Dodaj do ulubionych

Przepisy kulinarne

18.06.07, 19:00
Poszalejmy! Bohaterki Maud umiały gotować. Bez dwóch zdań. Jakie potrawy są do
odtowrzenia? Ja myślę, że pieczone jabłka z goździkami Pat byłyby pyszne i
proste do zrobienia.
Edytor zaawansowany
  • 18.06.07, 19:25
    Ja do gotowania mam dwie lewe ręce:( Ale dysponuję przepisem na biszkopciki Ani
    Shirley autorstwa pani Małgorzaty Musierowicz, gdyby ktoś chciał:)

    --
    Steve Holt!
  • 18.06.07, 19:29
    ja bym chciala wiedziec jak sie robi złocisto-srebrzyste ciasto, ktore malutka
    Rilla utopiła w potoku:)
    Nazwa jest cudowna:)
    --
    Gucio i Maja

    Forum Kabaty-Moczydło
  • 19.06.07, 07:31
    Jestem w posiadaniu "Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza" autorstwa
    Kate Macdonald, wnuczki Lucy Maud Montgomery. Jeżeli ktoś chce jakiś przepis,
    to służę pomocą.
  • 19.06.07, 10:21
    O, a jakie są przepisy?

    Żałuję, że nie mam tej książki, ale nigdy nie udało mi się jej dorwać:/

    --
    I've made a huge mistake...
  • 19.06.07, 10:44
    Większość przepisów jest z pierwszych części Ani a kończą się na "Ani z
    Szumiących Topoli". Są m.in. sok malinowy Diany :), pudding irysowy,
    czekoladowy tort-duch, sos z tysiąca wysp, przepis na sałatę, słynne ciasto
    Rebeki Dew na kilkadziesiąt jajek :)), kanapki z pastą jajeczną , różne ciastka
    i dużo, dużo więcej.
  • 19.06.07, 13:31
    W 1994, przez Naszą Księgarnię
  • 19.06.07, 14:41
    annag1, jak bys miala chwilke czasu i chcialo by ci sie pobawic, to moze
    wrzucilabys na forum kilka z tych przepisow? Np takie, ktore ci sie wydaja
    fajne, albo juz je wyprobowalas?
    Moglybysmy sobie popichcic w starym stylu i wymienic sie doswiadczeniami:) Teraz
    lato, wiecej czasu:)
    --
    Gucio i Maja

    Forum Kabaty-Moczydło
  • 19.06.07, 15:04
    OK, nie ma sprawy.
  • 19.06.07, 19:04
    o tak, bedziemy czekać z niecierpliwością. A tak przy okazji, ciekawe, w jaki
    sposób wnuczce LMM udało się skompletować te przepisy? Nie znam na tyle
    życiorysu LMM - czy w chwili śmierci miała już wnuki?
  • 19.06.07, 20:43
    A ja nawet nie skojarzyłam, że Kate Macdonald to wnuczka LMM... A przecież
    nazwisko powinno mi dać do myślenia:)

    No ale krótka konsultacja z google wykazała, że Kate urodziła się już po
    śmierci Maud. Jest córką Stuarta, młodszego syna. Za to córka Chestera,
    starszego syna - Luella, urodziła się jeszcze za życia Maud, w 1934.

    --
    W gruncie rzeczy większość Zorrów to Kwapiszony.
  • 19.06.07, 21:46
    No i chyba z urodzeniem tej wnuczki wiązał się skandal, bo syn postawił Maud
    przed faktem, że będzie babcią dziecka poczętego przed ślubem... To dla
    naszej "wiktoriańskiej" Maud musiał być ciężki orzech do zgryzienia...
  • 19.06.07, 23:41
    > No i chyba z urodzeniem tej wnuczki wiązał się skandal, bo syn postawił Maud
    > przed faktem, że będzie babcią dziecka poczętego przed ślubem... To dla
    > naszej "wiktoriańskiej" Maud musiał być ciężki orzech do zgryzienia...

    A o którą wnuczkę to chodziło? Tego 'skandalu' akurat nie kojarzę, ale wiem, że
    krótko przed śmiercią Maud jej starszy syn został opuszczony przez żonę (ale
    chyba zasłużył...)

    --
    I've made a huge mistake...
  • 20.06.07, 00:02
    Wyczytałam gdzieś, że starszy syn Maud ożenił się bo dziecko było w drodze i
    tak sobie pomyślałam, że to dziecko to może być autorka "Książki kucharskiej
    Ani z Zielonego Wzgórza". Ale może to nie ona? Czy coś wam na ten temat wiadomo?
  • 20.06.07, 00:07
    Teraz przeczytałam co napisałyście wcześniej i widzę, że Kate to nie mogłqa
    być "ta" wnuczka, bo urodziła sie po śmierci Maud...Ale namotalam...
  • 20.06.07, 08:01
    Witam ponownie! Na początku małe sprostowanie - książka kucharska została u nas
    wydana w 1993, a nie w 1994. Nie miałam jej wczoraj pod ręką i stąd ta pomyłka.
    Przepraszam. Pomyślałam, że ponieważ tych przepisów jest tylko niewiele ponad
    20 mogę wpisywać stopniowo po kilka, jeżeli chcecie oczywiście :)

    ŁÓDECZKI OGÓRKOWE PANNY SARY COPP

    PRODUKTY:
    1/3 szklanki (ok. 80 ml) makaronu typu "kolanka"
    1 puszka tuńczyka (ok. 200 g), można zastąpić inną rybą
    1 średnia marchew
    1 średnia łodyga selera naciowego
    1/3 szklanki majonezu (ok. 80 ml)
    2 łyżki stołowe soku wyciśniętego z cytryny (30 ml)
    1/2 łyżeczki do herbaty soli (2 1/2 ml)
    szczypta pieprzu
    3 świeże średnie ogórki

    1. Do rondelka wlej około 3 szklanek wody (750 ml), dodaj szczyptę soli.
    Zagotuj. Na wrzącą wodę stopniowo wsypuj makaron, zamieszaj, gotuj, aż będzie
    miękki (około 8-10 minut). Odcedź na sitku, przepłucz zimną wodą i przełóż do
    miski.
    2. Tuńczyka odsącz na sitku. Dodaj do ostudzonego makaronu.
    3. Oskrob, opłucz i zetrzyj marchew. Umyj łodygę selera, posiekaj na desce na
    drobne cząstki. Dodaj do makaronu i tuńczyka.
    4. Dodaj majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    5. Obierz ogórki, obetnij końce. Przekrój wzdłuż, łyżeczką usuń pestki oraz
    miąższ.
    6. Każdą ogórkową łódeczkę napełnij masą tuńczykową.

    DOSKONAŁA SAŁATKA Z ZIELONEJ SAŁATY

    PRODUKTY:
    1/2 główki małej sałaty typu "góra lodowa"
    1/2 główki małej sałaty inego gatunku
    12 dużych liści szpinaku
    2 łodygi selera naciowego
    1 mała zielona papryka
    1/2 świeżego ogórka
    2 małe pomidory
    4 małe lub 3 średnie pieczarki

    1. Napełnij garnek bardzo zimną wodą i wrzuć do niego opłukane uprzednio liście
    sałaty.
    2 Opłucz dokładnie listki szpinaku, usuń twarde łodyżki. Szpinak wsyp do garnka
    z sałatą.
    3. Opłucz łodygi selera, zieloną paprykę, ogórek i pomidory. Osusz na lnianej
    ściereczce. Pokrój na małe cząstki, wrzuć do miski.
    4. Dokładnie umyj pieczarki, osusz je. Pokrój w cienkie plasterki, dodaj do
    warzyw.
    5. Wyjmij z wody liście sałaty, osusz na ściereczce. Następnie rozdrobnij
    palcami na cząstki średniej wielkości, dodaj do miski z warzywami. Wszystkie
    składniki delikatnie wymieszaj.
    6. Osusz listki szpinaku na ściereczce.
    7. Ułóż w salaterce listki szpinaku tak, aby ich szpiczaste końce wystawały
    ponad krawędź. W środku usyp kopczyk z sałaty wymieszanej z warzywami i
    pieczarkami.
    8. Podawaj z Sosem z Tysiąca Wysp w oddzielnym naczyniu.

    SOS Z TYSIACA WYSP

    PRODUKTY:
    1 jajko
    1/2 szklanki majonezu (125 ml)
    1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
    2 łyżki stołowe keczupu (30 ml)
    2 łyżki stołowe drobno posiekanych ogórków kiszonych (30 ml)
    1 łyżka stołowa posiekanej zielonej papryki (15 ml)
    1 łyżka stołowa podsuszonych płatków cebuli (15 ml)

    1. Włóż jajko do rondelka, zalej taką ilością zimnej wody, aby jej powierzchnia
    wznosiła się ok. 3 cm nad jajkiem. Postaw rondelek na dużym ogniu, doprowadź
    wodę do wrzenia.
    2. Odstaw rondelek z ognia, przykryj pokrywką. Po 25 minutach wyjmij jajko,
    ostudź pod zimną bieżącą wodą. Zdejmij skorupkę.
    3. Rozgnieć jajko widelcem. Dodaj majonez, mleko, keczup, posiekane ogórki,
    paprykę i płatki cebuli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
    4. Podawaj do sałatki z zielonej sałaty.

    Tyle na dzisiaj. Smacznego!
  • 22.06.07, 11:13
    tort duch brzmi super. ale ja chyba najbardziej lubie dania zuzanny -
    wspomniane już ciasto złocisto-srebrzyste, małpie ciasteczka, piernik z bitą
    śmietaną... mniam
  • 26.06.07, 08:02
    Witam ponownie!
    Dzisiaj jeszcze kilka przepisów z Ani.

    POETYCZNE KANAPKI Z SAŁATKĄ JAJECZNĄ

    Produkty:
    4 jajka
    1 łodyga selera naciowego
    3 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki do hernaty soli
    szczypta pieprzu
    1./4 kostki masła o temperaturze pokojowej
    2 łyżki stołowe suszonej mięty lub naci pietruszki
    8 kromek chleba tostowego

    Jajka trzeba ugotować na twardo, łodygę selera posiekać. Jajka rozgnieść i
    dodać do selera. Dodać majonez, sól i pieprz i wstawić do lodówki. Rozetrzeć
    masło z miętą lub pietruszką. Z każdej kromki można wycinać foremką jakiś
    kształt. Kromki trzeba posmarować masłem i nałożyć na to pastę jajeczną.

    RUBINOWE CIASTECZKA DO POPOŁUDNIOWEJ HERBATY

    Produkty:

    2 szklanki przesianej mąki
    4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
    2 łyżki stołowe cukru
    1/2 łyżeczki do herbaty soli
    1/2 kostki masła roślinnego
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki czerwonego dżemu lub galaretki

    Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i
    cukier. Wymieszać. Dodać masło roślinne, posiekać nożem. Wlać mleko i mieszać
    aż powstanie ciasto. Ciasto zagniatać na stolnicy 12 razy, a później
    rozwałkować do grubości 5 mm. Dużą foremką powycinać krążki z ciasta. Połowę
    krążków przenieśc na blachę, układać w odstępach 2,5 cm. Małą foremką wyciąć
    środki w pozostałych krążkach. Pierścienie ułożyć na krążkach leżących na
    blasze. W środek każdego pierścienia nałożyć łyżeczkę dżemu lub galaretki. Piec
    ciastka 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika aż urosną i będą złociste.

    SMACZNEGO!
  • 09.12.07, 11:48
    biljana napisała:

    > ja bym chciala wiedziec jak sie robi złocisto-srebrzyste ciasto,
    ktore malutka
    > Rilla utopiła w potoku:)
    > Nazwa jest cudowna:)

    Znalazłam na jakiejś stronie ten przepis i inne. Niestety są po
    angielsku, jeśli tylko ktoś zna angielski to podaję link:
    www.booktalking.net/books/anne/frame2_files/kitchen.html
    Ja niestety angielskiego nie znam, więc nie przetłumaczę przepsiu,
    ale gdyby ktoś to zrobił byłabym baaardzo wdzięczna! :)
    Pozdrawiam
  • 26.06.07, 17:11
    A ja znalazłam dziś w internecie przepis na ciasto, które robiła babcia Jasia
    Irvinga:) Pochodzi z książki The Anne of Green Gables Treasury. Podobno
    niezłe:) Przepis po angielsku, ale jeśli ktoś języka nie zna, a ciasto chciałby
    zrobić, to krzyczeć:) Ja chętnie przetłumaczę:)


    SHORTBREAD

    "Of course I'll stay to tea," said Anne gaily.
    "I was dying to be asked. My mouth has been
    watering for some more of your, Grandma’s
    delicious shortbread ever since I had tea here
    before." (ANNE OF AVONLEA, XIX)


    Rich, crumbly shortbread, elegant in its
    simplicity, is sublime with a cup of tea.

    1/2 cup butter (125 mL) at room temperature
    2 tbsp (25 mL) granulated sugar
    1/4 tsp (1 mL) vanilla
    1&1/4 cups (300 mL) all-purpose flour
    pinch salt
    1 (5 mL) tsp granulated sugar


    1. Preheat your oven to 325 F (160 C).

    2. In a large bowl, with a wooden spoon,
    blend together the butter, 2 tbsp
    (25 mL) sugar and the vanilla until the
    mixture is light and fluffy.

    3. With a pastry cutter, wooden spoon
    or your fingers, mix in the flour and
    salt until the mixture is nice and crumbly.
    Squeeze the dough into a ball with your
    hands and put it in the middle of an
    ungreased baking sheet.

    4. With your hands, firmly pat the
    dough into a 7-inch (18-cm) circle--
    the circle of dough should be about 1/2 inch
    (1.25 cm) thick. Prick the dough deeply
    with the tines of a fork so that twelve pie-
    shaped wedges are outlined. Sprinkle the
    circle of dough with 1 tsp (5 mL) sugar
    (coloured sugar is nice, especially at
    holiday time).

    5. Bake the shortbread for 20 to 25
    minutes, or until it is ever so slightly
    browned. Let the shortbread cool for 1
    minute on the baking sheet, then carefully
    cut it into twelve wedges. Remove the
    wedges to a wire rack to finish cooling.

    Makes 12 wedges of shortbread



    --
    Dunder Mifflin, this is Pam.
  • 10.07.07, 08:05
    Hej supervixen! Ten przepis też jest w książce :)

    Proponuję dzisiaj przepis na staromodną lemoniadę – mam nadzieję, że wkrótce
    będzie cieplej i można będzie się nią ochłodzić :) o raz przepis na wybijane
    ciasto „funt” panny Heleny, który tak chciała uzyskać ciocia Misia. A więc do
    dzieła:

    STAROMODNA LEMONIADA

    PRODUKTY:
    1,5 szklanki cukru (375 ml)
    1,5 szklanki wody (375 ml)
    drobno starta skórka z 1 cytryny
    1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryn (375 ml)
    kostki lodu
    zimna źródlana woda (10,5 szklanki)
    plasterki cytryny
    świeże listki mięty (niekoniecznie)

    Cukier i wodę wymieszać w garnku ze startą skórką cytryny. Postawić garnek na
    ogniu i doprowadzić płyn do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować 5 minut.
    Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do schłodzonej wody z cukrem dodać sok
    z cytryn. Wlać syrop lemoniadowy do słoja. Słój mocno zakręcić i wstawić na 2-3
    tygodnie do lodówki. Przed podaniem lemoniady włożyć do szklanek po 2 kostki
    lodu i nalać syropu lemoniadowego do wysokości 1/4 szklanki. Dodać 3/4 szklanki
    zimnej wody źródlanej i zamieszać. Do każdej szklanki dodać plasterek cytryny,
    można udekorować listkiem mięty. Jeżeli chcemy uzyskać różową lemoniadę, do
    słoja z syropem trzeba dodać 1/2 szklanki soku z granatów lub wiśni.

    WYBIJANE CIASTO „FUNT” PANNY HELENY

    PRODUKTY:
    1 kostka masła o temperaturze pokojowej (250 g)
    1,5 szklanki cukru (375 ml)
    6 dużych jaj
    1,75 szklanki przesianej mąki (ok. 430 ml)
    1/2 łyżeczki do herbaty soli (2,5 ml)
    1 łyżeczka do herbaty wanilii (5 ml)

    Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką formę do ciasta (o wymiarach 15x25 cm).
    Nagrzać piekarnik do temp. 165 stopni C. Ubić mikserem ciasto. Powoli dosypywać
    cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodawać po
    jednym jajku i mocno ubijać. Przesiać mąkę i wmieszać do masy mąkę, sól i
    wanilię. Wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec na środkowym
    poziomie piekarnika 1 1/4 - 1 1/2 godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto
    jest upieczone. Jeżeli nie, sprawdzić ponownie po 15 minutach. Kiedy będzie
    gotowe wyjąć ostrożnie z formy i odstawić na 10 minut, żeby ostygło. Później
    wyjąć delikatnie ciasto z formy i już można się rozkoszować :)

    SMACZNEGO!
  • 08.08.07, 17:07
    Jej, nareszcie ktoś ma tę książkę. Ja ją komuś pożyczyłam i tyle ją widziałam!
    błagam o zamieszczenie przepisu na karmelki (czekoladowe?), mgliście bowiem
    pamiętam, że były przepyszne i proste :-)

    --
    feministycznie.blox.pl
    tego słucham
  • 09.08.07, 08:43
    ciasto wygląda zachęcająco, ale od czego wyrośnie?
    --
    JS
  • 10.08.07, 11:48
    Cześć! Nie wiem do końca jak to jest z tym ciastem, bo go nie
    robiłam, ale taki jest przepis.

