Pytania o podawanie herbaty.... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • 1. Jak wchodzić (z tacą nie otworzę drzwi - więc czy najpierw otworzyć je i
    potem sobie wyjść po tacę...? a może najpierw coś małego wnieść, np
    cukierniczkę żeby otwarcie drzwi nie było zaskakujące jakby duch je otwierał
    i znikał...?)
    2. Komu najpierw się podaje herbatę? Swojemu Prezesowi, czy gościom, czy
    kobietom gościom a potem facetom gościom i na końcu Prezesowi?
    3. Co zrobić jak się trzęsą ręce :) ? Czy wypada zostawić tacę ze wszystkim i
    sobie pójść?
    4. Jak rozstawiać szklanki z herbatą? Podchodzi się do każdego z prawej jego
    strony? Przez stół nie wypada podać komuś naprzeciwko siedzącemu?
    5. Czy podawać herbatę z wiszącą z niej torebką?

    ;))))
    • Hey. :O)

      1. Jak wchodzić?
      A - Taca w jednej ręce, drugą otwierasz drzwi - da się wyćwiczyć. :O)
      B - Proszę kogoś, jeśli jest w pobliżu o otwarcie.
      C - Otwieram drzwi jak duch i idę po tacę. :O)
      Cukierniczkę wnoszę na końcu, a raczej przenoszę z coffee table Prezesa z
      innego końca pokoju.

      2. Komu najpierw?
      A - Najpierw gościom, najpierw kobietom. Jeśli jest gość facet i gość kobieta,
      to najpierw jej, a potem jemu. Chyba, że to Azjaci, wtedy najpierw szefowi, a
      potem reszcie zgodnie z hierarchią (inaczej sami przesuwają na stole ;OP )
      B - Mój Prezes dostaje zaraz po gościach, a potem reszta gospodarzy.

      3. Trzęsące ręce.
      Nie denerwować się. U mnie jest o tyle łatwo, że oni piją kawy i herbaty w
      filiżankach zapełnionych do połowy, a nie po sam brzeg, jak po polsku. ;O)
      Dlatego jeszcze nigdy mi się nic nie wylało po drodze.
      Tacy się nie zostawia - to nieelegancko.
      Chociaż ja staram się wchodzić bez tacy: biorę po 3 filiżanki i wchodzę na 2-3
      razy.
      Jak wchodzę z tacą, to stawiam gdzieś z boku i podaję same filiżanki.
      Tacę zabieram.

      4. Jak rozstawiać?
      Powinno się zgodnie z zasadami kelnerstwa podawać z prawej, ale:
      - nie jesteśmy w restauracji,
      - nie zawsze jest miejsce.
      Dlatego lepiej się nie przeciskać na siłę i podać z lewej.
      U mnie Prez ma długi stół, że nie mam wyboru i daję wszystkim siedzącym w
      zasięgu ręki.

      5. Czy podawać herbatę z wiszącą z niej torebką?
      Ja podaję już zrobione herbaty - bez żadnych torebek.
      Za dużo certolenia z torebkami, papierkami, łyżeczkami, wrzątkiem, podstawkami
      na wyjęte torebki...
      Kawę mamy 3 w 1, a herbaty robię średnio - mocne.
      W końcu, znowu, nie jesteśmy w restauracji!

      Większość z tych rzeczy uzgadniałam z Prezesem. :O)
      Poza tym to, co niektórym Wam może się wydać nie do pomyślenia, jest
      akceptowane dzięki temu, że pracuję w koreańskiej firmie, gdzie jest pełno
      różnic kulturowych. :O)

      Hi, hi, nie ma tego złego. :O)))

