Dodaj do ulubionych

Przepisy kulinarne

18.06.07, 19:00
Poszalejmy! Bohaterki Maud umiały gotować. Bez dwóch zdań. Jakie potrawy są do
odtowrzenia? Ja myślę, że pieczone jabłka z goździkami Pat byłyby pyszne i
proste do zrobienia.
Obserwuj wątek
      • annag1 Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 07:31
        Jestem w posiadaniu "Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza" autorstwa
        Kate Macdonald, wnuczki Lucy Maud Montgomery. Jeżeli ktoś chce jakiś przepis,
        to służę pomocą.
          • annag1 Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 10:44
            Większość przepisów jest z pierwszych części Ani a kończą się na "Ani z
            Szumiących Topoli". Są m.in. sok malinowy Diany :), pudding irysowy,
            czekoladowy tort-duch, sos z tysiąca wysp, przepis na sałatę, słynne ciasto
            Rebeki Dew na kilkadziesiąt jajek :)), kanapki z pastą jajeczną , różne ciastka
            i dużo, dużo więcej.
                    • fenyloalanina5 Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 19:04
                      o tak, bedziemy czekać z niecierpliwością. A tak przy okazji, ciekawe, w jaki
                      sposób wnuczce LMM udało się skompletować te przepisy? Nie znam na tyle
                      życiorysu LMM - czy w chwili śmierci miała już wnuki?
                      • supervixen Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 20:43
                        A ja nawet nie skojarzyłam, że Kate Macdonald to wnuczka LMM... A przecież
                        nazwisko powinno mi dać do myślenia:)

                        No ale krótka konsultacja z google wykazała, że Kate urodziła się już po
                        śmierci Maud. Jest córką Stuarta, młodszego syna. Za to córka Chestera,
                        starszego syna - Luella, urodziła się jeszcze za życia Maud, w 1934.

                        --
                        W gruncie rzeczy większość Zorrów to Kwapiszony.
                        • mela54 Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 21:46
                          No i chyba z urodzeniem tej wnuczki wiązał się skandal, bo syn postawił Maud
                          przed faktem, że będzie babcią dziecka poczętego przed ślubem... To dla
                          naszej "wiktoriańskiej" Maud musiał być ciężki orzech do zgryzienia...
                          • supervixen Re: Przepisy kulinarne 19.06.07, 23:41
                            > No i chyba z urodzeniem tej wnuczki wiązał się skandal, bo syn postawił Maud
                            > przed faktem, że będzie babcią dziecka poczętego przed ślubem... To dla
                            > naszej "wiktoriańskiej" Maud musiał być ciężki orzech do zgryzienia...

                            A o którą wnuczkę to chodziło? Tego 'skandalu' akurat nie kojarzę, ale wiem, że
                            krótko przed śmiercią Maud jej starszy syn został opuszczony przez żonę (ale
                            chyba zasłużył...)

                            --
                            I've made a huge mistake...
                            • mela54 Re: Przepisy kulinarne 20.06.07, 00:02
                              Wyczytałam gdzieś, że starszy syn Maud ożenił się bo dziecko było w drodze i
                              tak sobie pomyślałam, że to dziecko to może być autorka "Książki kucharskiej
                              Ani z Zielonego Wzgórza". Ale może to nie ona? Czy coś wam na ten temat wiadomo?
                                • annag1 Re: Przepisy kulinarne 20.06.07, 08:01
                                  Witam ponownie! Na początku małe sprostowanie - książka kucharska została u nas
                                  wydana w 1993, a nie w 1994. Nie miałam jej wczoraj pod ręką i stąd ta pomyłka.
                                  Przepraszam. Pomyślałam, że ponieważ tych przepisów jest tylko niewiele ponad
                                  20 mogę wpisywać stopniowo po kilka, jeżeli chcecie oczywiście :)

                                  ŁÓDECZKI OGÓRKOWE PANNY SARY COPP

                                  PRODUKTY:
                                  1/3 szklanki (ok. 80 ml) makaronu typu "kolanka"
                                  1 puszka tuńczyka (ok. 200 g), można zastąpić inną rybą
                                  1 średnia marchew
                                  1 średnia łodyga selera naciowego
                                  1/3 szklanki majonezu (ok. 80 ml)
                                  2 łyżki stołowe soku wyciśniętego z cytryny (30 ml)
                                  1/2 łyżeczki do herbaty soli (2 1/2 ml)
                                  szczypta pieprzu
                                  3 świeże średnie ogórki

                                  1. Do rondelka wlej około 3 szklanek wody (750 ml), dodaj szczyptę soli.
                                  Zagotuj. Na wrzącą wodę stopniowo wsypuj makaron, zamieszaj, gotuj, aż będzie
                                  miękki (około 8-10 minut). Odcedź na sitku, przepłucz zimną wodą i przełóż do
                                  miski.
                                  2. Tuńczyka odsącz na sitku. Dodaj do ostudzonego makaronu.
                                  3. Oskrob, opłucz i zetrzyj marchew. Umyj łodygę selera, posiekaj na desce na
                                  drobne cząstki. Dodaj do makaronu i tuńczyka.
                                  4. Dodaj majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
                                  5. Obierz ogórki, obetnij końce. Przekrój wzdłuż, łyżeczką usuń pestki oraz
                                  miąższ.
                                  6. Każdą ogórkową łódeczkę napełnij masą tuńczykową.

                                  DOSKONAŁA SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY

                                  PRODUKTY:
                                  1/2 główki małej sałaty typu "góra lodowa"
                                  1/2 główki małej sałaty inego gatunku
                                  12 dużych liści szpinaku
                                  2 łodygi selera naciowego
                                  1 mała zielona papryka
                                  1/2 świeżego ogórka
                                  2 małe pomidory
                                  4 małe lub 3 średnie pieczarki

                                  1. Napełnij garnek bardzo zimną wodą i wrzuć do niego opłukane uprzednio liście
                                  sałaty.
                                  2 Opłucz dokładnie listki szpinaku, usuń twarde łodyżki. Szpinak wsyp do garnka
                                  z sałatą.
                                  3. Opłucz łodygi selera, zieloną paprykę, ogórek i pomidory. Osusz na lnianej
                                  ściereczce. Pokrój na małe cząstki, wrzuć do miski.
                                  4. Dokładnie umyj pieczarki, osusz je. Pokrój w cienkie plasterki, dodaj do
                                  warzyw.
                                  5. Wyjmij z wody liście sałaty, osusz na ściereczce. Następnie rozdrobnij
                                  palcami na cząstki średniej wielkości, dodaj do miski z warzywami. Wszystkie
                                  składniki delikatnie wymieszaj.
                                  6. Osusz listki szpinaku na ściereczce.
                                  7. Ułóż w salaterce listki szpinaku tak, aby ich szpiczaste końce wystawały
                                  ponad krawędź. W środku usyp kopczyk z sałaty wymieszanej z warzywami i
                                  pieczarkami.
                                  8. Podawaj z Sosem z Tysiąca Wysp w oddzielnym naczyniu.

                                  SOS Z TYSIACA WYSP

                                  PRODUKTY:
                                  1 jajko
                                  1/2 szklanki majonezu (125 ml)
                                  1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
                                  2 łyżki stołowe keczupu (30 ml)
                                  2 łyżki stołowe drobno posiekanych ogórków kiszonych (30 ml)
                                  1 łyżka stołowa posiekanej zielonej papryki (15 ml)
                                  1 łyżka stołowa podsuszonych płatków cebuli (15 ml)

                                  1. Włóż jajko do rondelka, zalej taką ilością zimnej wody, aby jej powierzchnia
                                  wznosiła się ok. 3 cm nad jajkiem. Postaw rondelek na dużym ogniu, doprowadź
                                  wodę do wrzenia.
                                  2. Odstaw rondelek z ognia, przykryj pokrywką. Po 25 minutach wyjmij jajko,
                                  ostudź pod zimną bieżącą wodą. Zdejmij skorupkę.
                                  3. Rozgnieć jajko widelcem. Dodaj majonez, mleko, keczup, posiekane ogórki,
                                  paprykę i płatki cebuli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
                                  4. Podawaj do sałatki z zielonej sałaty.

                                  Tyle na dzisiaj. Smacznego!
                                      • annag1 Re: Przepisy kulinarne 26.06.07, 08:02
                                        Witam ponownie!
                                        Dzisiaj jeszcze kilka przepisów z Ani.

                                        POETYCZNE KANAPKI Z SAŁATKĄ JAJECZNĄ

                                        Produkty:
                                        4 jajka
                                        1 łodyga selera naciowego
                                        3 łyżki majonezu
                                        1/2 łyżeczki do hernaty soli
                                        szczypta pieprzu
                                        1./4 kostki masła o temperaturze pokojowej
                                        2 łyżki stołowe suszonej mięty lub naci pietruszki
                                        8 kromek chleba tostowego

                                        Jajka trzeba ugotować na twardo, łodygę selera posiekać. Jajka rozgnieść i
                                        dodać do selera. Dodać majonez, sól i pieprz i wstawić do lodówki. Rozetrzeć
                                        masło z miętą lub pietruszką. Z każdej kromki można wycinać foremką jakiś
                                        kształt. Kromki trzeba posmarować masłem i nałożyć na to pastę jajeczną.

                                        RUBINOWE CIASTECZKA DO POPOŁUDNIOWEJ HERBATY

                                        Produkty:

                                        2 szklanki przesianej mąki
                                        4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
                                        2 łyżki stołowe cukru
                                        1/2 łyżeczki do herbaty soli
                                        1/2 kostki masła roślinnego
                                        3/4 szklanki mleka
                                        1/2 szklanki czerwonego dżemu lub galaretki

                                        Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i
                                        cukier. Wymieszać. Dodać masło roślinne, posiekać nożem. Wlać mleko i mieszać
                                        aż powstanie ciasto. Ciasto zagniatać na stolnicy 12 razy, a później
                                        rozwałkować do grubości 5 mm. Dużą foremką powycinać krążki z ciasta. Połowę
                                        krążków przenieśc na blachę, układać w odstępach 2,5 cm. Małą foremką wyciąć
                                        środki w pozostałych krążkach. Pierścienie ułożyć na krążkach leżących na
                                        blasze. W środek każdego pierścienia nałożyć łyżeczkę dżemu lub galaretki. Piec
                                        ciastka 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika aż urosną i będą złociste.

                                        SMACZNEGO!
      • lucy-lotta Re: Przepisy kulinarne 09.12.07, 11:48
        biljana napisała:

        > ja bym chciala wiedziec jak sie robi złocisto-srebrzyste ciasto,
        ktore malutka
        > Rilla utopiła w potoku:)
        > Nazwa jest cudowna:)

        Znalazłam na jakiejś stronie ten przepis i inne. Niestety są po
        angielsku, jeśli tylko ktoś zna angielski to podaję link:
        www.booktalking.net/books/anne/frame2_files/kitchen.html
        Ja niestety angielskiego nie znam, więc nie przetłumaczę przepsiu,
        ale gdyby ktoś to zrobił byłabym baaardzo wdzięczna! :)
        Pozdrawiam
    • supervixen Re: Przepisy kulinarne 26.06.07, 17:11
      A ja znalazłam dziś w internecie przepis na ciasto, które robiła babcia Jasia
      Irvinga:) Pochodzi z książki The Anne of Green Gables Treasury. Podobno
      niezłe:) Przepis po angielsku, ale jeśli ktoś języka nie zna, a ciasto chciałby
      zrobić, to krzyczeć:) Ja chętnie przetłumaczę:)


      SHORTBREAD

      "Of course I'll stay to tea," said Anne gaily.
      "I was dying to be asked. My mouth has been
      watering for some more of your, Grandma’s
      delicious shortbread ever since I had tea here
      before." (ANNE OF AVONLEA, XIX)


      Rich, crumbly shortbread, elegant in its
      simplicity, is sublime with a cup of tea.

      1/2 cup butter (125 mL) at room temperature
      2 tbsp (25 mL) granulated sugar
      1/4 tsp (1 mL) vanilla
      1&1/4 cups (300 mL) all-purpose flour
      pinch salt
      1 (5 mL) tsp granulated sugar


      1. Preheat your oven to 325 F (160 C).

      2. In a large bowl, with a wooden spoon,
      blend together the butter, 2 tbsp
      (25 mL) sugar and the vanilla until the
      mixture is light and fluffy.

      3. With a pastry cutter, wooden spoon
      or your fingers, mix in the flour and
      salt until the mixture is nice and crumbly.
      Squeeze the dough into a ball with your
      hands and put it in the middle of an
      ungreased baking sheet.

      4. With your hands, firmly pat the
      dough into a 7-inch (18-cm) circle--
      the circle of dough should be about 1/2 inch
      (1.25 cm) thick. Prick the dough deeply
      with the tines of a fork so that twelve pie-
      shaped wedges are outlined. Sprinkle the
      circle of dough with 1 tsp (5 mL) sugar
      (coloured sugar is nice, especially at
      holiday time).

      5. Bake the shortbread for 20 to 25
      minutes, or until it is ever so slightly
      browned. Let the shortbread cool for 1
      minute on the baking sheet, then carefully
      cut it into twelve wedges. Remove the
      wedges to a wire rack to finish cooling.

      Makes 12 wedges of shortbread



      --
      Dunder Mifflin, this is Pam.
      • annag1 Re: Przepisy kulinarne 10.07.07, 08:05
        Hej supervixen! Ten przepis też jest w książce :)

        Proponuję dzisiaj przepis na staromodną lemoniadę – mam nadzieję, że wkrótce
        będzie cieplej i można będzie się nią ochłodzić :) o raz przepis na wybijane
        ciasto „funt” panny Heleny, który tak chciała uzyskać ciocia Misia. A więc do
        dzieła:

        STAROMODNA LEMONIADA

        PRODUKTY:
        1,5 szklanki cukru (375 ml)
        1,5 szklanki wody (375 ml)
        drobno starta skórka z 1 cytryny
        1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryn (375 ml)
        kostki lodu
        zimna źródlana woda (10,5 szklanki)
        plasterki cytryny
        świeże listki mięty (niekoniecznie)

        Cukier i wodę wymieszać w garnku ze startą skórką cytryny. Postawić garnek na
        ogniu i doprowadzić płyn do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować 5 minut.
        Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do schłodzonej wody z cukrem dodać sok
        z cytryn. Wlać syrop lemoniadowy do słoja. Słój mocno zakręcić i wstawić na 2-3
        tygodnie do lodówki. Przed podaniem lemoniady włożyć do szklanek po 2 kostki
        lodu i nalać syropu lemoniadowego do wysokości 1/4 szklanki. Dodać 3/4 szklanki
        zimnej wody źródlanej i zamieszać. Do każdej szklanki dodać plasterek cytryny,
        można udekorować listkiem mięty. Jeżeli chcemy uzyskać różową lemoniadę, do
        słoja z syropem trzeba dodać 1/2 szklanki soku z granatów lub wiśni.

        WYBIJANE CIASTO „FUNT” PANNY HELENY

        PRODUKTY:
        1 kostka masła o temperaturze pokojowej (250 g)
        1,5 szklanki cukru (375 ml)
        6 dużych jaj
        1,75 szklanki przesianej mąki (ok. 430 ml)
        1/2 łyżeczki do herbaty soli (2,5 ml)
        1 łyżeczka do herbaty wanilii (5 ml)

        Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką formę do ciasta (o wymiarach 15x25 cm).
        Nagrzać piekarnik do temp. 165 stopni C. Ubić mikserem ciasto. Powoli dosypywać
        cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodawać po
        jednym jajku i mocno ubijać. Przesiać mąkę i wmieszać do masy mąkę, sól i
        wanilię. Wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec na środkowym
        poziomie piekarnika 1 1/4 - 1 1/2 godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto
        jest upieczone. Jeżeli nie, sprawdzić ponownie po 15 minutach. Kiedy będzie
        gotowe wyjąć ostrożnie z formy i odstawić na 10 minut, żeby ostygło. Później
        wyjąć delikatnie ciasto z formy i już można się rozkoszować :)

        SMACZNEGO!
          • annag1 Re: Przepisy kulinarne 10.08.07, 11:48
            Cześć! Nie wiem do końca jak to jest z tym ciastem, bo go nie
            robiłam, ale taki jest przepis.

            Dzisiaj przepisy na karmelki czekoladowe - na życzenie :)) i
            kokosowe makaroniki:

            KARMELKI CZEKOLADOWE

            PRODUKTY:

            1 kostka masła (250 g)
            półsłodka twarda czekolada (ok. 85 g)
            1 1/4 szklanki słodkiego skondensowanego mleka (ok. 310 ml)
            4 stołowe łyżki syropu kukurydzianego (60 ml), można zastąpić innym
            gęstym i słodkim syropem o niezbyt zdecydowanym smaku
            2 1/4 szklanki brązowego cukru (ok. 560ml), można zastąpić białym

            Należy wysmarować tłuszczem formę do pieczenia. Do rondla włożyć
            masło, czekoladę, wlać mleko, syrop, wsypać cukier i wymieszać.
            Zagotować masę na średnim ogniu, czekolada musi się zupełnie
            roztopić. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut, cały czas mieszając.
            Po 30 minutach, kiedy masa będzie bardzo gęsta, należy wlać ją do
            prostokątnej formy i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa całkowicie
            wystygnie, należy ją pokroić w dwucentymetrowe kostki.


            KOKOSOWE MAKARONIKI

            PRODUKTY:

            3 jaja o temperaturze pokojowej
            3/4 szklanki cukru pudru (ok. 180 ml)
            1 szklanka wiórków kokosowych (250 ml)
            1/2 łyżeczki do herbaty zapachu migdałowego (2 1/2 ml)
            szczypta soli
            masło do natłuszczania

            Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Wyciąć z papieru parafinowego lub
            pergaminu prostokąt wielkości blachy do pieczenia i natłuścić go.
            Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać
            mikserem, aż piana stanie się gładka i sztywna. Do piany powoli
            dodawać cukier, zapach migdałowy oraz wiórki kokosowe i delikatnie
            mieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać małe porcje rzadkiego
            ciasta w odstępach 2 1/2 cm. Piec makaroniki 20-25 min. na środkowym
            poziomie piekarnika, aż będą suche na wierzchu.

            Pozdrawiam i smacznego!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka