Dodaj do ulubionych

jak robicie ayran?

22.12.10, 20:43
mocie jakes specjalne recepty?
Obserwuj wątek
    • bratjakuba Re: jak robicie ayran? 22.12.10, 21:03
      szwager_z_laband napisał:

      > mocie jakes specjalne recepty?
      -------------------------------------------------------------------------
      Bezmaś jak sie jy kożdy dziyń Kebab na wieczerzo,do tego Pitta i popijo Ayranym to za pora tydni sie już rozumi po turecku.
        • bratjakuba Re: jak robicie ayran? 23.12.10, 10:04
          szwager_z_laband napisał:

          > jo w kozdym razie lubia tyn ayran i lubia tysz kefir zmiksowany np ze ogorkym i
          > koperkym:)
          -----------------------------------------------------------------------------------------------------
          Ayran to jest napoj można powiedzieć wymuszony.
          Jogurt w tych ciepłych krajach jak Turcja,Półwysep Arabski oraz Przedkaukazie
          jest tak gęsty jak budyń i trzeba go rozcieńczyć wodą aby poczęstować nim spragnionych gości.
          A gęsty jest dla tego,że robi się go przeważnie z mleka mieszanego,pełnotłustego zagęszczonego przez gotowanie do 2/3 pierwotnej objętości.
          W ostatnich dziesięcioleciach przeważnie z mleka w proszku ( o 1/2 więcej proszku mlecznego niż przewiduje fabryczny przepis.
          Jak wiecie, nie używa się tam świeżego mlek, masła ani śmietany a powszechnie używanym tłuszczem jest oliwa i wszelkiego rodzaju oleje,
          W Gruzji i wschodniej Turcji podaje się Ayran z miętą zwłaszcza jako poczęstunek dla spragnionych gości w czasie upałów.
          W zajętych przez Rosję zachodnich części Przedkaukazia sprzedaje się Ayran konfekcjonowany
          jak mleko czy kefir w kartonowych opakowaniach.Tam piją go zawsze z solą.

          Jako napój standardowy przy kebabie(tak jak u nas Coca Cola w fast foodach) dość często
          serwuje się Ayran z pieprzem,przeważnie białym albo łagodniejszym zielonym.

          • szwager_z_laband Re: jak robicie ayran? 23.12.10, 19:53
            jo lubia se dodac posiekanyj zielonyj pietruszki tysz niykedy!

            z solom zouwizo:)


            ps

            pszi okazji jedyn ajnfachowy recept;)

            marchewka poczyc' abo pokroc w maue "sztrajchecle"( ale take richtik maue!), dodac do smaku spresowany knaublauch(czosnek) + sol i pieprz, i trocha majonezu. Wszysko mymiyszac, dosmakowac i ostowic stoc na pora godzin.
            Kozdymu dac na tylyrz i ku tymu szklonka ayranu w szolce abo szklonce;) = PYCHA!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka