• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

różą chińska Dodaj do ulubionych

  • 14.01.03, 15:12
    Witam. mam małe pytanko jak pielegnowac różę chińską tak aby osiagnęła jak
    najlepsze rezultaty: tzn. podlewanie, stanisko zraszanie nawożenie itp. z
    góry dziekuję za odpowiedź oraz poradę dotyczacą szeflery.
    Edytor zaawansowany
    • 21.01.03, 10:00
      Witam na forum gazety!
      Ketmia czyli róża chińska stosunkowo dobrze rośnie w mieszkaniu, ale podobnie
      jak i inne rośliny uprawiane kiedyś przez nasze babcie najlepiej czuje się w
      pomieszczeni ech gdzie powietrze nie jest gorące i suche. W takich warunkach
      szybko dorasta do sporych rozmiarów. Latem można ja wystawiać do ogrodu, ale
      pamiętajmy że roślina ta nie lub chłodu i silnych wiatrów. Do ogrodu nadaje się
      ketmia syryjska o nieco mniejszych kwiatach. Należy ja sadzić również w
      zacisznych i słonecznych miejscach. Jej wielka zaletą jest termin kwitnięcia –
      otóż kwitnie ona już właściwie jesienią lub późnym latem gdy w ogrodzie prawie
      nie ma już kwiatów. No, ale przejdźmy do róży chińskiej.
      Jak wszystkie rośliny babci nie znosi upałów i w wyższych temperaturach zrzuca
      większość paków kwiatowych, a często i liści, najlepiej rośnie w temperaturze
      około 20C. Zima podobnie jak oleander należy zapewnić jej widne i chłodne
      miejsce o temperaturze około 14C. Jak pisałem roślinę można po przymrozkach
      wystawić na balkon lub do ogrodu, ale zawsze jest to dla niej szokiem i dobrze
      przez kilkanaście dni osłonić ja agrowółkiną. Po takim wystawieniu często gubi
      nieco liści zanim nie dojdzie do siebie. Jeśli zaważymy że pojawiły się pąki
      kwiatowe nie należy jej ruszać ani zmieniać położenia doniczki, gdyż łatwo je
      zrzuca. Uwaga na bezpośrednie nasłonecznienie! Ketmia tego nie lubi najlepiej
      się czuje gdy ma dużo rozproszonego światła. Do uprawy przeznaczmy donice ze
      starszego brata, gdyż ketmia potrzebuje żyznej ziemi i obszernej donicy.
      Należy ją tez często przesadzać, nawet co roku. Przesadzamy na wiosnę zanim
      pojawią się młode przyrosty. Ketmia powinna być regularnie podlewana tak, aby
      podłoże w doniczce nie było ani za mokre ani za suche. Lubi tez zraszanie, ale
      tu uwaga woda powinna być miękka inaczej zostają białe plamy na liściach. Zima
      ograniczamy podlewanie jednak podłoże nigdy nie może całkowicie przeschnąć.
      Ważnym zabiegiem jest cięcie, gdyż pobudza to tworzenie się nowych pędów, a
      tylko na takich zawiązują się pąki. Ketmię możemy również prowadzić i formować
      jej koronę tak jak przy bonsai używając drutów odciągów itp. Cięcie wykonujemy
      zawsze wczesną wiosną.
      A i na koniec nie róbcie z jej kwiatów herbatki, jak to gdzieś wyczytałem w
      kobiecym piśmie. Herbatkę z hibiskusa robi się z ketmi szczawiowej tak zwanej
      sudańskiej. Jest ona rośliną uprawną, a jej liście, kwiaty i nasiona są jadalne.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.