• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Przepiórka Dodaj do ulubionych

  • 28.12.07, 19:18
    Przepiórka pieczona na grzance z panierowanym boczkiem i marchewką glazurowaną
    miodem z orzechami włoskimi

    Receptura na 4 porcje

    * Przepiórki - 4 sztuki
    * Olej sojowy - 5 cl
    * Masło - 40 g
    * Bagietka - 4 bardzo grube kromki
    * Boczek wędzony b/ż - 4 plasterki
    * Słonina - 4 plastry
    * Mąka do oprószenia boczku
    * Jajko - ½ sztuki
    * Bułka tarta - 4 łyżki
    * Sól
    * Pieprz czarny świeżo mielony
    * Mrożonka marchewka mini cała HORTEX - 1 opakowanie
    * Orzechy włoskie łuskane - 160 g
    * Masło - 40 g
    * Miód - 4 łyżki
    * Sok z jednej pomarańczy

    Przygotowanie marchewki:
    Miód gotujemy z sokiem z pomarańczy do momentu częściowego odparowania wody.
    Marchewkę mini cała HORTEX ( bez rozmrażania) smażymy na maśle bez koloru. W
    trakcie smażenia dodajemy przegotowany miód z sokiem, orzechy włoskie sparzone
    i obrane ze skórki. Pod koniec całość bardzo delikatnie solimy.



    Przygotowanie pieczonej przepiórki:
    Oczyszczoną przepiórkę solimy i posypujemy pieprzem. Smarujemy każdą tuszkę
    olejem i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez 2-3 godziny. Przed włożeniem do
    piekarnika przepiórki owijamy plastrami słoniny. Wstawiamy do piekarnika
    nagrzanego do temperatury 180°C. Gdy słonina się mocno zrumieni zmniejszamy
    temperaturę do 140°C. Po upieczeniu przepiórek zdejmujemy z nich zrumienioną
    słoninę.
    Bagietkę kroimy w kromki o grubości około 2 centymetrów i smażymy, z dwóch
    stron na złoty kolor, na oleju z dodatkiem masła.
    Plasterki boczku panierujemy oprószając mąką i maczając w rozmąconym jajku po
    czym obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju na złoty kolor.



    Sposób podania:
    Centralnie na talerzu kładziemy grzankę z bagietki, na którą układamy
    przepiórkę. Przepiórkę przykrywamy panierowanym boczkiem. Wokół rozkładamy
    marchewkę z orzechami.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    Edytor zaawansowany
    • 28.12.07, 19:23
      Przepiórka z jałowcem

      Składniki:

      • 5 przepiórek
      • 20 dag słoniny
      • 2 dag masła
      • 25 ga koniaku lub winiaku
      • 0,25 l białego wina
      • sok z 1 cytryny
      • 20 jagód jałowca
      • przyprawy

      Sposób przyrządzenia:

      Sprawione przepiórki owinąć plastrami słoniny, obwiązać bawełnianą nicią.Włożyć
      do rondla z rozgrzanym tłuszczem, piec w piekarniku.W małym garnuszku zalać
      jałowiec winem i koniakiem oraz sokiem z cytryny.Gotować tak długo, aż wyparuje
      połowa płynu.Wywar przecedzić i podlać przepiórki, piec jeszcze kilka minut.

      Sposób podania:
      Centralnie na talerzu kładziemy grzankę z bagietki, na którą układamy
      przepiórkę. Przepiórkę przykrywamy panierowanym boczkiem. Wokół rozkładamy
      marchewkę z orzechami.

      --
      o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
      ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
      ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
      • 28.12.07, 19:25
        Galicyjskie pieczone przepiórki

        8 przepiórek
        15 dag boczku
        10 dag masła
        pęczek zielonej pietruszki
        4 jajka
        10 dag bułki tartej
        5 łyżek gęstej śmietany
        2-3 ząbki czosnku
        cytryna
        3-4 łyżki zielonego groszku
        1/2 czerwonej papryki
        sól
        pieprz

        Z połówki cytryny wycisnąć sok, drugą połówkę pokroić w plastry. Przepiórki
        oczyścić, osuszyć. Natrzeć w środku czosnkiem rozgniecionym z solą i pieprzem.
        Skropić sokiem z cytryny. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1h. Jajka
        ugotować na twardo, pokroić. Tartą bułkę zalać śmietaną, utrzeć z połową masła.
        Wymieszać z jajkami i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz
        włożyć do przepiórek. Boczek pokroić na cienkie plastry, owinąć nimi ciasno
        przepiórki. Obwiązać je bawełnianą nicią kuchenną, ułożyć w wytłuszczonej
        brytfannie. Wierzchy tuszek obłożyć resztą masła. Piec w nagrzanym piekarniku w
        temp. ok. 180 st. C ok. 45 min. W trakcie pieczenia często polewać wytwarzającym
        się sosem. Po upieczeniu pozostawi jeszcze 5 min. w wyłączonym piekarniku.
        Usunąć nici kuchenne, ułożyć na półmisku. Udekorować plastrami cytryny, paskami
        papryki i groszkiem.

        --
        o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
        ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
        ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
        • 28.12.07, 19:29
          Przepiórki pieczone

          Składniki

          ( Na 1 osobę) 2 przepiórki, 5 dag słoniny, mielone jagody jałowca, mielona
          kolendra, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

          Przepis

          Przepiórki oskubać i wypatroszyć, natrzeć czosnkiem, wewnątrz i na zewnątrz
          posypać solą, jałowcem i kolendrą. Obłożyć dokładnie cienkimi plasterkami
          słoniny owiązać ciasno nitką, pozostawić w cieple minimum 10 min. Piekarnik
          rozgrzać do ok. 180 stopni. Ptaszki ułożyć na blasze, piec do zrumienienia.
          Podawać z ryżem na sypko lub małymi kluseczkami.
          --
          o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
          ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
          ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
          • 28.12.07, 19:33
            Pieczone przepiórki

            Porcji: dla 4 osób

            Składniki:
            2 przepiórki ( piersi z kury lub indyka),
            2 ząbki czosnku,
            4 łyżki soku cytrynowego,
            2 łyżki oliwy,
            sól, pieprz.

            Opis przygotowania:
            Przepiórki przekroić wzdłuż grzbietów, a następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa.
            Jeśli przepiórki są duże, odciąć uda.
            Czosnek pokroić cieniutko. Przełożyć przepiórki do płaskiej miski, posypać sola
            i pieprzem, dodać czosnek i zalać sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
            Polać oliwa i odstawić do lodówki na 30 min.
            Grill dobrze podgrzać. Ułożyć przepiórki na brytfannie, włożyć pod grill i
            piec 5 min. Przewrócić na druga stronę i piec następne 5 min. Zmniejszyć
            temperaturę grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrócić na druga stronę i piec,
            aż przepiórki będą gotowe (ok. 10 min.).
            Przepiórki przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia wymieszać niewielka
            ilością wody i soku cytrynowego. Polać przepiórki i posypać sola. Podać z ryżem
            lub frytkami i zielona sałatą. Zamiast przepiórek,można upiec piersi
            z kury lub indyka.

            --
            o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
            ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
            ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    • 28.12.07, 19:25
      czekej jak Ci suoneczko nazdo za to:))

      ps

      moszna niydziela przepiorki?
      • 28.12.07, 19:44
        szwager_z_laband napisał:

        > czekej jak Ci suoneczko nazdo za to:))
        >
        > ps
        >
        > moszna niydziela przepiorki?


        niy godej tela ino dowej sam pora knifoof na te ptoki...

        --
        o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
        ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
        ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
        • 28.12.07, 19:49
          Gołąb lub przepiórka duszona
          Duszone gołębie lub przepiórki

          * 2 gołębie lub przepiórki
          * 10 dkg słoniny
          * 5 dkg grzybów suszonych
          * 5 dkg pieczarek
          * 5 dkg cebuli
          * 200 ml śmietany
          * 2 dkg mąki pszennej
          * 200 ml bulionu drobiowego
          * masło
          * zielona pietruszka
          * olej do smażenia
          * sól, pieprz

          Przepiórki (gołębie) oprawiamy, płuczemy. Mięso (tuszki) owijamy plastrami
          słoniny, obwiązujemy nitką dodając sól, pieprz. Grzyby suszone namaczamy,
          pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę
          obrać, pokroić w kostkę. Przepiórki podsmażamy, podlewamy bulionem drobiowym,
          dusimy pod przykryciem około 30 minut. Grzyby podsmażamy z cebulką, podajemy do
          przepiórek, zagotowujemy. Po 10 minutach wyjmujemy przepiórki. Dzielimy na
          połówki, do sosu dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką, zagotowujemy. Porcję
          przepiórek wkładamy do sosu, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Możemy podawać z
          kaszą, młodymi ziemniakami lub gotowanymi warzywami.
          --
          o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
          ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
          ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
          • 28.12.07, 20:04
            dyc na mojyj galerii mosz to nawet na obrozkach:)

            jo je zawse owijom we szpek=biouo sluonina blank ciynko pokrono, i
            prziprawione dowom do piekarnika - to wszysko.

            ps

            u masorza ta suonina sprzedowajom i krejom we blank ciynke szajby -
            na couko fura przepiorkow kosztuje to ino myniyj jak euro!
            • 28.12.07, 20:13
              • 28.12.07, 20:39
                Szwager ty "swinko" ;) - jak mozesz tela fajnych ptojkow zabic?
                My dzisiej juzas zupa z bani robiyli ale tym razym recept uot Hanysa, czy se
                udaua uobejrzymy , wela miskow nasza Anna wcisua;)
                --
                pyrsk
                Ballest
                "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
                • 28.12.07, 20:50
                  jak by to bou ajnfachowy kokot to by mie sam na zicher chwolyli:))
                  • 28.12.07, 22:16
                    wiym, zes Ty nie je ajnfachowy KOKOT!;)
                    --
                    pyrsk
                    Ballest
                    "Dobra retoryka jest tarcza niewiedzy"
                    • 29.12.07, 22:43
                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=45&pos=15
                      --
                      o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
                      ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
                      ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
                      • 29.12.07, 23:09
                        Te przepióreczki to wcale nie męskie jedzenie. Chyba wstyd takie drobinki i
                        kruszynki zjadać. O, goloneczka to coś pysznego, jeszcze jak tłuszcz fest kapie
                        po brodzie.
                        --
                        »¸.•*»Kołobrzeg-Kolberg
                        Spaziedlizie, rychtyczno łuczto »¸¸.•*¨`•»
                        • 30.12.07, 13:53
                          Hanys a co za farsz zes dou rajn?

                          Piyknies to narichtowou;)

                          acha! - co to je na tyj fotce?

                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=45&pos=15
                          chyba nalesniki, ale we tym gorczku(?)
                          • 01.01.08, 17:02
                            Cos bardzo sine nóżki mają te przepióreczki

                            Uciekła mi przepióreczka w proso,
                            a ja za nią, nieboraczek, boso.
                            Nie uciekaj, przepióreczko, dalej,
                            bo ja jeszcze, nieboraczek, mały.

                            Trzeba by się pani matki spytać,
                            czy pozwoli przepióreczkę schwytać.
                            "A chwytajżę ją, Hanysku-Labandziku, chwytaj,
                            aby dłonią skrzydełek nie tykaj."

                            "A jakże ją, pani matko, schwytać,
                            aby dłonią, skrzydełek nie tykać?"
                            "A zastawić,Labandeczku-Hanyseczku, sieci,
                            sama ci się przepióreczka wleci."

                            Chyba jestem wczorajsza jeszcze
                            --
                            »¸.•*»Kołobrzeg-Kolberg
                            Spaziedlizie, rychtyczno łuczto »¸¸.•*¨`•»
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.