    Dzisiaj przepisy na karmelki czekoladowe - na życzenie :)) i
    kokosowe makaroniki:

    KARMELKI CZEKOLADOWE

    PRODUKTY:

    1 kostka masła (250 g)
    półsłodka twarda czekolada (ok. 85 g)
    1 1/4 szklanki słodkiego skondensowanego mleka (ok. 310 ml)
    4 stołowe łyżki syropu kukurydzianego (60 ml), można zastąpić innym
    gęstym i słodkim syropem o niezbyt zdecydowanym smaku
    2 1/4 szklanki brązowego cukru (ok. 560ml), można zastąpić białym

    Należy wysmarować tłuszczem formę do pieczenia. Do rondla włożyć
    masło, czekoladę, wlać mleko, syrop, wsypać cukier i wymieszać.
    Zagotować masę na średnim ogniu, czekolada musi się zupełnie
    roztopić. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut, cały czas mieszając.
    Po 30 minutach, kiedy masa będzie bardzo gęsta, należy wlać ją do
    prostokątnej formy i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa całkowicie
    wystygnie, należy ją pokroić w dwucentymetrowe kostki.


    KOKOSOWE MAKARONIKI

    PRODUKTY:

    3 jaja o temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru pudru (ok. 180 ml)
    1 szklanka wiórków kokosowych (250 ml)
    1/2 łyżeczki do herbaty zapachu migdałowego (2 1/2 ml)
    szczypta soli
    masło do natłuszczania

    Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Wyciąć z papieru parafinowego lub
    pergaminu prostokąt wielkości blachy do pieczenia i natłuścić go.
    Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać
    mikserem, aż piana stanie się gładka i sztywna. Do piany powoli
    dodawać cukier, zapach migdałowy oraz wiórki kokosowe i delikatnie
    mieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać małe porcje rzadkiego
    ciasta w odstępach 2 1/2 cm. Piec makaroniki 20-25 min. na środkowym
    poziomie piekarnika, aż będą suche na wierzchu.

    Pozdrawiam i smacznego!
  • 11.08.07, 15:15
    > bardzo dziekuję, w najbliższym czasie zrobię sobię małą smakowo-aniową orgię :-
    > )

    Nie ma za co :)) Narobiłaś mi smaku tą orgią :) Chyba też muszę coś zrobić.
    Pozdrawiam.
  • 20.08.07, 20:11
    Kiedys robiłam sok Diany i był bardzo dobry.
    --
    Wojsko idzie. Mapy mają. Zaraz będą o drogę pytać.
  • 24.08.07, 23:30
    Wyczytałam gdzieś, że w listopadzie 2007
  • 27.08.07, 13:20
    mela54 napisała:

    > Wyczytałam gdzieś, że w listopadzie 2007

    Zgadza się, dokładnie 8 listopada.
  • 27.08.07, 21:41
    Czy to oznacza, że od 8 listopada będzie ona w księgarniach na
    terenie całego kraju?
  • 01.09.07, 12:30
    mela54 napisała:

    > Czy to oznacza, że od 8 listopada będzie ona w księgarniach na
    > terenie całego kraju?

    Na to wygląda.
  • 10.12.07, 15:44
    biljana napisała:

    > ja bym chciala wiedziec jak sie robi złocisto-srebrzyste ciasto,
    ktore malutka
    > Rilla utopiła w potoku:)
    > Nazwa jest cudowna:)

    Znalazłam na jakiejś stronie ten przepis i inne. Niestety są po
    angielsku, jeśli tylko ktoś zna angielski to podaję link:
    www.booktalking.net/books/anne/frame2_files/kitchen.html
    Ja niestety angielskiego nie znam, więc nie przetłumaczę przepsiu,
    ale gdyby ktoś to zrobił byłabym baaardzo wdzięczna! :)
    Pozdrawiam


  • 27.02.14, 13:33
    Podniosę, bo temat bardzo smakowity.U Montgomery jest bardzo wyeksponowany aspekt jedzenia.Najbardziej z L.M.M kojarzą mi się opisy różnych konfitur,kurczak na uroczyste okazje i oczywiście ten sok z malin Diany:)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.