Niedoczynność tarczycy a nadciśnienie? Dodaj do ulubionych


Przypadkiem dowiedziałam się o swoim nadciśnieniu - bez leków ok. 170/90.
Biorę atenolol i lekarze nie mogą znaleźć przyczyny takiego wysokieho ciśnienia. Mam nadwagę (80 kg przy 165), ale nie mogę tego zrzucić - niedawno mojemu kardiologowi "przyszło do głowy", że być może to niedoczynność tarczycy (widać po szyi, ale ja myślałam, że to tłuszczyk).
W EKG, Echu serca, USG jamy brzusznej, nadnerczy, nerek, wątroby - nic nie widać. Wszsytko jest idealnie. Cholesterol w normie, cukier niski (dolna granica, ale nie poniżej). Sód minimalnie podwyższony, ale odstawiłam sól i już jest ok.

Dziś robiłam badania:

TSH 2,32 (0,4-4,0)
FT4 1,52 (0,8-1,9)
Kortyzol - 40 min po przebudzeniu: 29,2 (7-25)

Nie miałam jeszcze USG tarczycy, idę dopiero za tydzień, a czy w tych wynikach widać coś niepokojącego? Może ktoś z Was ma nadciśnienie i niedoczynność tarczycy? Wiem, że te choroby są ze sobą ściśle powiązane...
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.