Dodaj do ulubionych

Piwne rogaliki

17.05.09, 22:26
Piwne rogaliki

Składniki:
2 szklanki mąki
0.5 szklanki piwa
konfitura owocowa
kostka margaryny

Przygotowanie: Zrobić ciasto z margaryny, mąki, piwa i włożyć na 3 godziny do
lodówki. Wyjąć ciasto i rozwałkować. Wykroić szklanką krążki, posmarować
konfiturą i skleić jak pierogi. Piec do zrumienienia. Rogaliki można posypać
cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Danie na: 5 osób
Czas przygotowania: 4 godziny

--
o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
hanys_hans
Edytor zaawansowany
  • hanys_hans 17.05.09, 22:26
    Wino czosnkowe

    Składniki:

    26 ząbków czosnku
    3 cytryny
    1 litr wody

    Przygotowanie:

    Czosnek obrać, bardzo dokładnie zemleć i do takiej miazgi dodać sok z trzech
    cytryn. Całość należy zalać litrem przegotowanej, zimnej wody. Na 2-3 dni
    odstawić w chłodne miejsce. Uwaga! Wino czosnkowe ma działanie lecznicze i
    zapobiegawcze tylko wówczas, gdy go nie przedawkujemy. Jeden kieliszek
    dziennie to miarka, której powinniśmy się bezwzględnie trzymać.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:28
    Zupa piwno

    1 l jasnego piwa, 150 g czerstwego razowego chleba, 500 g biouego syra, 250 ml
    s´mietoonki, sool, cuker.

    Chlyb i syr pokroc´ na wyrfle. Piwo wloc´ do gorka, podgrzoc´, posolic´,
    pocukrowac´ podle oko, dodac´ wyrfle chleba, pomieszac´. S´mietoonka poleku
    wlywac´ do blank ciepuego piwa. Pszed samym podaniym wciepac´rajn wyrfle syra.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:28
    Zupa piwna wykwintna

    Składniki na 6 porcji:
    6 szklanek jasnego piwa
    łyżka mąki kukurydzianej
    4 żółtka
    łyżka płynnego miodu
    łyżka cukru
    garść suszonych moreli, jabłek i dużych rodzynek bez pestek
    szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu

    Wypłukane i osączone owoce włóż do garnka, zalej piwem (ćwierć szklanki zostaw
    na później), przykryj pokrywką i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. Następnie
    dodaj cukier, miód, gałkę muszkatołową i cynamon, po czym gotuj 30 minut pod
    przykryciem (od czasu do czasu mieszając).

    Miękkie już owoce wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do osobnego naczynia. Zalej je
    szklanką gorącego piwa i zmiksuj. Mąkę dokładnie rozetrzyj z żółtkami i
    rozprowadź pozostawionym zimnym piwem, po czym - ciągle mieszając - wlej resztę
    ciepłego jeszcze piwa i włóż zmiksowane owoce. Postawić garnek na małym ogniu i
    wciąż mieszając - gotuj, aż zupa zgęstnieje.

    Przed podaniem zupę piwną oprósz gałką muszkatołową.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:29
    Zupa piwno-cebulowa

    Składniki:
    1,5 szklanki jasnego piwa
    2 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na
    opakowaniu)
    3 cebule
    3/4 szklanki śmietany
    3 łyżki masła
    25 dag miąższu bułki
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól

    Cebulę pokrój i poduś z masłem, ale jej nie rumień. Zalej bulionem, dodaj piwo i
    miąższ bułki. Wszystkie składniki gotuj 30 minut, przyprawiając do smaku solą i
    pieprzem.

    Przestudzoną zupę zmiksuj, dodaj szczyptę startej gałki muszkatołowej i zapraw
    śmietaną. Na koniec zupę podgrzej, a już bezpośrednio na talerzach posyp natką
    pietruszki - podawaj z grzankami.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:30

    Golonka wieprzowa w piwie

    Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem.
    Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z
    patelni do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki
    cebulę. Dodać cebulę do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod
    przykryciem na małym ogniu 1,5_ 2 godz. (w zależności od wagi golonek).

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:40
    http://jurajm1.blox.pl/resource/45986974.jpg
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 22:47
    Wino czosnkowe

    Składniki:

    26 ząbków czosnku
    3 cytryny
    1 litr wody

    Przygotowanie:

    Czosnek obrać, bardzo dokładnie zemleć i do takiej miazgi dodać sok z trzech
    cytryn. Całość należy zalać litrem przegotowanej, zimnej wody. Na 2-3 dni
    odstawić w chłodne miejsce. Uwaga! Wino czosnkowe ma działanie lecznicze i
    zapobiegawcze tylko wówczas, gdy go nie przedawkujemy. Jeden kieliszek
    dziennie to miarka, której powinniśmy się bezwzględnie trzymać.

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • 1fatum 17.05.09, 22:55
    hanys_hans
    jesteś okrutny.
    Takie smakołyki, co?
    Uważasz, że nie ma to wpływu na wagę ciała?
    Dobrze, że nie mam teraz czasu nawet na przygotowanie obiadu, bo inaczej
    musiałbym jeszcze więcej pracować, aby schudnąć.
    Od 6.oo do 20.50 uczciwie pracowałem.

    Lepiej napisz co zrobić na szybkie jedzenie.
    --
    ****************************************************************
    Odważni żyją krótko. Tchórzliwi nie żyją wcale. Kim więc jestem?
  • hanys_hans 17.05.09, 23:09
    1fatum napisał:

    > hanys_hans
    > jesteś okrutny.
    > Takie smakołyki, co?
    > Uważasz, że nie ma to wpływu na wagę ciała?
    > Dobrze, że nie mam teraz czasu nawet na przygotowanie obiadu, bo inaczej
    > musiałbym jeszcze więcej pracować, aby schudnąć.
    > Od 6.oo do 20.50 uczciwie pracowałem.
    >
    > Lepiej napisz co zrobić na szybkie jedzenie.

    Hmm... na pryntko to idzie jajuszka ukryncic´ jak moom byc´ jusz tak jak godosz
    "okrutny"

    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • hanys_hans 17.05.09, 23:23
    Wino cebulowe



    Składniki

    • 30 dkg pokrojonej w kostkę cebuli

    • 10 dkg miodu

    • 1 butelka białego wytrawnego wina


    1. Wino wlać do większego słoika. Do wina dodać miód i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cebulę. Słoik zakręcić i pozostawić w na 2 tygodnie. W tym czasie potrząsać kilkakrotnie słoikiem. Po 2 tygodniach wino przecedzić przez gęste sito. Jest to bardzo proste wino cebulowe, które doskonale chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność. Wino stosuje sie pijąc po pół kieliszka 1 raz dziennie.
    --
    o00o-//{ ´°`(_)´°` }\\-o00o
    ╔╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╦╗
    ╚╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╩╝
    hanys_hans
  • annak12 18.05.09, 08:39
    1fatum napisał:

    > Uważasz, że nie ma to wpływu na wagę ciała?
    > Dobrze, że nie mam teraz czasu nawet na przygotowanie obiadu, bo
    inaczej
    > musiałbym jeszcze więcej pracować, aby schudnąć.
    > Od 6.oo do 20.50 uczciwie pracowałem.

    > Lepiej napisz co zrobić na szybkie jedzenie.

    o tej porze to sie już nie je!Właśnie szybkie jedzenie (mało
    wartościowe,a kaloryczne)w takich godzinach sprzyja tyciu.
  • annak12 18.05.09, 08:02
    Hmmm!na piwie!potym se dziwiom,iże jedzenie świeci w lodowce:))
  • rita100 13.10.09, 09:17
    Robił ktoś te piwne rogaliki ? Prosty przepis może by tak spróbowac ?
    Jakie piwo, mocne czy słabsze ?
  • szwager_z_laband 13.10.09, 10:43
    jasne:)


    mysla ze piwo mo ino smak dowac, tak ze mocne byc chyba niy powinno.

    abo?
  • bokertov1947 13.10.09, 15:06
    Hallo Rita,
    Szwager mo recht, - eli piwo je mocne, eli slabe - njy gro wielki roli. Tu idzie
    o to, co Bier - abo piwo - dowo tukej trocha aromatu, a do tego - przi
    rosniynciu ciasta - przispieszynie rosniyncia (CO2).
    Jak dosz piwo ciymne - ciasto bydzie trocha ciymniejsze. Ale napewno - bez te
    piwo Knusprig - abo po polsku chrupkniejsze.
    Jo pieka jusz ponat 25 lot chlyp w doma (njy jest ech piekosz). Bestosz rzech
    jusz poprobowou rozmajite kombinacje - jak chocby z Bierym zamiast z wodom.
    A pizza to tysz robia z piwym zamiast z wodom. Je bardzo knusprig!
    Pyrsk!
  • rita100 13.10.09, 20:02
    Fantastycznie smakowicie to wygląda. Nabrałam ochoty do łikendowego pieczenia.
    Dobrze, ze na obrazkach Labanda widać sztukę robienia.
    Jenu, przez ten laptop nawet klientom pokazywałam te wypieki, narobiłam smaku
    ;)))) Wszyscy sobie chwalili widok.
    Jedna klientka powiedziała, że ona dodaje coca-cole do jakiegoś wypieku. Boker,
    dobrze że naciskasz z tym piwem, całkiem zapomniałam, a pieczesz bo lubisz, czy
    ze musisz ?



    Ten sposób zwijania rogala jest wygodny i prosty
    http://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_urlop%202009%20365.jpg
  • bokertov1947 13.10.09, 20:17
    Hallo Rita,
    Ktos powiedzial, ze dla meskiego gatunku gotowanie (no i chyba pieczenie), to
    przyjemnosc.
    I tak jest u mnie.A jak widze sukcesy szwagra, to nie jestem w tej dziedzinie
    samotnikiem.
    Piekarnie, w ktorych moznaby kupic swieze wyroby, jak chleb czy bulki - jest w
    okolicy pare. W weekend kupuje bulki, ale chleb pieke sam. Zaczalem jakies 25
    lat temu - no i tak zostalo. Ma to pare plusow:
    upiecze sie tylko tyle ile sie zje;
    chleb jest - nawet po paru dniach swiezszy;
    mozna robic rozne kombinacje mieszanek, jak i dodatkow.
    Pozdrawiam!
  • rita100 13.10.09, 20:49
    Hallo Bokert, też zauważyłam wśród znajomych, że panowie wolą pichcić i o wiele
    lepiej warzą niż kobiety. Mają dobry smak :)
    Dawniej to miałam urwanie głowy, bieganina, brak czasu dla rodziny. Teraz
    rodzina na swoim, a ja szukam by czymś zająć czas i mieć choć zapach familijny,
    no i tęsknota do dawnych tradycyjnych wypieków. Stąd te tradycyjne placki ze
    śliwkami. I chleb również
    Ale dysponuje tylko czasem łikendowym, bo idzie jesienna szaruga i w cieplutkim
    domku to jest fajnie.

    A masz czas na takie sobie eksperymenty ? Co się zdarzyło, ze 25 lat zostałeś
    zmuszony do warzenia ?
  • bratjakuba 13.10.09, 23:16
    Jak sie sam chwolicie swoimi wypiekami to i jo sie pochwola.
    Przi okazji uzgodniymy pojyńcie "szneka z glancym".

    img410.imageshack.us/i/dsc01208y.jpg/]http://img410.imageshack.us/img410/1226/dsc01208y.jpg
  • seppel 13.10.09, 23:32
    is dat en Nußschnecksche? Lecker !
  • bratjakuba 14.10.09, 01:11
    seppel napisał:

    > is dat en Nußschnecksche? Lecker !
    ==============================================

    Ne,das ist ne Mohn Schnecke.
    Grüezi und schoene Träume

    img70.imageshack.us/i/9969608.jpg/]http://img70.imageshack.us/img70/3116/9969608.jpg



  • szwager_z_laband 14.10.09, 09:32
    my na to godali we Laband za bajtla kouoczyki:)

    Pycha:)


    ps

    Rita jak bydziesz kulac(waukowac) i zwijac te rogaliki, to niy
    ukulej ich za ciynka, a deska se posmaruj olejym trocha
  • rita100 14.10.09, 15:55
    Lanand, tak na 3cm rozwałkować ? Będzie dobrze ?
  • szwager_z_laband 14.10.09, 17:37
    pou cyntymetra
  • rita100 14.10.09, 15:53
    bratjakuba napisał:

    > Jak sie sam chwolicie swoimi wypiekami to i jo sie pochwola.
    > Przi okazji uzgodniymy pojyńcie "szneka z glancym".
    >
    > img410.imageshack.us/i/dsc01208y.jpg/]http://img410.imageshack.us/img410/1
> 226/dsc01208y.jpg

    ----------------------------------------
    szneka z glancym to ponoć po poznańsku, Pyry tak godajo, a to jest maly kołacz :)
    Czyli Braciejakubie, toć to jest drożdzówka, nie ?
  • bratjakuba 14.10.09, 22:02
    rita100 napisała:

    > bratjakuba napisał:
    >
    > > Jak sie sam chwolicie swoimi wypiekami to i jo sie pochwola.
    > > Przi okazji uzgodniymy pojyńcie "szneka z glancym".
    > >
    > > img410.imageshack.us/i/dsc01208y.jpg/]http://img410.imageshack.us/im
> g410/1
> > 226/dsc01208y.jpg
    >
    > ----------------------------------------
    > szneka z glancym to ponoć po poznańsku, Pyry tak godajo, a to jest maly kołacz
    > :)
    > Czyli Braciejakubie, toć to jest drożdzówka, nie ?

    Wszystke ślonske kołocze som drożdżowe.
    To co na obrozku to je szneka.ciasto drożdzowe jak na kołocz .
    po wyrosniyńciu robi sie dwa prostokontne placki.Na tyn podstawowy
    rozmazuje sie masa makowo abo orzechowo i przikrywo drugim plackym.
    Trocha sie przicisko rynkami a po tym sie kreje na 2 cm paski wzdłuż krotszego boku.Z tych paskow zwijo sie take ślimoczki.Ślimak po niemiecku Schnecke i z tego ta nazwa.Te szneki układo sie na blasze
    pozostawio do wyrośniyńcia,szmaruje żołtkym i piecze.
    Po upieczyniu i lekkim ochłodzeniy szneki można lekko polukrować i to jest tyn glanc.
    Jest prowda,że szneki z glancem szło tez kupić w Poznaniu.
    Możno i ta nazwa z tamtond pochodzi
    Jezcze zaroz do Labanda.U nas kołoczki robiyło sie z takigo samego ciasta ale wykrowało sie z nigo kwadraty tak 20x20cm.Nakłodało na pojstrzodek tego kwadratu syr,mak abo marmelada i skłodało w tako koperta.
    Na wiyrch na kołoczki prziszła też obowionzkowo posypka(kruszonka).
  • rita100 14.10.09, 22:23
    I to są te tradycyjne wypieki naszych grózków, óm, babulek.
    A jak zrobić taki dobry cieńki lukier, by nie kruszył się z rogali ?

  • 1fatum 15.10.09, 08:36
    rita100 napisała:

    > I to są te tradycyjne wypieki naszych grózków, óm, babulek.
    > A jak zrobić taki dobry cieńki lukier, by nie kruszył się z rogali ?
    >
    *********************************************************

    To najtrudniejszy rodzaj lukru wykonywany z syropu 3 stopnia, który był później
    ucierany.
    Niektóre dawniejsze książki kucharskie podają instrukcję jak wykonać taki lukier.

    Można też iść na skróty robiąc lukier z cukru pudru, ubitego na piane białka jaj
    i dodatku śmietany. Śmietana zapobiega łuszczeniu się lukru. Oczywiście dodajemy
    do lukru aromat np. arakowy, aby nie był zbyt mdły, można trochę soku z cytryny,
    ale on sprawia, że lukier będzie twardszy.
    Wszystko należy dobrze utrzeć.

    --
    ****************************************************************
    Odważni żyją krótko. Tchórzliwi nie żyją wcale. Kim więc jestem?
  • rita100 15.10.09, 13:14
    1fatum napisał:


    >
    > Można też iść na skróty robiąc lukier z cukru pudru, ubitego na piane białka ja
    > j
    > i dodatku śmietany. Śmietana zapobiega łuszczeniu się lukru. Oczywiście dodajem
    > y
    > do lukru aromat np. arakowy, aby nie był zbyt mdły, można trochę soku z cytryny
    > ,
    > ale on sprawia, że lukier będzie twardszy.
    > Wszystko należy dobrze utrzeć.
    >


    Te skróty są najlepsze, a i cierpliwości do ucierania mi nie brakuje. Bedzie
    smaczny łikend :)
    Polecam wszystkim
  • szwager_z_laband 15.10.09, 08:03
    no ja, jo je modsze pokolynie i w tym wypadku musza sie suchac i
    uczyc:)
  • bratjakuba 15.10.09, 12:26
    szwager_z_laband napisał:

    > no ja, jo je modsze pokolynie i w tym wypadku musza sie suchac i
    > uczyc:)
    ============================================
    Nie musisz wpadać w kompleksy.Te rzeczy kupowało sie już za Twoich czasow w piekarnia tam piykli wedle receptury a nie podle tradycji.
    Jak sie trefiyło,że we sklepie rozumieli po ślonsku to jeszczesprzedowali kołoczki.
    Kołoczki to było wszystko co sie dało wrażić do tytki.
    Dlo Rity take rzeczy we tytce ze ciasta drożdżowego,niezależnie jake i z czym by były som drożdżowkami i jo też tak dzisiej kupuja.
    No i jeszcze jedno.Szneka to przeca je po nimiecku i bez toż jako piyrszo musiała być wyeliminowano
    a możno już żoudyn nie rozumioł o czym godka bo na szneka receptury nie było.
    Możno nazywała sie, drożdżówka zwijana z makiem.
  • annak12 15.10.09, 08:25

    bratjakuba napisał:
    >pozostawio do wyrośniyńcia,szmaruje żołtkym i piecze.

    jou smarujam bioukym
  • rita100 15.10.09, 13:15
    annak12 napisała:

    >
    > bratjakuba napisał:
    > >pozostawio do wyrośniyńcia,szmaruje żołtkym i piecze.
    >
    > jou smarujam bioukym

    -------
    jest różnica bo przy żółtku nabiera zlotego koloru, a po białkach to nie.
  • szwager_z_laband 15.10.09, 13:18
    jo smarowou ze wymiszanym jajkym
  • rita100 17.10.09, 12:19
    Ciasto już w lodówce, o czym donoszę z pracy. Z samiutkiego zraneczka ugniotłam.
    Najgorzej to patrzeć na pianę z piwa i reszte piwa, bo to ani łyku przyjemności,
    jeszcze w auto wsiadam.
  • szwager_z_laband 17.10.09, 12:22
    na zicher sie udo - no i moja mie pochwoloua za te rogaliki:)
  • rita100 17.10.09, 21:09
    No i rogaliki gotowe :)

    http://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1011369.JPG

  • rita100 17.10.09, 21:11
    Miałam problem, nie potrafię formować rogale. Takie jakieś mi wychodziły
    zawijasy. Jeszcze muszę się dokształcić. Najważniejsze, że smak został
    nienaruszony ;)

    http://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1011362.JPG
  • rita100 17.10.09, 21:12
    Ale w sumie nie złe

    http://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_k-P1011366.JPG
  • rita100 17.10.09, 21:13
    Teraz trzeba wypić pozostałe piwo :)
  • 1fatum 17.10.09, 21:20
    Rita jest podła i okropna.
    Miałem wypić ostatnią puszkę piwa.
    Teraz mam robić k....a rogaliki.

    Tak, zrobię i to o niebo lepsze, bo robione z okropna złością, bo kto to
    widział, aby marnować piwo!
    --
    ****************************************************************
    Odważni żyją krótko. Tchórzliwi nie żyją wcale. Kim więc jestem?
  • rita100 17.10.09, 22:17
    1fatum napisał:

    > Rita jest podła i okropna.
    > Miałem wypić ostatnią puszkę piwa.
    > Teraz mam robić kochana rogaliki.
    >
    To lepiej brzmi niż jakies wykropkowane miejsce
    ----------

    Tak jest. Samym widokiem się nie najesz. Co najgorsze, jak tak sobie popijam
    ciurkiem piwko, to w oczach widzę coraz więcej rogalików :)))
    Smaczny jest ten świat i warto robić piwne rogaliki, warto.

  • szwager_z_laband 18.10.09, 08:58
    i upiykuy sie dobrze?

    smakowauy familii?

    :)
  • rita100 18.10.09, 10:30
    Tak, wszystkich częstuje naokoło. Óma nawet wyniosła powidła ze spiżarni, by jej
    więcej rogalików upiec.

    Dobre ciastko na taki lichą pogodę w niedzielę
  • szwager_z_laband 18.10.09, 15:02
    jo tysz mamie zawioz, no i moja padaua ize mom juzas upiyc:)
  • rita100 18.10.09, 20:05
    I jo mom zamówienie na więcej i tak sobie myślę, czy czasami nie można
    wywałkować dwa placki, jeden posmarować powidłami, nałożyć ten drugi, wysmarowac
    wierch rozbełtanym jajkiem i upiec. Po upieczeniu pokroić na ciasteczka.
    Wtenczas robota byłaby szybsza.
  • szwager_z_laband 18.10.09, 20:18
    mysla ze niy, mysla tysz ze te nastympne bydom fajniejsze i wiyncyj
    uciechy Ci zrobiom:)
  • rita100 06.11.09, 22:30
    Oj, dawno andrutów nie robiłam. Nawet nie widziałam w sprzedaży.
    To szybko się robi, tylko masę wyrobić i maścić wafle.

    Ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje, a tu popatrz milczenie owiec, a tyle dań :)

    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=396&page=4

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka