Dodaj do ulubionych

piwo czy wodka?

  • ballest 07.09.06, 22:40
    Przeca Gorole pijom piwo i setka do tego!

    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 07.09.06, 23:36
    bardzo przykra wiadomość - jeśli dwa największe potentaty jak piwo i papierosy
    ciągle ida w górę. Cóz tym ludziom zostanie do życia na p ? ;))))
  • annak12 08.09.06, 12:16
    rita100 napisała:

    > bardzo przykra wiadomość - jeśli dwa największe potentaty jak piwo i papierosy
    > ciągle ida w górę. Cóz tym ludziom zostanie do życia na p ? ;))))

    ..yno pociskać pierdoły:))
  • bonbon1 08.09.06, 12:33
    Fakt, rzeczy ktore najwiecej przyjemnosci sprawiaja, zaczynaja sie na p ;)
  • olandi1 08.09.06, 12:33
    ballest napisał:

    > Przeca Gorole pijom piwo i setka do tego!
    >

    A wto pije seta i piwo do tego?
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • rita100 08.09.06, 20:48
    Wesele w czasie pełni księzycowej
    Spójrzcie w niebo - okrąglutki, żółciutki
    właśnie zrobiłam zdjecie

    wesołej zabawy
  • hanys_hans 08.09.06, 20:58
    Moje paliwo to piwo!
  • sloneczko1 21.09.06, 21:00
    Hanys--polyj sam co
  • annak12 21.09.06, 21:12
    To chyba z tych,co je w mieszkaniach trzymali:))
  • sloneczko1 21.09.06, 21:12
    dziynki Olandi---musza Ci pedzieć,że mom straszno ochota na wesele Hanyska sie
    kopnyć,to jusz tera w sobota? abo niy?
  • olandi1 21.09.06, 21:22
    Hanys to tam możesz to robić jak za dużo piwa wypijesz :))
    Słoneczko, o wiela sie myla to mosz recht - to w ta sobota
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • olandi1 21.09.06, 21:23
    Gynau, Hanysek sie żyni w już pojutrze - sprawdziłech
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • olandi1 21.09.06, 21:27
    No to Słoneczko - wal do Ciska :)) a potym zdej relacjo i zrób pora fotek
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • olandi1 21.09.06, 21:32
    Hanys a kaj to leży - możno sie tam przejada :))
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • hanys_hans 09.11.06, 18:39
    Ktokolwiek robi złe piwo będzie wrzucony do gnojówki
    [Prawo Miasta Gdańska z XI w]
  • olandi1 09.11.06, 18:41
    i tak czimać :))
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • hanys_hans 09.11.06, 18:45
    Ed. Wittek

    Restauracya przy ul. Odrzańskiej Nr. 26

    Na frasunek dobry trunek, ale pieniądz musi być;
    Bo kto hula na rachunek, jak wilk będzie z głodu wyć.
    Mądry pije za gotówkę, nie zna co to głowy ból;
    Znajdzie prędzej ciepłą wdówkę, gdy zabraknie mu na sól.
    Masz w kieszeni grosz zbyteczny, gdy pragnienie suszy krtań,
    Idź do Witka, on jest grzeczny i dla panów i dla pań.
    Tam przy Oderniej ulicy, numer dwadzieścia i sześć,
    W własnej Witka kamienicy, pysznie możesz pić i zjeść.
    Chceszli wina albo piwa, na skinienie wszystko masz;
    Zwinna Hebe urodziwa, pełnych szklanek trzyma straż.
    Przy kielichu, przy gawędce znajdzie się apetyt wraz:
    Toć kiełbaski są na prędce, lub wołowy polski zraz.
    Nie zabraknie tam świniny - boć tam kwitnie czasem szkat,
    A kto wygra, z tej przyczyny da kolejkę wódki rad.
    Dla smakoszy są kurczęta, lecz je trzeba skubać wprzód,
    Jajecznicy w post i święta może dostać kto ma głód.
    Jest westfalska szołdra smaczna,
    przednie masło, zdrowy chleb,
    A kucharka nader baczna ma przy szołdrze świński łeb.
    Tam i węgorz pływa w sosie, jakby rządził nim zły duch,
    A gdy w gębie jak po rosie, ślizga się co prędzej w brzuch,
    Wtedy trzeba mu dać piwa, aby znalazł w brzuchu raj,
    Niechaj sobie teraz pływa, a więc Witku piwa daj!
    - A jakiego? Marcowego? Czy prawego Grodziskiego?
    Jest i biała jak w Berlinie, jest i czeskie jak w Hraczynie,
    Lipska goza, Królodworskie, jest krajowe i zamorskie,
    Kulmbach świeży i Frankońskie.
    Co tam końskie, czy masońskie,
    Czy krajowe, czy z zamorza, daj co dobre dla węgorza.
    - Dobre będzie "einfachowe", pojedyńcze, choć jałowe,
    U mnie piwo to smakuje, tem się węgorz też raduje.
    - Niech się dzieje wola Boża, daj więc piwa dla węgorza,
    Potem sobie wypijemy coś lepszego i pójdziemy.
    Witek zawsze szczerze prawi, niech mu Pan Bóg błogosławi.
  • ballest 09.11.06, 18:52
    a jou se zawetujam, ze Suoneczkow cisku bouo!!!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • hanys_hans 09.11.06, 19:33

    Kaltes Bier und heiße Weiber sind die schönsten Zeitvertreiber.
  • olandi1 09.11.06, 19:41
    Słoneczko była w Cisku na tym weselu ino fotoaparatu zapomniała iniy zrobioła
    żodnych fotek, ale jo już te fotki z tego weselo widzioł na zajcie Ciska.
    Fajne
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • hanys_hans 09.11.06, 19:49
    olandi1 napisał:

    > Słoneczko była w Cisku na tym weselu ino fotoaparatu zapomniała iniy zrobioła
    > żodnych fotek, ale jo już te fotki z tego weselo widzioł na zajcie Ciska.
    > Fajne

    to dej sam ta adresa, tysz to rod pouogloondoom
  • hanys_hans 09.11.06, 20:29
    Bier-Brauer-Bauer-braut-braunes-Bier. Braunes-Bier-braut-Bier-Brauer-Bauer
  • szwager_z_laband 09.11.06, 21:06
    Super fajny fajer!

    ps

    a moga sie spytac o tyn medalik od panny modyj?
  • olandi1 09.11.06, 21:10
    Na to pytanie niystety niy znom odpowiedzi
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • szwager_z_laband 09.11.06, 21:12
    jak to sie nazywo tyn "kerys" "zakon" do kerego "nalezom" te mode dziouchy?,
    nima to taki medalik od tego "zakona"???
  • olandi1 09.11.06, 21:17
    Chodzi ci chyba o Marianki, czyli Dzieci Maryji, te co stojom z fanami przy ołtorzu
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • szwager_z_laband 09.11.06, 21:22
    a godous ze niy poradzisz mi na to odpedziec:)
  • olandi1 09.11.06, 21:23
    Aleś Ty mi w tym pomógł :))
    --
    Nojwiyncyj mo do powiydzynio tyn, co nic niy mo do powiydzynio
    Pozdrowionka
  • hanys_hans 10.11.06, 22:29
    Poranek wczesny
    Jade pospiesznym
    Wprost do Warszawy
    Zalatwiac sprawy
    Pociag o czasie
    Ja w drugiej klasie
    Wagon sie kiwa
    Pije trzy piwa
    Lódz Niciarniana
    W pecherzu zmiana
    Pecherz nie sluga
    A podróz dluga
    Ruszam z tej racji
    Do ubikacji
    Kto zna koleje
    Wie, jak sie leje
    Wyciagam lape
    Podnosze klape
    Biada mi biada
    Klapa opada
    Rzednie mi mina
    Trza klape trzymac
    Lokiec, kolano
    Trzymam skubana
    Celuje w szparke
    Puszczam Niagarke
    Tryska kaskada
    Klapa opada
    Fatum zlowieszcze
    Wszak wciaz szcze jeszcze
    Organizm plynna
    Spelnia powinnosc
    Najgorsze to, ze
    Przestac nie moze
    Tocze z nim boje
    Jak Priam o Troje
    Chce sie powstrzymac
    Ratunku ni ma
    Pociag sie giba
    A piwo splywa
    Lece na sciane
    Z mokrym organem
    Lecac na druga
    Zraszam ja struga
    Wagonem szarpie
    Leje do skarpet
    Tanczac Czardasza
    Nogawki zraszam
    O, straszna meko
    Kozak, flamenco
    Tancze, cholera
    Wzorem Astair'a
    Miota mna, ciska
    Ja organ sciskam
    Wagon sie chwieje
    Na lustro leje
    Sklad sie zatacza
    Ja sufit zmaczam
    Wszedzie Labedzie
    Jezioro bedzie
    odtanczam z placzem
    La Kukaracze
    Zwrotnica, podskok
    Spryskuje okno
    Nierówne zlacza
    Buty nasaczam
    Pociag hamuje
    Drzwi obsikuje
    I pasazera
    Co drzwi otwiera
    Plus dawka spora
    Na konduktora
    Resztka mi kapie
    Na skrót PKP
    Wreszcie pomalu
    Brne do przedzialu
    Pasazerowie
    Patrza spod powiek
    Pytania skape
    Gdzie pan wzial kapiel?"
    Warszawa, Boze!
    Nareszcie dworzec!
    Chwilo szczesliwa
    Na peron splywam
    Walizke trzymam
    Odziez wyzymam
    Ach, urlop blogi
    Od fizjologii
    Ulga bezbrzezna
    Pociag odjezdza
    Rusza maszyna
    Hen w dal
    Po szczy...
    Po szynach.
  • rita100 21.11.06, 19:34
    powinni pić naszą polską wódkę 'Zawisza Czarny' to wtenczas można by polegać na
    słowie jak na słowie Zawiszy , a nie tylko ble, ble, ble.....
  • sloneczko1 21.11.06, 19:39
    hanys_hans napisał:

    > images1.fotosik.pl/8/oi6nofobiy5welc4.jpg


    a som uniosłbyś tela kufli?co ta Pani?
  • hanys_hans 25.11.06, 22:39
    sloneczko1 napisała:

    > hanys_hans napisał:
    >
    > > images1.fotosik.pl/8/oi6nofobiy5welc4.jpg
    >
    >
    > a som uniosłbyś tela kufli?co ta Pani?

    i to litrowych...

    niy proobowouech

  • hanys_hans 25.11.06, 22:39
    Piwo grzane z czerwonym winem

    Składniki:
    4 szklanki jasnego piwa
    2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    4 żółtka
    8 łyżek cukru
    5-8 dag rodzynek
    2 cytryny
    łyżka sproszkowanego cynamonu

    Piwo zagotuj z cukrem, otartą skórką z cytryny i cynamonem. Gorącym piwem
    ostrożnie zalej (ciągle mieszając) rozbełtane żółtka. Potem dodaj wino,
    namoczone wcześniej i osączone rodzynki, a także wyciśnięty sok z cytryn.
  • hanys_hans 25.11.06, 22:40
    Piwo grzane z żółtkami

    Składniki:
    4 szklanki piwa
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    łyżeczka sproszkowanego cynamonu
    kilka goździków

    Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Piwo zagotuj wraz z cynamonem i goździkami.

    Gorące piwo powoli wlewaj do utartych żółtek, stale mieszając. Całość podgrzej,
    aż trochę zgęstnieje, ale nie doprowadzaj do wrzenia, bo żółtka mogą się zwarzyć.

    Piwo podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
  • hanys_hans 25.11.06, 22:41
    Piwo jałowcowe

    Składniki:
    25 dag suchych jagód jałowca
    garść suszonych szyszek chmielu
    1 dag drożdży
    50 dag cukru

    Jałowiec i chmiel zalej wodą (około 8 litrów) i gotuj 30 minut na wolnym ogniu,
    cały czas mieszając. Po ugotowaniu dokładnie przecedź, dodaj cukier, drożdże i
    wymieszaj. Po ostudzeniu przelej do butelek, szczelnie je zakorkuj. Już po kilku
    dniach piwo nadaje się do picia.
  • hanys_hans 25.11.06, 22:42
    Piwo z korzeniami

    Składniki 2 porcje:
    puszka jasnego piwa
    2 łyżki miodu
    2-3 goździki
    3 ziarenka kardamonu
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Piwo wlej do rondelka, dodaj miód oraz korzenie i mocno je podgrzej.

    Podawaj na gorąco w porcelanowych kufelkach.
  • hanys_hans 25.11.06, 22:42
    Piwo z miodem i rumem

    Składniki:
    2 butelki jasnego piwa
    5 goździków
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    kardamon
    cynamon
    100 ml rumu
    2 łyżki miodu

    Piwo podgrzej z goździkami utartymi z dużą szczyptą gałki muszkatołowej, imbiru,
    pieprzu, cynamonu i kardamonu. Wlej rum i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj, a
    teraz możesz rozlać do szklanek.
  • hanys_hans 25.11.06, 22:43
    Piwo z miodem

    Składniki na 2 porcje:
    puszka jasnego piwa
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki czystej wódki
    pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta mielonego cynamonu

    Z puszki piwa odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

    Resztę piwa wlej do rondelka, zagrzej z miodem i cynamonem, a następnie zapraw
    je rozrobioną mąką ziemniaczaną. Gdy płyn zgęstnieje, zestaw go z ognia, ostudź
    i wlej wódkę.

    Napój podawaj po uprzednim schłodzeniu.
  • rita100 25.11.06, 22:47
    > Resztę piwa wlej do rondelka, zagrzej z miodem i cynamonem, a następnie zapraw
    > je rozrobioną mąką ziemniaczaną. Gdy płyn zgęstnieje, zestaw go z ognia,
    ostudź
    > i wlej wódkę.


    To jest dobre, napewno nie zrobię , nie mam mąki ziemniaczanej
  • rita100 25.11.06, 22:51
    > 3 ziarenka kardamonu

    tego tez nie mam, to może lepiej gotowe spróbować
  • hanys_hans 13.12.06, 20:29
    Muzeum wódki

    W Moskwie powstanie muzeum wódki - zapowiedział mer rosyjskiej stolicy Jurij
    Łużkow. Łużkow zaznaczył, że okazją do otwarcia muzeum będzie przypadająca w
    przyszłym roku rocznica 500-lecia rozpoczęcia produkcji wódki w Rosji. "Rosyjska
    wódka zdobyła szacunek na całym świecie, dlatego jubileusz nie powinien pozostać
    nam obojętny" - powiedział Łużkow. Agencja Interfaks podkreśla, że Jurij Łużkow
    od lat nie pije alkoholu.

  • hanys_hans 13.12.06, 20:32
    Komórka groźniejsza niż alkohol ?

    Najnowsze badania wskazują na to, że kierowca używający telefonu komórkowego
    stanowi na drodze większe zagrożenie niż pijany. Okazało się, że u osób
    korzystających z komórki w trakcie jazdy czas reakcji na sytuacje drogowe jest o
    30 proc. dłuższy niż po alkoholu i aż o połowę dłuższy niż na trzeźwo. Nie ma
    znaczenia czy telefon trzyma się przy uchu czy też korzysta z zestawu
    głośnomówiącego - rozmowa przez telefon utrudnia skupienie się na jeździe i
    powoduje, że uwadze umyka sporo znaków drogowych.
  • hanys_hans 13.12.06, 20:34
    Eksperci zrobieni na... czerwono

    Magazyn "Psychology Today" zebrał w Bordeaux we Francji 54 kiperów i poprosił
    ich o skosztowanie białego wina, do którego dodano pozbawionego smaku barwnika.
    Żaden z próbujących nie odkrył mistyfikacji - wszyscy myśleli, że to naprawdę
    czerwone wino. Zabarwione wino należało do taniego gatunku, ale przelano je do
    wyglądających na drogie butelek.
    Pijąc z nich kiperzy oceniali wino bardzo wysoko, ale kiedy wino zostało
    ponownie przelane do oryginalnych butelek degustatorzy skrytykowali jego smak.
    Magazyn donosi, że początkowo eksperci opisywali wino jako "cudowne",
    "czarujące", "pełne smaku" i "silne", ale kiedy trafiło do tańszych butelek
    zmienili zdanie i mówili, że jest "słabe", "zbyt lekkie" i że "brak mu
    intensywności".
    Magazyn ostrzega: "Ten eksperyment pokazuje, że nie wolno wierzyć wszystkim
    specjalistom".

  • hanys_hans 13.12.06, 20:39
    Kosztowna biesiada piwna

    Na 100 tys. zł oszacowano wstępnie straty po sobotniej biesiadzie piwnej w
    Rzeszowie zorganizowanej przez Stowarzyszenie Tyskie. Bawiło się tam około 1,5
    tys. ludzi. Gdy ogłoszono koniec imprezy ( około godziny 22:00), większość
    biesiadników rozeszła się do domów, ale grupa 100 młodych ludzi zaprotestowała.
    Niezadowolona z zakończenia imprezy młodzież zniszczyła telebimy, ławy, stoły i
    potłukła szklane naczynia. Czterech ochroniarzy zostało rannych w tym jeden leży
    w szpitalu z podejrzeniem wstrząśnienia mózgu. Wylegitymowano 42 osoby. Policja
    rozpoczeła ustalanie pozostałych sprawców chuligańskich wybryków.

  • hanys_hans 13.12.06, 20:43
    Kac absolutny

    Chociaż większość mieszkańców Finlandii nadal upija się w sposób tradycyjny
    (znany doskonale również w Polsce: przez otwór gębowy), pracownicy fińskiej
    Agencji ds. Narkotyków i Alkoholu alarmują, iż żeńska młodzież szkolna na
    wschodzie kraju zaczęła stosować nie znaną dotychczas w świecie metodę.
    Dziewczęta wkładają, sobie do waginy nasączone alkoholem tampony w nadziei, że w
    ten sposób szybko poczują przyjemny szmerek w głowie, a po powrocie do domu
    rodzice nie poznają, po tzw. chuchu, że są "po spożyciu". Nastoletnie Finki
    mają, niestety, rację. Alkoholizm tamponowy jest bardzo ekonomiczny. Ponieważ
    wódka omija wątrobę, wystarczy tylko jeden dobrze nasączony tampon, by mieć
    kłopoty z ustaniem na dwóch nogach. Cytowany przez brytyjski magazyn "Bizarre"
    pracownik agencji Tapio Jaakola wątpi wprawdzie, czy ta praktyka ogarnie cały
    kraj, ale mimo wszystko radzi rodzicom, aby nie polegali jedynie na obwąchiwaniu
    twarzy córek. O tempora, o mores!

  • sloneczko1 13.12.06, 21:09
    ciekawe;)
  • rita100 25.11.06, 22:48
    > Składniki:
    > 25 dag suchych jagód jałowca
    > garść suszonych szyszek chmielu

    Te składniki ładnie pachną
  • rita100 25.11.06, 22:45
    to za trudne kulinaria - dzis stypa żaloby narodowej, to może coś prostszego,
    może po prostu jakiś gotowy szluczek
    pod to:
    media.putfile.com/W-cieniu-czarnych-skrzydel
  • hanys_hans 13.12.06, 21:16
    50-tysięczny kurs

    12 lutego straż miejska w Warszawie przetransportowała do izby wytrzeźwień
    50-tysięczną osobę. Referat Przewozu istnieje w straży miejskiej od pięciu lat.
    Średnio w ciągu roku funkcjonariusze przewożą około 10 tys. osób. Dla
    jubileuszowego nietrzeżwego anonimowy sponsor ufundował nagrodę - dwa piwa.

  • hanys_hans 13.12.06, 21:20
    Picie bez picia ( 28.12.2000 )


    Wprawdzie wódka nie jest narodowym trunkiem Anglosasów, ale to właśnie londyńscy
    yuppies wymyślili nowy sposób jej spożywania. Otóż przestali używać ją doustnie,
    jak do tej pory czynili wszyscy cywilizowani i niecywilizowani obywatele świata.
    Zamiast tego wdychać gorzałkę, a raczej jej opary, czyli wchłaniać procenty
    przez nos. Metody przy tym stosują dwie. Pierwsza, prosta: nabieramy trunku na
    łyżeczkę i wciągamy zapach. Druga, bardziej wyrafinowana: wlewamy wódkę do
    sporego kieliszka, przytykamy do nosa słomkę i... pociągamy. Przy takim systemie
    jeden kieliszek wódki starcza na kilka godzin, można nawet obskoczyć nim
    kolegów. Zaoszczędzisz więc sporo kasy. Spożywanie przez nos nie zaowocuje taką
    liczbąpromili, jak przy tradycyjnym pochłanianiu. Możesz więc, wdychać wódeczkę
    oszczędnie, nie być w stanie wskazującym na spożycie. Tym samym twoja druga
    połowa nie zarzuci ci, że piłeś.

  • hanys_hans 13.12.06, 21:26
    Łyk zdrowia

    Od lat wiadomo, że piwo gasi pragnienie, ułatwia trawienie i zawiera niezbędne
    dla prawidłowidłowej pracy organizmu witaminy z grupy B. Ostatnie badania
    wykazały też, że polifenole chmielowe zachowują się jak przeciwutleniacze i
    eliminują z organizmu wolne rodniki, sprzyjające osadzaniu się "złego"
    cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych i rozwojowi chorób nowotworowych.
    Wypicie dziennie kufla piwa o 20 proc. zmniejsza również ryzyko udaru mózgu.
  • rita100 15.12.06, 19:38
    wygląda jak herbatka z prądem
  • ballest 15.12.06, 22:53
    Ponboczku, czymus go tak skorou!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • hanys_hans 16.12.06, 10:15
    Rozlewnia alkoholu niewiadomego pochodzenia w Ustroniu. Znaleźli ją
    pogranicznicy. W garażu, w prymitywnych warunkach, porcjowano przywieziony w
    beczkach spirytus. "Być może to rozcieńczalnik do farb" - informuje rzecznik
    prasowy śląskiego oddziału straży granicznej Grzegorz Klejnowski. Spirytus
    mieszano z wodą i rozlewano do butelek. Na nie naklejano oryginalne etykiety
    markowych wódek. Do zamykania butelek służyły oryginalne nakrętki oraz
    profesjonalna kapslownica. Do niektórych gatunków wódek używano także
    barwnika, który mógł być szkodliwy dla zdrowia. Procederem zajmowali się dwaj
    mężczyźni, w wieku 36 i 42 lat, mieszkańcy Cieszyna. Obaj zostali zatrzymani
    na gorącym uczynku, gdy wyjeżdżali z posesji samochodem z ładunkiem ponad 500
    litrów alkoholu.
    źródło: RADIO 90
  • sloneczko1 17.12.06, 10:40
    majonc do wyboru piwo czy wodka jo wybiyrom














    woda źródlano :)))
  • rita100 19.12.06, 19:40
    "Niemieckie jedzenie, przy niemieckim winie
    u nas dostaniesz jedynie "

    - Nikolaszkę proszę - przyrządź mi kieliszek nikolaszki. " ;)

    Lokal "Bismarckshohe"

    -------
    Co to za nikolaszka jest ?
  • rita100 29.12.06, 19:39
    Odpowiadam na pytanie całym zdaniem ;)

    Jednej nocy mozna wypić czterdziestoośmio litrową beczkę piwa zywiec przy
    doborowym towarzystwie i dobrym akompaniamencie ;)))))

    A spiew najlepiej wychodzi następnego dnia ;))))
  • rita100 29.12.06, 19:41
    A wiecie co to jest naolowiona maszyna wesołości ? ;)

    To wtedy kiedy armia żołmierzy pije piwo z wódką i wcale nie muszą wybierać czy
    to pić czy nie to. ;)))
    Niech żyje piwo ! Niech żyje wódka ! Zaśpiewajmy "Jak dumny orzeł" !
    ;))))
    cytat z ksiązki
  • ballest 29.12.06, 20:03
    Najlepszy je szampan, Riciuniu!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 29.12.06, 20:05
    wojsko w koszarach nie zna szapmpana , dlatego pija to i to.

    Ale wydaje mi się , ze internet jest pijany, bo sie tak wlecze jakby .....
  • hanys_hans 03.01.07, 12:39
    Piwo jałowcowe

    Składniki:
    25 dag suchych jagód jałowca
    garść suszonych szyszek chmielu
    1 dag drożdży
    50 dag cukru

    Jałowiec i chmiel zalej wodą (około 8 litrów) i gotuj 30 minut na wolnym ogniu,
    cały czas mieszając. Po ugotowaniu dokładnie przecedź, dodaj cukier, drożdże i
    wymieszaj. Po ostudzeniu przelej do butelek, szczelnie je zakorkuj. Już po kilku
    dniach piwo nadaje się do picia.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:40
    Piwo z korzeniami

    Składniki 2 porcje:
    puszka jasnego piwa
    2 łyżki miodu
    2-3 goździki
    3 ziarenka kardamonu
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Piwo wlej do rondelka, dodaj miód oraz korzenie i mocno je podgrzej.

    Podawaj na gorąco w porcelanowych kufelkach.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:40
    Piwo z miodem i rumem

    Składniki:
    2 butelki jasnego piwa
    5 goździków
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    kardamon
    cynamon
    100 ml rumu
    2 łyżki miodu

    Piwo podgrzej z goździkami utartymi z dużą szczyptą gałki muszkatołowej, imbiru,
    pieprzu, cynamonu i kardamonu. Wlej rum i dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj, a
    teraz możesz rozlać do szklanek.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:42
    Piwo z miodem

    Składniki na 2 porcje:
    puszka jasnego piwa
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki czystej wódki
    pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta mielonego cynamonu

    Z puszki piwa odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

    Resztę piwa wlej do rondelka, zagrzej z miodem i cynamonem, a następnie zapraw
    je rozrobioną mąką ziemniaczaną. Gdy płyn zgęstnieje, zestaw go z ognia, ostudź
    i wlej wódkę.

    Napój podawaj po uprzednim schłodzeniu.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:42
    Piwo grzane z czerwonym winem

    Składniki:
    4 szklanki jasnego piwa
    2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    4 żółtka
    8 łyżek cukru
    5-8 dag rodzynek
    2 cytryny
    łyżka sproszkowanego cynamonu

    Piwo zagotuj z cukrem, otartą skórką z cytryny i cynamonem. Gorącym piwem
    ostrożnie zalej (ciągle mieszając) rozbełtane żółtka. Potem dodaj wino,
    namoczone wcześniej i osączone rodzynki, a także wyciśnięty sok z cytryn.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:43
    Piwo grzane z żółtkami

    Składniki:
    4 szklanki piwa
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    łyżeczka sproszkowanego cynamonu
    kilka goździków

    Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Piwo zagotuj wraz z cynamonem i goździkami.

    Gorące piwo powoli wlewaj do utartych żółtek, stale mieszając. Całość podgrzej,
    aż trochę zgęstnieje, ale nie doprowadzaj do wrzenia, bo żółtka mogą się zwarzyć.

    Piwo podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
  • hanys_hans 03.01.07, 12:48
    Poradnik u¿ytkownika piwa


    OBJAW: Piwo wyj¹tkowo blade i bez smaku
    PRZYCZYNA: Szklanka jest pusta
    DZIA£ANIE: Poproœ kogoœ, ¿eby ci kupi³ nastêpne

    OBJAW: Sciana naprzeciwko pokry³a siê œwiate³kami
    PRZYCZYNA: Le¿ysz na plecach
    DZIA£ANIE: Trzymaj siê baru

    OBJAW: Usta pe³ne niedopa³ków
    PRZYCZYNA: Przewróci³eœ siê na bar
    DZIA£ANIE: Patrz wy¿ej

    OBJAW: Piwo jest bez smaku, koszula z przodu mokra
    PRZYCZYNA: Usta zamkniête lub piwo skierowane do nieodpowiedniej czêœci
    twarzy
    DZIA£ANIE: Wycofaj siê do toalety i potrenuj przed lustrem

    OBJAW: Stopy mokre i zimne
    PRZYCZYNA: Szklanka trzymana pod nieodpowiednim k¹tem
    DZIA£ANIE: Obróæ szklankê tak, aby otwór by³ skierowany ku sufitowi

    OBJAW: Stopy ciep³e i mokre
    PRZYCZYNA: Wadliwa kontrola przep³ywu
    DZIA£ANIE: Stañ obok najbli¿szego psa i upomnij w³aœciciela

    OBJAW: Pod³oga rozmazana
    PRZYCZYNA: Patrzysz przez dno pustej szklanki
    DZIA£ANIE: Poproœ kogoœ, ¿eby ci kupi³ nastêpne piwo

    OBJAW: Pod³oga siê rusza
    PRZYCZYNA: Jesteœ wynoszony
    DZIA£ANIE: Upewnij siê, czy nios¹ ciê do nastêpnego baru

    OBJAW: Nagle zrobi³o siê ciemno
    PRZYCZYNA: Bar jest zamkniêty
    DZIA£ANIE: Ustal z barmanem swój adres

    OBJAW: Taksówka pokrywa siê kolorowymi wzorami
    PRZYCZYNA: Konsumpcja piwa przekroczy³a dopuszczalny limit
    DZIA£ANIE: Wytrzyj usta
  • rita100 03.01.07, 19:34
    hanys_hans napisał:

    > Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Piwo zagotuj wraz z cynamonem i goździkami.
    >
    > Gorące piwo powoli wlewaj do utartych żółtek, stale mieszając. Całość podgrzej,
    > aż trochę zgęstnieje, ale nie doprowadzaj do wrzenia, bo żółtka mogą się
    zwarzy> ć.
    >
    > Piwo podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

    Najlepiej ten cogel-mogel podać prosto choremu do łózka. Wskazane przy
    przeziębieniach i bólu gardła. Takiego leku w Polsce jeszcze nie było.
    Przed ciągłym i stałym zażywaniem radzę skontaktować sie z lekarzem
    ;))))))
  • rita100 03.03.07, 19:28
    Dzisiaj na szampan czas :)
  • rita100 03.01.07, 19:30

    > Napój podawaj po uprzednim schłodzeniu.

    Coś w rodzaju pudingu. Wskazane jest picie srebną łyżeczką. Bardziej smakuje i
    daje delikatny smaczek
  • rita100 03.01.07, 19:28
    hanys_hans napisał:

    > Piwo z miodem i rumem
    >
    > Składniki:
    > 2 butelki jasnego piwa
    > 5 goździków
    > gałka muszkatołowa
    > pieprz
    > kardamon
    > cynamon
    > 100 ml rumu
    > 2 łyżki miodu


    Nie jestem pewna tego przepisu Hanysowego, mozna go przepieprzyć to w
    zastępstwie podaję prostszy sposób - wystarczy rum wlac do gorącej herbaty i
    wypić duszkiem.
  • rita100 03.01.07, 19:24
    hanys_hans napisał:

    > Piwo z korzeniami
    >
    > Składniki 2 porcje:
    > puszka jasnego piwa
    > 2 łyżki miodu
    > 2-3 goździki
    > 3 ziarenka kardamonu
    > szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    >
    > Piwo wlej do rondelka, dodaj miód oraz korzenie i mocno je podgrzej.
    >
    > Podawaj na gorąco w porcelanowych kufelkach.


    NMozna tez piwo zastąpić słodkim winem czerwonym
  • rita100 03.01.07, 19:35
    Kto za dużo je i pije
    Nigdy w rozum nie utyje
  • ballest 03.01.07, 20:49
    No to tukej fajne porady dowocie!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • ballest 12.01.07, 19:28
    Rita, tyn umiy slepac;)
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 12.01.07, 19:37
    No jak popatrzysz z góry na te buteleczki to widać jakby tłum do marketu się
    zbijał do promocyjnych towarów. I w demokracji to się zdarza. Taka kolejka :)
  • hanys_hans 13.01.07, 10:01
    Piwo, pociąg i pełny pęcherz
    Poranek wczesny,
    Jadę pospiesznym,
    Wprost do Warszawy,
    Załatwiać sprawy.
    Pociąg o czasie,
    Ja w drugiej klasie,
    Wagon się kiwa,
    Piję trzy piwa,
    Lodź Niciarniana,
    W pęcherzu zmiana,
    Pęcherz nie sługa
    A podróż długa,
    Ruszam z tej racji
    Do ubikacji
    Kto zna koleje
    Wie, jak się leje,
    Wyciągam łapę
    Podnoszę klapę,
    Biada mi biada
    Klapa opada,
    Rzędnie mi mina
    Trza klapę trzymać,
    Łokieć, kolano
    Trzymam skubaną,
    Celuję w szparkę
    Puszczam Niagarkę,
    Tryska kaskada
    Klapa opada,
    Fatum złowieszcze
    Wszak wciąż szcze jeszcze,
    Organizm płynną
    Spełnia powinność,
    Najgorsze to,
    Że przestać nie może,
    Toczę z nim boje
    Jak Priam o Troję,
    Chcę się powstrzymać
    Ratunku ni ma,
    Pociąg się giba,
    A piwo spływa,
    Lecę na ścianę
    Z mokrym organem,
    Lecąc na drugą
    Zraszam ją strugą,
    Wagonem szarpie,
    Leję do skarpet,
    Tańcząc Czardasza
    Nogawki zraszam,
    O, straszna męko
    Kozak, flamenco,
    Tańczę, cholera
    Wzorem Astaira,
    Miota mną, ciska
    Ja organ ściskam,
    Wagon się chwieje
    Na lustro leję,
    Skład się zatacza
    Ja sufit zmaczam,
    Wszędzie Łabędzie
    Jezioro będzie,
    Odtańczam z płaczem
    La Kukaraczę,
    Zwrotnica, podskok
    Spryskuje okno,
    Nierówne złącza
    Buty nasączam,
    Pociąg hamuje
    Drzwi obsikuję
    I pasażera
    Co drzwi otwiera,
    Plus dawka spora
    Na konduktora,
    Resztka mi kapie
    Na skrót PKP.
    Wreszcie pomału
    Brnę do przedziału,
    Pasażerowie
    Patrzą spod powiek.
    Pytania skąpe
    "Gdzie pan wziął kšpiel?"
    Warszawa, Boże!
    Nareszcie dworzec!
    Chwilo szczęśliwa
    Na peron spływam,
    Walizkę trzymam
    Odzież wyżymam.
    Ach, urlop błogi!
    Od fizjologii,
    Ulga bezbrzeżna
    Pociąg odjeżdża.
    Rusza maszyna
    Hen w dal
    Po szczy...
    Po szynach.
  • rita100 13.01.07, 19:31
    > Piwo, pociąg i pełny pęcherz
    > Poranek wczesny,
    > Jadę pospiesznym,
    > Wprost do Warszawy,
    > Załatwiać sprawy.
    > Pociąg o czasie,
    > Ja w drugiej klasie,


    Dziękuje , teraz wiemy , że trzeba jechać I klasą, żeby takich przygód nie
    spotkać. Będzie lżej w podróży.

  • ballest 26.02.07, 22:29
    Rita, inteligencja pije a ci "inne" jedza;)
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 27.02.07, 19:46
    ballest napisał:

    > Rita, inteligencja pije a ci "inne" jedza;)

    chociaż wszyscy mają jednakowe gardła ;)))))
  • hanys_hans 14.01.07, 01:08
    W rosyjskich sklepach pojawiła się nowa wódka- "Putinka" (u nas taka wódka
    nazywała by się Kaczynka albo Karlinka). Ze względu na swoje wartości, została
    nazwana najbardziej ludową wódką dekady. Półlitrowa butelka, produkowana przez
    moskiewskie zakłady spirytusowe, kosztuje nieco ponad 100 rubli, czyli
    równowartość 10 złotych. Jest więc tania i także dlatego zasługuje na miano
    "ludowego alkoholu".
    Zobacz jak wygląda "Putinka":
    www.putinka.ru/proba2en.html
    W bogatym kraju to nawet butelka taniej wódki ludowej wygląda jak arcydzieło.

    Źródło: IAR, Frant
  • hanys_hans 14.01.07, 01:10
    Meliniarz

    Minister zdrowia Zbigniew Religa wspiera meliny. W jaki sposób? Chce zakazać
    sprzedaży alkoholu w sklepach i na stacjach benzynowych w godzinach nocnych.
    Ponadto gdy ludzie będą musieli zrobić wysiłek, żeby zdobyć alkohol, będzie im
    bardziej smakował. A że cześć osób zatruje się matanolem, czy fuzlami, to już
    ministra nie obchodzi.
  • ballest 14.01.07, 09:15
    Tu mosz recht, jak ftos chce suepac, to poleci do meliny!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 14.01.07, 10:24
    Poleci do meliny zbierać śmietankę i chlać dalej wódkę ;)
  • rita100 19.01.07, 19:50
    " Jeżeli na przykład ktoś wogóle nie pije, wzbudza we mnie nieufność. Ale jeżeli
    ktoś notorycznie chleje, jest dla mnie skończony. Od czasu do czasu kieliszeczek
    - to zupełnie w porządku. "
    08/15

    prawda ?

    Tu chyba mówią o wyższości wódki nad piwem ;)))
  • hanys_hans 22.01.07, 21:45
    Książki o piwie


    Przewodnik piwosza
    autorzy: praca zbiorowa
    wydawnictwo: Pascal, 2002
    ISBN: 83-7304-030-7
    liczba stron: 280
    wymiary: 125 x 205 mm
    okładka miękka
    przybliżona cena: 50 zł

    Piwo ma tak starą i barwną historię jak chleb. Towarzyszy ludzkości od tysięcy
    lat. Nie wiadomo niestety kto wymyślił, a następnie uwarzył pierwszą miarkę
    piwa. Zapewne, jak w przypadku wielu wynalazków, pomógł przypadek. Być może
    jakiejś prehistorycznej Ewie po prostu sfermentowała zupa lub wywar z zbóż,
    którego walory smakowe uzupełniły zioła.
    "Przewodnik piwosza" to encyklopedia piwnej wiedzy. Zebrano w nim informacje na
    temat historii złocistego napoju, typów i stylów trunku, opisano sposoby
    warzenia piwa w domu i kolekcje piwnych pasjonatów.
    Istotną częścią książki jest alfabetyczny przewodnik po polskich browarach,
    produkowanych przez nie piwach oraz najlepszych pubach. Warto również sięgnąć do
    przeglądu polskich stron WWW poświęconych piwu oraz do zbioru przepisów
    kulinarnych, w których złocisty napój jest najważniejszym składnikiem.
  • hanys_hans 22.01.07, 21:46
    Piwowarstwo
    autorzy: Michael J. Levis, Tom W. Young
    wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001
    ISBN: 83-01-13472-0
    liczba stron: 256
    wymiary: 165 x 240 mm
    okładka miękka
    przybliżona cena: 15 zł

    Książka w interesujący i zrozumiały sposób wyjaŚnia zasadnicze kwestie nauki o
    piwowarstwie i jej powiązaniach z technologią produkcji piwa. Zawiera szczegóły
    na temat podstaw chemii i mikrobiologii wykorzystania jęczmienia, chmielu i
    drożdży, słodownictwa, zacierania i fermentacji oraz technologii. Podaje też
    ważne i ciekawe informacje dotyczące jakoŚci, smaku, rozlewu i dystrybucji piwa.
    Jest to, więc doskonały podręcznik dla studentów technologii fermentacji, dla
    uczniów techników spożywczych. Cenny przewodnik dla zawodowych piwowarów.
    Publikacja interesująca dla smakoszy tego złocistego napoju.
  • hanys_hans 22.01.07, 21:46
    Piwo w kuchni i w aptece
    autorzy: Anselm Bilgri, Adam Birgit, Peter Koehler
    wydawnictwo: M, Listopad 2003
    ISBN: 83-7221-800-5
    okładka miękka
    przybliżona cena: 15 zł

    Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera wiele
    szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego lecznicze i kosmetyczne walory.
  • hanys_hans 22.01.07, 21:47
    Domowe piwa, cydry, win, nalewki, likiery, kremy
    autor: Zdzisław T. Nowicki
    wydawnictwo: Galion, 2002
    ISBN: 83-909329-3-8 liczba stron: 324
    wymiary: 130 x 210 mm
    okładka twarda
    przybliżona cena: 37 zł

    Książka ta przeznaczona jest dla tych Czytelników, którzy są amatorami
    wytwarzania własnych domowych trunków i chcą się dowiedzieć, jak można
    sporządzić o każdej porze roku i na każdą okazję znakomite piwo domowe, cydr,
    czyli naturalny jabłecznik, różne nalewki, likiery i kremy. Końcowy rozdział
    książki przedstawia czytelnikowi najważniejsze, ogólnie przyjęte kanony
    współczesnej kultury picia, których powinno się przestrzegać przy konsumpcji
    napojów alkoholowych.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:03
    PRZEPIS NA PIWO DOMOWE

    Niemieckie prawo czystości piwa "Reinheitsgebot" z 1516 roku mówi, że piwo
    powinno zawierać tylko naturalne składniki takie jak: woda źródlana, słód
    jęczmienny, chmiel i drożdże piwne. My troszkę odstąpiliśmy od tej zasady,
    ponieważ nasze piwo musi być warzone w warunkach domowych.

    SKŁADNIKI:
    * Jęczmień 2 kg
    * Cukier 0,5 kg
    * Chmiel 20 dag
    * Drożdże piwne 5 dag
    * Woda 12 litrów

    PRZEPIS:

    Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i
    pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu,
    przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do
    momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając
    8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować.

    Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać resztą wody i gotować również około
    3 godziny. Wywary odcedzić, połączyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić
    do temperatury 30 stopni C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości
    letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiązać
    sznurkiem lub gazą, pozostawiając na ok. 24 h. Po upływie tego czasu odcedzić na
    sicie wyłożonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w
    szyjce, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
    Jeśli ktoś lubi gorzkie piwa, a nienawidzi słodkich piw, tak jak ja, może
    zmniejszyć ilość cukru.

    - Skąd wziąść chmiel, słód itp.?
    - Niestety nie jest to zbyt łatwe, należy udać się do najbliższego browaru,
    ewentualnie można spróbować kupić w aptece.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:09
    Drinki piwne


    PIWO Z SZAMPANEM

    Składniki:
    * 2 części jasnego piwa
    * 1 część wytrawnego szampana

    Przepis:
    Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie szampan z lodu. Przygotować tuż przed
    podaniem.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:10
    PIWO Z MIĘTA

    SPOSÓB 1:
    Składniki:
    * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    * 5-6 świeżych listków mięty
    * 1/2 łyżeczki cukru

    Przepis:
    Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać do hermetycznie zamkniętego
    naczynia i pozostawić 30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze ochłodzone.

    SPOSÓB 2:
    Składniki:
    * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    * 1-1/2 łyżeczki syropu miętowego

    Przepis:
    Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:10

    PIWO Z CYTRYNA

    Składniki:
    * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    * 1 1/2 kieliszka winiaku (60ml)
    * 1 łyżeczka cukru pudru
    * 1 łyżeczka soku z cytryny
    * szczypta gałki muszkatołowej

    Przepis:
    Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać soku z cytryny i winiak. Wymieszać.
    Następnie wlać zimne piwo i posypać je gałką.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:10
    PIWO Z MIODEM

    Składniki:
    * 1 szklanka jasnego piwa
    * 2 łyżki miodu
    * 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    * kieliszek (40 ml) whisky lub wódki
    * szczypta mielonego cynamonu

    Przepis:
    Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z
    niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia,
    ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:11
    PIWO Z SOKIEM

    Składniki:
    * Piwo jasne 2 butelki.
    * Sok domowy wisniowy lub malinowy 3/4 szklanki

    Przepis:
    Piwo wlać do szklanego dzbanka i połaczyc z sokiem. Całość dobrze wymieszaś i
    rozlać do wysokich szklanek. Dodatek odrobiny soku z cytryny dla smakoszy
    podnosi walory tego napoju.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:12
    PIWO Z SOKIEM POMIDOROWYM

    Składniki:
    * 1 mocne, jasne, raczej słodkie piwo (z dużą zawartoscią ekstraktu)
    * tyle samo soku pomidorowego
    * trochę sosu Tabasco albo Casa Fiesta
    * pieprz soli ziołowej (lub czosnkowej)
    * soli ziołowej (lub czosnkowej)
    * ewentualnie ćwiartka cytryny

    Przepis:
    Wymieszać. Podawać schłodzone (najlepiej z kostkami lodu)
  • hanys_hans 22.01.07, 22:12
    PIWO Z CAMPARI

    Składniki:
    * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    * 1-1/2 kieliszka (60 ml) campari

    Przepis:
    Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo. Zamieszać napój i
    podawać zimny.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:13
    PIWO Z WERMUTEM

    Składniki:
    (jedna porcja)
    * 1/3 piwa (np. Corona)
    * 40 ml wytrawnego wermutu
    * 2-3 kostki lodu

    Przepis:
    Kostki lodu włożyć do wysokiej szklanki,wlać wermut, potem piwo. Koktajl dobrze
    wymieszać mieszadełkiem.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:14

    BOWLE Z PIWEM

    Składniki:
    (cztery porcje)
    * 1 l piwa jasnego
    * 500 g czereśni lub wiśni
    * 2 łyżeczki cukru
    * butelka białego wina

    Przepis:
    Czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z ogonków, włożyć do dużej miski, zasypać
    cukrem, odstawić na 30 minut. 1/2 butelki wina wlać do czereśni, miskę wstawić
    na 2 godziny do lodówki. Miskę z czereśniami wyjąć z lodówki, dopełnić
    pozostałym winem i piwem. Koktajl z owocami podawać w małych pucharkach ze
    szklaną łyżeczką.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:14
    GRZANE PIWO

    Składniki:
    * 0,5 l piwa
    * 2 łyżki cukru
    * 0,5 łyżeczki cynamonu
    * 0,5 łyżeczki zmielonych gozdzików

    Przepis:
    Wsyp cukier, cynamon i zmielone gozdziki do niedużego garnka; zalej je siedmioma
    łyżkami piwa, rozmieszaj i poczekaj aż cukier się rozpuści; zagotuj i
    przetrzymaj pod pokrywką 3 minuty. Dolej pozostałe piwo, przykryj garnek
    pokrywką i na silnym ogniu doprowadz do wrzenia. Odczekaj chwilę , aż przyprawy
    osiądą na dnie i porozlewaj napój do porcelanowych albo kamionkowych kubków.
    Podawać na ciepło.
  • hanys_hans 22.01.07, 22:15
    GRZANE PIWO Z JAJAMI

    Składniki:
    * 0,5 l piwa
    * 3 jaja
    * 3,5 łyżki cukru
    * odrobina zmielonego cynamonu
    * 6 zmiażdżonych goździków
    * otarta skórka z cytryny

    Przepis:
    Utrzyj jaja z cukrem aż do spienienia, dodając cynamon, zmiażdżone goździki i
    tartą skórkę cytrynową. Ciągle mieszając wlewaj do tej masy piwo. Całość szybko
    podgrzej aż do lekkiego zgęstnienia, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia i
    zwarzenia się jaj. Gorący, pożywny napój rozlewaj do kamionkowych kufelków lub
    kubków. Podawać na ciepło.
  • hanys_hans 25.01.07, 19:34
    www.moheroweberety.biz/powrot-z-sylwestra-1790/
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • rita100 29.01.07, 09:40
    hanys_hans napisał:

    > PIWO Z MIODEM
    >
    > Składniki:
    > * 1 szklanka jasnego piwa
    > * 2 łyżki miodu
    > Przepis:
    > Piwo zagrzać z miodem i cynamonem

    a nastepnie wypić poklepując się po brzuszku.
    W ten sposób zacznie się miodowy tydzień.
    Pić tylko w poniedziałki ;)
  • rita100 28.01.07, 17:55
    hanys_hans napisał:

    >
    > PIWO Z CYTRYNA
    >
    > Składniki:
    > * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    > * 1 1/2 kieliszka winiaku (60ml)
    > * 1 łyżeczka cukru pudru
    > * 1 łyżeczka soku z cytryny
    > * szczypta gałki muszkatołowej
    >
    > Przepis:
    > Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać soku z cytryny i winiak. Wymieszać
    > .
    > Następnie wlać zimne piwo i posypać je gałką.


    Hanys , barmanie - rozlej !
    Zdegustujemy ;)
  • rita100 27.01.07, 20:51
    hanys_hans napisał:

    > PIWO Z MIĘTA

    > * 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa
    > * 5-6 świeżych listków mięty
    > * 1/2 łyżeczki cukru
    >
    > Przepis:
    > Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać do hermetycznie zamknięteg
    > o
    > naczynia i pozostawić 30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze ochłodzo
    > ne.


    Na upalne dni doskonałe, a jakby to podgrzać to i na zimowe zabolałe gardełka
    Gorzkażoładkowa tez jest z mietą.
  • rita100 26.01.07, 20:54
    hanys_hans napisał:

    > Drinki piwne
    >
    >
    > PIWO Z SZAMPANEM
    >
    > Składniki:
    > * 2 części jasnego piwa
    > * 1 część wytrawnego szampana
    >
    > Przepis:
    > Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie szampan z lodu. Przygotować tuż przed
    > podaniem.

    Dobre to, choć nie wiem czy sam szampan nie lepiej smakuje.
    Pił to ktoś ?
    Powstanie piwo o smaku szampana, albo szampan z pianą :)
  • rita100 25.01.07, 23:06
    hanys_hans napisał:

    > Piwo w kuchni i w aptece
    > autorzy: Anselm Bilgri, Adam Birgit, Peter Koehler
    >
    > Obok interesujących receptur na smaczne dania książka ta zawiera wiele
    > szczegółów dotyczących piwa, przedstawia jego lecznicze i kosmetyczne walory.

    Typowa ksiązka lekarska, powinni sprzedawać ją w aptekach i tylko na receptę:)
  • rita100 25.01.07, 23:04
    hanys_hans napisał:

    > Piwowarstwo
    > autorzy: Michael J. Levis, Tom W. Young
    > wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001
    > ISBN: 83-01-13472-0
    > liczba stron: 256
    > wymiary: 165 x 240 mm
    > okładka miękka
    > przybliżona cena: 15 zł
    >


    ksiązka najwyraźniej dla chemika domowego
  • rita100 25.01.07, 19:41
    hanys_hans napisał:


    > Piwo ma tak starą i barwną historię jak chleb. Towarzyszy ludzkości od tysięcy
    > lat. Nie wiadomo niestety kto wymyślił, a następnie uwarzył pierwszą miarkę
    > piwa. Zapewne, jak w przypadku wielu wynalazków, pomógł przypadek. Być może
    > jakiejś prehistorycznej Ewie po prostu sfermentowała zupa lub wywar z zbóż,
    > którego walory smakowe uzupełniły zioła.

    No popatrzcie , coś takiego, to kobiecie mężczyźni zawdzięczają nastepną
    błogość podniebienia .
    I wszystko przez przypadek.....
    Zacznę eksperymentować ;))))
  • rita100 30.01.07, 12:45
    dzisiaj sznapsik raz poprsze

    najleprze lekarstwo w taki dzień
    żadne piwo
  • hanys_hans 30.01.07, 17:50
    www.moheroweberety.biz/piwo-samolub-142/
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • slonzok.jak.cza 31.01.07, 00:50
    Jo mysla ze ty baby polecialy po piwo do swoich chopow, kerzi przidom zaroski z szichty. I bydom okropnie spragniyni.
    Moje ulubione piwo to: Zywiec, Tyskie.
    Nawet w niymcach pija prawiy yno poske piwo, bo mom kole siebie zaro polski sklep ''Lazar''
  • rita100 31.01.07, 19:46
    A może te kobiecinki mają jeszcze stare kartki na piwo, albo czekają na promocje ?
    Albo czekają na dostwę towaru, albo trzymaja kolejkę dla swoich chłopów.
    Albo czekają na dłużników ;)))) To jest najbardziej prawdopodobne.

    Jak to się dzieje , że sklepy polskie za granicą mają wieksze powodzenie niż w
    samej Polsce ? W Polsce tłumy ciągną do zachodnich marketów i po zachodnie piwo.

    Pewnie tęsknota :)
  • slonzok.jak.cza 31.01.07, 22:10
    Serwus rita100

    Niewiem som jak sie to dzieje, ale doprowdy wom sam godom, ze polske piwo idzie tu jak woda.
    Czamu go sam ludzie kupujom?
    - Po piyrwsze kastla kozdygo piwa w 'Lazarze' kosztuje 10,99 Euro, czyli piwo Tyskie, Zywiec i inne som tansze niz w polsce. Ciekawo sprawa
    - Po druge mie nigdy niymiecke piwo nie zachwycalo swym smakym. Powiydzmy ze 1/5 z tygo co pija to je piwko niymiecke, reszta polskie.
    Do mnie je lepsze w smaku i tela. Co wy na to powiycie..

    Acha, w TRINK GUT (markt z wszystkymi napojami) idzie tysz kupowac polskie piwo za 10,80 do 11.00 Euro. Jak by niemieli zbytu, to by nie sprowadzali.
  • sloneczko1 31.01.07, 22:20
    jo tam wola Karmii

    ...życie jest zbyt piękne i krótkie
    by tracić je na zbędne troski...
  • rita100 01.02.07, 19:44
    O piwie to juz duzo rozmawialismy, ale smaki sa różnorodne. Prawdą jest , że
    najbardziej powodzeniem cieszy się żywiec i Tyskie. Ale tam u was pewnie jest
    lepsza jakość polskiego piwa, bo czasami trafia się żywiec eksportowy, czyli ten
    który idzie za granice. Pewnie i smak jest lepszy.
    Zdarza sie w Polsce tak , że kiedy są upały i kiedy jest wzmozony popyt na
    żywiec, to wtenczas puste puszki żywiec jadą do innego browaru i pijemy w
    puszkach zywiec całkiem inne piwo i z innego nie tak popularnego browaru.
    Nie wiem czy rozumiecie, ale tak mi opowiadał jeden przewoźnik ;)

    Takie małe kombinacje
    Najczęściej do kiełbasy z grilla uzywam

    Ale słyszałam , ze używają piwa do smażenia kotletów schabowych. Nie wiem czy to
    moze być prawda ?
  • hanys_hans 10.02.07, 09:41
    PRZEGLĄD PRASY. Butelki w kształcie ryby, z motywem piłki nożnej, opony,
    księżyca, statku, trąbki, a nawet... plemnika. Takie eksponaty znajdą się w
    Muzeum Pijaństwa, tworzonym przez Józefa Majewskiego z Gołębia. Zwykle "połówki"
    tu nie trafią, twierdzi "Dziennik Wschodni".

    Majewski zbierał swoją szklaną kolekcję przez 10 lat. Aż wreszcie postanowił
    pokazać ją innym. Muzeum pijaństwa chce otworzyć jeszcze przed wakacjami.

    - Zaciekawić chciałem przede wszystkim nazwą. Ale jeszcze się zastanawiam. Może
    z powodu jednoznacznych skojarzeń wywoła to kontrowersje. Może będzie to po
    prostu muzeum butelek - rozważa przyszły właściciel prywatnej placówki.

    Kolekcjoner zastrzega, że jego muzeum nie będzie gloryfikować pijaństwa. -
    Zamierzam opowiadać zwiedzającym o kulturze picia. O tym, że nie wolno "żłopać"
    do lusterka. Podpowiem, czym wznosi się toasty w określonych sytuacjach. Gdyby
    ludzie przestrzegali tych zasad, nie mieliby takich kłopotów z alkoholem, mówi.


    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3909797.html
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • ballest 10.02.07, 12:21
    do grilowaniou tysz piwa uzywajom, a u nos idzie dostac Zywieckie, Tyskie i
    Lecha z Polski.
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 10.02.07, 19:13
    Ale ten artykuł o kształtnych inaczej butelkach jest dobry i fajny i ciekawy

    Zastanówmy się razem , jeśli chcecie , czy piliśmy jakąś wódeczkę, koniaczek z
    takiej kształtnej buteleczki lub czy otrzymalismy w prezencie lub w formie łapówki.

    Widziałam, butelkę w kształcie trąbki, w kształcie okrętu (kapitańska), koniak w
    kształcie kobiety z koszem na głowie. Jakie jeszcze ?
  • rita100 11.02.07, 16:05
    Niedziela, niedziela po południu i żadne dylematy czy piwo czy wódka. Po prostu
    proponuje dobre winko.
    Taki pełny kielich :)
  • rita100 26.02.07, 19:55
    Wódka !
    "Ostatnio powstały trzy rewelacyjne wynalazki:
    blues w Ameryce
    kubizm we Francji
    wódka w Polsce

    powiedział Pablo Picasso

    A dziś fenomenem jest polska wódka 'Koncert Chopina'
    No więc podbijamy swiat
  • rita100 08.03.07, 19:50
    Gryfny, wódeczka ma być wódeczką , bez względu jak się będzie nazywać :)
    Ale UE ma spraw , hoho , aż w głowie już sie kręci.

    Ale dziś ,
    Za zdrowie dam, po raz pierwszy ;))!
  • rita100 09.03.07, 22:26
    Teraz się dowiedziałam z tv, że nawet wódka żytnia przywędrowała do Polski w XIV
    wieku do Polski.
  • szwager_z_laband 09.03.07, 23:21
    :)
  • rita100 09.03.07, 23:56
    Ale się dziś naczytałam, słowami można się też upić - dobranoc
  • rita100 12.03.07, 19:37
    - Co będzie jak się wybije ogromnie dużo wódki ?
    - Będzie pojutrze.
    ;)
  • ballest 12.03.07, 22:27
    albo bedzie ciemno!
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • rita100 12.03.07, 22:38
    Już jest ciemno, jak tylko wchodzę na ten wątek, internet zwalnia tempo.
  • hanys_hans 13.05.07, 11:10
    dopefoto1.republika.pl/piwo.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 14.05.07, 08:32
    b62.grono.net/38/22/gallery-30567-500x500.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • rita100 14.05.07, 19:41
    bo staniemy się nałogowcami, a dzisiaj to zimne piwo z pianką nikomu nie
    zaszkodzi na taki upał, wręcz wskazane i bardzo smakowity napój.
  • hanys_hans 26.05.07, 07:34
    :-( + Piwo = :-)

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • rita100 26.05.07, 18:34
    W taki upał jak ten wczorajszy i dzisiejszy piwo ma najlepszy smak, jak woda
    żródlana idzie w gardełko, tylko ręką otrzeć tą białą piankę co dekoruje
    twarzyczkę.
  • rita100 01.06.07, 22:11
    dobry pomysł na wystawę świąteczną, można by i bombki zawiesic ;)
  • hanys_hans 01.06.07, 23:50
    img356.imageshack.us/img356/2401/popp69is8.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 02.06.07, 08:21
    www.wagenschenke.ch/index_site.htm
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 02.06.07, 10:59
    funfire.de/bilder/funfire-de-1068646742-19.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 05.06.07, 09:44
    Piwo jest równie zdrowe jak czerwone wino. W ramach badań australijscy uczeni
    przez kilka wieczorów pod rząd urządzali dwugodzinne alkoholowe imprezy, podczas
    których pili piwo oraz wino - białe i czerwone. Co 30 minut mierzyli sobie
    poziom zapobiegających miażdżycy przeciwutleniaczy we krwi. Okazało się, że
    najkorzystniejsze dla zdrowia jest wypicie dwóch szklaneczek czerwonego wina lub
    piwa, potem odpoczynek, a na drugi dzień powtórzenie kuracji.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 05.06.07, 11:01
    Litr piwa dziennie dobry na serce?

    Według doktora Martina Bobaka z Międzynarodowego Ośrodka Badań nad Zdrowiem i
    Społeczeństwem przy University College w Londynie, dla zmniejszenia ryzyka
    zachorowania na serce wskazane jest picie do jednego litra piwa dziennie.

    Związek pomiędzy alkoholem a "ochronnym skutkiem" dla serca znany jest od dawna.
    Nie ma jednak jasności czy skutek związany jest z konkretnym typem alkoholu
    takim jak np. czerwone wino, czy też związany jest z etanolem (alkoholem
    etylowym), który występuje we wszystkich napojach alkholowych. Doktor Bobak
    przesądził ten spór na rzecz piwa dokonawszy uprzednio badań w Czechach.
    Badania, które omawia najnowszy "British Medical Journal" polegały na porównaniu
    stanu zdrowia mężczyzn, którzy doświadczyli ataków serca ze zdrowymi w tym samym
    wieku. Naukowcy doszli do wniosku, że najlepszym sposobem uchronienia się przed
    chorobami serca jest dzienna (lub mniej więcej codzienna) konsumpcja piwa od pół
    do jednego litra. Piwosze, którzy pili piwo dwa razy dziennie lub jeszcze
    częściej nie byli tak dobrze chronieni przed ryzykiem zachorowania na serce niż
    ich równieśnicy, którzy pili regularnie, choć umiarkowanie.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • hanys_hans 05.06.07, 11:32
    "Czosnek, piwo, grejpfruty - reaktywacja


    Nie tak dawno międzynarodowy zespół badaczy, również z Polski, pod
    przewodnictwem prof. Shela Gorinstein z Uniwersytetu Hebrajskiego, dowiódł
    pożytków z jedzenia grejpfrutów i czosnku oraz picia piwa. Okazało się, że
    grejpfruty mogą wpływać na poziom związków tłuszczowych we krwi.

    Zbyt wysokie stężenie tych substancji, zwłaszcza tzw. złego cholesterolu i
    trójglicerydów, jest niekorzystne dla zdrowia. Przyczynia się ono do powstawania
    blaszek miażdżycowych, głównej przyczyny zawału mięśnia sercowego.

    Nie od dzisiaj wiadomo, iż grejpfrut przyspiesza przemianę materii, jest bogaty
    w witaminy i sole mineralne - w 90% to woda zawierająca cukier, kwasy organiczne
    i witaminę C (30-50 mg/ 100 g) oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i
    P. Ekstrakt z pestek grejpfruta chroni przed skutkami działania wolnych
    rodników. Pestki leczą ponadto wrzody dwunastnicy i korzystnie wpływa na pracę
    jelit. Przeciwdziała żylakom i sklerozie, pobudza też apetyt. W miąższu
    występują karoteny - głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie. Występuje
    także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak
    owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające
    przemianę materii. Dodatkowo naukowcy pod wodzą prof. Hanny Leontowicz z Katedry
    Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie wykazali,
    że czerwone grejpfruty są zdrowsze niż żółte, gdyż mają więcej zdrowych
    przeciwutleniaczy, m.in. antocjanów i flawonoidów. Do przeprowadzonych w Izraelu
    badań klinicznych zaproszono 57 pacjentów - mężczyzn i kobiet w wieku od 39 do
    72 lat. Wszyscy chorowali wcześniej na serce i byli po tzw. by-passach
    (chirurgicznie wszczepiono im dodatkowe dwa-trzy naczynia wieńcowe). Wszyscy też
    mieli kłopoty z utrzymaniem właściwego poziomu tłuszczów we krwi mimo zażywania
    obniżających poziom cholesterolu statyn. Chorych podzielono na trzy równe grupy.
    Przez 30 dni nie dostawali żadnych leków, wszyscy byli na zdrowej dla sercowców
    diecie. Pacjentom z pierwszej grupy polecono dodatkowo zjadać raz dziennie
    czerwonego grejpfruta, druga grupa raczyła się żółtymi grejpfrutami, ostatnia
    zaś była grupą kontrolną. Wyniki, zwłaszcza w wypadku czerwonych grejpfrutów,
    okazały się bardzo obiecujące. Po miesiącu regularnego jedzenia tych owoców
    poziom całkowitego cholesterolu obniżył się o ponad 15%, a złego cholesterolu aż
    o 20,3% ! Podobnie kwestia trójglicerydów - u jedzących czerwone grejpfruty
    poziom tych związków spadł o ponad 17%. To doskonała wiadomość dla sercowców,
    ale podkreślmy, że sok z grejpfrutów jest jednym z niewielu napojów, którym nie
    wolno popijać leków (często bowiem dochodzi tu do niekorzystnych interakcji).
    Słowem spożywanie codziennie czerwonego grejpfruta może się okazać prawdziwie
    zbawienne dla naszych naczyń i serca.

    Warzywem, jakie wziął pod lupę zespół prof. Gorinstein, był czosnek, znany z
    działania antybakteryjnego i wzmacniającego odporność. Jednak naukowców
    interesowała ponownie zawartość groźnych związków tłuszczowych we krwi - badania
    przeprowadzono na szczurach. Zwierzęta podzielono na pięć grup. Jedna z nich
    była na zwykłej diecie, na którą składała się skrobia, kazeina, olej sojowy oraz
    mieszanka witamin i minerałów. Druga grupa dostawała dodatkowo 1 proc.
    cholesterolu, natomiast trzy kolejne oprócz cholesterolu także liofilizat
    surowego czosnku (w dawkach - odpowiednio 500, 750 i 1000 mg świeżego czosnku na
    kilogram masy ciała). Po czterech tygodniach takiej diety okazało się, że
    szczurom, które jadły 500 mg czosnku, cholesterol nie wyrządził większej
    krzywdy. Poziom związków tłuszczowych we krwi utrzymał się na dobrym poziomie,
    zmniejszyła się też ilość fibrynogenu i wydłużył czas krzepnięcia (tym samym
    zmniejszyło się niebezpieczeństwo groźnych dla zdrowia zakrzepów). Okazało się
    przy tym, że większa dawka czosnku nie była aż tak skuteczna. Wyników badań na
    zwierzętach nie da się przełożyć bezpośrednio na ludzi, ale zdaniem prof.
    Gorinstein jest wielce prawdopodobne, że czosnek - w nie za małej ani nie za
    dużej racji - broni także nasze organizmy przed złym cholesterolem. Jeśli wziąć
    pod uwagę wyniki badań na szczurach, oznaczałoby to, że zalecane jest spożycie
    12 ząbków dziennie.

    Po analizie zdrowych owocach i warzywach nadeszla kolej na zdrowy napój.
    Naukowcy postanowili przyjrzeć się działaniu piwa - tym razem pierwszym autorem
    pracy jest dr Zenon Jastrzębski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w
    Warszawie. Piwo cieszy się raczej złą sławą, obarcza się go m.in.
    odpowiedzialnością za tycie. - Nic bardziej mylącego - twierdzi dr Jastrzębski.
    - Przyrost wagi to raczej efekt golonek, kiełbasek czy chipsów zjadanych przy
    okazji picia piwa - dodaje naukowiec. - Z naszych badań wynika, że piwo nie
    tuczy, lecz odchudza. Choć trzeba uczciwie powiedzieć, że nie badaliśmy pełnego
    piwa, ale jego liofilizat, a więc to, co zostaje po odparowaniu wody i alkoholu,
    bo sam alkohol jest - jak wiadomo - wysokokaloryczny. Uczeni sprawdzali, jak
    reagują na liofilizat piwa dwie odmiany szczurów - zwykłe gryzonie oraz te z
    genetycznie uwarunkowanym nadciśnieniem. Połowa zwierząt dostawała przez
    dziesięć dni liofilizat piwa, połowa - roztwór soli fizjologicznej. Szczurom
    regularnie mierzono ciśnienie krwi i kontrolowano pracę serca. Okazało się, że
    suszone piwo nie miało wpływu na te parametry, natomiast dostające go zwierzęta
    wyraźnie straciły na wadze. Dotyczyło to zarówno zwierząt zdrowych, jak i tych z
    nadciśnieniem.

    MC"


    źródło:
    [www.laboratoria.net]
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • rita100 05.06.07, 19:42
    Jeśli wziąć pod uwagę wyniki badań na szczurach, oznaczałoby to, że zalecane
    jest spożycie 12 ząbków dziennie i do tego

    Uczeni sprawdzali, jak
    > reagują na liofilizat piwa dwie odmiany szczurów - zwykłe gryzonie oraz te z
    > genetycznie uwarunkowanym nadciśnieniem. Połowa zwierząt dostawała przez
    > dziesięć dni liofilizat piwa, połowa - roztwór soli fizjologicznej. Szczurom
    > regularnie mierzono ciśnienie krwi i kontrolowano pracę serca. Okazało się, że
    > suszone piwo nie miało wpływu na te parametry, natomiast dostające go zwierzęta
    > wyraźnie straciły na wadze. Dotyczyło to zarówno zwierząt zdrowych, jak i tych
    > z
    > nadciśnieniem.

    Koniecznie lekarze sercowcy powinni sie zaznajomić z tymi badaniami. Teraz to i
    nie dziwię się że lekarze piją, oni nie pija oni za poradą naukowców i badań
    najnowszych się ta metodą leczą. No i parlamentarzyści...... i
  • rita100 05.06.07, 19:36
    "Naukowcy doszli do wniosku, że najlepszym sposobem uchronienia się przed
    chorobami serca jest dzienna (lub mniej więcej codzienna) konsumpcja piwa od pół
    do jednego litra. Piwosze, którzy pili piwo dwa razy dziennie lub jeszcze
    częściej nie byli tak dobrze chronieni przed ryzykiem zachorowania na serce niż
    ich równieśnicy, którzy pili regularnie, choć umiarkowanie."

    Mam pytanie , czy naukowców opłacały zakłady browarnicze ? hehe

  • rita100 05.06.07, 19:34
    hanys_hans napisał:

    > Piwo jest równie zdrowe jak czerwone wino. Okazało się, że
    > najkorzystniejsze dla zdrowia jest wypicie dwóch szklaneczek czerwonego wina lu
    > b > piwa, potem odpoczynek, a na drugi dzień powtórzenie kuracji.


    Och, co za wspaniała kuracja, niech lekarze strajkują , a czym dłużej strajkują
    tym chętniej przystaniemy na kurację piwno-alkoholową, oczywiście nie
    przekraczając limitu .
  • rita100 02.06.07, 18:15
    hanys_hans napisał:

    > halbot.haluze.sk/images/2006-04/2108_Separovanie.jpg

    Do tego myśmy jeszcze w Polsce nie doszli ;))))
    Trzeba przyznać , że wyszkoleni jesteście od wnętrza przewodu pokarmowego.
    Co za technika godna podziwu ;)
  • szwager_z_laband 07.06.07, 07:18
    W Holandii wynaleziono alkohol w proszku - wystarczy dolać wody
    ulast, PAP2007-06-06, ostatnia aktualizacja 2007-06-06 19:42 Holenderscy
    studenci wynaleźli proszek, do którego wystarczy dolać wody, by otrzymać
    alkoholowy napój. Twierdzą, że alkohol w proszku można legalnie sprzedawać
    nieletnim.
    20-gramowa paczuszka pod nazwą Booz2Go kosztuje 1-1,5 euro. Jej zawartość
    wystarczy zmieszać z wodą, aby otrzymać musujący napój o zawartości trzech
    procent alkoholu. Napój ma kolor i smak limonki.

    "Celujemy w rynek młodzieżowy" - powiedział 20-letni Harm van Elderen, który
    wraz z czterema kolegami z Instytutu Zawodowego Helikon (Helicon Vocational
    Institute), leżącego pod Amsterdamem, opracowali recepturę alkoholu w proszku w
    ramach pracy dyplomowej.

    "Ponieważ nie jest to alkohol w postaci płynnej, możemy sprzedawać go młodzieży
    poniżej 16 roku życia" - powiedział Martyn van Nierop.

    W Holandii pić alkohol i palić papierosy można po ukończeniu 16 roku życia.

    Młodzi wynalazcy mówią, że kilka firm już zainteresowało się komercyjną
    produkcją ich alkoholowej lemoniady.

  • rita100 07.06.07, 20:27
    W Holandii wynaleziono alkohol w proszku - wystarczy dolać wody

    Zeby tylko nie pomylili proszków ? Przy sprzedaży też ? ;)))))
  • hanys_hans 28.10.07, 13:39
    www.thybo.net/tjekkiet/fotos/pivo_map_sm.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka