Dodaj do ulubionych

PIGWA owoce kupie

29.10.06, 20:29
Witajcie.
Jak zapewne wiecie owocow Pigwy nie ma w handlu.
Wiec prosba do Was o pomoc w zdobyciu owoców PIGWY (nie pigwowca)

Gdyby ktos mogl sprzedac to bardzo bym prosil o kontakt na maila.
Z gory dzieki za pomoc.
Edytor zaawansowany
  • skanerek4 30.10.06, 11:58
    a co z nich będziesz robił ??

    Znajomi trochę mają więc może się ich zapytam
  • best-seler1 30.10.06, 15:28
    A może ktoś zapoda przepis na nalewkę z owoców pigwy? Czy po przymrozkach można
    zbierać?
  • cetrab 31.10.06, 00:40
    NALEWKA Z PIGWY

    Składniki:
    1 kg owoców pigwy właściwej
    0,5 kg cukru (lub miód)
    0,5 l spirytus 95%
    0,5 l wódki 40%

    Sposób wykonania:
    Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić.
    Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem.
    Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w słoju zasypać cukrem, lub zalać
    płynnym miodem, aż do uzyskania syropu. Zlać syrop i połączyć z wcześniej
    uzyskanym nalewem alkoholowym.
    Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek.
    Nalewka dojrzewa co najmniej 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • qubraq 31.10.06, 16:46
    Jeszcze raz:
    - pigwa (cydonia) to drzewo, ma duze ciężkie owoce, podobne do mechatych jabłek
    twardych i zupelnie niesmacznych mających 5 dosłownie pesteczek - podobnie jak
    jabłko, robilem wielokrotnie nalewkę z surowych owoców pigwy i musze powiedzieć
    ze jest do niczego i dopiero doprawienie jej tymi różnymi dodatkami robi z niej
    coś; natomiast zrobienie suszu z owoców pigwy i późniejsze nalanie tego suszu
    okowitą daje wspaniały "produkt", przypominający smakiem i zapachem herbatę
    chińską [ki- mun] i teraz mozna zacząć ten nalew doprawiac czym się chce,
    esencjami waniliowymi goździkowymi czy cynamonowymi miodem gryczanym czy rutą -
    Któregoś roku takim nalewem z suszu nalałem przywiezione z Puńska zioła (27
    różnych ziół!) do Trejos Devinerios i dopiero powstał po nastepnym roku stania -
    trunek!
    - pigwowiec japoński (chaenomeles japonica), ciernisty jak cholera krzew
    przepieknie kwitnący, niski, do 1 m, szeroki, majacy żółknące na jesieni
    średniej wielkosci kuliste owoce bardzo mocno pachnące gdy się pociera ich
    skórkę - często smażone w konfiturze z innymi owocami - i te owocki sie tez
    nalewa spirytem czy okowita lub zwyczajnie wódką i tam są setki pesteczek ktore
    wiekszosc ludzi usuwa, moim zdaniem niepotrzebnie - wczoraj czy przedwczoraj
    byl wątek na ten temat poszukaj w wyszukiwarce...
    Andrzej
  • cetrab 31.10.06, 17:53
    Tak jak w temacie napisalem poszukuje owocow PIGWY.
    Rozrozniam PIGWE i PIGWOWCA :)

    Owocow pigwowca w tym sezonie mialem z 15kg i to mi wystarczy :)
    Natomiast owoce PIGWY nadal sa poszukiwane :)

    qubraq dzieki za opis pigwy i pigwowca nepewno sie to ludzia przyda.
  • qubraq 31.10.06, 20:54
    cetrab napisał:

    > Natomiast owoce PIGWY nadal sa poszukiwane :)
    >
    > qubraq dzieki za opis pigwy i pigwowca nepewno sie to ludzia przyda.

    W tym roku moja pigwa obdarzyła mnie bardzo wczesnie dojrzałymi owocami i udało
    mi sie je zabrać przed ubiegłorocznym złodziejem... :)) juz przerobilem
    wszystkie owoce na susz i tylko został mi jeden piekny i dorodny owoc, ktory
    trzymam jakos tak - moze na pamiątke tego pieknego lata...
  • dakusia 31.10.06, 13:05
    ...zostaja az do wiosny na drzewie...ale to we wroclawiu.
    --
    Złośliwość to duch krytyki, a krytyka rodzi postęp i uświadomienie - T.Mann
  • nnike 31.10.06, 18:17
    U nas w okolicznym ogródku rośnie niewielka pigwa. Ma może z 1,5 m wysokości i
    wiszą na niej 2 piękne, duże owoce. Może to ta sąsiadka? ;)
    --
    ♥Nike♫ ♪ ♫♫ ♪
  • gitta 01.11.06, 16:13
    Przepis na pasztet z pigwy oraz przepyszne konfiturki.
    500g pigwy,300g cukru, 2 lyzki soku z cytryny.
    Owoce umyc, pokroic wybrac pestki i ugotowac na miekko z mala iloscia wody.
    Poczekac az zagotowana masa wystygnie.
    Nastepnie przetrzec wszystko przez sitko.
    Mase wyieszac z cukrem i sokiem z cytryny.
    Calosc przelozyc do brytwanki i przez 45 min. dusic czesto mieszajac.
    Gdy masa swobodnie oddziela sie od dna brytwanki nalezy ja przelozyc na blache
    do pieczenia i rowno rozprowadzic.
    Blache uprzednio posypac cukrem pudrem.
    Odczekac az masa przyschnie i wtedy pokroic na male kawaleczki.
    Do wykrojenia mozna uzyc foremek do ciasta.
    Paszteciki/lakocie dla dzieci/ mozemy przechowywac dluzej az do swiat BN.
    Jesli wlozymy je do blaszanych pojemnikow uprzednio wyloznoych folia
    aluminiowa /lubia sie przyklejac do dna dlatego ukladamy tylko jedna warstwe.
  • gitta 01.11.06, 16:30
    Konfitury:
    1kg ugotowanej pigwy, 0,5 kg cukru sok z cytryny.
    Owoce umyc i zetrzec na tarce.
    Mase zalewamy zimna woda tak by tylko przykrywala owoce.
    Mase gotujemy pod przykryciem, uwazajac by sie nie przyczepila do dna.
    Mase przecieramy przez sitko, dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku.
    Kilka plasterkow lub pokrojonej w kostke pigwy mozemy zagotowac osobno.
    Uwaga!
    Nie rozgotowac bo to chodzi o dekoracje w sloikach:-)
    Laczymy calosc i podgrzewamy do momentu az masa zacznie sie gotowac.
    Goracy przecier natychmiast wlewamy do sloikow i mocno zakrecamy.
    Jesli ktos zyczy sobie kolor bardziej brazowy czy czewrwony mozna dodac soku z
    buraka.
    Zel z pigwy ma jasno zolty kolor.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka