Dodaj do ulubionych

Co z kiszoną kapustą????

21.09.06, 09:35
W książkce "Pokonac grzybicę" dr Lentz i Koelle znalazłam informację, że
kiszonki:
tzn. kiszona kapusta i ogórki, a także inne produkty kiszone, konserwowane w
occie (bez dodatku cukru) są jak najbardziej OK.
Tymczasem Homeopatka w sąsiednim wątku - tym o serach pleśniowych wypowiada
się, ze kiszonki sa zakazane.
Jak to w końcu jest?
Ktoś z Was wie?
Edytor zaawansowany
  • umpala 21.09.06, 10:00
    i Homeopatka ma rację smile
    koszonki są zakazane ale tylko pod surowa postacią, możesz bez obaw ugotowac
    sobie bigos z kapusty kiszonej, ogorkowa tez chyba można
    a co do octu to nalezy go unikać, można spożywac ocet jabłkowy
    marynaty generalnie odpadają (oliwki, grzybki, papryka... itd)
  • kawka37 25.11.06, 16:18
    up
  • homeopatkaqq 25.11.06, 22:39
    Ja pisalam o kiszonkach na podstawie tego co potwierdzil na forum dr Janus.
    Wypowiadal sie on na tym forum niejednokrotnie, rowniez poruszal temat kiszonek.
    Poniewaz kiszonki ulegaja silnej fermentacjii namnaza sie w nich podczas tego
    procesu obok flory probiotycznej rowniez mnostwo candidy.
    Stad konieczne jest gotowanie takich produktow, aby zniwelowac jej poziom.
    Dotyczy to rowniez ogorkow kiszonych.
    Podobnie chyba dzieje sie z zakwasem, mozna go jesc dopiero po upieczeniu
    chleba, kiedy candida zostaje zniwelowana.



    Zdrowi ludzie moga jesc surowe kiszonki w celu namnozenia dobrej flory
    bakteryjnej poniewaz im zarodniki drodzy nie zaburzaja rownowagi w jelitach.
    Ale chorzy na przerost drozdzy i plesni w jelitach powinni unikac wszytskiego
    co fermentowane rowniez serow plesniowych.(dopuszczalne jest tylko picie
    kefirow i maslanek nieslodkich jesli nie ma sie skazy bialkowej).

  • kawka37 01.03.07, 22:50
    kiszonki - nie?
    Autor: jagoda2
    Data: 01.03.07, 22:38 + dodaj do ulubionych wątków

    + odpowiedz cytując + odpowiedz

    --------------------------------------------------------------------------------
    Koleżanka, która walczy z grzybicą u dziecka, powiedziała mi ostatnio, że nie
    może podawać dziecku ogórków kiszonych, bo zawierają grzyby lub pleśnie. To
    prawda? Rzeczywiście nie powinno się ich podawać? Nie wiem dlaczego, ale
    byłam przekonana, że kiszonki "dobrze robią" dla przewodu pokarmowego. Sama
    podejrzewam (homeo także) grzybicę u córeczki, chociaż badania tego nie
    potwierdziły, a ona tak lubi ogórki kiszone... Ostatnio jada codziennie po
    dwa-trzy ogórki sad.
    Jagoda


  • jagoda2 01.03.07, 22:53
    Dziękuję.
  • kawka37 01.03.07, 22:55
    i jeszcze z archiwalnego watku o ogórkach;

    Gazeta.plPocztaBlogiCzat






    Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc
    | Wyloguj się |



    Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Zdrowie Czwartek, 1 marca 2007


    Candida




    + dodaj do ulubionych wątków

    Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne


    • Ogórki kiszone reakcja
    nowajulka 15.02.06, 11:19 zarchiwizowany


    Synek jest juz w drugim etapie leczenia.........i wręcz rzuca się na ogórki
    kiszone, których je z pół kg dziennie..........z racji tego, iż jest to jedno
    z nielicznych warzyw które je nie ograniczam mu tych ogórków.......jednak od
    pewnego czasu, kiedy daję mu ogórki kiszone, skóra wokół ust robi się
    czerwona.... doslownie na kilkanascie minut......potem znika .....czy to
    efekt uczulenia czy też podraznienie - no bo w końcu one są
    kwasne........macie jakies pomysły ?



    • Re: Ogórki kiszone reakcja
    balamutka 15.02.06, 11:48 zarchiwizowany


    Może to jakaś reakcja na pleśń jakoże ogórki kiszone je gromadzą. Powinny byc
    ugotowane przed spożyciem. Tak w ogóle to ja też
    mam napady na kwaśne.



    • Re: Ogórki kiszone reakcja
    nowajulka 16.02.06, 10:17 zarchiwizowany


    Podciągam



    • Re: Ogórki kiszone reakcja
    homeopatkaqq 18.02.06, 07:32 zarchiwizowany


    bardzo mozliwe, ze to zwykle podraznienie skory kwasami ogorkow kiszonych.
    Bawie dzieci od 5 lat i wiele rzeczy widzialam. Szczegolnie dzieci o jasnej
    karnacjii, jasnych wlosach, ich skora duzo szyciej sie czerwieni w kontakcie z
    ostrymi produktami typu: pomidorki(takie male),ogorki konserwowe czy kiszone,
    nawet mydlo czy plyn do kapieli. Co niektorzy wlasnie tak reaguja.
    Ale nie wiemy czy na pewno to jest przyczyna u twojego syna.
    Nie polecam osobiscie surowych ogorkow, one maja naprawde sporo candidy w
    sobie.Ja jak zjem ogorka lub kapuste kiszona to mnie "mala " zaraz swedzi....
    Cos w tym musi byc . Probuj ograniczac kiszonki surowe u dziecka. Duzo lepsze
    sa kiszonki gotowane, no zupa ogorkowa lub bigos.



    • Re: Ogórki kiszone reakcja
    nowajulka 18.02.06, 11:55 zarchiwizowany


    Ograniczyłam już...........zauważyłam, że toleruje zaledwie 2-3 ogórki
    dziennie..........po wikęszej ilości usta są zaczerwienione...........






    --------------------------------------------------------------------------------


    nic
    [C]



    Operacja na całej gałęzi








    --------------------------------------------------------------------------------

    Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa
    serwisuPoleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub błąd

    --------------------------------------------------------------------------------



  • v2e 02.03.07, 00:10
    No właśnie tu był mój błąd. Ustawiłem sobie totalną dietę, MO, czosnek. Tydzień
    diety minął i dalej miałem ten biały nalot na jęzorze. I tak se myślę: co jest
    jeszcze nie tak do cholery?! Zorientowałem się przypadkiem jak jeden dzień nie
    jadłem kapusty i ogórków kiszonych. Następnego dnia rano wstaję i język
    czyściutki!
  • jagoda2 02.03.07, 13:20
    To bardzo ciekawe spostrzeżenie. Muszę zaobserwować u mojej córeczki.
    Jagoda
  • roman112 03.03.07, 08:44
    ja w wielu miejscach czytałem ,ze kapusta kiszona jak najbardziej ok.
    przywraca florę,zawiera probiotyki i mnóstwo wit.c
    dawniej właśnie dietą kapuscianą leczyło się grzybice układu pokarmowego.
    zresztą zur i kiszonki były podstawą wsród biednych ludzi do zachowania
    równowagi w organiżmie.
    kiszonkom mówię zdecydowane tak.
    a ten ciąg na kiszonki który mają chorzy na candidę wydaje mi się,ze jest
    naturalną reakcją obronną organizmu,tak jak ciąg na słodycze jest reakcją
    obronną candidy.
  • v2e 03.03.07, 13:40
    >>dawniej właśnie dietą kapuscianą leczyło się grzybice układu pokarmowego.<<

    No ja też tak myślałem i przez tydzień jadłem mnóstwo kiszonek a nawet piłem
    miksturę Mirosława Sobolewskiego z kiszonek i czosnku. I pogorszyło mi się. Po
    tym jak odstawiłem kiszonki zniknął cały nalot na języku. W jedną noc.

    Wnioski? Albo mój organizm jest jakiś dziwny, albo kiszonki są dobre tylko dla
    zdrowych ludzi.
  • anika_ala 24.03.07, 06:30
    Czy kiszona kapusta w sloikach kupiona w sklepie ma taka sama wartosc
    jak kiszona kapusta z beczki?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka