Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Kultura   Książki   Kryminały i sensacje   Filmy kryminalne...

Filmy kryminalne warte polecenia

Autor: kameleon-super 01.02.12, 21:13
Postanowiłem założyć osobny wątek...Temat ten często przewija się w Waszych postach...
A ja ,oprócz tego,że jestem czytelnikiem kryminałow,jestem też kinomanemsmile
A więc,piszmy o naszych ulubionych filmach kryminalnych,ekranizacjach powieści;o tych ,które widzieliście i o tych,ktore chcielibyście zobaczyc...
Jednym z moich ulubionych filmów kryminalnych jest:
"Byle do niedzieli" Francoisa Truffaut z 1983.Czarno-biały,znakomity film,wg opowiadania Charlesa Williamsa 'The Long Saturday Night".W rolach głownych:Jean Louis Trintignant i Fanny Ardant.Glowny bohater jest podejrzany o zabójstwo kochanka swej żony.Był w pobliżu miejsca popełnienia zbrodni,jego odciski palców znajdują się w aucie,przy którym znaleziono cialo.Wszystko wskazuje na to,ze to on jest mordercą.Jego sekratarka rozpoczyna prywatne śledztwo...Wszystko to zrealizowane w duchu najlepszych thrillerów Hitchcocka,którego Truffaut byl wielkim fanem.Doskonały narracyjnie i warsztatowo.Dodatkowo odrobina komedii i romansu. Naprawdę warto !
Dla tych,którzy znają język angielski lub francuski,podaję link do filmu:
www.youtube.com/watch?v=edE2Xgiw6j0
Podzielone na 10 części, prawdziwe arcydziełosmilePolecam.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.