Dodaj do ulubionych

Jak samemu zrobic wyciag z orzecha wloskiego.

02.07.09, 10:46
Teraz jest opowiedni czas aby zrobic wyciag z orzecha
wloskiego.Bierzemy sloik lub butelke o szerokiej szyjce,upychamy
wczesniej cieniutko pokrojone cale zielone owoce orzecha.Mozemy
napelnic nawet caly sloik,nastepnie zalewamy spirytusem,ewntualnie
czysta wodka,zakrecamy.Co kilka dni potrzasamy zawartscia sloika.Po
dwoch tygodniach nalewka jest gotowa,zawartosc plynna przelewamy do
butelki,jezeli sloik byl wypelniony w duzej czesci orzechem,nalewke
mozemy roscienczyc dodatkowym spirytusem lub wodka
Edytor zaawansowany
  • 03.07.09, 17:12
    Rich, ja jestem zainteresowana ta nalewką.
    W zeszłym roku też zrobiłam , tylko że było już za póżno, orzechy
    były juz twarde.Mam pytanie czy te orzechy kroimy z tym co w srodku
    czyli miękim orzechem?, czy tylko skórkę?
  • 05.07.09, 18:49
    Calosc orzecha kroimy cieniutko.
  • 05.07.09, 19:46
    Dzis bylam na spacerku i przechodzac kolo orzecha narwalam sobie
    dwie kieszenie zielonych orzechow wloskich. Jutro zrobie
    naleweczke.
  • 10.07.09, 18:03
    A na co ona dziala?
  • 23.07.09, 10:42
    Takie nalewki typu z orzecha włoskiego czy jaskółczego ziela używane są np w
    Szkole Zdrowia Siemionowej do tępienia grzybów, ale jak się ma skład tych
    nalewek - alkohol do candidy? Jak te nalewki na was zadziałały?
  • 24.07.09, 10:39
    Można gdzieś kupić taki wyciąg?
  • 27.07.09, 16:50
    Mozna zrobic i mozna kupic w zielarskim.
  • 27.07.09, 20:16
    Mozna zrobic i mozna kupic w zielarskim, ale jest bardzo drogi
  • 06.08.09, 21:46
    Zalałem orzechy 31go lipca. 2 tygodnie wystarczy aby miała właściwości lecznicze? Co ile dni trzeba potrząsać? Co dwa, trzy?
  • 07.08.09, 12:05
    Tak co dwa trzy dni wystarczy,pora troche pozna ,chyba ze twoje
    orzechy nie maialy jeszcze stwardnialych zalazek orzecha.
  • 12.08.09, 18:26
    Macie jakiegoś linka może o działaniu tej nalewki z orzecha?
  • 12.08.09, 21:08
    Ja się spotkałem jedynie z opisami działania orzechówek lubelskich, po których wychodziły jakieś robaczki smile, jednak takie nalewki mogą nie mieć takiej mocy co zrobiona własnoręcznie.

    Moje orzechy były trochę twardawe, trudno je było pokroić, skorupa była twarda. Czy będzie działaś się okaże. Nalewki z orzecha czarnego firmy medi-flowery nie udało mi się kupić. Jeśli nalewka będzie potrzebna to mam nadzieję, że będzie działać.

    W sumie to nie wiem, czy ona jest też na candidę czy tylko na pasożyty, bo z czarnego orzecha jest na candidę
  • 13.08.09, 12:48
    ktos zle tlumaczy nie ma czegos takiego jak orzech czarny z
    angielskiego black walunats ale to znaczy orzech wloski.
  • 14.08.09, 16:56
    To są 2 różne odmiany

    za Wikipedią:
    "Orzech czarny (Juglans nigra L.) – gatunek drzewa należący do rodziny
    orzechowatych. Pochodzi z południowych i wschodnich obszarów USA. U nas jest
    czasami (rzadko) uprawiany.

    Orzech włoski (Juglans regia L.) - gatunek drzewa liściastego z rodziny
    orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej
    Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji oraz w Himalajach i
    południowo-zachodnich Chinach. U nas pospolicie uprawiany."

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.