sen proroczy czy zwykły lęk?
Witam serdecznie
Od lat usiłuję rozwiązać zagadkę powtarzającego się snu. Dawniej myślałam że ma on związek z moimi lękami, teraz po przeczytaniu książki "Potęga snów" zastanawiam się czy nie był on proroczy.
" zaczyna się gdy spaceruję wzdłóż drogi, pamiętam że był ze mną mój ojciec i chyba siostra. Nagle zaczynam zwalniać, albo oni przyspieszają jednak znajduje się w tyle, wzdłóż drogi biegnie głęboki rów pełen wody - boję się go (nie potrafię pływać i boje się takiej wody) powietrze jest jakieś gęste, wilgotne, choć na początku wydawało się normalne. Zieleń z początku soczysta wydaje się przesycona wodą, jakby zaraz miała zacząć gnić. Staram się ich dogonić ale oni idą przed siebie, oddalają się. Mam wrażenie jakby woda mnie wzywała, wciąga mnie, nie potrafię się powstrzymać choć czuję ogarniający mnie strach i panikę. w końcu wpadam do wody, tonę, jestem coraz niżej, woda mnie pochłania, jest tak gęsta że nie mogę się ruszyć. Ccę wypłynąć ale nie mogę ruszyć żadną częścią ciała, opadam na dno widzę zieleń, porosty zgniłe ciemne, zwijam się w kłębek, czuję że to już koniec...budzę się.
pojawił się on gdy miałam ok 10-11 lat i i powtarzał się często czasami codziennie czasami raz w miesiącu, raz na kilka miesięcy był dla mnie koszmarem ponieważ boję się wody. W końcu "nabrałam wprawy" i wiedziałam że zakończenie będzie to samo-wiedziałam że śnię- poddawałam się więc w momencie gdy wpadłam do wody aby szybciej było po wszystkim i w końcu się obudzic. Walczyłam tylko wtedy gdy jeszcze szłam by nie wpaść do wody ale zawsze to ona zwyciężała, ta przeklęta głębia.
Mam 24 lata od kilku lat już mi się to nie śni-sądziłam ze to dlatego iż zaczęłam walczyć ze swoją słabością i uczę się pływać, nie boje się już tak jak kiedyś, lęk odczuwam tylko przed nieznaną głęboką wodą (dawniej nie weszłabym do basenu więc to już postęp
Sen pojawił aię kilka tygodni temu. Nie wiem dlaczego może źle go zinterpretowałam. Jak już wspomniełam przeczytałam pewną książkę i nasunęło mi się inne wyjaśnienie ale zanim o nim opowiem chciałabym poznać wasze zdanie. Co o tym sądzicie? powrócił i znów mnie przeraża dlaczego?