podgrzewać aż zaczną się
    pokazywać bąbelki ,zdjąć wylać na pergamin i ostudzić pycha ,a ile magnezu
    .smacznego
  • madajer 25.02.06, 18:15
    Po zmodyfikowaniu przepisu upiekłam dziś tartę z jabłkami. Wyszła całkiem
    niezła no i dziecko jest zadowolonesmile
    Ciasto na formę o średnicy - cm:
    - 125 g mąki (ja dałam ryżową i żytnią 1:1)
    - 125 g masła
    - 125 chudego twarogu
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 50 g i 1 łyżka cukru (użyłam ksylitolu)
    - 2 jajka
    - 200 g jogurtu naturalnego (nadaje się zott bez cukru bo jest gęsty)
    - łyżeczka soku z cytryny
    - 4 kwaśne jabłka np. boskopy
    - sól
    - cynamon
    Z mąki, masła, twarogu, soli, proszku do pieczenia i łyżki cukru zagnieść
    ciasto. Wykleić nim formę, robiąc 2 cm brzeg. Jajka utrzeć z 50 g cukru. Dodać
    do nich jogurt, sok z cytryny. Jabłka pokroić w cząstki. Ciasto cienko
    posmarować masą jajeczną. Ułożyć jabłka,polać resztą masy i posypać wierzch
    cynamonem. Piec 30-40'w temp.180 st.C
    Mam nadzieję, że te produkty są dozwolone w II etapie...
    Jeśli tak to smacznegosmile
  • homeopatkaqq 25.02.06, 19:09
    a to juz byl tlusty czwartek?
  • szeretet 25.02.06, 19:11
    Dziękuję calgaryjko i madajer. Na pewno wypróbuję w II etapie.
    A specjalnie dla Was, kolejny przepis (który co prawda już podawałam) na
    racuszki...już nie mogę doczekać się czasu kiedy znów je zjemsad

    RACUSZKI Z JABŁKAMI:

    mąka quinoa
    3 jajka
    1-2 kwaśne jabłka
    cynamon
    stevia
    jogurt naturalny
    (soda oczyszczona)

    Ubijam białka, potem dodaję żółtka i stevię do smaku, żeby powstała kremowa
    masa. Mieszam z tartymi jabłkami i cynamonem. Ewentualnie można dodać sodę
    oczyszczoną , żeby racuszki były bardziej puszyste. Po usmażeniu na złoty
    kolor, ozdabiam jogurtem naturalnym i posypuję cynamonem.
    Pychotka!
  • calgaryjka 26.02.06, 19:28
    cześc to znowu ja ,zrobiłam Twoje przepisy ,nareszcie mogłam sobie pozwolić na
    rozkosz zjedzenia czegoś innego.Ciasto jest smaczne tylko nie wiem czy jabłka mi
    nie zaszkodzą ,nie mogę jeść tego owocu ,bo zaraz wraca śluz w zatokach ,ale
    może pieczone będą mialy inne działanie.natomiast masa jajeczna wyszła
    wyśmienita.Może jeszcze coś podeślesz ze słodkości ,łatwiej się wtedy żyje jak
    w niedzielę można schrupać kawałek placka bez wyrzutów sumienia .Dzięki
  • szeretet 26.02.06, 20:27
    Bardzo się cieszę calgaryjko że posmakowały Ci słodycze wg. moich przepisów.
    Właściwie to nie moich, tylko mojego mężczyznywink Gdyby nie jego wyobraźnia
    kulinarna, nie byłabym w stanie przetrwać na diecie. Jeśli chcesz, mogę Ci
    wysłać na mail kilka sprawdzonych, prostych przepisów obiadowych.

    Co do słodyczy...właśnie przygotowujemy ciasteczka wg. Twojego przepisu. A za
    kilka dni będziemy robić kokosanki. Szczegóły po upieczeniuwink
  • calgaryjka 27.02.06, 05:21
    widzę ,ze dajesz sobie świetnie radę w I etapie diety ,a humor też cię nie
    opuszcza.Tak trzymać!!! bardzo fajnie że się możesz podzielić z nami wiedzą
    kulinarną ,myślę ,że wiele osób będzie bardzo wdzięcznych .ja bardzo chętnie
    skorzystam z twoich doświadczeń i możesz mi przesłać te przepisy.
  • szeretet 27.02.06, 14:26
    Tak calgaryjko, daję sobie świetnie radę, również dzięki Tobie. Bardzo pomogły
    mi Twoje rady. Codziennie rano stawia mnie na nogi wyśmienity koktail Yeast
    Busterwink Co za smak...Potem biorę rotacyjnie różne inne pyszności.

    Co do gotowania...mój mężczyzna śmieje się że niedługo będzie
    pobierać "royalties" za przepisywink Na razie jest na tyle hojny, że pozwala mi
    je podawać za darmowink

    Aha, wczoraj robiliśmy ciasteczka wg. Twojego przepisu. Pychotka! Dałam jeszcze
    migdał na środek każdego z nich i jadłam z olejem kokosowym. Co prawda sypnęło
    nam się za dużo sody oczyszczonej, ale następnym razem będą jeszcze lepsze. A
    co do sody oczyszczonej i amarantu...czy mogę je używać w I etapie?

    pozdrawiam gorąco
  • elpasz 27.02.06, 07:32
    Szeretet
    Jeszcze raz Cię poproszę , podaj przepis na bezy, bo jak pisałam zostaje mi
    kilka białek dziennie.
  • szeretet 27.02.06, 10:13
    Ciągle dopracowuję przepis na bezy. Wychodzą mi raczej małe ptysie, ale bardzo
    mało bezowe. Może ktoś inny robi je lepiej. Potem w ciągu dnia podam Ci
    ewentualnie jak ja je robię.
    pozdrawiam
  • szeretet 27.02.06, 14:31
    To znowu ja.
    Co do przepisu, jak pisałam wyżej, potrzebuje on doszlifowania, dość sporegowink

    Ja biorę 4 białka, ubijam je na sztywno ze szczyptą soli, dodaję stevię,
    glicerynę roślinną i cynamon. Wykładam na blachę i piekę ok. 1h w piekarniku
    nagrzanym do 125*C, w połowie czasu uchylam piekarnik. Ale trzeba dopracować
    czas i temperaturę pieczenia bo czasem wychodzą białkowe stworki suche na
    zewnątrz a mokre w środku. Może uda ci się je ulepszyć. Czekam na relacje!
  • elpasz 27.02.06, 20:45
    Jak zrobie to napiszę, tylko jeszcze mam pytanie-po co gliceryna i gdzie ją
    kupić jeśli jest niezbędna (ile jej dać?)
  • szeretet 27.02.06, 20:58
    Gliceryna jest, podobnie jak stevia, naturalnym slodzikiem. Chyba nie jest
    niezbedna jesli masz stevie. Choc zauwazylam ze fajnie laczy sie z jajkiem, jak
    mowi moj chlopak jest "smoothing", czyli je "wygladza"wink
    Mysle ze mozna ja dostac na necie, choc mi przywiozl ja moj chlopak z Kanady.
    Na 4 bialka daje 2-3 krople.
  • oktisek 28.05.06, 21:19
    artur737 napisałsuspicious Mozna natomiast dodac stevie.<WIESZ CO? RĘRCE OPADAJĄ.
  • oktisek 28.05.06, 21:27
    artur737 napisałsuspicious Mozna natomiast dodac stevie.<WIESZ CO? RĘCE
    OPADAJĄ.Twierdzisz że stewia jest rakotwórcza .Masz na to dane.Ja
    Uwierzyłem .Szukałem po anglo .niem stronach nie znalazłem,Teraz ty piszesz
    polecasz stewię ???Spod dużego palca piszesz?Uczestnicy forum my mamy
    sklerozę???Czy Ty masz utajoną kandydozę?????oktisek (na granicy)
  • artur737 06.07.06, 20:08
    Nie wiem o co ci chodzi. Wiele produktow uzywanych do spozycia zawiera srodki rakotworcze. Jezeli jest ich malo, to wtedy nikt sie nie przejmuje.

    Stevia jest rakotworcza, ale zapewne mozna troche uzywac w malych ilosciach nie przesadzajac.
  • awisienka 28.02.06, 01:21
    Ja moim dzieciom usmażyłam placuszki ryżowe z mąki ryżowej razowej, mleka
    ryżowego, jajek przepiórczych i ksylitolu. Były zachwycone!
  • emila25 28.02.06, 11:39
    Mozna kakao? bez konsekwencjii?

    Pozdrawiam
  • hopik 15.05.06, 11:07
    podnoszę - można kakako naturalne, niesłodzone? i mleko sojowe? mam pomysł na
    drinkasmile przypominającego czekoladę, czyli kakao naturalne, mleko sojowe i
    stewia. można w 1 etapie diety?
  • mama.mimi 15.05.06, 18:51
    Zmodyfikowałam przepis i zamieniłam mąki na mielone płatki owsiane i dorzuciłam
    wiórki kokosowe.
    Ale się objadłam, zaraz robię powtórkę
  • umpala 28.05.06, 19:38
    gdzie mogę kupić glicerynę roślinną?
  • balamutka 07.07.06, 09:09
    niestety w Polsce raczej jeszcze nie można kupić gliceryny roślinnej crying - a wielka szkoda bo ten słodzik najbardziej do mnie przemawia i jest używany w większości przepisów amerykańskich kandydowców
  • zoyzola 20.02.07, 11:17
    up
  • zoyzola 20.02.07, 11:43
    Ok, wklejam to też tu:
    Przeklejam z wątku "Ciasteczka z użyciem ksylitolu" - Nowajulka

    Możesz wziąść szklanke maki ryżowej i owsianej, zmieszać ją ze sobą i z kilkoma
    dużymi, kwasnymi jabłkami, polać 1/2 szklanką oliwy i zapiec przez ok.45 minut.
    wyjdzie szarlotka.
    lub
    z tych samych skłaników wyrobić ciasto i uformować placuszki, które możesz
    upiec lub usamżyć na patelni (wyjdą racuhy). Ja dodaje jeszcze rodzynki i
    orzechy

    Ciasto - Iwna19

    ja robie zwyklego biszkopta z maki kukurydzianej z rabarbarem lub truskawkami.
    Przepis podawalam w watku "truskawki', ale moge go tu skopiowac:

    Przepis na biszkopt:
    4 jajka
    4 lyzki oliwy z oliwek
    1 szklanka maki kukurydzianej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    ksylitol lub stevia - niestety nie mam pojecia w jakiej ilosci, bo mama dawala
    na oko (w przepisie jest 1 szklanka cukru)
    truskawki w calosci lub przekrojone na polowki (lub rabarbar pokrojony na
    kawalki)

    Bialka ubic ze slodzikiem na sztywna piane, dodac wszystkie zoltka i razem
    chwile miksowac, dodac make kukurydziana, oliwe, proszek do pieczenia i
    dokladnie zmiksowac. Piec ok 30 min.

    Mi bardzo smakuje i z truskawkami i z rabarbarem. Po prostu pycha smile Niestety
    na kruchym ciescie nie umiem robic, ale jesli Tobie sie uda, to prosze o
    przepis wink Pozdrawiam!
  • zoyzola 20.02.07, 13:37
    Z wątku o czekoladzie:

    5 dkg kakao (lub karobu) ,3 łyżki wody, 5 łyżek śmietanki ,2 łyżki masła,
    ksylitol i wanilia według uznania.

    wszystkie składniki dodaję do garnka i ciągle mieszając na wolnym ogniu
    podgrzewam ,czasami jest za gęste to dodaję po łyżce
    lub 2 śmietanki lub wody .Jak całość się połączy to podgrzewać aż zaczną się
    pokazywać bąbelki ,zdjąć wylać na pergamin i ostudzić
  • kawka37 09.05.07, 09:46
  • kawka37 09.05.07, 10:09
    AUTOR PRZEPISU: MARTULA 205:
    5 czubatych łyżek zmielonych (obranych ze skórki - najłatwiej po sparzeniu je
    obrać) migdałów
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    pół szklanki wody (lub mleka jesli się je toleruje - bo ja np nie mogę)

    Zamieszać razem tak aby była to dość gęsta konsystencja, ew można dodać więcej
    migdałów jeśli za rzadkie i smażyć na patelni małe placuszki - uwaga szybko się
    przypalają. Są naprawdę pyszne smile
  • zoyzola 16.07.07, 17:13
    Czy ktoś z Was ma moze jakiś wypróbowany przepis na ciasto z mąki razowej
    żytniej?
    Kupiłam taką mąkę i na razie robię za pomocą niej placuszki, ale mam chrapkę na
    jakies ciasto, względnie ciastka...
  • mayka00 17.07.07, 11:52
    Nikt nie zna przepisówsad...Zoyzola ,jak robisz placuszki?..tez niedługo juz mam
    zamiar cos zytniego sobie zjeśćsmile)
  • ebe4 17.07.07, 13:13
    a mozna uzywać mąkę razową orkiszową?
  • zoyzola 18.07.07, 11:39
    Tzn. nie robię nic oryginalnego:
    wbijam po prostu do kubka jajko, dosypuję trochę mąki żytniej razowej, soli i
    jogurtu/śmietany (wczoraj użyłam zamiast tego wody z oliwą z oliwek),
    mieszam to starannie i smażę na smalcu...

    Ale coraz bardziej czuję, że chętnie bym zjadła jakieś ciastka np. pikatne,
    orzechowe...
    Kiedyś miałam taki mega - ascetyczny przepis na ciastka: mąka, cukier i masło.
    Proporcji nie pamiętam.
    Wychodziły z tego niezbyt dobre ciastka...
    ale moze gdyby zamiast cukru dodać jakiś ostrych przypraw?...

    No i nie wiem, jak ta mąka razowa się zachowa...Czy ona się w ogole nadaje, na
    coś takiego?
    Majeczko, jak opracujesz, jakis przepis, to podziel sięsmile
  • mayka00 18.07.07, 12:48
    zoyzola...niedługo kończę 1 etap terapii i zaczne cos kombinowac.Chodzi mi po
    głowie ciasto orzechowe. Dwa razy do roku zawsze pieke tort orzechowy do
    którego nie uzywa sie mąki.Zastanawiam sie jak go zaadoptować do mozliwosci
    candydowców..gdyby tak uzyć tego cukru akacjowego to byłby całkiem niezły
    przysmak.MUsze wypróbowac.Za przepis na placuszki dziekuję...niedługo je sobie
    usmażesmile)
  • mayka00 18.07.07, 12:50
    ebe...wydaje mi sie,ze maki orkiszowej to w pierwszym etapie chyba nie
    moża...schowaj ja sobie na póżniejsmile)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka