Gazeta.pl   Forum   Edukacja   Edukacja   Czy szczęścia można się nauczyć?

Komentarze do artykułu

Czy szczęścia można się nauczyć?

Jeśli nie jesteś szczęśliwy, to oznacza tylko tyle, że koncentrujesz się na tym, czego nie masz. W przeciwnym razie musiałbyś doświadczać błogostanu - powiedział Anthony de Mello. Na poczucie szczęścia mają również wpływ nasze wewnętrzne przekonania. Szczęście nie jest bowiem czymś, co jest nam dane. Co więcej - możemy się go nauczyć.

Czy szczęścia można się nauczyć?

Autor: sobie_a_muzom 09.01.10, 19:09
Moje doświadczenie ze szczęściem jest mniej więcej takie. Kiedy uświadomiłem sobie, że chcę BYĆ szczęśliwym człowiekiem, zacząłem zastanawiać się, szukać jak taki stan osiągnąć. Dowiedziałem się, że bardzo istotne jest takie podejście do poczucia szczęścia, by było związane ze stanem BYCIA szczęśliwym, a nie posiadaniem szczęścia. I tak się zaczęło. Dość łatwo przychodziło podejmowanie decyzji wobec spraw, które niosło życie, kiedy do podjęcia ich stosowałem klucz - mieć, czy być. Wybierałem BYĆ, rezygnowałem z pokus jakie niesie wybranie ,,mieć” i cieszyłem się, że stawałem się wolnym, szczęśliwym człowiekiem. Mam bowiem świadomość, że trzeba uważać jakim ideom dajemy nad sobą władzę, ponieważ według nich potoczy się nasze życie.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.