Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Polonia   Nowy Jork   Re: Przestrzegam przed Polamerem!

Re: Przestrzegam przed Polamerem!

Autor: alien999 15.01.09, 08:51
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Z USA do Polski

Oto porownam dwie formy wysylki Poczta Polska/Poczta USA - droga morska bez sledzenia przecylki itd Wszystkie do mnie doszly, koszt wysylki mniejszy, 80% z pieczatka UC (kontrolowane), bylo to ok 10 paczek dosc sporych, z paczki nic nie zostalo zabrane po drodze. Slyszalem ze w niktorych miastach kradna, w moim akurat nie, ale zawsze bylo ryzyko dlatego wybralem polamer. M-bag jest ok dla przecylek o malej wartosci, to jednak jest kontrolowane a listonosz tez moze wam ukrasc ale takie ryzyko...... mi nic nie ukradziono, ale slyszalem ze inni mieli pecha. Mojej kolezance z Niemiec na 50 paczek ukradziono zero (wsyzstko m-bagi)

Teraz Polamer - Odprawa celna paczki plus deklaracje celne! Na paczke/i ktore sa calkowicie zwolnione z cla, vatu - ale oplata celna tzn za odprawe celna pobrana w sporej wysokosci. Dlaczego Poczta Polska nie wyslala mi zadnego listu o odprawach celnych, o wypelnieniu deklaracji celnej? Choc przez PP bylo kontrolowana wieksza ilosc paczek niz tych z Polamera, ta sama zawartosc! I to w czasach kiedy wartosc wyslanych rzeczy zwolnionych z cla byla trzy razy mniejsza!

A wszystko od grudnia tego roku, a juz tak myslalem w listopadzie o grudniu tzn zmiany przepisow celnych tzn paczka o wartosci do 150 euro zwolniony z cla. Czyli zostalo ta suma znacznie zwiekszona, no i od grudnia mam oplacy celne od polamera na to co kiedys przechodzilo bez problemu.

Mnie ciekawi skad nagle takie zmiany? Moze dawniej Polamer bral spore pieniadze za obsluge celna tzn duzy zysk. Ilosc paczek zmalala bo dolar poszedl do gory, do tego stawka celna wzrosla do 150 euro. To na chybil trafil na odprawce celna dziwnym trafem trafia kazda paczka I teraz ja dostaje paczke z oplata za oblsuge celna do zaplaty (suma astronomiczna ponad ok 150 zloty) a clo 0 zl vat 0 zl Wystarczy paczke przeswietlic, otworzyc by od razu wiedziec ze nie idzie z niej uzyskac cla czy vatu.

Polamer byl ok - placilem wiecej za wysylke tzn za bezpieczenstwo choc w praktyce gorzej to wygladalo, ale kiedy mam teraz placic ekstra ok 150 zloty za oblsuge celna jednej packzi to wychodzi mi ze wyslanie paczki kosztuje ok TRZY RAZY WIECEJ NIZ M-BAG. M-BAG DOCHODZIL w ok 4 TYGODNIE! POlamer TO ok 2 m-c, niech Polamer to przemysli bo paczki niedluga beda wysylane do bezpiecznych miast gdzie listonosze nie kradna, albo do rodziny w Niemczech czy innych krajach w m-bagach (droga morska przez zwykla poczta z bardzo niska oplata za transport)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.