      --
      Pozdrowienia
      Monika
      www.Monika.Marcin.prv.pl * www.VS.Polska.prv.pl
    • Ja wnoszę na raty- z tacą w jednej ręce (da się wyćwiczyć- potwierdzam), podaję
      z prawej strony. Najpierw kobietom, potem mężczyznom. Każdemu wg gustu więc kawy
      czarne, cukier na stole, śmietanka do tego. Herbatę kładę w torebce z lewej
      strony filiżanki i już sobie każdy parzy jak chce mocną. Szklanek używa się
      tylko do zimnych napojów- reszta wyłącznie w filiżankach.
    • Dodam, że filizanki do herbaty to te większe, bardziej otwarte a do kawy -
      mniejsze, bardziej stulone.
      Jeśli podajesz z torebkami, konieczne jest naczynie na "wymoczki". Jeśli do
      kawy dajesz mleko w małych pojemniczkach, również je trzeba gdzies odłożyć.
      Podaje się w zasadzie z prawej strony, jednak podczas takiego spotkania często
      prawa strona jest "aktywna", długopis, telefon, więc jesli sytuacja tego
      wymaga, podawaj nie z lewej, nie z prawej, lecz zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.
      Nawiasem mówiąc, wejście z sama cukiernicą po to, żeby za moment wnieść resztę
      rzeczy na tacy nie jest dobry. W końcu nikt nie oczekuje, ze będziesz przenikać
      ściany wiec po prostu zwyczajnie otwórz, weź tacę, wejdź i już.
      --
      Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
    • 1 Potwierdzam to co napisaly koleżanki - da się wyćwiczyć otwieranie jedną
      ręką, ale do tego pomocna jest taca z wysokim brzegiem - wtedy nawet jak
      filiżanki zaczną się zsuwać na jedną stronę, to nie spadną:) Zapewniam Cię, że
      taka taca może wyglądać elegancko - trzeba tylko trochę poszukać. Cukierniczki
      u mnie w firmie są na stołach w salach konferencyjnych i w gabinetach prezesów,
      także przynoszę same napoje.
      2. Najpierw podajesz kobietom gościom, potem mężczyznom gościom, a następnie
      gospodarzom zgodnie z zasadami przyjętymi w firmie. Ja np. podaję najpierw
      kobietom gospodarzom, potem prezesowi, wiceprezesom i pozostałym mężczyznom
      gospodarzom. Ale oczywiście w innych firmach zwyczaje mogą być troszeczkę inne:)
      3. Nie denerwować się! Nawet jeśli coś się rozleje, to nie ma tragedii!! Mnie
      pierwszy raz taca wyślizgnęła się z ręki po 8 mies pracy i podeszłam do tego z
      uśmiechem, to rozładowało sytuację - przecież nie jesteśmy robotami:)
      4. Najlepiej oczywiście po prawej stronie, ale jak napisały koleżanki nie
      zawsze się da (laptop, papiery, mało miejsca) i wtedy trzeba kierować się po
      prostu zdrowym rozsądkiem i tyle. Jeżeli wiem, że szykuje się większe
      spotkanie, przygotowuję w specjalnych termosach kawę i herbatę, nalewm do
      dzbanków soki i wodę, kładę na środku stołu, jak również szklaki i filiżanki na
      spodeczkach w dwóch rzędach. I wtedy sprawa jest prosta - samoobsługa. Dla
      wszystkich tak jest wygodniej.
      5. To zależy od firmy. Można podawać sam wrzątek, a herbatę obok na spodeczku.
      U nas podaje się herbatę z torebką już w środku. Na spodeczku po prawej stronie
      filiżanki - łyżeczka, a po lewej (do kawy) dwie śmietanki. Rozwiązało to
      problem dzbanuszków z mleczkiem do kawy - po konferencji zawsze trzeba było to
      mleczko wylewać:( No i faktycznie najlepiej jest nie napełnieć filiżanek po
      brzegi. Szczególnie tyczy się to kawy z wiadomych względów.
      Pozdrawiam
      • Przed dłuższymi spotkaniami szykuję kawę i wrzątek w termosach, ustawiam
        filiżanki, spodeczki, śmietankę itp. i jest samoobsługa. Moja poprzedniczka
        biegała wokół stołu i wszystkim usługiwała. Wolę wszystko wcześniej przygotować
        i niech radzą sobie sami, poza tym nie jestem kelnerką i nie chcę przeszkadzać
        w spotkaniach. Jest jeszcze praktyczniejszy aspekt - każdy bierze sobie ile
        chce i później jest mniejszy bałagan na stole i szybciej sie sprząta:)
        • Właśnie - termosy!

          To, co wcześniej pisałam, czyli podawanie napojów osobiście ma miejsce tylko w
          pokoju Preza i to jak jest max 5-6 osób.
          Jak są większe spotkania konferencyjne, to obowiązkowo termosy!
          Kiedyś Prez się wkurzył, że przez pół godziny im tam latałam z tymi filiżankami
          podczas ważnego spotkania... ;O)

          --
          Pozdrowienia
          Monika
          www.Monika.Marcin.prv.pl * www.VS.Polska.prv.pl
    • Popieram wszystkie wypowiedzi, dodam tylko, że ja nauczyłam się otwierać drzwi
      łokciem, tzn. łokciem przechylam klamkę, jak drzwi się uchylają to pomagam
      sobie dyskretnie nogą :-)). A jeśli chodzi o tacę, to powinna być lekka (ja mam
      okrągłą drewnianą z uchwytami), a żeby filiżanki nie ślizgały się po niej to
      dobrze jest podłożyć jakąś większą serwetę lub kilka papierowych kolorowych.
      • Są takie tace antypoślicgowe, używaja ich kelnerzy i na pewno można je dostać w
        miejscach typu Makro czy Selgros. Warto.
        --
        Wielki apetyt na życie! Dzień po dniu!
        • Ja sama nie otwieram drzwi niosąc tacę, otwierają mi koledzy, którzy już są na spotkaniu-jak tylko mnie zobaczą z kawą - taką mamy niepisaną umowę. Na duże spotkania też przygotowuję wszystko wcześniej, ale nie w termosach, tylko w eleganckich dzbankach z logo firmy - można takie zamówic. Polecam. Jeden dzbanek jest z kawą, drugi z wrzątkiem i osobno podaję herbatę w torebkach pakowanych pojedyńczo (jak w hotelach). Cukiernicę, laitierkę i filiżanki ustawiam zanim przyniosę dzbanki. Pozdrawiam :)
    • a co z cukrem w kostkach?? myślicie że można położyć taki cukier na
      podstawce przy herbacie lub kawie??

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.