0.9_procent napisał:
> imponeross napisał:
>
> > A karetce nie powinni jezdzic lekarze, po co? Wtedy wezwanie do przepisan
> ia rec
> > epty nie mialoby sensu.
>
> A w jakimkolwiek przypadku ma sens ???
Ja uwazam, ze wezwanie karetki z lekarzem w ogole i nigdy nie ma sensu. No, moze ew. jakis przewoz zaintubowanego pacjenta z anestezjologiem w pojedynczych przypadkach.
> > No wlasnie! O tym tu ciagle mowa, ze ostre bole brzucha to nie tylko obja
> w niew
> > innego niezytu ale tez wielu stanow bezposredniuo zagrazajacych zyciu, kt
> ore cz
> > esto leczy sie wlasnie nozem. Dlatego ma jak najbardziej sens i uzasadnie
> nie, b
> > y pacjenci z ostrym brzuchem zglaszali sie od razu na SOR / izbe przyjec.
>
> 1. Przeczytaj ostatnią linijkę postu otwierającego wątek. "Przepisać receptę" -
> więc pytam jaką receptę przepisać w ostrym brzuchu. Przepisanie recepty to zna
> cznie mniej pracy niż operowanie, więc chętnie wypiszę receptę. Nie uzyskałem t
> ylko odpowiedzi na pytanie JAKĄ ?
No dobrze, ale dlaczego pytasz mnie? Ja nie jestem pomyslodawca ani realizatorem tego watku.
> 2. Zapoznaj się może z terminem "ostry brzuch". Bo nie każdy ból brzucha, wymio
> ty czy sraczka to od razu "ostry brzuch". Jak już się zapoznasz to możemy wróci
> ć do dyskusji, bo na razie przypominasz jednego
areczka
I wymagasz, zeby pacjenci rozpoznawali u siebie czy maja 'ostry brzuch' - czy tylko silny bol brzucha niebedacy 'ostrym brzuchem', i na tej podstawie zglaszali sie lub nie na izbe przyjec? Moze maja sobie tez sami wypisywac recepty i sami sie operowac?
Poza tym zapominasz chyba, ze ludzie nie sa w ciemie bici i nikomu wcale nie chce jezdzic sie po szpitalach, jesli go boli brzuch i wymiotuje - powiedzmy w zwykly sposob. Pacjent szuka pomocy zazwyczaj wtedy, kiedy ten bol jest powazniejszy niz zwykle i kiedy PO PROSTU niepokoi sie o swoje zdrowie i zycie.
> > Chocby po to, by uniknac tragicznych przypadkow, o jakich ciagle pisze si
> e w pr
> > asie:
> >
www.uw.mazowsze.pl/3455~pacjentka~zmarla~bo~lekarze~nie~zlecili~badan.php3
>
> 3. Takie przypadki się zdarzały, zdarzają i zdarzać będą.
Co nie znaczy, ze nie nalezy probowac zmniejszac ryzyko wystapienia takich przypadkow.
> Rozpoznanie perforowa
> nego wrzodu w 99 procentach przypadków nie wymaga wykonania żadnych badań dodat
> kowych, ba nawet nie wymaga badania pacjenta - poza oglądaniem. Obraz choroby j
> est tak jednoznaczny, że rozpoznanie stawia się gdy pacjent przekracza próg gab
> inetu. W pozostałym 1 procencie przypadków można się paskudnie naciąć.
W dodatku moze byc mnostwo innych przyczyn 'ostrego brzucha', nie tylko perforacja.
> Można oczywiście każdego wieźć na SOR, pozostaje pytanie ile czasu trzeba będzi
> e czekać na przyjęcie. Bo raczej nie będzie to 2 godziny.
Po co kazdego? Pierwsza decyzja i tak nalezy do pacjenta. Jesli czuje, ze ma zwykly niezyt niech idzie od razu do apteki, ktora ma dyzur i kupi sobie smecte, albo w ogole niech przeczeka. Ale jesli czuje, ze to cos powazniejszego to nie nalezy sie na niego obrazac, tylko trzeba go przyjac i szybko zbadac.