Dodaj do ulubionych

pytanie natury filozoficznej

31.05.06, 13:54
Skoro ksylitol też odżywia candidę to jaki ma sens zastępowanie cukru czy
miodu tymże słodzikiem? No może cukier powinnam tu pominąć jako produkt
wybitnie oczyszczony. Tańsze byłoby stosowanie dwóch łyżeczek miodu dziennie.
Może z jakichś innych względów zdrowszy jest ksylitol od miodu?
pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • nowajulka 31.05.06, 18:30
    Jejku, ale kombinujesz. Po co wogóle słodzić ?
  • szpicbar 31.05.06, 19:12
    Wlasnie. Ja przestaje slodzic. I przestalam pic czarna kawa ze smietanka. Zrobie
    sie prawdziwym smakoszem kawy..Nie ma sensu kombinowac ze slodzikami.
  • umpala 31.05.06, 19:45
    małymi kroczkami do celu... teraz tylko odstaw kawę smile
  • szpicbar 31.05.06, 19:52
    Z tym bedzie b.trudna sprawa...Nie wyobrazam sobie zycia bez kawy.
  • mama.mimi 01.06.06, 09:02
    No właśnie, ja też nie odstawię kawy, nie ma mowy, pijam naprawdę rozcieńczoną,
    posłodzoną, z mlekiem sojowym. Przepyszna.

    Czy ja kombinuję? Niekoniecznie.

    Ze słodzenia nie jestem w stanie zrezygnować.
  • szpicbar 01.06.06, 12:27
    Skoro tak zachwalasz kawunie z mlekiem sojowym to chyba sie na nia skuszę. A
    gdzie kupujesz to mleko?. W zwyklym spozywczaku? I czy uzywasz probiotyki? Jesli
    tak to jakiego rodzaju? Ja jeszcze tego nie probowalam..Smacznej kawuni zycze.
  • hopik 01.06.06, 11:47
    a stewia? to chyba dobra alternatywa, z tego co wiem nie dozywia grzyba. uzywam
    i jest ok. choc wiadomo ze erzatz nigdy nie zastapi oryginalu, ale mozna sie
    przyzwyczaic.
    kupilam w sklepie wysylkowym amadeo 24.
  • mama.mimi 01.06.06, 12:23
    Stevii uzywam do wypieków, jest ok, stevia jako dodatek do kawy dla mnie jest
    nie do przyjęcia. W sumie byłby to niezły sposób na odzwyczajenie się od kawy,
    posłodzić przez kilka dni stevią.
    Idę na kawę.
    pozdrawiam
  • zosiad 01.06.06, 17:21
    Ksylitol nie odżywia Candidy, raczej pomaga ją zwalczać (w każdym razie
    wszystko co do tej pory czytałam na ten temat - na to wskazuje). To inny rodzaj
    cukru, inny chemicznie. Stewia podobno też.
    Natomiast miód karmi candidę.
  • mama.mimi 01.06.06, 17:39
    Ksylitol dokarmia candidę, niestety
  • balamutka 02.06.06, 07:09
    Skoro Dr Janus napisał że nie dokarmia, to chyba wie co mówi. Zresztą mi nic po nim nie jest, a po zwykłym cukrze mialam niezłe jazdy. Jeśli ktoś ma jazdy po ksylitolu, to moze być dlatego że do tego sodzika nie tak łatwo przyzwyczaić organizm. Mi to zajęło ze 3 miesiace.
  • hopik 02.06.06, 10:16
    mama.mimi napisała:

    > Ksylitol dokarmia candidę, niestety

    a skąd to wiesz?
  • homeopatkaqq 02.06.06, 14:32
    tak, tylko stevia jest bezpiecznym slodzikiem.
  • maxion1 02.06.06, 23:16
    Na mojej stronie w zakładce "Co zamiast cukru" zamieściłem informacje dotyczące
    zarówno stevii jak i ksylitolu. Z artykułu o tym ostatnim wynika, że ksylitol
    ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie
    pokarmowym. Jeśli jest inaczej to dobrze by było zweryfikować informacje.
    Pozdrawiam

    www.candida.yoyo.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka