Dodaj do ulubionych

Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji

29.09.06, 09:07
Zalozylam oddzielny watek, poniewaz zaraz zrobi sie nam balagan i trudno
bedzie nowym osobom znalezc odpowiednie tematy wink Tutaj wpisujcie czego
szukacie, najlepiej podajac nazwe artykulu w temacie, ok?
--
wszystkiego dobrego smile
kiranna
Edytor zaawansowany
  • kiranna 29.09.06, 09:19
    Zelatyna - jest, jak juz napisalam wczesniej, w wersji do tarty (tart jole, dr.
    oetker) albo w postaci slodkiej galaretki. Ta do tarty niestety nie scina sie
    zbyt dobrze.
    Nie spotkalam sie tutaj nigdy z zelatyna spozywcza, taka np. jak w Polsce uzywa
    sie do nozek czy galaretki miesnej. Inna sprawa, ze malo ktory Turek odwazy sie
    zjesc nasz przysmak wink) Wiem z doswiadczenia, bo zrobilam kiedys galaretke z
    kurczaka i warzyw z zelatyny przywiezionej z kraju i choc wygladala i
    smakowala wysmienicie, to chetnego, oprocz mnie, na nia nie bylo wink
    Ale rozumiem ich, mnie nie przechodzi przez gardlo "budyn" tavuk gogusu, odkad
    dowiedzialam sie, ze naprawde jest robiony z piersi kurczaka. Do kurczakow nic
    nie mam, lubie je, ale niekoniecznie w tej postaci wink

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • afet13 14.08.07, 09:10
    o tak zgadzam sie z Toba ze Turcy nie lubia tej galaretki
    pamietam jak moj narzeczony sprobowal karpia w galarecie smile)))
    jego mina byla nieciekawa i myslalam ze wypluje ale grzecznie
    polknal bo to byla jego pierwsza wizyta u mojej babci smile
    tylko pozniej jak znalezlismy sie sami blagal mnie zebym juz tego mu
    nigdy nie dawala do jedzenia smile)))))
  • istanbul.l 07.12.11, 17:45
    Ostatnio kupiłam żelatynę na wagę. Można też kupić w listkach. Koszt żelatyny to ok. 5o lirów za kilo. Żelatynę można dostać na bazarze w Eminonu, Misir Carsi smile
  • alexandrakocihan 21.01.13, 15:57
    Tak to prawda ja rowniez przywiozlam zelatyne z polski , zrobilam galeretke warzywno - kurczakowa nikt nie odwazyl sie zjesc z rodzinny meza .Pozostalo mi samej jesc 4 dni jadlam co prawda bylo dobre , jednak wiecej nie zrobie .
  • smiled_imp 23.01.13, 21:59
    zelatyne kupilam na bazarze egipskim w stambule. taka jak w polsce. w sklepie ekol gourmet w antalyi (na fener caddesi naprzeciwko migrosa) kupilam "smetane" z yorsana za 1.5tl. a propos orkiszu to po turecku kavuzlu bugday ale nie spotkalam w zadnym sklepie.
  • kiranna 29.09.06, 09:23
    smietana plynna nazywa sie KREMA i jest tylko w wersji 30-36%, ale nadaje sie
    do wszystkiego: kremow, ciast, bitej smietany, ale tez i na slono - do zup i
    sosow, gdyz ma smak neutralny.
    nie spotkalam sie ze smietana kwasna taka jak w Polsce, ale tez nie szukalam
    specjalnie. np. do faworkow swietnie nadal sie jogurt pelnotlusty.
    jest tez kaymak, ale nie wiem do czego oprocz smarowania na chlebie sie nadaje,
    gdyz nie uzywam. moze ktos wie?
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • renataek 25.07.12, 13:35
    kaymak jak to kaymak super z ekmek kadayif. po prostu niebo w gebie
  • kiranna 29.09.06, 09:30
    do sernikow i nadzienia do nalesnikow swietnie nadaje sie "suzme yogurt" lub
    serek yogurtowy "labne", byle nie light, gdyz ma zbyt duzo wody.
    jest rowniez "lor peyniri", ktory konsystencja przypomina nasz twarog. nie
    przepadam za jego smakiem, wiec nie wiem do czego mozna by go uzyc. moze do
    jakiegos borka, np do sigara borek?
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • melek77 29.09.06, 10:30
    Lor mozna takze wykorzystac do pierogow ruskich. Tak jak wspomniala Ania,
    uzywam go rowniez do robienia sigara boregi.
  • monika.ergun 26.07.07, 16:16
    cheesecake robia tu z serka labne ale ja sernik zrobilam z "tuzsuz polonezköy
    peyniri" ktory w smaku nader przypomina polski bialy ser aczkolwiek nie byl
    taki calkiem bez soli jak nasz.
    ps takie dziwo znalazlam w kipie
    ps2 ja zawsze lor peyniri uzywam do börek i jest bardzo dobry-wsrod lorow
    rowniez zdarza sie odmiana niesolona
    pozdrawiam
  • alexandrakocihan 21.01.13, 16:07
    Tak twarog lor jest swietny jezeli ktos lubi serek na kanapki .Ja kupuje warog lor 3 lub4 woreczki i do miski wrzucam koperek , cebulke drobno pokrojona i szczypiorek i do tego przyprawy jak to lubi i krema mieszam pozadnie dosalam i jest super serek na kanapki . Naprawede polecam moje sasiadki tez sciagnely od demnie ten przepis wiedz na sniadanie kazdy preferuje serek .
    Także doskonaly do bulecek z twarogiem zwane po turecku ,, PŁACZA,, napisalam jak sie wymawia .

    Pozdrawiam





    melek77 napisała:

    > Lor mozna takze wykorzystac do pierogow ruskich. Tak jak wspomniala Ania,
    > uzywam go rowniez do robienia sigara boregi.
  • amw77 13.02.13, 10:50
    Po wielu próbach z tutejszym tatli peynir (labne to już w ogóle jakieś nieporozumienie jeśli chodzi o ser na sernik), który wydawał mi się najlepszy na sernik poddałam się i...robię domowy serek na wiejskim tłustym mleczku. Jeśli macie dostęp do takowego polecam (na bazarach na 100% dostaniecie), bez porównania w smaku i taki, jak nasz słodki polski twarożek, najlepszy smile

    A tu przepis dla zainteresowanych. Mleko pełno tłuste (nie może być pasteryzowane, UHT itd.) stawiam na zsiadłe na 2-3 dni w temp. pokojowej, najlepiej w glinianym garnku lub naczyniu, nakrywam ściereczką. Mleko powinno być skwaszone, ze śmietanką na górze i serwatką. Wtedy podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!), trwa to ok. 20-30 min. Następnie odcedzam serwatkę na gazie lub ściereczce, zostawiam jeszcze do odcieknięcia na 2-3 godz i gotowe smile.

    Jeśli nie chcecie czekać 2-3 dni, wtedy mleko należy od razu podgrzać, i dodać do niego ocet lub jogurt, żeby je zakwasić. Ja jednak wolę metodę mojej ś.p. babci, czyli odczekania tych 2 -3 dni, którą bardzo Wam polecam smile

    -- Pozdrawiam smile
  • sommak 14.02.13, 08:43
    Witaj Amw,
    ja tez robilam domowy ser,jedyny mankament jest taki,ze samego sera w porownaniu z iloscia zuzytego mleka otrzymuje sie naprawde niewiele.
    A z Labne da sie zrobic dobry sernik,to oczywiscie zalezy od przepisu jakiego uzywasz-ja juz chyba ponad rok temu zamieszczalam tu na forum moj przepis na sernik,wlasnie na bazie serka Labne-zawsze mi wychodzi i wszystkim smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • amw77 14.02.13, 09:58
    jako maniak serników zrobiłam ich już ogromne ilości, i z labne także ale coś mi nie pasuje w tym smaku i sernik na bazie tego sera nie jest juz dla mnie sernikiem. Spróbuję zrobić z Twojego przepisu, możesz podać jeszcze raz link? Z góry dziękuję. A co do serka domowego to z 2 l mi wychodzi ok. 400 czasem 500 g, na sernik na małą torownicę w sam raz smile

    -- Pozdrawiam smile
  • sommak 14.02.13, 14:15
    Witaj,
    Ja swoj sernik robie tak:
    Spod:1.5 szklanki pokruszonych herbatnikow(ja najbardziej lubie etibor cift kavurulmus),
    0.5 szklanki cukru,0.5 szklanki orzechow wloskich-ja te skladniki traktuje poprostu blenderem,mam wtedy jednolity proszek;1/3 rozpuszczonego masla-mieszam,wychodzi troche tak jak mokry piasek,wyklejam dno i boki tortownicy wczesniej wylozonej folia aluminiowa.
    Masa serowa:ok 0.5 kg Labne(dwa male opakowania-200g,albo jedno duze-400g),
    1 szklanka cukru,2cale jajka,3 kolejne jajka-zoltka ida do masy serowej,a bialka na piane;
    2 szklanki pomieszanej Kremy z jogurtem;
    1 lyzeczka soku z cytryny;
    1 cukier waniliowy;
    1 budyn waniliowy w proszku;
    Spod zapiec 5-7 minut w temperaturze 190'C.
    Skladniki masy serowej wymieszac,na koncu delikatnie dodac piane i wylac do tortownicy.
    Piec okolo 60 minut w temperaturze 175'C.
    Raz z tego przepisu robilam sernik czekoladowy-poprostu w miejsce budyniu waniliowego dodalam czekoladowy.
    Jesli masz tez jakis ciekawy przepis chetnie skorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • amw77 15.02.13, 09:35
    dzięki za przepis, wypróbuję przepis, zredukuję jednak cukier (zwykle 3/4 szkl. daję na 1 kg sera), do ciasteczek pominę. Mam wiele przepisów, jeśli jesteś na fb zapraszam do siebie na mój profil, mam tam wiele słodkości smile

    -- Pozdrawiam smile
  • grazynanowa 20.02.13, 09:29
    Jesli komus sie spieszy i nie ma pod reka mleka wiejskiego nie pasterysowanego ,to polecam moj przepis na twarog....
    2L Mleka pasteryzowanego ( 3.4 % tluszczu kupuje w A.101 ) podgrzewam do zagotowania, nastepnie wlewam 2,3 lyzki octu winnego i gotuje do momentu scinania sie mleka ,nastepnie odcedzam na gaze po ostygnieciu jest gotowe do spozycia ,ja uzywam tego twarogu w kuchni hinduskiej, ale rownie dobrze nadaje sie do wypiekow ,smakuje jak polski twarog.
    Self-respect is a basis of good manners smile
  • grazynanowa 20.02.13, 09:33
    Ktos kiedys poszukiwal maki kartoflanej ...mozna dostac w MİGROS .
    Self-respect is a basis of good manners smile
  • agewa28 27.02.13, 10:16
    To labne na sernik mi nie pasuje, ale odkryłam (przypadkiem, bo kupuję kozie sery) w Kipie normalny biały ser 100% krowi. Dokładnie jak nasz twaróg.
    A czy komuś udało się znaleźć coś, co mogłoby zastąpić nasz bekon? Marzy mi się jajecznica ze skwarkami, no ale...
    --
    tureckieopowiesci.wordpress.com/
  • amw77 02.03.13, 12:48
    możesz podać dokładną nazwę tego sera z kipy?

    -- Pozdrawiam smile
  • agewa28 06.03.13, 14:54
    Klasik beyaz peynir 100% inek sutu.
    --
    tureckieopowiesci.wordpress.com/
  • amw77 06.03.13, 18:30
    Dzięki, jestem w szoku...pozytywnym szoku, że on nie jest słony i nadaje się na sernik, bo klasyczny beyaz peynir jest słony mniej lub bardziej ale słony..smile

    -- Pozdrawiam smile
  • amw77 11.09.07, 16:25
    kiranna napisała:

    > do sernikow i nadzienia do nalesnikow swietnie nadaje sie "suzme
    yogurt" lub
    > serek yogurtowy "labne", byle nie light, gdyz ma zbyt duzo wody.
    > jest rowniez "lor peyniri", ktory konsystencja przypomina nasz
    twarog. nie
    > przepadam za jego smakiem, wiec nie wiem do czego mozna by go
    uzyc. moze do
    > jakiegos borka, np do sigara borek?


    -- Sprobowalam tego serka Labne majac nadzieje go wykorzystac na
    slodkie nalesnikowe nadzienie ale on jest...slony!!! wiec wg mnie
    komplenie sie nie nadaje na slodko moze na ostro. Zrobilam normalne
    kanapki i smakowal niezle. Jesli chodzi o "lor peyniri" to widzialam
    w sklepie ale nie probowalam i faktycznie wyglada jak nasz twarog ma
    nawet takie drobne grudki. No coz bede poszukiwac jakiegos
    neutralnego w smaku jogurtu, ktory konsystencja bedzie przypominal
    nasze serki homogenizowane, moze cos znajdesmile
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • smiled_imp 02.09.10, 00:52
    labne zazwyczaj jest neutralny w smaku. moze akurat tobie sie trafil
    slony. ja serniki robie z suzme yogurdu, zwlaszcza takiego bardzo
    gestego, z bazaru. uzywam go tez na kanapki. jest tez rowniez labne
    do sernikow z narysowanym ciastem i kahvaltalik lor w pudelkach. z
    tym ze ten ostatni wystepuje w wersji slonej i nieslonej. niestety
    nie jest to opisane wiec trzeba przeczytac czy jest sol w
    skladnikach.
  • amw77 03.09.10, 15:25
    Kupowalam juz nie raz labne i za kazdym razem smakuje tak samo wiec sernika z
    niego robic nie bede, kwestia gustow i smaku, mnie nie podchdzi, i nie jest to
    dla mnie przynajmniej neutralny smak. Nielatwo zrobic dobry sernik (nawet w
    polsce sa rozne sery w tym gotowce i niestety nie zawsze z tych serow wychodzi
    dobry), najlepszy jest polski klasyczny twarog poltlusty ale w Tr takiego nie ma
    no i oczywiscie nieslony. Z jogurtu i owszem wychodza ale nie powalaja.
    Wyproboje jeszcze ten labne do sernikow, o ktorym piszesz. Kahvaltik lor
    probowalam i jak dla mnie tez sie nie nadaje na sernik (to byl ten bez soli).

    -- Pozdrawiam, amw77
  • amw77 11.11.10, 20:36
    dziewczyny, znalazlam idealny ser do sernika albo slodkich nadzien serowych, to jest tatli lor (kupuje na wage), ten ser jest bez soli!!!, podobny do polskiego (jak dla mnie jest bezsmakowy, mimo ze jest napisane ze tatli, slodki nie jest, ma smak neutralny), ma dobra konsystencje wlasnie jak na sernik. druga dobra wiadomosc: wreszczcie kupilam u siebie buraczki czerwone swieze hurrrrra smile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • paolciasahin 11.11.10, 21:22
    A kupujesz go w sklepie (jakim) ? Na bazarze mozesz kupic swieze buraczki ale chyba turcy nie przepadaja za nimi bo za duzo tez ich nie widze.
  • amw77 12.11.10, 09:30
    buraczki kupilam na bazarze tylko ze po kilku latach dopiero jeden jedyny raz udalo mi sie je tutaj dorwac (notabene tylko jedna kobieta sprzedawala)...pozytyw bo to znaczy, ze jednak i w moim rejonie sa, a jak kupowalam pare sztuk pani byla zdziwiona bo jak to na tursu tylko kilka big_grin??? turcy robia z nich tylko tursu, nikomu do glowy nie przyszlo ze mozna je wykorzystac na inne sposoby np. barszczyku czerwonego tudziez cwikly wink. A co do sera to metoda prob i bledow kupowalam rozne az trafilam na ten w lokalnym markecie, ktory wydal mi sie najodpowiedniejszy na sernik, zasugerowalam sie wlasnie nazwa tatli lor.

    -- Pozdrawiam, amw77
  • kiranna 16.11.10, 23:40
    u nas w migrosie buraczki sa praktycznie w ciaglej sprzedazy, czasem nawet z piekna botwinka.
    jak zatesknisz za barszczykiem napisz na priva wysle ci kurierem peczek. wychodzi super, moja rodzina uwielbia "czerwona zupe" jak ja nazywaja wink

    tatlı lor tez jest i robilam na nim kilka razy sernik poki nie znalazlam miejscowej ricotty (jest w realu), ktora dla mnie okazala sie strzalem w dziesiatke. tatlı lor mial czasem kredowy posmak, chyba nawet o tym kiedys pisalam tutaj. nie kazda partia, ale zdarzalo sie i przestalam ufac tej firmie (nie pamietam kto produkuje, bo od dawna juz nie kupuje). ricotte mozna zrobic na slodko lub slono, np jako nadzienie do nalesnikow, bo ma neutralny smak.

    a ja mam pytanie czy u was tez zniknela z polek kasza gryczana? od kilku miesiecy nie ma jej w supermarketach w mojej okolicy, nawet zglaszalam w obsludze klienta, ale dowiedzialam sie, ze tylko jedna firma w tr produkuje ja i chyba nie moga sie dogadac. jest za to ich maka gryczana w migrosie, troche droga, ale jesli ktos lubi rosyjskie wytrawne bliny, polecam.
  • amw77 17.11.10, 17:52
    Tatli lor jest niedobry na swiezo, dla mnie wrecz niezjadliwy (uzywam go tylko na sernik, dla mnie on jest bez smaku, no ale po doswiadczeniach ze slonymi ten wydal mi sie najodpowiedniejszy. A co do firmy to nie zwrocilam uwagi bo kupuje na wage. Riccoty nie probowalam ale nie omieszkam. Buraczki uwielbiam, o botwince jednak moge pomarzyc big_grin, poki co ucieszyl mnie fakt, ze spotkalam swieze buraki czerwone (nawet bez botwiny), dziekuje za propozycje wyslania, jesli bardzo zatesknie dam znac smile. Kasze gryczana rowniez u siebie ostatnio szukalam i nigdzie nie bylo sad

    -- Pozdrawiam, amw77
  • agewa28 18.11.10, 11:41
    Kaszę gryczaną w Tansasie widziałam ostatnio...
    --
    tureckieopowiesci.cba.pl/
  • bengusia 19.11.10, 08:50
    Jak jest po turecku kasza gryczana?
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • asya-pl 19.11.10, 10:35
    kasza gryczana to po turecku kara buğday, ja widzialam ja jakis czas temu w Migrosie
  • bengusia 19.11.10, 10:44
    Widzialam u nas w Kipie kara bugday wydawalo mi sie ze to kasza gryczana ale nie bylam pewna bo maz mowil ze nie ma jej w Turcji. Ciesze sie bardzo bo juz nie musze wozic jej z Polski.
    Pozdrawiam
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • amw77 19.11.10, 13:13
    u mnie jest kara bugday ale jest o wiele mniejsza niz nasza gryczana i jakos inaczej mi smakuje, na pilav sie nadaje idealnie, takiej jak w Polsce wiekszej tutaj nigdzie nie widzialam sad

    -- Pozdrawiam, amw77
  • kiranna 20.11.10, 11:52
    amw77, prawdopodobnie pomylilas karabuğday z kara bulgurem wink turecka gryczana (czasem tez nazywaja ja tutaj z rosyjska greçka) jest dokladnie taka sama jak polska z wygladu, w smaku wg mnie jeszcze lepsza, bo sie nie rozgotowuje na miazge, tylko zawsze jest sypka i lekko sprezysta. byc moze to kwestia gatunku.

    w migrosie podali mi dane producenta, znalazlam ich strone internetowa www.yar.com.tr. przed swietami dzialal tam jeszcze sklepik online, a dzis zajrzalam sie i okazalo sie, ze zakladka "zamowienia" zniknela sad
  • kiranna 20.11.10, 11:58
    znalazl sie sklepik z kasza, sprytnie ukryty na jednej z podstron wink

    www.yarmarket.com/?goto=urun_detay&urun_idx=5
  • yosun 01.02.11, 19:57
    A ten "suzme yogurt" można użyć tylko do sernika na zimno czy upiec?
    Pozdrawiam
    Absolutnie-Nie-Umiejąca-Gotować
  • nephte 01.02.11, 21:37
    ja piekłam i wyszło jak mus troche inny niż typowy sernik krakowski ale delikatniejszy mi smakowało wink
  • yosun 01.02.11, 22:55
    Dzieki za odpowiedz,w takim razie sprobuje jutro upiec smile a dodawalas budyniu albo maki ziemniaczanej? Nie wzielam budyniu z Polski, ciekawe czy tutejszy puding sie nadaje w razie czego...
  • denizka 29.09.06, 15:59
    ja mam propozycje bulki tartej do kotletow mielonych czy do devolaja, tutaj to
    nazywa sie galeta unu i sprawdza sie przyzwoicie.
    mam tez teorie dlaczego nie ma zelatyny ? dlatego iz glowny skladnik to
    wieprzowina a oni nawet na batoniku czekoladowym pisza, ze ni zawiera zadnych
    sladow wieprzowiny nawet tluszczu itp.
  • amw77 23.07.07, 15:49
    czy ta bulka tarta nada sie tez np do kalafiora albo brokulow (w polsce tak
    wlasnie przyrzadzalam te rzeczy, ze po ugotowaniu kalafiora badz brokulow
    rozpuszczalam troche masla do tego dodawalam bulke tarte po czym kladlam na
    swiezo ugotowane wspomniane wyzej warzywa), czy ta turecka wersja bylaby tez
    odpowiednia?
  • basiaistanbul 23.07.07, 16:19
    ta turecka wersja "galete unu" tez sie nadajesmile
    pozdrawiam
    Basia
  • sommak 23.07.07, 16:33
    Witajcie,
    Amw-galeta unu jest ok,ale jak troszke pochodzisz po sklepach zobaczysz,ze sa
    mniej i bardziej zmielone.Ja do tej pory kupowalam najchetniej w Migrosie,jest
    sprzedawana tam w malych pudelkach-byla grubiej mielona,bardziej mi
    pasowala.Kilka razy kupilam w Careffourze-byla bardzo drobno mielona i w
    dodatku jak dla mnie gorzka w smaku.Poprobuj poprostu,sama zdecydujesz co ci
    bardziej pasuje.
    Pozdrawiam!
  • alexa195 29.09.06, 19:07
    dzieki dziewczyny za informacje. musze to sobie zapisac bo nie zapamietam smile co
    do kaymaku: tesciowa dodaje go czasem do tureckiej kawy. mowie wam - pycha. do
    deserow tez dodaja kaymak. pozdrawiam
  • amw77 23.07.07, 15:46
    jesli chodzi o kajmak to z tego co zaobserwowalam mozna go jesc ze swiezym
    pieczywem jako baze (jak my smarujemy chleb maslem, oni kajmakiem) a na to
    miod, dla mnie to za tluste ale moj narzeczony strasznie lubi taka wlasnie
    wersje spozywania kajmaku, oprocz tego naklada go na baklawe (lody takze
    kladzie na baklawe szczgolnie smietankowe), ja nie lubie tak jesc baklawy, wole
    sama bez dodatkow, pozdrawiam, ania
  • alexa195 29.09.06, 19:09
    aha, a propos sernika - z czego go robicie? jest tu ser przypominajacy nasz
    twarogowy?
  • izaerbas 24.07.07, 23:31
    LOR chyba bylby dobry ( pod warunkiem, ze slodki ), najlepiej gdybys go mogla
    jeszcze dodatkowo zmielic...a potem upiec i zaprosic mnie na serniczek smile))))
  • alpinkaa 24.07.07, 21:15
    hmmhmmm...kaymak razem z waflami (takimi jak do lodów tylko nieco bardziej
    miękkie i kruche, takie "kartony A4" big_grinbig_grin Afiyet olsun pyyychaaa tongue_outtongue_out
    --
    **nihil valenti difficile est...smilesmile**
    >>GG: 10884701<<
  • amw77 11.08.07, 12:23
    Kobietki mozecie mi jeszcze podac nazwy tureckie: maki
    ziemniaczanej, maki pszennej, proszku do pieczenia, cukru
    waniliowego i aromatow do ciast, i czy Turcy maja moze proszkowane
    gotowe galaretki (takie ichnie nie na zelatynie, jesli tak to jak
    sie nazywaja), z gory dziekuje i pozdrawiam cieplo, ania
  • monika.ergun 11.08.07, 16:10
    1.maka ziem.- nişasta (buğday nişastası-bo jest jeszzce mısır
    nişastası-maka zimen? z kukurydzy-nie mylic z mısır unu-zwykla maka
    kukurydziana)
    2. buğday unu (najlepsza maka "bizim" ülkera-z moich szerokich
    doswiadczen wink
    3.proszek-kabartma tozu, vanilya şekeri (dr.oetker jest zdecydowanie
    najlepszy)
    4.galaretka-dr oetker jelö (ale tylko 3 smaki,wiec lepiej przywozic
    z plwink)
    pozdrawiam
    ps drozdze-moze beda ci potrzebne to maya(nie mylic z mayo-bikini ;-
    ) )
  • amw77 11.08.07, 17:05
    Moniko bardzo Ci dziekuje i faktycznie zapomnialam o drozdzach wiec
    super, ze przypomnialas mi o nich, jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
    serdecznie, ania
  • afet13 14.08.07, 09:14
    ja rowniez bardzo Ci dziekuje Moniko
    wlasnie mialam zamiar szukac po slownikach jak po tur jest proszek
    do pieczenia smile
    pozdr
  • aanka88 11.08.07, 22:03
    zwlaszcza GOUDY, oczywıscıe mozna go spotkac w tutejszych
    sklepach ... ale cena- 12 lirow za 200 gram robi wrazenie....
  • moonlightt 30.09.07, 18:43
    czy ktos wie czy mozna tu dostac taki nasz granulowany serek wiejski
    albo cos co go przypomina i nadawaloby sie do zjedzenia z miodem?
  • amw77 24.09.07, 18:09
    Turecki odpowiednik polskich krakersow
    Znacie moze jakies nazwy tych slonych ciasteczek tutaj w Turcjı?
    Jesli tak to bylabym wdzieczna bo potrzebuje ich do zrobienia
    rafaellasmile
    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • moonlightt 12.10.07, 10:20
    pisze bo jestem zakrecona sad co nadaje sie do nadzienia do
    nalesnikow na slodko? lor czy jakis inny serek? pomozcie dziewczyny
    bo szkoda mi kupowac i wyrzucac bo niedobre bedzie...
  • monika.ergun 12.10.07, 10:46
    moonlightt napisała:

    > pisze bo jestem zakrecona sad co nadaje sie do nadzienia do
    > nalesnikow na slodko? lor czy jakis inny serek? pomozcie
    dziewczyny
    > bo szkoda mi kupowac i wyrzucac bo niedobre bedzie...
    wiesz co z doswiadczenia juz wiem ze nawet jesli ser opisuja jako
    nieslony to on i tak jest lekko slony. z lorem chyba beda
    najsmaczniejsze. a nie wolalabys zrobic nalesnikow ze szpinakiem-
    naprawde pychasmile
  • kiranna 12.10.07, 21:37
    moze sprobuj z serkami typu labne, nie powinny byc slone. lor dla
    mnie jest za suchy i wyczuwam w smaku krede, nie wiem czemu, wiec go
    nie uzywam.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • kiranna 12.10.07, 21:34
    amw77, krakersy to kraker po turecku. znajdziesz je w dziale z
    herbatnikami, najczesciej kolo slonych paluszkow.
    robilam kiedys rafaello z krakersami o nazwie as, chyba prod.
    ulkera, reszta byla za slona lub za krucha. wyszlo rewelacyjnie smile

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • amw77 13.10.07, 12:10
    Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz jakis
    czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
    Twojego posta az do dzissmile. Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
    krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma dosc
    dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony, wiec
    nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo dobry
    ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
    bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
    sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
    wyczaje jego nazwe to napiszesmile
    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • monika.ergun 13.10.07, 13:16
    amw77 napisała:

    > Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz
    jakis
    > czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
    > Twojego posta az do dzissmile. Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
    > krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma
    dosc
    > dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony,
    wiec
    > nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo
    dobry
    > ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
    > bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
    > sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
    > wyczaje jego nazwe to napiszesmile
    -to napewno byl slynny bialy ser z polonezky tylko on przypomina
    nasz polski-niestety w serniku pomimo 2 szklanek cukru przechodzil
    lekko slony smaczek.
  • moonlightt 13.10.07, 14:23
    zrobilam rundke po sklepach i chyba bardziej z wygladu do nalesnikow
    pasowalby mi lor a ten bialy ser z polonezkoy... gdzies go mozna
    dostac oprocz adampola? dzieki smile
  • monika.ergun 13.10.07, 15:17
    ser bilay i zolty (tez bardzo smaczny) czy kielbaski polonezkoy sa w
    kazdym wiekszym markecie -ja w bursie kupuje w carrefourze i kipie-
    wiec w stanbule to na pewno na kazdym kroku znajdziecie
  • amw77 16.10.07, 02:10
    Moniko kupowalismy ten ser na wage i nie byl to Polonezky bo raczej
    zapamietalabym nazwesmile

    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • smiled_imp 02.09.10, 01:00
    to pewnie koy peyniri. zazwyczaj na bazarach. robi sie go z
    pasteryzowanego mleka. przynajmniej tak to zrozumialam bo pierwszy
    raz jadlam robiony wlasnorecznie przez jakas ciotke i mowila ze go
    sie gotuje mieszajac przez jakis czas. jest on mniej slony i
    bardziej scisly, taki troche skrzypiacy ale nie suchy i nie twardy.
    mi troche przypomina bundza z zakopanego. przez to ze jest mniej
    slony szybciej sie tez psuje tzn w ciagu tygodnia a nie jak te super
    slone 2 miessmile
    teraz kupuje go na bazarze i na kanapki jest super. delikatnie
    slonawy a nie mocno slony jak tureckie. taki polski smak.
    bardzo polecam
  • olgalami 02.11.07, 08:17
    Tak się przyzwyczaiłam do smaku kieleckiego, że nie bardzo mi podchodzi TUKAS,
    który mamy w lodówce, a już w ogóle nie wiem, czy on się jakoś sprawdza w
    gotowaniu/ zapiekaniu. Czy ktoś próbował?
  • smiled_imp 02.09.10, 01:03
    tukas jest sredni w smaku. ja w polsce tez jadam tylko kieleckismile
    tutaj pinar albo calve. no i jest jeszcze hellmans
  • istanbul.l 07.12.11, 17:50
    albo TAT - bardzo dobry smile
  • amw77 02.11.07, 09:54
    "böreklik peynir" kaalnara jest swietny do farszu na pierogi ruskie
    wiec bardzo polecam
    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • amw77 14.06.08, 16:50
    Czy ktos moze wie jak w Turcji nazywaja sie platki owsiane (takie,
    ktore mozna uzyc do pieczenia ciast, ciasteczek), i ewentualne ich
    marki, ktorych warto poszukac w marketach tureckich? Z gory dziekuje
    za odpowiedzsmile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • izaoztan 16.06.08, 23:08
    Yulaf Ezmesi to platki owsiane.Kupuje marki ETI Lifalif w
    kartonowym opakowaniu.
    pozdrawiam,
    izka
  • amw77 17.06.08, 11:51
    Iza bardzo Ci dziekujesmile)))))

    -- Pozdrawiam, amw77
  • rodzyneksultanski 14.11.13, 10:08
    izaoztan napisała:

    > Yulaf Ezmesi to platki owsiane.Kupuje marki ETI Lifalif w
    > kartonowym opakowaniu.
    > pozdrawiam,
    > izka

    Kupuję yulaf ezmesi, ale one są bardziej miękkie, nie trzeba ich gotować, jak np. płatki górskie. Czy wiecie, gdzie można dostać takie twarde, mniej przetworzone?
    --
    Blog: www.rodzynkisultanskie.blogspot.com
  • magsen11 17.06.08, 23:03
  • magsen11 17.06.08, 23:04
    czy jest odpowiednik maki ziemniaczanej?
  • sommak 03.07.08, 11:09
    Czy jest w Turcji kasza manna,jesli tak to pod jaka nazwa
    funkcjonuje i gdzie mozna ja nabyc?
    Pozdrawiam serdecznie!
  • amw77 03.07.08, 15:22
    Z tego co wiem, to kasza manna nazywa sie irmik, i chyba pod ta
    nazwa mozna kupic, jest bardzo popularna, wiele deserow jest
    przygotowywane na jej baziesmile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • karina_kr 21.07.08, 11:10
    Hej!
    Jaką kaszę można użyć do krupniku?
  • ktea 23.07.08, 17:25
    ten irmik to nie jest taka sama kasza manna jak u nas, choc bardzo
    podobna. chyba jest po prostu troche wieksza. desery mleczne
    wychodza z nia takie same, ale juz jak sie ja doda np do sernika to
    zachowuje sie inaczej niz nasza kasza manna i pozostaje twarda.
  • karcia.akuku 25.07.08, 22:52
    dodaj kilka kropel oliwy, a kasza nie będzie twarda, tylko nie przesadź z
    ilością wink
  • izaerbas 04.09.09, 14:32
    No faktycznie male zamieszanie, ale wdl. mnie Irmik to na 100%
    kaszka manna. Semolina to raczej rodzaj maki, uzywa jej sie do
    wypiekania np.lavas'ów, pozniej uzywanych do robienia durum kebap.
    Semolina jest produkowana z rodzaju pszenicy, ktory wlasnie nazywa
    sie durum. Gdy wroce do Turcji to przepytam dokladnie moja
    tesciowkesmile Bedzie wniebowzietasmile
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/9a06be4055.png
  • ona19 26.07.08, 18:20
    Hej planowalam zrobic ciasto blok czekoladowy ktorego glownym skladnikiem jest
    wlasnie mleko w proszku.. czy moge je znalezc tutaj? ostatnio chodzilam ale cos
    nie widac..
  • kasia-19821 08.08.08, 18:01
    Dziewczny a powiedzcie mi czym moge zastapic popularna w Polsce
    vegete???
    Poza tym takie moje osobiste odczucie, nie wiem czy sie ze mna
    zgodzicie, ze tutaj w Turcji mniejszy jest wybor roznego rodzaju
    produktow jak chodzi o inne kuchnie swiata, w Polsce jak chcialam
    ugotowac cos wloskiego,meksykanskiego,chinskieg itp szlam do kazdego
    supermarketu i bez problemu znajdowalam co mi potrzebne a tutaj
    nic...nawet najzwyklejszej w swiecie bazyli, ani suszonej ani
    swiezej...
  • monika.ergun 08.08.08, 20:39
    kasia-19821 napisała:

    > Dziewczny a powiedzcie mi czym moge zastapic popularna w Polsce
    > vegete???
    > Poza tym takie moje osobiste odczucie, nie wiem czy sie ze mna
    > zgodzicie, ze tutaj w Turcji mniejszy jest wybor roznego rodzaju
    > produktow jak chodzi o inne kuchnie swiata, w Polsce jak chcialam
    > ugotowac cos wloskiego,meksykanskiego,chinskieg itp szlam do
    kazdego
    > supermarketu i bez problemu znajdowalam co mi potrzebne a tutaj
    > nic...nawet najzwyklejszej w swiecie bazyli, ani suszonej ani
    > swiezej...
    -bazylia to akurat i suszona i swieza a nazywa sie feslegen smile
    a gdybys chciala jeszcze oregano skoro juz mowa o kuchni wloskiej to
    ma wdzieczna nazwe kekik smile
  • moonlightt 08.08.08, 22:18
    vegete przywiozlam z polski ale potem znalazlam ja w tansasu i
    migrosie. przedtem uzywalam czegos o nazwie tuzot, calkiem fajnie
    sie nadawalo do potraw ale mialo w sobie duzo soli.
    w migrosie i tansasu rowniez mozna prawie zawsze znalezsc swieze
    ziola typu bazylia, rozmaryn czy mieta.
    a kekik to chyba tymianek? polecam rowniez, sama dodaje go juz do
    wszystkiego, pyszna jest z nim jajecznica smile
  • monika.ergun 09.08.08, 11:05
    wiem ze slownik mowi ze kekik to tymianek ale jak kupowalam kekik w
    carrefour to pod wielkim napisem kekik byl maly napis oregano.
  • monika.ergun 09.08.08, 14:16
    przejrzalam kilka slownikow zeby rozwiazac te "esrarengiz" sprawe wink
    i nic juz nie rozumiem - turcy tlumacza kekik zarowno jako tymianek
    i jako oregano- moze dla nich to ta sama roslina?
  • kasia-19821 09.08.08, 16:21
    Dziekuje za pomoc dziewczyny,jeszcze zostal mi wlasnie migros do
    sprawdzenia bo w innych marketach juz bylam, jednak dotychczas
    troszke rozczarowana jestem tym co moge znalezc tutaj w sklapch.
  • amw77 11.08.08, 11:29
    Ja uzywam Günvıt - Sebzeli Baharatlı Çeşni (podobne do Vegety). Co
    do przypraw to grzechem byloby narzekacwink. W Turcji jest tego ogrom
    i jestem pod tym wzgledem w swoim zywiolesmile. Potrzeba jednak troche
    czasu, zeby wszystko poszukac w sklepach. Zgadzam sie tez z opinia
    Moniki odnosnie kekik.

    -- Pozdrawiam, amw77
  • kiranna 21.08.08, 15:57
    ja rowniez kekik uzywam jako oregano wink smaku tymianku wlasciwie nie
    znam, wiec mi wszystko jedno - jak zwal tak zwal smile zdaje sie, ze to
    i tak jedna rodzina.
    przyprawy kupuje na wage w malych sklepach zielarskich, wiekszy
    wybor i, moim zdaniem, sa swiezsze niz te pakowane w hipermarketach.
    polecam dzikie oregano (ew. tymianek) - nazywa sie dag kekigi - ma
    wieksze liscie i duzo bardziej intensywny zapach niz zwykly kekik.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • gunes20032001 21.08.08, 23:35
    Mile kobitki Vegeta jest w supermarkecie Kipa.Ma takie samo
    opakowanie jakie znamy z Polski, czyli niebieskie z kuchcikiemsmile)))
    --
    Güneş
  • kasia-19821 08.09.08, 20:44
    dziewczyny czy znajde tutaj zielona paste curry ??? dzis szukalam w
    kilku sklepach jak metro,kipa i migros ale niestety jedynie co z
    curry znalazlam to zolty sos i przyprawa ale to nie to samo co
    zielona pasta w puszce.alobo jak by sie to tutaj nazywalo?
  • meladana 20.12.11, 10:28
    Vegete kupowalam w tureckim REAL'u. Identyczna jak w Polsce, to samo opakowaniesmile
  • ona19 19.08.08, 18:13
    Moze jednak ktos sie orientuje czy moge wogle znalezc mleko w
    proszku...
  • kiranna 21.08.08, 16:00
    mleko w proszku nazywa sie sut tozu i kiedys byl w migrosie, np
    calkiem niezly firmy pinar.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • piccola.it 30.01.09, 19:27
    ja tez chciałam zrobić blok i znalazłam coś co wyglądało jak śmietanka do kawy w proszku... a nazywa się Milky Coffee Creamer firmy Crown i wygląda tak:
    www.ulker.com.tr/documents/Ulker/Urunler/krema200.jpg
    co prawda nie wyszedł mi blok bo masa nie stwardniała tak jak po mleku w proszku ale wsypałam pokruszone herbatniki i orzechy włoskie do małych miseczek i zalałam masa która mi wyszła... myślałam ze będę musiała to wyrzucić ale gdy spróbowałam następnego dnia... mmm... palce lizać! tylko uwaga na ręce bo jak jest gorące to strasznie parzy...
  • smiled_imp 02.09.10, 01:08
    ja uzywam mleka w proszku firmy pinar 400g. przeznaczonego do celow
    spozywczych, w zielonym opakowaniu. nie zawsze jest ale jesli jest
    to stoi obok smietanek do kawy. jak do tej pory znalazlam tylko to
    jedno. a blok wychodzi najlepszy z margaryna sana hamurisi i kakao
    kurukahveci mehmetefendi (w puszcze). jest mocne jak decomoreno w
    polsce. ojj chyba sama zaraz zrobie blok bo az mi slinka pociekla.
    bardzo lubie wiec zawsze mam zapas mleka w domusmile
  • stalagmitee 15.08.08, 10:55
    Dziewczynki, chciałabym zrobić cisto - snikersa, tylko do zrobienia
    karmelu potrzebne mi jest mleko słodkie skondensowane, te które u
    nas jest w niebieskiej puszce i jest używane do kawy. Czy mogę
    znaleźć tutaj coś podobnego? A co ze smietanką 30%? Pomożcie!
    Marta
  • moonlightt 15.08.08, 11:00
    z tego co wiem mleka skondensowanego to tutaj nie ma sad
  • kiranna 21.08.08, 16:03
    skondensowanego mleka tez nie znalazlam, ale jest smietana 30%.
    nazywa sie krema (lub creme fraiche) i nadaje sie tez do ubijania. z
    tym, ze musisz przetestowac kilka, bo niektore firmy produkuja ja
    bardzo gesta, inne dosc rozwodniona.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • alexa195 03.09.08, 14:47
    Dziewczyny, czy dalyscie rade znalezc tu aromat do ciast i soki
    (syropy) owocowe (najbardziej mi zalezy na malinowym lub
    podobnym..)? Ja szukam i nie moge znalezc, mozliwe, ze szukam nie
    tam gdzie trzeba…

    Ostatnio widzialam serek pakowany (labne) z obrazkiem z sernikiem,
    wiec jest nadzieja, ze to ten specjalny dla nas smile Nie pamietam,
    niestety, firmy.
  • amw77 04.09.08, 16:49
    Maka ziemniaczana Mendosa - Buğday Nişasta. Co do aromatow to tez
    nie znalazlam (pytalam znajome Turczynki popatrzyly na mnie
    zdziwione, ze czegos takiego tu nie ma, no ale moze one poprostu nie
    znaja a gdzies je mozna tutaj spokac).Soki (w tym malinowy) domowej
    roboty przywiozlam z Polski bo tutaj tez nie widzialam. Pewnie i
    aromaty trzeba bedzie kupowac w Polsce i tutaj przywozic..Co do
    serka Labne to probowalam i dla mnie on jest za slony do slodkich
    rzeczy jak dla mnie sie nie nadaje(sernika z niego sobie nie
    wyobrazam, nadzienia do nalesnikow tez nie)

    -- Pozdrawiam, amw77
  • alexa195 11.09.08, 09:21
    No to mnie pocieszylas... sad
  • kiranna 16.09.08, 09:32
    aromatow tez tutaj nie widzialam, ale jesli macie kogos kto lata na
    cypr pn. to tam mozna kupic angielskie bez problemu. plus pare
    innych ciekawostek kulinarnych smile

    sernik wychodzi calkiem dobry z süzme yoğurt, sprobujcie. ja
    najbardziej lubie firmy yörsan.

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • pervin 16.09.08, 13:25
    kiranna
    a czy moglabys podac przepis na ten sernik,mi jakos tutaj nie
    wychodzi,a zjadlabym ...
    pozdrawiam
  • kiranna 17.09.08, 13:00
    smile) wieki temu robilam sama sernik, teraz korzystam z gotowca
    dr.oetkera wink z dodatkiem jogurtu zwyklego albo süzme, zalezy co mam
    w lodowce, ale z labne tez wyszedl niezly. moze juz sie
    przyzwyczailam, bo nie wyczuwam tam specjalnie soli. polecam labne
    yörsan albo pınar.
    w markecie sa serki slodkie (truskawkowe) ülker'a smartt i jeszcze
    jakiejs firmy. moze z nich wyszedlby fajny, choc troche nietypowy
    sernik? przynajmniej nie powinien byc slony.

    w tureckiej tv kiedys pokazywali jak zrobic cheese cake na zimno i
    do jogurtu dolewali galaretke, a potem wylewali calosc na biszkopty
    i do lodowki. nie mam niestety dokladnego przepisu.


    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • amw77 20.09.08, 11:46
    kiranna napisała:


    > w tureckiej tv kiedys pokazywali jak zrobic cheese cake na zimno i
    > do jogurtu dolewali galaretke, a potem wylewali calosc na
    biszkopty i do lodowki. nie mam niestety dokladnego przepisu.


    Nic innego jak nasz serniczek na zimnowink. Z tym, ze w Pl mamy
    roznorakie smaki galaretek (jest w czym wybierac) no i serekwink. Z
    gestego jogurtu jak najbardziej wyjdzie sernik na zimno, wiec warto
    sprobwac. Ja go wykorzystuje do nadzienia nalesnikowego na slodko i
    murzynka (wychodzi wspanialy).



    --
    Pozdrawiam, amw77
  • grazynalydia 08.09.10, 20:54
    hey,
    tak wlasnie sie zastanawiam jak to przygotowac? turczynka pyta mnie jak ma zrobic sernik na zimno? zaczelam jej tlumaczyc ze do tego jogurtu musi wrzucic 2 lyzki zelatyny ale ona nie ma w ogole pojecia co to jest?smile))) czyli jak to ma wygladac: wymieszac gesty jogurt z galaretka??? dodac cos jeszcze??? jakis cukier, jajka?? moze ubic jajka osobno?? mowie tu o oddzieleniu zoltek od bialek??
    prosze o pomocsmile
  • istanbul.l 07.12.11, 17:54
    Aromaty do ciast są w Migrosie - aromat cytrynowy, migdałowy i vanilia. rzeczywiście turczynki go nie używaja... Jak zrobiłam pralinki to tylko jedna ciotka jadła... Nie lubią smaku aromatu.
  • kiranna 17.09.08, 13:10
    a propos smietany - w migrosie jest wloska nowosc - krema
    vegetale "halta", produkowana z tluszczu roslinnego 25%. nadaje sie
    do gotowania, pieczenia, mrozenia. kupilam, roznicy w smaku nie
    czuje, a na pewno jest zdrowsza. cenowo tez podobna do "krowiej"
    smietany.

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • moonlightt 15.08.08, 11:05
    mam pytanko do bardziej doswiadczonych kolezanek:
    jak rozrobic o ile jest to mozliwe ta gesta turecka kreme?
  • alexa195 03.09.08, 14:40
    Moonlight, ja kremy uzywam przewaznie do koktajli mlecznych i
    rozcienczam ja zwyklym mlekiem…
  • stalagmitee 03.09.08, 10:31
    Dziewczyny, nie znalazłam tu mąki ziemniaczanej. Czy któraś z Was
    widziała może?
  • sylwiajanson 03.09.08, 13:16
    znalazłam w markecie real mąkę ziemniaczaną (patates nisastasi firmy basak)byla
    razem z innymi produktami do wypieków (proszkami do pieczenia, cukrami pudrami,
    pudingami i in)
  • stalagmitee 03.09.08, 16:30
    bardzo dziękuję smile
  • kasia-19821 20.09.08, 22:50
    Dziewczyny tak przegladnelam caly watek dokladnie i duzo jest o
    mace, ale nigdzie nie widzialam jak jest po turecku maka pszenna????
    chce zrobic pierogi ruskie i z tego co pamietam ta maka jest
    najlepsza oraz jaki bialy ser najlepiej uzyc???

    Pozdrawiam
  • amw77 20.09.08, 23:22
    Szukaj w sklepach najzwyklejszej maki - "un", powinno byc napisane
    ze jest na börek, pasta i hamur (czyli do wyrobu takiego ciasta jak
    chcesz np. na pierogi). Ser najlepszy bedzie lor peynir, jest slony
    i nadaje sie super na pierogi, sama uzywam wlasnie tego.

    -- Pozdrawiam, amw77
  • paolciasahin 10.11.08, 10:20
    A jaki ser do kopytek, knedli itp ? Czy ktoras probowala to zrobic?
  • gunes20032001 10.11.08, 22:04

    wiecie moze czy sa w Turcji urzadzenia podobne do dawnego prodiza' w ktorym pieklo sie ciasta?sa tu co prawda maszynki do pieczenia chleba' ale maja bardzo male pojemniczki-casta co kot naplakal.
    Güneş
  • zahir79 28.11.08, 17:50
    Witam wszystkich
    Gunes maja takie urzadzonka ja akurat jestem w Ankarze, ale calkiem
    niedawno chodzilam po sklepach z gospodarstwem domowym i widzialam
    owo cudenko ceny od 200 YTL w zwyz zalezy jakiej firmy...pogadam z
    moim lubym i napisze jak to sie nazwya tyle ze pozniej pozdrawiam
    --
    Zahir
  • gunes20032001 28.11.08, 22:33

    -- Dzieki Zahirsmile))))))))))
    Güneş
  • zahir79 29.11.08, 20:08
    Przepraszam ale wkradł sie chochlik ta stronka ktora przeslalam
    wczesniej dotyczy tylko i wylacznie mikrofalowek "mikrodalga" a ta
    ponizej ktora wkleilam odnosnie prodizy tak jak mowilam ceny raczej
    powyzej 200 YTL jesli chcesz miec dobry sprzet i funkcjonalny
    roznica jest taka ze w tym pieczesz jak w piekarniku a mikrofala
    odmraza albo jedynie co moze ugotowac w tym tureckim prodizu masz
    wiecej funkcji jeszcze raz pozdrawiam
    www.koysepete.com/en+ucuz+mini+midi+maxi+firin+8467+8325+listesi.aspx
    --
    Zahir
  • gunes20032001 29.11.08, 22:34
    Jeszcze raz dzieki serdeczne zahirsmile))))))))))
    --
    Güneş
  • kiranna 29.11.08, 23:48
    jesli chodzi o taki prawdziwy okragly prodiz na prad, w jakim piekly
    ciasto nasze babcie, to znalezc bedzie bardzo trudno. lubie chodzic
    po sklepach agd, ale to cudo widzialam w stambule raz. zebym tylko
    przypomniala sobie gdzie i jak sie nazywal po turecku, ale na pewno
    nie mini firin. byc moze to bylo w sklepie esse, tam maja czasem
    oryginalne rzeczy - na polce stal sobie prodiz identyczny jak mojego
    z dziecinstwa smile
    ewentualnie podobne z wygladu sa niektore "elektrikli tencere"
    (pogooglaj), ale nie wiem czy da sie w nich upiec ciasto.

    --
    Yüzünü güneşe dönen insan gölge görmez...
    wszystkiego dobrego smile
  • zahir79 30.11.08, 09:25
    Czesc Kiranno
    Nie wiem czy gunes chodzilo o zabytki czy raczej upieczenie ciasta w
    tym ktore ja podalam mozna zrobic i ciasto i wiele innych
    wspaniałych rzeczy do jedzenia a zasada jesli chodzi o dzialanie
    podobna zeby nie powiedziec lepsza od naszych zabytkowych
    prodizy smile pozdrawiam serdecznie i zycze owocnej pracy
    zakonczonej sukcesem i milionem chetnych na sprobowanie pysznosci
    gunesich rak wink (sama z checia bym sie dołaczyla hehehe)
    --
    Zahir
  • karina_kr 01.12.08, 12:51
    Dziewczyny, który majonez polecacie i czy dostanę w Turcji musztardę?
  • elif23 01.12.08, 13:11
    ja polecam majonez firmy tamek oczywisce z dodatkiem oliwy bo sa i bez. musztarde jak najvardziej znajdziesz w Turcji- musztarda czyli po turecku hardal polecam firme tat.
    --
    İstanbul... Benim evim....her zaman
  • casia_85 13.12.08, 00:03
    Witam. Czy znajdę w Turcji bitą śmietanę w sprayu?
  • gunes20032001 13.12.08, 13:07

    -- Tak,jest.Najczesciej w duzych supermarketach.Opakowanie wyglada
    tak samo jak w Polsce tylko napisy sa po turecku lub angielsku.w
    mniejszych sklepach czesto pojawia sie przed swietami.Ja ubijam
    smietanke crema.Tutaj jest niestety tylko bardzo tlusta, ale ja
    dodaje do niej przed ubiciem troche chudego mleka tak aby
    odpowiednio obnizyc procenty tluszczu.Zwykle tak kombinuje,aby miala
    18%.Ubija sie dobrze i jest smaczna.
    powodzenia
    Güneş
  • grazynanowa 07.02.09, 11:08
    paolciasahin napisala

    > A jaki ser do kopytek, knedli itp ? Czy ktoras probowala to zrobic?

    Ja robie kopytka bez sera, do ugotowanych dobrze stluczonych i
    cieplych ziemniakow, dodaje make, zoltko wyrabiam ciasto ,kroje i
    gotuje w wodzie z dodatkiem listka laurowego i soli. Wychodza
    pulchne ,a na drugi dzien mozna tez podsmazyc na maselku ,pycha smile
  • s.crable 13.06.11, 11:14
    smietana kremowka? no i maslanka oprocz ajranu!! crying??
  • piccola.it 30.01.09, 19:52
    od Bożego Narodzenia mam ochotę na śledzie w śmietanie... moja mama zawsze je
    robi na święta ale w tym roku nie mogłam pojechać do domu i od miesiąca "chodzą"
    za mną śledzie... czy można je dostać w Turcji... jak tak to gdzie?
  • piccola.it 30.01.09, 21:08
    na sama mysl o Polskiej szyneczce lub kielbasce slinka mi cieknie... niestety
    nie moge znalezc niczego choc w polowie tak smacznego jak Polskie wedliny...
    jedyna w miare smaczna szynka to PINAR A.BUFE HINDI GOGUS FUME. pomozcie...!
  • grazynanowa 30.01.09, 21:58
    Niestety ,slidzikow w Turcji nie dostaniesz,to sa te minusy ,ze
    brak nam tutaj , tych polskich smakolykow ,ja wczoraj dostalam
    paczke z Polski ,co prawda slidzikow nie bylo, ale kabanosy i
    podsuszane wedlinki ,pycha!!!!smile
  • grazynanowa 30.01.09, 21:59
    Chodzi oczywiscie o sledziki smile
  • piccola.it 30.01.09, 22:24
    mmm... zazdroszczę... ja bede musiala powalczyc z moja zachcianka jeszcze 2
    miesiace ale jak pojadę do Polski to przywiozę sobie cały litrowy słój maminych
    śledzików... i innych pysznosci ktorych mi tu brakuje...
  • piccola.it 30.01.09, 22:33
    Z tego co wiem to jest tu Knorr ale niestety nie znalazlam przypraw tego
    producenta... najbardziej mi zalezy na Delikacie do mies...
    alex.lomza.pl/show.php?p=delikat-do-mies-75g-knor_2273
    jest genialna do zapiekanek i wszelkiego rodzaju pieczonych mies... widzial ja
    ktos moze?
  • piccola.it 30.01.09, 22:40
    w Turcji mozna znalezc mnostwo przypraw a nawet sosow ale nigdy nie widzialam
    naszej Polskiej Magi... tak samo jak patrze na polke z octami to nie wiem co
    wybrac... bo naszego zwyklego octu spirytusowego nie ma... chyba ze zle szukalam?
  • grazynanowa 30.01.09, 22:46
    Za to, masz ocet jablkowy,winogronowy ,sa duzo lepsze do salatek i
    nie tylko smile
  • izaerbas 01.02.09, 22:29
    Ja Maggi zawsze przywoze z Polski - jest maggi w plastikowych
    buteleczkach, wiec spokojnie mozna schowac do walizki. W Turcji
    niestety nie spotkalam sie z maggi,raz jedyny widzialam gdzies na
    Nişantaşı w sklepie z niemiecka zywnoscia cos w stylu maggi -ale
    cena byla bardzo wysoka.


    --
    Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą
    walczą. Później wygrywasz
  • annalanya 04.02.09, 14:13
    co do przypraw czy ktoś wie gdzie kupić MAJERANEK ? wygrzebałam ,że
    łacinska nazwa to ORIGANUM MAJERANA tylko gdzie to zakupić ?
    zupa fasolowa i barszcz bez majeranku to nie ten smak crying
  • sommak 07.02.09, 15:16
    Witaj,
    jesli twoj nick wskazuje jednoczesnie miejsce zamieszkania-Alanyesmile-
    to z zakupem majeranku nie bedziesz miec problemu.Ja kupowalam
    zawsze na bazarze w Obie w poniedzialek(swoja droga jest tam kilka
    stoisk z przyprawami za ktorymi bardzo tesknie-byly bardzo dobrze
    zaopatrzone,tez w roznego rodzaju mieszanki przypraw do
    mies,kupowalam tam bardzo aromatyczne ziele angielskie i wiele
    innychsmile)-na stoiskach mozesz znalezc majeranek pod swojsko brzmiaca
    nazwa MAJORAN,a czy tak akurat to brzmi po turecku nie wiemsmile
    Pozdrawiam!
  • grazynanowa 19.02.09, 08:14
    Dziewczyny dzisiaj zadnego oszczedzania kalori !!! polecam przepis
    na faworki www.whiteplate.blogspot.com - Faworki Dziada i Baby.
    SMACZNEGO!!!!!
  • grazynanowa 19.02.09, 12:51
    Wlasnie skonczylam smazyc,sa pyszne !!!
    Ps.Ja ,w miejsce smietany dodalam jogurt naturalny i do ciasta
    dodalam 2 lyzki cukru.
  • smiled_imp 02.09.10, 01:21
    majeranek to mercanköşk i mozna go kupic w wiekszosci baharatci. w
    supermarketach nie maja. estragon to tarhun i tak samo jest tylko u
    baharatci. ja najwiekszy problem mam z zielem angielskim bo tylko
    dwa razy trafilam i oni sami nie wiedzieli jak sie to nazywa.
  • kiranna 16.11.10, 23:51
    ziele angielskie to po turecku yenibahar (czasem pisane osobno yeni bahar), ale do tej pory widzialam tylko w formie sproszkowanej w wiekszosci marketow, wiec przywoze sobie kuleczki z kraju.
    o majeranku nie wiedzialam, dzieki za info, bo tez zazwyczaj przywoze, myslalam ze go tu nie znaja. lata cale przywozilam tez liscie laurowe (defne yaprağıwink, gdyz tutejsze byly zawsze zapiaszczone, poki nie okazalo sie, ze u tesciowej w ogrodzie rosnie sobie piekny krzaczek, wiec teraz sama susze smile
  • karcia.akuku 30.01.09, 21:08
    czekolada nie ściągnęła się bo użyłaś śmietanki w proszku, która jest bardziej
    tłusta niż mleko. Następnym razem dosyp kakao w proszku naturalne i zobaczysz,
    że zadziała smile
  • piccola.it 30.01.09, 21:11
    uzylam kakao w proszku dr oetkera... i dodalam podwojna porcje zamiast 3 lyzek
    wsypalam ok. 7... wiec nie sadze zeby to pomoglo... ale dziekuje za rade smile
  • alexa195 03.02.09, 07:54
    Na Mecidiyeköy w Astorii jest bardzo fajny market (OKKO, o ile
    dobrze pamietam), w ktorym jest oddzielne stoisko z wieprzowina. Ja
    probowalam tylko wedzonego boczku, ale to byl zly wybor uncertain

  • grazynanowa 03.02.09, 08:17
    W Manavgat jest z kolei, hodowla trzody chlewnej i strusi ,cena za
    kg 25€ ,mieso strusie smakuje ( jadlam w Niemczech ) i zaliczane
    jest do produktow delikatesowych ,ale w Turcji nie korzystalam ,bo
    mam obawy co do warunkuw hodowlanych i zywieniowych tych zwierzat.
  • piccola.it 04.02.09, 13:39
    Naczytalam sie ze sütlaç jest taki pyszny w watku "A gdyby tak..." i
    postanowilam go kupic... tylko teraz nie wiem jak go przygotowac... sad
  • piccola.it 04.02.09, 13:51
    znam juz supangle i wielbiam ciasto z tym puddingiem ( supangle ugotowac jak
    budyn z lyzeczka masla, wylac na czekoladowy biszkopt i posypac swiezo starta
    skorka pomaranczowa). czy mozna w ten sam sposob przygotowac sütlaç i wylac go
    na biszkopt?
  • alexa195 04.02.09, 13:50
    Mozesz tez kupic sütlaç w proszku (w torebkach). Uprzedzam, ze
    takich nie probowalam...
  • piccola.it 04.02.09, 13:55
    no wlasnie mam sütlaç w proszku Dr. Oetkera... tylko nie wiem czy jest w nim ryz
    czy nie... jesli jest to na ciasto sie nie nadaje... w takim razie czy znacie
    jakis deser podobny do supangle tylko o innym smaku np. waniliowy?
  • elif23 04.02.09, 13:57
    Ja nie przepadam za gotowm jedzonkiem czy to zupa czy desery. Sprobuj moj przepis ja zawsze tak robie i wszystko wychodzia. a sütlaç wlewa sie do miseczek nie na biszkopt :p moza tez do piekarnika tzw. Fırın sütlaç smile
    --
    İstanbul... Benim evim....her zaman
  • alexa195 04.02.09, 14:08
    > moza tez do piekarnika tzw. Fırın sütlaç smile

    Moim zdaniem taki jest najlepszy smile

    Mnie najbardziej zadziwil sos beszmelowy w proszku big_grin
  • piccola.it 04.02.09, 14:12
    >sos beszmelowy w proszku

    hehe! czego to ludzie nie wymysla... a gdzie znalazlas takie cudo!!?
  • alexa195 04.02.09, 14:18
    > hehe! czego to ludzie nie wymysla... a gdzie znalazlas takie
    cudo!!?

    znajdziesz go nawet w mniejszych marketach.
    W ogole mam wrazenie, ze np. zupy w proszku maja wieksze branie w
    Turcji niz w Polsce...
  • amw77 03.11.10, 14:12
    Niedawno znajoma Turczynka poczestowala mnie sutlacem ale robionym tez z jajkiem (jajkami??), chyba dodala do masy mleczno ryzowej ale niestety nie chciala zdradzic przepisu big_grin (typowa turecka godpodyni domowa, ktora moze konkurowac tylko w kuchni wiec nie powiedziala big_grin), czy ktoras z was zna moze taki przepis bo ten sutlac smakowal wysmienicie i o niebo lepiej niz ten klasyczny smile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • piccola.it 04.02.09, 14:15
    >moza tez do piekarnika tzw. Fırın sütlaç smile

    problem w tym ze nie mam piekarnika... (co mi bardzo utrudnia gotowanie) czy
    moge go wlozyc na kilka minut do mikrofalowki?
  • olgalami 21.03.09, 13:21
    Czy znajdę w Turcji krupczatkę, a jesli tak, to jak się nazywa, a jeśli nie, to
    czy wyjdzie mi sernik równie dobry ze zwykłą mąką - czy ktos wie?

    Taka sernikowa próba generalna przed świętamiwink
  • grazynanowa 21.03.09, 14:18
    Wyjdzie smile pieklam w tamtym tygodniu i byl przepyszny,masa rowniez
    byla bardzo puszysta( zamiast sera uzywalam suzme jogurt)
  • grazynanowa 22.03.09, 08:18
    Dziewczyny wczoraj odkrylam po raz pierwszy, kasze gryczana ! jest w
    Tansas pod nazwa Karabugday-Grecka ,nigdy wczesniej nie
    widzialam,smakuje jak nasza w Polscesmile
  • net.marta 22.03.09, 18:47
    Ja tez robie serniczek z süzme jogurtu i wychodzi pycha z kruszonka do tego
    mniammsmile)najlepszy jest tutaj do sernika ten jogurt wlasnie bez dwoch
    zdansmilepozdrawiam
  • mik.magda 31.03.09, 16:46
    Dziewczyny, czy ktoras z Was spotkala sie w Tr z rzezucha? jesli tak, to jak
    nazywa sie po turecku i w jakich sklepach mozna ja dostac?
    pozdrawiam serdecznie
    Magda
  • grazynanowa 31.03.09, 17:52
    Widzialam raz rzezuche w Mogros na warzywniaku,niestety nie znam
    nazwy tureckiejsmile
  • piccola.it 03.04.09, 11:29
    czy znajde w Turcji make krupczatke? jesli tak to jak sie nazywa?
  • grazynanowa 15.08.09, 18:54
    1 szklanka bardzo zimnego mleka
    1 pelna lyzeczka kawy Nescafe
    cukier wedlug upodobania
    Wszystkie skladniki wymieszac w mikserze na szybkich obrotach ,z
    duza piana.....pycha.
  • amw77 15.08.09, 22:27
    Ja robie podobnie, tuz przed podaniem do kawki dodaje jeszcze lody (kawowe badz
    waniliowe-tutaj tez wedlug upodobania choc te 2 smaki pasuja najlepiej do kawy
    mrozonej, wiem bo wyprobowalam wielebig_grin). Na koniec wszystko posypuje starta na
    tarelku czekolada. Smacznegosmile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • kiranna 10.12.09, 22:40
    znalazlam gotowa mase makowa, przysmak regionalny z afyonu, i
    zastanawiam sie czy mozna ja wykorzystac do naszego makowca?
    oszczedziloby to mi pol dnia gotowania i mielenia maku, a drugie pol
    sprzatania rozbryzganych po kuchni drobinek wink

    a propos - czy wszedzie w TR mak w tym roku jest tak drogi? w
    poprzednich latach kupowalam w granicach 7-10 TL za kg, teraz 19 TL,
    a w jednym miejscu az 32 TL! jesli znajdziecie gdzies mak w
    rozsadnej cenie, prosze o podzielenie sie adresem smile
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • annish 23.07.10, 18:14
    Podbijam temat, moze od ostatniej notki o mleku skondensowanym cos
    sie zmienilo smile Pytałam turczynki ale nic nie wiedzą o nim, jedna
    chciała być pomocna (zle mnie biedna zrozumiala) i zrobila mi
    szklanke mleka z cukrem smile. Jezli nie ma takiego mleka to może
    ktoras z Was wykombinowała jak zrobić karmel do ciasta typu
    snickers? A może znalazłyście gotowce jak w Polsce, typu gotowy
    karmel do ciasta?
  • elif23 23.07.10, 19:37
    www.tipy.pl/artykul_1733,jak-zrobic-karmel.html
    --
    http://lb1f.lilypie.com/z2iFp3.png
    http://img405.imageshack.us/img405/8315/1533345xcnw09g7xt.gif
  • kaczika 24.07.10, 11:46
    Kilka miesięcy temu widziałam RİNGA BALIK w sklepıe spożywczym IKEA. Nie
    próbowałam, więc co do smaku się nie wypowiem sad
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/5b092n0ab34t4a2w.png
  • bengusia 05.09.10, 14:33
    Wczoraj bylam w Ikei kupilam dzem z czarnej jagody i aronii i obowiazkowo
    sledzie w sosie musztardowo majonezowym. Sledzie sa marynowane i robione lekko
    na slodko. Do wyboru sa jeszcze z kızılcık to pewnie na nute naszego sledzia ze
    sliwkami i wersja zwykla korzenna. Uwielbiam sledzie marynowane wiec wersja z
    majonezem mi smakowala dodalam ziemniaczki i cebulke (buraczkow nie znalazlam) i
    wyszla wersja tzw sledz pod pierzynka. Najgorsze ze sloik jest malutki tylko
    250ml wiec starcza na jeden raz ale smakuje wybornie.
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • amw77 05.09.10, 15:36
    Kobietki czy w Tr nie ma buraczkow cwiklowyh swiezych??? A moze ja nie mialam
    szczescia, na bazarku ani raz nie widzialam, a w sklepach sa tylko marynowane na
    wage albo w sloiczkach...

    -- Pozdrawiam, amw77
  • bengusia 05.09.10, 16:05
    W Izmirze w okresie zimowym az do wczesnej wiosny sa swieze buraczki na
    bazarach. Niestety jeszcze nie sezon na nie. Mieszkajac w Ankarze nie spotkalam
    nigdzie buraczkow. Izmir wiadomo slynie z duzej ilosci warzyw i owocow.
    Pozdrawiam
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • amw77 05.09.10, 16:26
    Dzieki bengusiu za info, do Izmiru mam 4h, troche dalekosad...a oprocz Izmiru
    widzialyscie jeszcze w innych regionach Turcji swieze buraczki cwiklowe???

    -- Pozdrawiam, amw77
  • yoannay 05.09.10, 17:15
    istanbul,
    a co do sledzi z ikei sorry...ale nie rownaja sie z polskimi(dla mnie nie zjadliwe)
  • smiled_imp 08.09.10, 22:46
    w antalyi jak najbardziej buraki sa na bazarach i duzych warzywniakach. na polnocy turcji tez widzialam. zazwyczaj jednak trzeba sie o nie spytac bo sa ukryte gdzies pod zielenina. nazywaja sie pancar
  • amw77 08.09.10, 22:50
    Dzieki, znam nazwewink, pytalam na bazarkach w miejscu swojego zamieszkania nie raz ale nie bylo. W marketach tez nie ma no ale jak widac mam pecha, bo gdzie indziej w Tr sa...

    -- Pozdrawiam, amw77
  • agewa28 28.07.10, 11:48
    Może to?

    1 litr mleka
    230 gr białego cukru
    1 łyżeczka sody rozpuszczonej w ½ szklanki wody

    Przygotowanie:

    Mleko razem z cukrem postawić na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając. Powoli dodawać wodę z sodą. Karmel jest gotowy, kiedy zaczyna gęstnieć i kiedy poruszając drewnianą łyżką odkrywa się dno garnka.

    Znalezione w necie, ale nie wydaje mi się, by dało się tu coś popsuć...
  • alfija 28.07.10, 21:15
    Obeszłam cały Carrefour i wszystkie okoliczne markety - nie ma. Ponieważ nie lubię gotować to korzystam z gotowców typu sosy Uncle Bens. Czy jest tu jakaś turecka wersja na przykład sosu słodko-kwaśnego?
  • amw77 01.08.10, 17:22
    Karmel, tr karamel jest w Turcji bardzo popularny wiedz dziwie sie, ze te
    Turczynki nie wiedza o co chodzi:

    www.nasilyap.com/karamel-nasil-yapilir/
    -- Pozdrawiam, amw77
  • annish 01.08.10, 17:41
    Jak go zrobic to w sumie ich nie pytałam. Nie bardzo tez
    wchodzilysmy w rozmowe, one angielskiego nie znaja a ja kuchennego
    tureckiego tez nie smile Poprosilam jedynie o pomoc z mlekiem
    skondensowanym. Karmel z niego wychodzi najlepszy, pewnie nazwa
    karmel to troche za duzo powiedziane ale ta nazwa funkcjonuje w
    Polsce. Troche podłamałam sie brakiem niektorych produktow i faktem,
    ze mało tu sie piecze ciast. Znalezienie głupiej prostokątnej blachy
    graniczy z cudem uncertain pewnie skonczy się na tym, ze po kolejnej
    sklepowej batalii po prostu sie poddam i za deser będą mi sluzyly te
    malo lubiane przeze mnie tureckie specjaly (za tłuste, za slodkie
    itd jak dla mnie). Echh smile
  • amw77 01.08.10, 17:58
    Faktycznie czesto Turczynki kupuja gotowe ciasa, torty czy desery ale to tez nie
    jest regula, zalezy od kobiety. Ja znam wiele turczynek, ktore pieka (fakt, ze
    nie sa to wypieki jakos szczegolnie wyrafinowane, mam wrazenie ze Polki radza
    sobie z tym znacznie lepeiej). Nie raz spotkalam sie z sytuacja ze moje ciasto
    upieczone na szybciocha (szybkie i nie trudne) urastalo do super wyjatkowego
    wypieku w oczach Turczynek. Co do blaszek to osobiscie nigdy nie mialam problemu
    z zakupem. Nie spotkalam sie natomiast nigdy z sytuacja gdzie Turczynka
    upieklaby torta np. na urodziny wlasnego dziecka (zazwyczaj kupuja gotowce). W
    Polsce bardzo duzo piecze sie domowych tortow i jest to bardzo normalnewink)

    -- Pozdrawiam, amw77
  • smiled_imp 02.09.10, 01:26
    juz troche czasu uplynelo od rozpoczecia watku i duzo rzeczy sie
    pojawilo w tureckich sklepach np w zeszlym tygodniu kupilam aromaty
    do ciast w tansasu, od paru miesiecy sa odpowiedniki naszych delicji
    Cluppo firmy solen a ja sie bardzo zdziwilam poniewaz na bazarze w
    ayt znalazlam mleko skondensowane, sledzie i makrele wedzona.
    makrele kupilam - pychota. bazar jest w dzielnicy ktora zamieszkuje
    duzo rosjan wiec to pewnie dla nich, zreszta napisy na mleku byly po
    rosyjsku.
  • smiled_imp 12.09.10, 23:42
    w innym watku ktos napisal ze nie znalazl w turcji galki muszkatolowej. ja znalazlam. nazywa sie muskat i jest w calosci nie mielona. kupuje na bazarze wiec tym bardziej powinna byc w u baharatci.
  • madalenee 20.09.10, 15:15
    czy znajde w stambule czerwona herbate? zielona jest prawie wszedzie ale czerwonej znalezc nie mogeuncertain
  • bengusia 21.09.10, 12:01
    Jesli chodzi Ci o herbate rooibos, turecka firma botany ma ja w swojej ofercie. Znajdziesz w duzych supermarketach.
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • madalenee 21.09.10, 14:26
    nie nie chodzi mi o czerwona herbate pu erh. rooibos to nie herbata. ktos widzial??
  • amw77 21.09.10, 14:55
    A co to wiec jest???

    rooiboscayi.blogcu.com/rooibos-cayi/8343371
    -- Pozdrawiam, amw77
  • madalenee 21.09.10, 17:46
    > A co to wiec jest???

    czerwonokrzew smile
  • amw77 21.09.10, 18:16
    Herbata pu-erh (普洱茶wink jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. w czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.
    pl.wikipedia.org/wiki/Herbata
    pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos
    Wedlug mnie to jest to samowink

    -- Pozdrawiam, amw77
  • madalenee 22.09.10, 08:02
    jakto to samo tongue_out rooibos pochodzi z afryki, czerwona herbata z chin. czerwona herbata jest herbata, rooibos jest czerwonokrzewem tongue_out

    a tak btw polecam wszystkim z problemami trawiennymi lub z brzuszkiem czerwona herbate. wspomaga trawienie i przyspiesza przemiane tluszczow w energie. jest b dobra dla mezczyzn po 30, bo obniza poziom cholesterolu. co prawda nie jest zbyt smaczna, ma ziemisty posmak, ale mozna sie przyzwyczaic.

    ja niedawno z mezem zaczelismy diete i cwiczenia i szukamy czerwonej herbaty, bo oboje mamy problemy z trawieniem. czerwona herbata to najlepszy dodatek do diety. juz ja stosowalam. nie tylko przyspiesza spalanie tluszczu ale tez przyspiesza szare komorkismile wiec jest tez dobra dla uczacych sie. juz objechalam mnostwo sklepow w stambule poszukujac jej, ale bez skutku. pewnie zakupie w polsce przez internet...
  • amw77 22.09.10, 12:52
    Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1-2 milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy, zwany najczęściej rooibos tea. Inne nazwy: bush tea, redbush tea (Wielka Brytania), South African red tea (USA) lub w jezyku afrikaans rooi tee. Bywa też nazywana czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym.

    Zatem kwestia blednego nazewnictwa bo jak sama widzisz czerwonokrzew nazywany jest takze czerwona herbata.

    pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos
    -- Pozdrawiam, amw77
  • bengusia 22.09.10, 13:20
    Hehe rooibos jest rowniez nazywany czerwona herbata dlatego zapytalam czy chodzi o nia smile
    Turcy nie lubuja sie w roznych nowosciach jesli chodzi o herbaty, wola swoja turecka w szklaneczce ince belli smile nigdy nie widzialam tu pu erh. Musisz szukac w sklepach rodzaju carefoure byc moze tam znajdziesz. Rooibos tez jest dobry na trawienie i w smaku o niebo lepszy od pu erh smile A probowalas uwielbianej przez Turkow kekik çay albo ada çayı. Polecam wstapic do baharatçı lub aktar i popytac o rozne herbaty na odchudzanie jest ich tu mnostwo. Kekik çayı mozesz robic z ziol tymianku lub kiekik suyu smak tak jak py erh nieciekawy ale dziala super na trawienie.
    Pozdrawiam
    --
    www.bengusia.blog.onet.pl

    http://www.suwaczki.com/tickers/1usat5odghk53nt5.png
  • amw77 22.09.10, 13:40
    Mnie tez sie tak wydawalo i w sumie nadal jestem malo przekonana o tych roznicach, a co do przyzwyczajen odnosnie picia herbaty przez Tr to oni faktycznie preferuja czarna w tulipankach, lubia tez herbate z dzikiej rozy, ada cayi osobiscie nie lubie w Tr, polska o wiele bardziej bo jest mocniejsza choc w pl bardziej pije sie w celach zdrowotnych lub plucze gardlo przy przeziebieniu, nie jest popularna do picia wlasnie ze wzgledu na swoj intensywny smak. Generalnie ziolowe herbaty sa w Tr o wiele mniej popularne niz czarna tradycyjna.

    -- Pozdrawiam, amw77
  • madalenee 22.09.10, 14:36
    "Bywa też nazywana czerwoną herbatą, jednak czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. "- wlasnie o to mi chodzi. ze jest blednie nazywany. tak jak np. herbata rumiankowa, ktora przeciez nie jest herbata tylko ziolowym naparem. ale juz sie sprzeczac nie bede smile pozdrawiam kolezanke i nadal szukam czerwonej chinskiej herbaty... w carrefour'ze nie znalazlam...
  • anatalka 13.11.10, 13:47
    W skład polskich galaretek wchodzi zelatyna wieprzowa, w takim razie czy w tureckich tez jest obecna?czy zastapili ja czyms innym?
    --
    Nasıl inanaırım sana, Bu yürek ağır bana
  • kiranna 16.11.10, 23:22
    W tureckich galaretkach, rowniez w tych na licencji dr.Oetkera, jest zelatyna wolowa, ktora gdy wybuchla choroba wscieklych krow zastapiona byla na jakis czas przez agar agar, a potem znow nastapil do niej powrot.
  • anatalka 20.11.10, 19:00
    Starałam się unikać żelatyny wieprzowej, ale ostatnio dowiedziałam się, że jest ona w składzie leków, które musze brać i wszystko pal licho wzięło.
    --
    Nasıl inanaırım sana, Bu yürek ağır bana

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka