Dodaj do ulubionych

Egzamin gimnazjalny 2011, część matematyczno-pr...

13.04.11, 12:11
jezu ja w 30 minut sie uporałem z tymi zadaniami zamknietymi a Wy w 1 godzine i 10 minut 3 zadania robicie?! :o
Edytor zaawansowany
  • igor_07 13.04.11, 12:16
    a przypadkiem tam w 3 nie 1,5? przeciez 54/36 to 1,5!!!!!!!!
  • baran0119 13.04.11, 12:29
    też tak uważam
  • berbelucha123 13.04.11, 12:16
    3 zadanie macie zle uahuauhuahuauahuhauhauhuahuahuahuhauhauhuahuuh

    SPECJALISCI BRAWO
  • dvdr13 13.04.11, 12:23
    Hahahah. Jacys specjalisci te odpowiedzi piszą. Niech najpierw się wyszkolą ;P
  • agattek.1 13.04.11, 12:18
    czy w 3 nie powinno być 1,5? 60 i 40, 60 od 40 1,5 raza większe
  • agattek.1 13.04.11, 12:19
    i 4 nie 2/5 n- 40?
  • setter95 13.04.11, 12:21
    4. jest raczej dobrze, też miałem 2/5n - 16.
  • baran0119 13.04.11, 12:30
    nie wziąłeś 2/5 z 40,czyli 16
  • maryna_2 13.04.11, 12:24
    No właśnie też mi się tak wydawało...
  • cincin2711 13.04.11, 12:26
    agattek.1 napisała:

    > czy w 3 nie powinno być 1,5? 60 i 40, 60 od 40 1,5 raza większe

    dokładnie powinno być 1,5...

    a w 4 nie powinno być czasem 2/5n-40?
  • setter95 13.04.11, 12:20
    Czy w 3. zadanie nie powinno być 1,5? Przecież dziewczyn było 540, a chłopców 360, więc 540/360=1,5.
  • dvdr13 13.04.11, 12:22
    Tez tak uwazam
  • dvdr13 13.04.11, 12:20
    Witam gimnazjalistów. Mam pytanie. Te odpowiedzi są na 100 % dobre? Bo mi inaczej w zamkniętych wychodziło. Odpiszcie szybko :)
  • damian7147 13.04.11, 12:22
    Też mi się wydaje że jakieś zryte...
  • klaudek16 13.04.11, 12:53
    te odpowiedzi są ZŁE. a ta odpowiedź z minutami (14) to jest kompletnie śmieszna.
  • ola.olusia95 13.04.11, 14:07
    Nie są dobre, bo np. w 4 powinno być c. ;D
  • saavas 13.04.11, 12:21
    Kto pisze te odpowiedzi ? W zadaniu 3 Nie jest Napisane O ILE tylko ILE RAZY , więc odpowiedź 1,5 . Ruszcie głowami troche
  • agattek.1 13.04.11, 12:22
    to ze średnią też źle buahahahahaha
  • saavas 13.04.11, 12:25
    Experci z przedszkola czy może przedwojenne metody liczenia? :)
  • dvdr13 13.04.11, 12:25
    Średnia jest raczej dobra bo ja liczyłem :)

    x/5 = 3,4
    x-suma "oczek" ocen
    3,4 *5=17
    17/5=3,4
    17+4=21
    21/5=4,2.

    :)
  • dvdr13 13.04.11, 12:27
    SOry. Źle. bo zapomniałem ze będzie juz wtedy 6 ocen a nie 5 ;)
  • baran0119 13.04.11, 12:33
    nom wxieli później przez 5, a nie przez 6
    (3,4*5+4)/6=3,5
  • setter95 13.04.11, 12:22
    w 6 powinna być średnia 3,5!
  • igor_07 13.04.11, 12:24
    W 6 tez bład bo 21:6=3,5 a nie 4,2!!!!!!!!
  • mateo1995 13.04.11, 12:26
    w 6 powinno być 3.5 bo
    średnia 5 ocen 3,4
    3,4*5=17
    17+4=21
    21/6=3.5
  • bbeny123 13.04.11, 12:26
    Zadanie 3 jest poprawnie rozwiązane. tam jets ILE RAZY WIĘCEJ jest dziewczyn a nie jaką część chłopaków stanowią dziewczyny. Natomiast w zadaniu 6 jest błąd. Powinno być 3,5. Gdyż 3,4x5=17 17+4=21 21/6(jedna liczba doszła)=3,5
  • bbeny123 13.04.11, 12:27
    No i zadanie 4 również poprawne.
  • sensuel23 13.04.11, 12:27
    Bardzo proszę o wyjaśnienie, dlaczego w zadaniu 3 jest odpowiedź A. 0,5 i w zadaniu 4. A 2/5n- 16 ????
  • bbeny123 13.04.11, 12:29
    Pod 4. podłóż sobie 120 i oblicz, które dobrze wyjdzie. Odpowiedź jest prawidłowa.
  • dvdr13 13.04.11, 12:30
    Własnie. Dlaczego jest 2/5n- 16? Powinno byc 2/5n -40 według mnie. WYjasnijcie ;)
  • baran0119 13.04.11, 12:36
    bierzesz jeszcze 2/5 z 40, czyli 16
    2/5*(n-40)=2/5*n-16
  • saavas 13.04.11, 12:30
    Bo piszą to kretyni
  • saavas 13.04.11, 12:34
    Młoty odróżniacie stosunek masowy od atomowego ?
  • agattek.1 13.04.11, 12:35
    zadanie 4.
    2/5 n -40
    n=120
    2/5 120-40
    2/5 80
    32
    tak wg mnie ma być
  • baran0119 13.04.11, 12:39
    w 4 nic nie obliczasz, tylko 2/5 z 40, bo podstawiasz dopiero w 5.
    pozdro...
  • groszkowa95 13.04.11, 12:52
    Najpierw 2/5 (n-40), likwidujemy nawias 2/5n - 16, tyle w tym temacie!
  • setter95 13.04.11, 12:31
    Ja 4 zadanie zrobiłem, podstawiając pod 'n' różne liczby i za każdym razem dobrze mi wychodziło, gdy było 2/5n-16. :)
  • bbeny123 13.04.11, 12:32
    ehhh... wystarczy podlozyc liczby. Najpierw pomyslcie pozniej wyzywajcie autora.
  • ds238 13.04.11, 12:38
    zad 4 2/5(n-40)= 2/5n- 16
  • setter95 13.04.11, 12:35
    w 19 powinno być 4:1. Masa węgla to 24u a wodoru to 6u.
  • agattek.1 13.04.11, 12:35
    zadanie 4.
    2/5 n -40
    n=120
    2/5 120-40
    2/5 80
    32
    tak wg mnie ma być
  • bbeny123 13.04.11, 12:40
    Pierwsze jest mnozenie!!
  • da2429036 13.04.11, 13:15
    24u/6u = 4u/1u i tyle jest
  • bbeny123 13.04.11, 12:37
    Co do zadania 3.
    Czy jeśli poprawną odpowiedzią byłoby 1,5 to czy w odpowiedziach znalazło by sie 0,5?? W takim przypadku 0,5 oznaczałoby, że dziewczyn jest mniej co przeczy z pytaniem, gdyż jasno było napisane "ile razy więcej".
  • baran0119 13.04.11, 12:41
    bbeny123 napisał:

    > Co do zadania 3.
    > Czy jeśli poprawną odpowiedzią byłoby 1,5 to czy w odpowiedziach znalazło by si
    > e 0,5?? W takim przypadku 0,5 oznaczałoby, że dziewczyn jest mniej co przeczy z
    > pytaniem, gdyż jasno było napisane "ile razy więcej".

    prawda w 100%, też to zauważyłem, że musi być więcej od 1
  • papcio1234 13.04.11, 12:39
    Dlaczego w 19 jest 4:1?
  • groszkowa95 13.04.11, 12:41
    Ponieważ 24u:6u = 4:1
  • bbeny123 13.04.11, 12:41
    stosunek masowy nie czasteczkowy.
  • berbelucha123 13.04.11, 12:49
    to jest stosunek masowy idioto
  • ola.olusia95 13.04.11, 14:27
    papcio1234 napisał:

    > Dlaczego w 19 jest 4:1?


    Bo: C2H6 , masa atomowa węgla ( C ) wynosi 12u, a wodoru 1u. Czyli 2*12 : 6*1= 24 : 6 po skróceniu przez 6 wyjdzie 4 : 1 . ; )
  • setter95 13.04.11, 12:41
    czy w 30 wynik nie powinien wynosić 57 minut?
  • groszkowa95 13.04.11, 12:42
    Też tak sądzę, może zaraz poprawią?
  • baran0119 13.04.11, 12:43
    setter95 napisał:

    > czy w 30 wynik nie powinien wynosić 57 minut?

    właśnie dokładnie 57 i 5/35, czyli 57 i 1/7, czyli w przybliżeniu 57 minut
  • baran0119 13.04.11, 12:46
    ad. 30
    20+1,1t=40+0,75t
    0,35t=20 // :0,35
    t= 57 5/35=57 1/7 =(w przybliżeniu) 57 [min]
  • cllaudek 13.04.11, 12:45
    Chyba tam powinno byc 0,35 i wtedy wychodzi 57 ...
  • nieocenzurowany 13.04.11, 12:41
    Ten est był łatwiejszy niż wczorajszy, tylko są inaczej odpowiedzi poukładane żeby nie ściągali ;P
  • baran0119 13.04.11, 12:49
    zawsze tak jest... 4 wersje-tyle ile odpowiedzi
  • mismismis0 13.04.11, 12:57
    zad 5
    Michał ma 8 głosów, bo 2/5*120-40=8
    Ala 25
    Basia 15
    Ola 120-48=72
    trzecie miejsce ma więc Basia
  • olloooo 13.04.11, 13:16
    mismismis0 napisała:

    > zad 5
    > Michał ma 8 głosów, bo 2/5*120-40=8
    > Ala 25
    > Basia 15
    > Ola 120-48=72
    > trzecie miejsce ma więc Basia

    2/5*120= 48 - Michał
    25+15= 40
    48+40= 88
    120 - 88= 33 - Ola
    więc trzecie miejsce Ala
  • dvdr13 13.04.11, 12:41
    CO do zadania 30. Rozmawiałem po egzaminie z nauczycielką moją od matmy i powiedziała ze powinno wyjsc 57 minut. ;/
  • groszkowa95 13.04.11, 12:44
    Bo powinna wyjść nierówność 20 + x*1,10 < 40 + x*0,75
    Dali zły znak, kto to w ogóle rozwiązuje :S
  • groszkowa95 13.04.11, 12:46
    W ogóle u nich jest nielogiczne: x>14? Mowy nie ma. Powinno wyjść x<57,1
  • draleksandra 13.04.11, 13:25
    też tak myślę, że odwrotnie ma być znak, bo przecież A miało być mniejsze od B, więc nie może być A > B, tylko A < B.
  • berbelucha123 13.04.11, 12:50

    dvdr13 napisał:

    > CO do zadania 30. Rozmawiałem po egzaminie z nauczycielką moją od matmy i powie
    > działa ze powinno wyjsc 57 minut. ;/

    tez mi tak wyszlo
  • wikirikitiki 13.04.11, 13:08
    mi na egzaminie też wyszło że 57 minut, a gdy mnożę i dodaje rachunki a i b tym sposobem to mi źle wychodzi, ponieważ:
    A: 20+1,1*14=20+15,4=35,4
    B:40+0,75*14=40+10,5=50,5
    a gdy podstawimy zamiast 14 liczbę minut 57 to wyjdzie nam
    A: 20+1,1*57=20+62,7=82,7
    B: 40+0,75*57=40+42,75=82,75
    gdy dodamy kolejną minutę to rachunek A będzie przewyższał rachunek B, więć poprawna odp to 57, a nie 14 i to lekki wstyd gdy dziecko z gimnazjum rozwiązuję lepiej zadanie od specjalistów
  • crusier 13.04.11, 12:41
    Czemu 4 jest 2/5n-16? przecież pozostali to n-40, fakt nie ma nawiasu ale to i tak dziwne.
    powinno być 2/5(n-40)
  • cllaudek 13.04.11, 12:46
    Podstaw sobie 120 za n i zobacz jak ci wyjdzie
  • baran0119 13.04.11, 12:47
    crusier napisał:

    > Czemu 4 jest 2/5n-16? przecież pozostali to n-40, fakt nie ma nawiasu ale to i
    > tak dziwne.
    > powinno być 2/5(n-40)

    gdyby był nawias to by było dobre, ale że nie ma to 2/5n - 16
  • pogrom95 13.04.11, 12:49
    120 - 40 = 80
    2/5 z 80 to 32
    tyle miał michał
    jeśli 2/5 * 120 -16
    czyli 240/5 -16
    48 - 16 = 32 !
  • nieocenzurowany 13.04.11, 12:50
    Kiedy będzie odp do zad 26?
  • osker91 13.04.11, 13:00
    Chyba sam jesteś dziwny matmy w szkole nie miałeś?
  • igor_07 13.04.11, 12:41
    zadanie 30 zle!!!!!!!!!!
    1,1x + 20 = 0,75 + 40
    x=57,1
    x=57 minut!!!!!!!!!!
  • agattek.1 13.04.11, 12:42
    30 całkowicie źle, jakie 1,35 x?
  • dominiqued 13.04.11, 12:43
    A w dziesiątym winno być B. 7h 30 min
  • crusier 13.04.11, 12:47
    a ile to jest 110*4? 440/60=7 reszty 20
  • dominiqued 13.04.11, 13:00
    7,(3)
  • syr.ia 13.04.11, 12:44
    W zadaniu 30 chyba widzę błąd, bo 1,1 - 0.75 to nie może być 1.35 Tylko 0,35 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • nikolkaa132 13.04.11, 12:49
    zgadzam się z tym! te obliczenia są niepoprawne :)
    a co do stosunku w etanie ma byc 4:1! i co do tego zadania z średnią, ma wyjśc 3,5....
  • arquest 13.04.11, 12:45
    W 30 zadaniu jest błąd. Powinno być 0,35x (1,10x - 0,75x). Wtedy wynik to 57 minut.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka