Rozpoczęły się matury. Ponad 440 tys. maturzystów z ponad 8 tys. szkół ponadgimnazjalnych przystąpiło do obowiązkowego pisemnego egzaminu z języka polskiego.
Kochanowski był według mnie prosty. Tren IX jest zazwyczaj omawiany w szkole, a Pieśń XXII też czasami - a ogólnie pieśni są dość podobne, wystarczyło wiedzieć ogólnie o czym jest cykl. W pieśni napisałem o nawiazaniu o stoicyzmu, w trenie - do biblijnej Księgi Koheleta (mądrość nic nie daje, bo wszystko to marnośc- czy jakoś tak :P). Biografia Kochanowskiego też jest na lekcjach wałkowana, więc łatwo się domyślić, że zmianę poglądów spowodowała śmierć Urszulki. A reszta to porównanie - w pieśni ton pouczający, Rozum - "chłodna" analiza nieszczęścia, a tren - ton oskarzycielski, powątpiewający, Mądrość - nieczuła, nie rozumie tragedii. Tak, w dużym skrócie, napisałem.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.