Przepiórka Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Przepiórka pieczona na grzance z panierowanym boczkiem i marchewką glazurowaną
    miodem z orzechami włoskimi

    Receptura na 4 porcje

    * Przepiórki - 4 sztuki
    * Olej sojowy - 5 cl
    * Masło - 40 g
    * Bagietka - 4 bardzo grube kromki
    * Boczek wędzony b/ż - 4 plasterki
    * Słonina - 4 plastry
    * Mąka do oprószenia boczku
    * Jajko - ½ sztuki
    * Bułka tarta - 4 łyżki
    * Sól
    * Pieprz czarny świeżo mielony
    * Mrożonka marchewka mini cała HORTEX - 1 opakowanie
    * Orzechy włoskie łuskane - 160 g
    * Masło - 40 g
    * Miód - 4 łyżki
    * Sok z jednej pomarańczy

    Przygotowanie marchewki:
    Miód gotujemy z sokiem z pomarańczy do momentu częściowego odparowania wody.
    Marchewkę mini cała HORTEX ( bez rozmrażania) smażymy na maśle bez koloru. W
    trakcie smażenia dodajemy przegotowany miód z sokiem, orzechy włoskie sparzone
    i obrane ze skórki. Pod koniec całość bardzo delikatnie solimy.



    Przygotowanie pieczonej przepiórki:
    Oczyszczoną przepiórkę solimy i posypujemy pieprzem. Smarujemy każdą tuszkę
    olejem i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez 2-3 godziny. Przed włożeniem do
    piekarnika przepiórki owijamy plastrami słoniny. Wstawiamy do piekarnika
    nagrzanego do temperatury 180°C. Gdy słonina się mocno zrumieni zmniejszamy
    temperaturę do 140°C. Po upieczeniu przepiórek zdejmujemy z nich zrumienioną
    słoninę.
    Bagietkę kroimy w kromki o grubości około 2 centymetrów i smażymy, z dwóch
    stron na złoty kolor, na oleju z dodatkiem masła.
    Plasterki boczku panierujemy oprószając mąką i maczając w rozmąconym jajku po
    czym obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju na złoty kolor.



    Sposób podania:
    Centralnie na talerzu kładziemy grzankę z bagietki, na którą układamy
    przepiórkę. Przepiórkę przykrywamy panierowanym boczkiem. Wokół rozkładamy
    marchewkę z orzechami.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • Przepiórka z jałowcem

    Składniki:

    • 5 przepiórek
    • 20 dag słoniny
    • 2 dag masła
    • 25 ga koniaku lub winiaku
    • 0,25 l białego wina
    • sok z 1 cytryny
    • 20 jagód jałowca
    • przyprawy

    Sposób przyrządzenia:

    Sprawione przepiórki owinąć plastrami słoniny, obwiązać bawełnianą nicią.Włożyć
    do rondla z rozgrzanym tłuszczem, piec w piekarniku.W małym garnuszku zalać
    jałowiec winem i koniakiem oraz sokiem z cytryny.Gotować tak długo, aż wyparuje
    połowa płynu.Wywar przecedzić i podlać przepiórki, piec jeszcze kilka minut.

    Sposób podania:
    Centralnie na talerzu kładziemy grzankę z bagietki, na którą układamy
    przepiórkę. Przepiórkę przykrywamy panierowanym boczkiem. Wokół rozkładamy
    marchewkę z orzechami.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • czekej jak Ci suoneczko nazdo za to:))

    ps

    moszna niydziela przepiorki?
  • Galicyjskie pieczone przepiórki

    8 przepiórek
    15 dag boczku
    10 dag masła
    pęczek zielonej pietruszki
    4 jajka
    10 dag bułki tartej
    5 łyżek gęstej śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    cytryna
    3-4 łyżki zielonego groszku
    1/2 czerwonej papryki
    sól
    pieprz

    Z połówki cytryny wycisnąć sok, drugą połówkę pokroić w plastry. Przepiórki
    oczyścić, osuszyć. Natrzeć w środku czosnkiem rozgniecionym z solą i pieprzem.
    Skropić sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1h. Jajka
    ugotować na twardo, pokroić. Tartą bułkę zalać śmietaną, utrzeć z połową masła.
    Wymieszać z jajkami i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz
    włożyć do przepiórek. Boczek pokroić na cienkie plastry, owinąć nimi ciasno
    przepiórki. Obwiązać je bawełnianą nicią kuchenną, ułożyć w wytłuszczonej
    brytfannie. Wierzchy tuszek obłożyć resztą masła. Piec w nagrzanym piekarniku w
    temp. ok. 180 st. C ok. 45 min. W trakcie pieczenia często polewać wytwarzającym
    się sosem. Po upieczeniu pozostawi jeszcze 5 min. w wyłączonym piekarniku.
    Usunąć nici kuchenne, ułożyć na półmisku. Udekorować plastrami cytryny, paskami
    papryki i groszkiem.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • Przepiórki pieczone

    Składniki

    ( Na 1 osobę) 2 przepiórki, 5 dag słoniny, mielone jagody jałowca, mielona
    kolendra, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

    Przepis

    Przepiórki oskubać i wypatroszyć, natrzeć czosnkiem, wewnątrz i na zewnątrz
    posypać solą, jałowcem i kolendrą. Obłożyć dokładnie cienkimi plasterkami
    słoniny owiązać ciasno nitką, pozostawić w cieple minimum 10 min. Piekarnik
    rozgrzać do ok. 180 stopni. Ptaszki ułożyć na blasze, piec do zrumienienia.
    Podawać z ryżem na sypko lub małymi kluseczkami.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • Pieczone przepiórki

    Porcji: dla 4 osób

    Składniki:
    2 przepiórki ( piersi z kury lub indyka),
    2 ząbki czosnku,
    4 łyżki soku cytrynowego,
    2 łyżki oliwy,
    sól, pieprz.

    Opis przygotowania:
    Przepiórki przekroić wzdłuż grzbietów, a następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa.
    Jeśli przepiórki są duże, odciąć uda.
    Czosnek pokroić cieniutko. Przełożyć przepiórki do płaskiej miski, posypać sola
    i pieprzem, dodać czosnek i zalać sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
    Polać oliwa i odstawić do lodówki na 30 min.
    Grill dobrze podgrzać. Ułożyć przepiórki na brytfannie, włożyć pod grill i
    piec 5 min. Przewrócić na druga stronę i piec następne 5 min. Zmniejszyć
    temperaturę grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrócić na druga stronę i piec,
    aż przepiórki będą gotowe (ok. 10 min.).
    Przepiórki przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia wymieszać niewielka
    ilością wody i soku cytrynowego. Polać przepiórki i posypać sola. Podać z ryżem
    lub frytkami i zielona sałatą. Zamiast przepiórek,można upiec piersi
    z kury lub indyka.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • szwager_z_laband napisał:

    > czekej jak Ci suoneczko nazdo za to:))
    >
    > ps
    >
    > moszna niydziela przepiorki?


    niy godej tela ino dowej sam pora knifoof na te ptoki...

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • Gołąb lub przepiórka duszona
    Duszone gołębie lub przepiórki

    * 2 gołębie lub przepiórki
    * 10 dkg słoniny
    * 5 dkg grzybów suszonych
    * 5 dkg pieczarek
    * 5 dkg cebuli
    * 200 ml śmietany
    * 2 dkg mąki pszennej
    * 200 ml bulionu drobiowego
    * masło
    * zielona pietruszka
    * olej do smażenia
    * sól, pieprz

    Przepiórki (gołębie) oprawiamy, płuczemy. Mięso (tuszki) owijamy plastrami
    słoniny, obwiązujemy nitką dodając sól, pieprz. Grzyby suszone namaczamy,
    pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę
    obrać, pokroić w kostkę. Przepiórki podsmażamy, podlewamy bulionem drobiowym,
    dusimy pod przykryciem około 30 minut. Grzyby podsmażamy z cebulką, podajemy do
    przepiórek, zagotowujemy. Po 10 minutach wyjmujemy przepiórki. Dzielimy na
    połówki, do sosu dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką, zagotowujemy. Porcję
    przepiórek wkładamy do sosu, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Możemy podawać z
    kaszą, młodymi ziemniakami lub gotowanymi warzywami.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • dyc na mojyj galerii mosz to nawet na obrozkach:)

    jo je zawse owijom we szpek=biouo sluonina blank ciynko pokrono, i
    prziprawione dowom do piekarnika - to wszysko.

    ps

    u masorza ta suonina sprzedowajom i krejom we blank ciynke szajby -
    na couko fura przepiorkow kosztuje to ino myniyj jak euro!
  • 28.12.07, 20:13
  • 28.12.07, 20:39
    Szwager ty "swinko" ;) - jak mozesz tela fajnych ptojkow zabic?
    My dzisiej juzas zupa z bani robiyli ale tym razym recept uot Hanysa, czy se
    udaua uobejrzymy , wela miskow nasza Anna wcisua;)
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • jak by to bou ajnfachowy kokot to by mie sam na zicher chwolyli:))
  • 28.12.07, 22:16
    wiym, zes Ty nie je ajnfachowy KOKOT!;)
    --
    pyrsk
    Ballest
    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
  • schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=45&pos=15
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
  • Te przepióreczki to wcale nie męskie jedzenie. Chyba wstyd takie drobinki i
    kruszynki zjadać. O, goloneczka to coś pysznego, jeszcze jak tłuszcz fest kapie
    po brodzie.
    --
    »¸.•*»Kołobrzeg-Kolberg
    Spaziedlizie, rychtyczno łuczto »¸¸.•*¨`•»
  • Hanys a co za farsz zes dou rajn?

    Piyknies to narichtowou;)

    acha! - co to je na tyj fotce?

    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=45&pos=15
    chyba nalesniki, ale we tym gorczku(?)
  • Cos bardzo sine nóżki mają te przepióreczki

    Uciekła mi przepióreczka w proso,
    a ja za nią, nieboraczek, boso.
    Nie uciekaj, przepióreczko, dalej,
    bo ja jeszcze, nieboraczek, mały.

    Trzeba by się pani matki spytać,
    czy pozwoli przepióreczkę schwytać.
    "A chwytajżę ją, Hanysku-Labandziku, chwytaj,
    aby dłonią skrzydełek nie tykaj."

    "A jakże ją, pani matko, schwytać,
    aby dłonią, skrzydełek nie tykać?"
    "A zastawić,Labandeczku-Hanyseczku, sieci,
    sama ci się przepióreczka wleci."

    Chyba jestem wczorajsza jeszcze
    --
    »¸.•*»Kołobrzeg-Kolberg
    Spaziedlizie, rychtyczno łuczto »¸¸.•*¨`•»

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.