Dodaj do ulubionych

polaczenie jest, internetu nie ma - prosba o pomoc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 00:19
Witam,

nagle utracilam dostep do internetu. Karta sieciowa dziala (profilaktyczne
wpiecie jej do innego slota nic nie zmienilo), polaczenie wykryte i sprawne
(stale lacze) - komputer wysyla pakiety danych, ale zadnych nie odbiera.
Komputer nie laczy sie z zadna strona (standardowy komunikat "Nie mozna
wyswietlic strony"), nie odbiera ani nie wysyla poczty.

Polaczenie jakby jest, a jednak go nie ma :(. Co moze byc tego przyczyna? Czy
to objaw powolnej agonii 5-letniego komputera?

Jak rozwiazac problem? Bede wdzieczna za pomoc! (zdradzam juz objawy typowe
po odstawieniu ;-))
  • 22.09.06, 01:33
    Zgłoś się do dostawcy netu, jeśli konfigurację karty masz prawidłową.

    Zbadaj ping - Start --> Uruchom --> i wpisz: ping (IP serwera dostawcy, jeśli
    znasz - może wyglądać np tak: 213.155.169.1.), za numerem po spacji napisz "-t"
    bez cudzysłowu, to okienko nie schowa ci się po trzech próbach. Jeśli nie znasz
    numeru IP, to wpisz nazwę serwera dostawcy - np. ping asternet.pl -t
    Zobacz czy dostajesz odpowiedź od serwera, czy też może komunikat "host
    nieosiągalny", albo "upłynął limit czasu żądania".


    --
    Nigdy...!
  • Gość: smutas IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.06, 01:40
    a tak wogole, to jakie to jest polaczenie?? DSL/kabel, czy modem ma mozliwosc
    podpiecia przez USB?? BTW - porty w modemach tez padaja :-( co ci pokazuje
    ipconfig /all, czy masz adreesy IP DNS/ Gatway czy jaiies 'zera'? jak komp
    reaguje na ping 127.0.0.1,....
    powodzenia S.
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:13
    co ci pokazuje
    > ipconfig /all, czy masz adreesy IP DNS/ Gatway czy jaiies 'zera'? jak komp
    > reaguje na ping 127.0.0.1,....

    Mam prosbe - czy mozesz przelozyc to na jezyk polecen? Ewentualnie gdzie i jak
    sprawdzic to o czym piszesz? Dzieki!
  • Gość: smutas IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.06, 16:02
    zaleznie od systemu: win95/98 start/ command, win2000/XP cmd,
    ipconfig /all - powiinas miec wypelnione pola DNS / GATEWAY, oraz wlasny adres
    IP.
    win95/98 ipconfig /release_all nastepniie ipconfig /renew_all
    wiin2000/XP ipconfig /release, ipconfig /renew, komputer powinien po tych
    poleceniach odswiezyc ustwieenia sieci. jezeli nie to co ci wypisuje...

    ping 127.0.0.1 - jak ci to dziala?

    ping www.gazeta.pl co ci wyswietla??
    ping 80.252.0.145 a co w tym wypadku??

    jak piszesz to mala siec wiec domyslam sie, ze nie masz zadnego modemu a
    jedynie HUB lub ROUTER laczalcy tee dwa PCety. jezeli to jest HUB to sieec MOZE
    ci nie dzialac poprawnie - gdyz admin przydzielil ci jedynie jeden adres IP.

    posprawdzaj to - bede w kontakcie :-)
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:02
    Hmm, dzieki za odkrycie przede mna mozliwosci polecenia Start/Uruchom. W tym
    miejscu trzeba mnie prowadzic za reke ;-)

    I oto efekty wpisywania zalecenych komend:

    1. config/all - pola Gateway i DNS w odroznieniu od pozostalych sa u mnie
    niestety puste....

    2. renew - „Windows 2000 – konfiguracja IP. Podczas odnawiania karty wystapil
    nastepujacy blad: Serwer DHCP jest nieosiagalny.”

    3. z pingami jest tak:

    -127.0.0.1: bajtow 32 czas <10ms TTL 128 (sorry za to przepisywanie slowo w
    slowo komuniaktow, ale obszar Uruchom to dla mnie niezbadany teren)

    -ping gazeta.pl – muka, czysty ekran

    -ping 80.252.0.145 – nie wiem, bo czarny ekranik tylko mi mignal, nawet nie
    wiem, czy cokolwiek się wyswietlilo.

    I jaka diagnoza, doktorze? Co wazniejsze - jakie rokowania? ;-)

    P.S. Co do HUB-a i routera to ja bardzo przepraszam, ale to dla mnie jezyk
    obcy :-D. Ale przekaze to adminowi.
  • 02.10.06, 23:26
    daaa, :-( wyglada na to,ze karta 'jakos tam' dziala, ale nie do konca.
    mozliwe problemy: pogryziony przez myszy kabel sieciowy, 'to cos' do czego masz
    ten komputer podpiety nie dziala prawidlowo lub jest to prosty HUB/Switch ktory
    NIE dzieli sieci na segmenty a twoj Admin udostepnia jeden adres IP na uzytkownika.
    Sugestie: podlacz problematyczny komputer bezposrednio do sieci,
    sprobuj inny kabel,
    zamien komputery miejscami- lub zamien kabelki miejscami na 'przelaczniku',
    odlacz ten dzialajacy komputer od sieci i zrestartuj ten problematyczny.

    dobra wiadomosc: plyta glowna nie wymaga wymiany,.
    S.

    --
    <-= Per aspera ad astra =->
    slashdot.org/
  • 03.10.06, 19:26
    no wlaśnie, daaaa :(

    Poddaje sie. Zamienilam komputery miejscami, bez zmian. Drugi komputer dziala
    pod obydwoma laczami, "moj" wykrywa polaczenia w obydwu lokalizacjach, karta
    jednak nadal nic nie wysyla. Tak wiec ryzykowna teza o kablu pozartym przez
    myszy nie byla jednak prawdidlowa ;-)

    Podpielam tez problematyczny komputer bezposrednio do sieci (usunelam
    przelaczke) - stan jak wyzej. Czyli to chyba jednak moj stary komputer...

    Kazdy z komputerow ma wlasne IP, karta jest aktywowana, zadne kable ponoc nie
    sa poprzelaczane, zdaniem admina z jego strony jest wszystko ok. A ja nadal nie
    widze wyjscia z sytuacji :-/.
    Dzieki wszystkim za pomoc!
  • 03.10.06, 22:36
    a wiec (nie zaczyna sie zdania od 'a wiec') jezeli nie caly system to co
    najmniej protokol IP sie pochlastal :-( - wirysy, robale, spyware i tym podobne
    paskudstwa pogryzly ci bity w komputerze :-/ rada: wejdz na ustawienia karty
    sieciowej usun TCP/IP i inne protokoly i serwisy, usun diver karty sieciowej.
    zainstaluj te rzeczy ponownie urzywajac CD instalacyjnego. jak nie pomoze
    niestety czeka cie ponowna instalacja Windows. inne rozwiazania: sciagnij z
    sieci Live-CD jakiejs dystrybucji LINUKSA (polecam KUBUNTU, popularny a co
    wazne dla ciebie podobny do Windows). poklikaj sobie i jak ci wszystko pasuje
    to masz pewnosc, ze to nie problem sprzetowy.

    powodzenia.
    --
    <-= Per aspera ad astra =->
    slashdot.org/
  • 22.09.06, 05:24
    Moze u dostawcy padlo (jesli akurat taka ma konfiguracje) nadawanie numeru IP
    poprzez DHCP - i trzeba IP nadac recznie.
    Mogl tez przy jakis manimipulacjach wypasc im z bazy macadres twojej karty
    sieciowej - i powinni uzupelnic wpisy na serwerze.
    Kontaktuj sie z dostawca.
    --
    Tani Windows XP Starter dla Polski - petycja
    Eurokonstytucja dladociekliwych
  • 22.09.06, 06:09
    A swoja droga: mgregor.republika.pl nie zaszkodzi...Moze to Winsock?
    --
    "Jestem oazą spokoju...
    Pierd.., kur..., zajeb... wyluzowanym
    kwiatem na tafli jeziora..."
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 23:49
    Niestety wyglada na to, ze to jednak cos wiecej niz karta sieciowa.
    Prawdopodobnie to objawy powolnej agonii plyty glownej :(

    Z polaczeniem jest wszystko ok, moj komputer i karta sa widoczne w sieci itd. W
    miedzyczasie kupilam nowa karte sieciowa, okazalo sie ze niepotrzebnie,
    poniewaz objawy sa dokladnie takie same jak przy starej (sprawnej). Karta
    wysyla pewne pakiety danych, ale zadnych nie odbiera. I jak na razie to jedyny
    objaw, ze cos jest nie tak. (Sprawdzalam ping itp. - "host jest nieosiagalny")

    Pomozcie, jak zlokalizowac przyczyne problemu. Czy sa programy testujace, ktore
    pokaza jaka czesc plyty glownej wysiadla?
    Czy ktos ma moze jakis pomysl na przywrocenie kontaktu ze swiatem wirtualnym?
  • Gość: kris IP: *.trzebinia.msk.pl 30.09.06, 23:59
    może tez być przyczyna prozaiczna - uszkodzony kabelek/wtyczka która wchodzi do karty sieciowej....
  • 01.10.06, 00:38
    Gość portalu: kris napisał(a):

    > może tez być przyczyna prozaiczna - uszkodzony kabelek/wtyczka która wchodzi
    > do karty sieciowej....

    ... a może tez być kabelek "po drodze" od Twojego kompa do serwera, albo przy
    samym serwerze. Nie piszesz jaka to sieć - ja mam stałe łącze, ale w małej
    sieci dodatkowo i mamy własny serwerek... zdarza się czasem, że coś się
    pomiesza w kabelkach przy nim i objawy mam te same... i administrator też mnie
    widzi w sieci, a ja netu nie mam, póki nie poprawi u siebie :-)

    --
    Nigdy...!
  • Gość: smutas IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.06, 13:30
    jest jeszcze jedna mozliwa 'prozaiczna' przyczyna - zle ustawionny FireWall
    blokujacy caly przychodzacy 'traffic'...
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:17
    Chcialabym, zeby tak bylo... Traffic jest caly czas "enabled".
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:07
    Jestem w malej, lokalnej sieci z wlasnym serwerem (max. parenascie komputerow).
    W mieszkaniu mam jedno lacze obslugujace dwa komputery - na glownym kablu jest
    przelaczka, do ktorej podpina sie w zaleznosci od potrzeby kabel biegnacy od
    jednego albo drugiego komputera. Drugi dziala, bo wlasnie z niego nadaje to
    S.O.S.

    Nie wiem, czy to sprawa uszkodzonego kabla biegnacego z mojego komputera.
    Wszystko wskazuje na to, ze jest jednak ok. Reaguje od razu na wpiecie albo
    wypiecie kabla z przelaczki, sygnalizuje czy jest polaczenie, czy tez go nie
    ma. I dzieje sie tak zarowno przy jednej jak i drugiej karcie sieciowej (info z
    systemu : "to urzadzenie dziala poprawnie"). Przepinalam obie do innego slota,
    nic sie nie zmienilo.

    Kurcze, naprawde nie wiem co padlo :-(. Administrator twierdzi, ze to sprawa
    plyty glownej, ale
    a. nie wiem jak ja sprawdzic
    b. nie do konca chce mu wierzyc
    c. nie mam kasy na nowy komputer w tej chwili ;-)
  • Gość: ola IP: *.elpos.net 01.10.06, 14:36
    Mialam tak samo,okazalo sie ze komp nie moze pobrac swego IP,wymieniono mi
    modem i juz jest ok.
  • 01.10.06, 19:48
    ... chociaż to, że na drugim komputerze wszystko jest ok sugerowałoby, że
    jednak coś u Ciebie... albo na przełączniku jakieś cuda się dzieją.
    Jakoś w tę płytę główną nie wierzę :-)

    W naszej małej sieci przy jakichś nietypowych historiach pomaga reset serwera -
    żaden problem dla administratora, może by więc ruszył tyłek - na pewno nie
    zaszkodzi, nawet jak nie pomoże :-)

    ps
    KAŻDY rasowy admin twierdzi, że jeśli się coś krzaczy, to na pewno nie u
    niego :-)))


    --
    Nigdy...!
  • Gość: smutas IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.10.06, 21:03
    ja podejzewam IP konflikt - rowniez nie wierze w problemy z MoBo.
    jeszcze jeden tip - sprobuj podlaczyc ten PCet bezposrednio do sieci..
  • Gość: hiolka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:07
    Gdybym wierzyla w problemy z plyta glowna, ktore mi wmawiano, to bylby to juz
    moj trzeci komputer ;). Mam nadzieje, ze to jednak cos innego i latwo
    naprawialnego.

    Do rzeczy - kolejne proste pytanie (na sieciach sie nie znam, ale w zamian moge
    sluzyc zaawansowana pomoca np. w Excelu :) : jak podlaczyc komputer
    bezposrednio do sieci? Z pominieciem przelaczki?
  • 02.10.06, 23:30
    dokladnie tak z pominieciem czegokolwiek po drodze. wspomialas, ze to mala siec
    wiec domuslam sie, ze zadnego modemu nie masz a jedynie kabelek 'ethernet'
    pociagniety z serwera?? pytam bo tego nie wiem..
    S.
    --
    <-= Per aspera ad astra =->
    slashdot.org/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.