Dodaj do ulubionych

Seler - od kiedy?...

21.10.05, 15:30
od którego miesiąca można serwować seler?... kiedyś mi się obiło o uszy, że
seler często uczula! więc czy powinnam sobie jeszcze narazie odpuścić
podawanie selera Amelci (przeszło 10 miesięcy)?...
--
Nasza Amelcia ur. 05.12.2004(zdj: 10mies i 5mies)!!!
Edytor zaawansowany
  • 21.10.05, 15:37

    -- Ja gdzies czytalam , zeby do roczku nie dawac.
    pa
    Moj aniolek Gabriel
  • 21.10.05, 15:50
    a ja juz daje;-)wlasciwie wywar z selera (jak gotuje z innymi warzywami)a jak w
    postaci stalej to w ilosciach mikroskopijnych, bo to przeciez niedobre.
    --
    Nasze Szczęście-Mateusz Aleksander ur.30.01.2005,godz.14.00
    Suwaczek i sesja zdjeciowa Matusia:
    b1.lilypie.com/9H5mp2/.png[/img][/url]
  • 21.10.05, 21:42
    Najwięcej azotanów zatrzymują warzywa i woda. Bez wody nie możemy żyć, a z
    warzyw nie powinniśmy rezygnować. Na szczęście nie w każdym warzywie azotany
    występują w stężeniu zagrażającym naszemu zdrowiu. Najwięcej azotanów kumulują:
    sałata, rzodkiewki, buraki, kalarepa, szpinak, pietruszka, kapusta, czosnek,
    szczypior. W mniejszym stopniu gromadzone są w marchwi, ogórkach, kalafiorach,
    selerach i fasoli. W najmniejszych ilościach znajdują się w pomidorach,
    papryce, cebuli i ziemniakach. Nie musimy jednak rezygnować z żadnych warzyw,
    nawet tych najbardziej podatnych na gromadzenie azotanów. Podczas przyrządzania
    warzyw powinniśmy usuwać z nich części, w których związki te odkładają się w
    największych ilościach. W ziemniakach i warzywach korzeniowych jest to skórka,
    a w marchwi rdzeń. Natomiast w liściastych usunąć trzeba głąb oraz zewnętrzne
    liście. Odrzucajmy także warzywa nadgniłeDla zdrowego dorosłego człowieka
    azotany nie stanowią dużego zagrożenia (są bowiem szybko wydalane wraz z
    moczem). Musimy ich jednak unikać, gdyż mogą przekształcić się w bardzo
    toksyczne azotyny, np. podczas niewłaściwego przechowywania żywności lub już w
    przewodzie pokarmowym. Związki te mogą wywoływać wiele schorzeń i zakłóceń w
    funkcjonowaniu organizmu. Są bardzo niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci,
    ludzi starszych i osób z niektórymi schorzeniami przewodu pokarmowego.

    -
    Moj aniolek Gabriel
  • 21.10.05, 21:43

    -- Są bardzo niebezpieczne dla niemowląt, małych dzieci,
    ludzi starszych i osób z niektórymi schorzeniami przewodu pokarmowego.

    Moj aniolek Gabriel
  • 21.10.05, 16:04
    daje od poczatku, jakos trawi, nie narzeka
    --
    KUBA UR. 22 MARCA 2005r. godz 9:10
    KUBULEK
  • 21.10.05, 16:11
    Kubona- a moze "ga ga ga gu gu gu" Kubusia oznacza "matko! jak ja nie cierpie
    selera"?;-)))
    --
    Nasze Szczęście-Mateusz Aleksander ur.30.01.2005,godz.14.00
    Suwaczek i sesja zdjeciowa Matusia:
    b1.lilypie.com/9H5mp2/.png[/img][/url]
  • 21.10.05, 17:44
    mmala6 napisała:

    > Kubona- a moze "ga ga ga gu gu gu" Kubusia oznacza "matko! jak ja nie cierpie
    > selera"?;-)))

    Ha, ha! Dobre!
    Ja prawie od początku podaję seler i na szczęście nic złego się nie dzieje.
    Poza tym nie zgadzam się z opinią, że seler jest niedobry- jest bardzo dobry!
    Uwielbiam też zapach selera.
    Poza tym to afrodyzjak... (choć przy karmieniu naszych dzieci nie ma to chyba znaczenia?)


    --
    Nina
  • 21.10.05, 17:48
    he he mojemu bratu po zjedzeniu selera okropnie puchną usta, robią się takie
    namiętne ;-)))
    --
    Malunio

    PozdrawiaMY
  • 21.10.05, 21:50
    ze to dlatego ze mu tak smakuje.........
    --
    KUBA UR. 22 MARCA 2005r. godz 9:10
    KUBULEK

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.