kuchnia turecka Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witamsmile
    Czy ktoś zna przepisy na smaczne obiadki tureckie i inne posiłki?
    Wiem, że w kuchni tureckiej dominuje ryż.Czy można znaleść w Turcji śmietanę
    oraz gotową bułkę tartą?
    Jakie danie jest najsłynniejsze w Turcji?Pewnie to też zależy od rejonów Turcji.
    U nas wiadomo kotlet schabowysmile
    Pozdrawiam
  • Nie wozi sie drzewa do lasu...ale co mi tamsmile)
    Kupilam w Polsce ksiazke kucharska z tureckimi przepisami.Na ile one sa
    tureckie,nie wiem,tymbardziej,ze jest tu nawet schab z niespodzienka.A podobno
    Turcy nie jedza wieprzowiny.Ten przepis bede wiec omijala "szerokim lukiem"smile)
    KURCZAK Z RYZEM I RODZYNKAMI
    4 udka kurze
    20 dkg.ryzu
    duza cebula
    10 dkg suszonych moreli
    łyzka rodzynek
    łyzeczka cynamonu
    łyzeczka masla
    olej,pieprz,sol
    Udka umyc,dokladnie osuszyc,natrzec sola i pieprzem.
    Umyc,osuszycrodzynki oraz morele.
    Obrzc i posiekac cebule,podsmazyc na goracym oleju.Do cebuli dolozyc
    udka,drobno pokrojone morele i łyzeczke cynamonu.Wlac tyle goracej wody,by
    zakryla mieso,przykryc i dusic okolo30 minut.
    Ugotowac ryz na połtwardo.Naczynie do zapiekanek(zaroodporne)wysmarowac
    masłem,ulozyc w nim warstwe ryzu.Na ryzu ukladac udka razem z sosem.
    Przed wlozeniem potrawy do piekarnika przykryc folia aluminiowa.
    Piec okolo 20 min.w temp.150 stopni.

    PRZYSMAK SULTANA
    50 dkg jagnieciny lub wolowiny
    zolta papryka
    czerwona papryka
    2 pomidory
    baklazan
    cebula
    2 zabki czosnku
    3 lyzki oleju
    2 szklanki bulionu
    bialy pieprz,sol
    Mieso umyc ,osuszyc,pokroic w kostke.Na patelni rozgrzac 2 lyzki oleju.Wrzucic
    mieso i smarzyc krotko na duzym ogniu.Zmniejszyc ogien,dodac pokrojona
    cebule,szczypte soli i odrobine pieprzu.Calosc podlac bulionem,dusic pod
    przykryciem okolo 30 min.
    Baklazan i papryki oczyscic,pokroic na nieduze kawalki.Pomidory
    sparzyc,obrac,pokroic w duza kostke.Czosnek obrac i posiekac.Warzywa wrzucic na
    patelnie.Chwile dusic na łyzce oleju,nastepnie dodac do miesa i gotowac razem
    jeszcze 20 min.
    Przed podaniem doprawic sola i pieprzem.

    KUSKIS Z CIECIORKA KURCZAKIEM I BARANINA
    25 dkg cieciorki(z puszki)
    40 dkg baraniny
    40 dkg filetow z kurczaka
    6 lyzek oleju
    2 cebule,wlaszczyzna
    czerwona papryka
    szklanka rodzynek
    20 dkg kaszki kuskus
    łyzka masla
    pieprz caynne
    szczypta cynamonu
    kminek
    kurkuma,sol pieprz
    Baranine i kurczaka oplukac,osuszyc,pokroic w duza kostke,opruszyc
    sola,pieprzem oraz pieprzem cayenne.
    Baranine przesmazyc na brazowo na lyzce oleju.Podlac woda,przykryc i dusic 30
    min.
    w osobnym naczyniu,na lyzce oleju podsmazyc kurczaka.Podlac woda i dusic pod
    przykryciem 10 min.
    Miesa trzymac w cieple.
    Cebule obrac,drobno posiekac.Włoszczyzna oraz papryke oczyscic,pokroic.Na
    patelni rozgrzac 2 łyzki oleju.Wrzucic przygotowane warzywa,krotko
    przesmazyc.Nastepnie dodac oplukane rodzynki.Calosc podlac szklanka wody i
    dusic 15 min.Potem dodac osaczona na sicie cieciorke,jeszcze jedna szklanke
    wody,reszte oleju oraz lyzeczke soli(zanim dasz pokosztuj).Wymieszac i
    zagotowac.
    Przygotowc kuskus z dodatkiem masla(czyli zalac goraca woda zeby ja kaszka
    wchlonela)
    Mieso polaczyc z warzywami,posypac cynamonem,kminkiem i kurkurma.
    Podawac z kuskusem.

    KALAFIOR Z BAKALIAMI
    1 kalafior
    po 5 dkg rodzynek i orzechow wloskich bez skorki
    3 lyzki majonezu
    2 lyzki soku z cytryny
    1 zabek czosnku
    kilka listkow bazyli do dekoracji
    Kalafior umyc,podzielic na czastki i ugotowac w lekko osolonej wodzie.Odcedzic
    i wylozyc na polmisek.Posypac rodzynkami i orzechami.Czosnek zgniesc praska i
    wymieszac z majonezem oraz sokiem z cytryny.Kalafior polac sosem i ozdobic
    bazylia.Podawac z potrawami z drobiu.

    SALATKA WIEJSKA
    1 szklanka kaszy kuskus
    3 pomidory
    2 ostre papryczki chili
    6 dymek
    3 lyzki koncentratu pomidorowego
    kilka galazek rozmarynu
    sol,pieprz ziolowy
    2 lyzki oliwy z oliwek
    Kasze zalac goraca woda,aby napeczniala.Po 10 min odcedzic.Dymke oraz papryczki
    umyc i posiekac.Dodac do kaszy.Koncentrat pomidorowy wymieszac z pieprzem oraz
    sola, a nastepnie polaczyc z pozostalymi skladnikami.Rozmaryn umyc,posiekac i
    posypac nim salate.
    wstawic do lodowki na okolo 30 min.
    Tuz przed podaniem pomidory obrac,pokroic w kostke i calosc wymieszac,dodajac
    oliwe z oliwek.
    Podawac z ciemnym pieczywem lub potrawami miesnymi.

    BAKLAWA
    Opakowanie mrozonego ciasta francuskiego
    25dkg masla
    50 dkg orzechow wloskich
    4 lyzki bulki tartej
    5 lyzek cukru
    lyzeczka cynamonu
    NA SYROP
    laska waniliowa
    5 lyzek miodu
    sok i skorka z 1 cytryny
    Ciasto rozmrozic,rozwalkowac.Podzielic na 8 plackow.Maslo stopic.Posiekane
    orzechy wymieszac z cukrem,bulka tarta i cynamonem.
    Blache posmarowac odrobina masla.Ulozyc 3 placki jeden na drugim,kazdy skropic
    stopionym maslem.Na nich polozyc warstwe nadzienia,przykryc2 2 plackami,skropic
    maslem.Polozyc kolejna warstwe nadzienia,przykryc 3 plackami,skropic
    maslem.Piec 40 min w temp. 200 stopni.
    Miod wanilie,slorke z cytryny zagotowac ze szklanka wody.Bardzo goracym
    przecedzonym syropem polac baklawe.Piec jeszcze 10 min w temp. 160 stp.

    To przepisy ksiazkowe,ale najlepsze sa te domowe,wyprobowane.
    Licze na to iz takie sie tu zjawia.Zapewne wasze tesciowe znaja rozne tajemne
    przysmaki.smile)
    Pozdrawiam
  • dzieki wielkie kochanionka!!! ja na pewno skorzystam smile
    co do smietany i bulki tartej: nie znajdziesz tego w turcji sad nie ma tez
    zelatyny i kiszonej (po naszemu) kapusty. o tym czego nie znajdziesz i czym
    mozesz niektore rzeczy zastapic pisalysmy jakos wczesniej.
    --
    Pozdrawiam,
    Alexa
  • Olu,mozna znalezc smietane,moze az nie tak sama jak w Polsce ale zawsze ma smak
    smietany.tak zwana "krema",bulka tarta tez jest "galete unu",jest tez
    drobniejsza niz w Polsce ale zawsze mozna uzyc i ma smaksmilenajczesciej mozna
    kupic swieze w hipermarketach.
    a co do przepisow kulinarnych tureckiej zwyklej kuchni jak tylko sie wylecze to
    sie z wami podzielesmile
    pozdrawiam
    Basia

    ps.Olu Türkiyede Hoş Geldinsmile
  • a to dobrze wiedziec co jest co smile
    basiu, a czy jest twarog mielony (slodkawy, nie slony), bo tez nie wiem gdzie
    go znalezc. najbardziej mi zalezy na mielonym. Trafilam co prawda na mielony,
    ale mialam wrazenie ze jem piach (mial grudki)...
  • twarog slodkawy ,to moze byc lor peyniri.(taze olan)ale czy z grudkami to juz
    troche zalezysmile
    pozdrawiam
  • co do bulki tartej to z moim super niskim poziomem turekciego oczywiscie nie
    wiem jak sie nazywa wiec ciesze sie, ze Basia podala nazwe.
    Za to wiem, ze jest bo zawsz kupuje i proponuje kupowac z piekarni - u nas
    mozna kupic z kazdej piekarni w okolicy i jest lepsza niz ta z marketu (nie
    jest az taka przemielona) - zreszta chyba tak samo jak w polsce smile
    a z przepisow tez chetnie skorzystam smile moze wreszcie sprobujemy czegos
    tureckigo u nas w domku polsko - tunezyjskim smile
    wielkie dzieki smile
    pozdr.
    a.
  • WARZYWA W CIESCIE NALESNIKOWYM
    marchewka
    baklazan,cebula
    olej
    Na ciasto
    ---------
    5 lyzek maki pszennej
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    2 lyzki oleju
    jajko,sol
    mleko
    proszek do pieczenia
    MARCHEWKE OBRAC I POKROIC W PASKI.bAKLAZAN POKROIC W POPRZECZNE PLASTRY,A
    OBRANA CEBULE W TALARKI.
    WSZYSTKIE WARZYWA ZANURZYC NA 2-3 MIN WE WRZACEJ WODZIE,NASTEPNIE ODSACZYC.
    POLACZYC MAKE PSZENNA Z ZIEMNIACZANA,WYMIESZAC ZE SZCZYPTA PROSZKU DO
    PIECZENIA.DODAC ROZMACONE JAJKO,POL LYZECZKI SOLI,OLEJ I TAKA ILOSC MLEKA,ABY
    POWSTALA DOSC GESTE CIASTO.
    ZBLANSZOWANE KAWALKI WARZYW ZANURZAC W CIESCIE NALESNIKOWYM,A NASTEPNIE SMAZYC
    W GORACYM GLEBOKIM OLEJU NA ZLOTY KOLOR.

    TURECKIE PACZKI
    ---------------
    3 szklanki maki
    5 dkg drozdzy
    2 lyzki stopionego masla
    szczypta soli
    2 szklanki oleju
    Syrop:
    3 szklanki cukru
    1 łyzka stolowa soku z cytryny
    Drozdze rozpuscic w łyzce cieplej wody z łyzeczka cukru.Do rozczynu dodac
    make,maslo i sol.Zagniesc az ciasto bedzie elastyczne(w razie potrzeby dodawac
    po lyzce ciepla wode).Ciasto przykryc,odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
    do garnka wlac 3 filizanki wody,wsypac cukier,gotowac powoli,az zrobi sie syrop
    (okolo 15 min),dodac sok z cytryny,wystudzic.
    z ciasta formowac kuleczki,smazyc partiami w goracym glebokim oleju na
    zloto.Osaczyc z tluszczu i wlozyc do zimnego syropu by nim nasiakly.

    GOLABKI W LISCIACH WINOGRON
    25 dkg lisci winogron
    5 cebul
    125ml oliwy
    20 dkg ryzu
    2 lyzki orzeszkow pinii
    sol i pieprz
    Liscie winogron zalac goraca woda.Ryz ugotowac w 2 szklankach osolonej
    wody,odcedzic.Cebule obrac i drobno posiekac.Oliwe rozgrzac na
    patelni,podsmazyc cebule,nastepnie dodac orzeszki pinii i ugotowany ryz.Chwile
    razem dusic,aby powstala jednolita masa.Doprawic do smaku sola i pieprzem.
    Kilka lisci winogron ulozyc na dnie garnka,z pozostalych zrobic
    golabki,nakladajac na kazdy lisc mase ryzowa i zawijajac w tradycyjny sposob.
    golabki ulozyc ciasno w garnku,zalac 1,5 szklanki wody i gotowac,az plyn
    wyparuje.Podawac na zimno.

    MUSAKA Z KABACZKOW
    25dkg miesa mielonego
    30 dkg pomidorow
    20 dkg cebuli
    20 dkg papryki
    2 kabaczki
    20 dkg zoltego sera
    sol,pieprz
    natka pietruszki
    mielona ostra papryka
    maslo,olej
    Obrane pomidory pokroic w kostke,cebule drobno posiekac.Papryki umyc,wykroic
    gniazdka nasienne,drobno pokroic.Kabaczki obrac,pokroic w poprzek w plastry.
    mielone mieso krotko podsmazyc na oleju,doprawic sola,pieprzem,mielona
    papryka.Dodac pomidory,cebule i papryke.Smazyc z miesem okolo 15 min
    Zaroodporna forme wysmarowac maslem.Ukladac na przemian warstwy kabaczka i
    miesa.Ostatnia warstwą powinien byc kabaczek.Posypac swiezo startym zoltym
    serem oraz posiekana natka pietruszki.forme wstawic do piekarnika nagrzanego do
    tem.200st.Zapiekac ok.25 min.

    BAKLAZANY Z RYZEM
    2 niewielkie baklazany
    1 szklanka ryzu
    1 peczek świezego tymianku
    2 cebule
    3 zabki czosnku
    10 dkg masla
    sol,pieprz ziolowy
    Baklazany umyc,ulozyc na blasze i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do tem.180
    st.Wyjac,ostudzic i wydrazyc miaższ,a nastepnie rozdrobnic go.
    szklanke ryzu zalac szklanka wody i gotowac na bardzo wolnym ogniu,az ryz
    wchlonie plyn.Ryz wymieszac z rozdrobnionym baklazanem i tak powstale nadzienie
    osolic i doprawic pieprzem.Cebule oraz czosnek obrac i posiekac.
    Na patelni rozgrzc maslo i przesmarzyc na nim cebule z czosnkiem.
    Zawartosc patelni polaczyc z farszem.Tymianek umyc posiekac i dodac do
    nadzienia.Wydrazone baklazany napelnic farszem i przelozyc do zaroodpornego
    naczynia.
    Piec 30 min w tem 180 st.

    CUKINIA W CIESCIE
    2 niewielkie cukinie(okolo50 dkg)
    4 lyzki maki
    5 dkg fety
    2 jajka
    kilka galazek niety,melisy,bazylii
    sol pieprz
    szczypta ostrej papryki
    ilej do smazenia
    Cukinie obrac ze skorki,zetrzec na tarce o drobnych oczkach i odcisnac nadmiar
    soku..Wbic jajka,dodac make,papryke,sol,pieprz.Fete rozgniesc widelcem i dodac
    do ciasta.
    Miete,melise,bazylie,umyc i posiekac,a nastepnie wrzucic do masy i starannie
    wymieszac.
    Na patelni rozgrzac olej i smarzyc niewielkie placki.
    Podawac z daniami drobiowiowymi.
    ZAMIAST fety mozna dac ser zolty,ostre gatunki,najlepsze owcze.
  • 22.01.07, 20:06
    Basiu,pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia.smile)
  • dziekujesmile
    pozdrawiam
    Basia
  • 23.01.07, 01:04
    Basiu, kuruj sie, strasznie mi cie szkoda... taka piekna pogoda i grypa sad
    skoro jestesmy przy kulinariach, to polecam wypic lyzke "nar eksisi" kilka razy
    dziennie przy grypie. naprawde pomaga!
    niewtajemniczonym wyjasnie, ze nar eksisi to zageszczony sok z granatow, ktory
    tutaj uzywa sie do salatek, zamiast soku z cytryny czy octu.

    Kochanionka, dzieki za przepisy smile ja tez postaram sie potem cos dorzucic z
    oryginalnych tureckich ksiazek kucharskich, teraz padam wink) u mnie juz prawie 2
    w nocy... Bartek ma urodziny w tym tygodniu i szykuje menu na kinderparty, wiec
    oblozona jestem roznymi przepisami...

    Olu, zamiast twarogu sprobuj uzyc suzme yogurt lub labne peyniri. sa do
    kupienia w kazdym markecie w pojemniczkach plastikowych. lor peyniri czasem ma
    mdly smak albo zmielonej kredy. mnie jeszcze nie udalo sie trafic na naprawde
    dobry sad fajnie, ze juz wrocilas smile

    buziaki smile
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • dzieki aniu. a czy jest cos w podobie naszych serkow homogenizowanych?
    karina, wybacz ze totalnie oddalilysmy sie od tematu. jutro ja wrzuce kilka
    przepisow (bardzo prostych) z kuchni mojej tesciowej smile
  • Dzięki za każdy przepis.Następnym razem jak będę u mojego chłopaka chciałabym
    zrobić mu niespodziankę i ugotować coś z przepisów tureckich dlatego bardzo mi
    na tym zależy.
    Jeśli jest to przepis sprawdzony tym lepiejsmile
    Dobrze, że można znaleść śmietanę w Turcji bo juz myślałam, że jej nie mają.
  • Pieczone jablka
    6 jablek
    15 dkg suszonych moreli
    1/2 szklanki orzechow wloskich
    łyzeczka skorki cytrynowej
    1/2 szklanki brazowego cukru
    cynamon
    3 lyzki masla
    Do miseczki wlozyc posiekane morele,orzechy,skorke z cytryny,cukier i 2 lyzki
    masla.Wymieszac,doprawic cynaminem.Rozgrzac piekarnik do tem.190 stp.
    Jablka umyc,ostroznie wydrazyc srodki.Napelnic jablka przygotowanym
    nadzieniem,lekko je ugniesc.Jablka ulozyc w duzym naczyniu
    zaroodpornym.Posmarowac roztopionym maslem.Piec je okolo 45 min,az beda
    miekkie.Podawac na goraco(cieple zeby sie nie sparzycsmile)

    Wszystkiego najlepszego dla Bartusia.Wiele radosci i zabawy na kinderbalusmile))
  • dzieki serdeczne smile fajny deser z mojego dziecinstwa smile Bartek uwielbia jablka,
    wiec na pewno mu bedzie smakowac.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • ola, na typowe serki homo nie natrafilam, ale najbardziej podobny jest wlasnie
    serek labne lub suzme yogurt. w hipermarkecie widzialam tez oryginalny
    mascarpone i jakis inny wloski twarozek... po paskarskiej cenie uncertain

    a swoje obiecane przepisy dodam dopiero po niedzieli, ok?
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witam!
    Nadal czekam na przepisy z kuchni tureckiej...Jakoś ten wątek stanął w miejscu.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
  • Witam Was serdecznie,
    pojawilo sie tutaj w poscie juz sporo przepisow,ale moze warto podrzucic
    Karinie pare prostych,bardziej codziennych potraw tureckich.Taka np. biber
    dolması-to przeciez prawie to samo co nasza papryka faszerowana miesem mielonym
    i ryzem;mercimek-zupa z soczewicy czy yayla-zupa jogurtowa z mieta-proste i
    tureckie.Poza tym taze fasulye-fasolka szparagowa w pomidorach czy szpinak
    przygotowywany podobnie tyle,ze z malym dodatkiem ryzu.A do tego köfte-ja
    osobiscie przygotowuje je dokladnie tak samo jak kotlety mielone w
    Polsce,tyle,ze w mniejszych rozmiarachsmile
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Dziewczyny moze jedna zna troche przepisow tureckich ale z regionu Adana.Ja
    wiem ze one sa troche przypiekajace.Ja lubie zjesc sobie raz na jakis czas.
  • Witam!
    Dziewczyny co z tymi przepisami?Jak narazie pojawiły się tylko od Kochanionki
    za co serdecznie jej dziękuję.
    Pozdrawiam
  • Ja dalam slowo na przepisy,ale wybaczcie zeby myslec o jedzonku trzeba miec
    apetyt,a z tym ostatnio troche krucho,gdy tylko sie poprawi mi to podam wam
    wiele smileinşallahsmile
    pozdrawiam
    Basia
  • ja tez bardzo przepraszam, ze obiecalam i milcze. mam ostatnio malo czasu na
    forum, a jednak te przepisy troche pisania wymagaja wink podepre sie tym co mam
    w "ulubionych".
    tutaj jest bardzo duzo przepisow tureckich (ang):
    www.allaboutturkey.com/mutfak.htm
    tu po polsku, orientalne dania, nie tylko tureckie:
    www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/index.html
    tu po turecku, duzy wybor pogrupowany na dania swiateczne, codzienne,
    dzieciece, regionalne, jest tez kuchnia osmanska:
    www.yemekicmek.com/tariflistesi.php
    zajrzyjcie tez na forum kuchnia, od czasu do czasu sa przepisy na dania
    tureckie. sama podawalam tam kilka, ale w zeszlym roku lub 2005.


    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • jestem tu pierwszy raz i czytalam tu podane przepisy. nie spotkalam sie z tego
    typu jedzeniem w rejonie mojego meza. tutaj co niektore nasze przepisy.
    TURECKIE GOLABKI-SARMA
    -liscie winogron
    -250 gram miesa mielonego
    -szklanka ryzu
    -3-4 pomidory
    -peczek pietruszki drobno pokrojonej
    -mala cebula
    -przyprawy - czarny pieprz, biber, troche cumin, sol(ja osobiscie daje vegete)
    troszke miety
    -sok z trzech cytryn, jak ktos lubi bardzo kwasne moze tez dodac troche kwasku
    cytrynowego
    - 2-3 lyzki stolowe oleju

    wszystko to razem dokladnie mieszmy, dosmaczamy wg gustu i zawijamy w liscie
    winogron, wczesniej gotowane w
  • ciag dalszy:
    wczesniej gotowane w wodzie przez ok 15 min.
    golabki ukladamy w garnku, ja przykrywam je talezem i na to stawiam cos
    ciezkiego zeby sie nie porozwijaly i nie wyplynely. zalewamy woda z dodatkiem
    soli. ja dodaje jeszcze sumak aby byly kwasniejsze. mozna uzyc soku z cytryn lub
    kwasku cytrynowego.
    podawac przestygniete z naturalnym jogurtem, ja bardzo lubie z sosem
    jogurtowo-czosnkowym polanym olejem. olej rozgrzewam w rondelku, na goracy
    wsypuje miete i 'biber' i zasmazam przez chwile
    SMACZNEGO!!!!!
  • Dzięki leyla za przepis.Mam nadzieję, że podasz nam ich więcej.
    Z jakich rejonów Turcji pochodzi Twój mąż?
    Jakbyś mogła podać jakiś fajny przepis na dobrą a nietrudną do przyrządzenia
    potrawę.
    Z góry serdecznie dziękuję!
  • ja w turcji nie moglam kupic smietany, ale z powodzeniem mozna ja zastapic
    'kaymak', kupowalam taki w puszce. nadaje sie do sosow czy zup. jezeli chodzi o
    bulke tarta to najlepiej robic ja samemu. ja z tego wzgledu ze mieszkam w anglii
    a pogoda tutaj do zbyt goracych nie nalezy to susze chleb w piekarniku, potem go
    miele robotem i bulka tarta jak w polsce.
    pytasz z jakich rejonow jest moj maz. pochodzi z golbasi, niedaleko adiyaman i
    malatya.
  • DOVMEC
    - 3 baklazany
    - 3 papryki (takie jak do 'dolmy'}
    - papryczki ostre, ile to juz zalezy od smaku
    - 4-5 pomidorow
    - czosnek
    - cebula

    baklazany(naklowam widelcem), papryke, pomidory myjemy, kladziemy w calosci na
    blache, podlewamy woda i pieczemy w piekarniku 180 stopni, az beda miekkie.
    wyjmujemy, oberamy ze skory i bardzo drobno kroimy i wrzucamy na blache albo do
    naczynia zaroodpornego. na oleju smazymy drobno pokrojona cebulke i czosnek
    przecisniety przez praske(moga byc 3-4 zabki). ja dodaje jeszcze troche 'kirmizi
    biber'. po usmazeniu wlewamy do drobno pokrojonych wazyw, solimy i wszystko
    dokladnie mieszamy, mozna uzyc rak, az sie zrobi wnet packa. potem znowu do
    goracego piekarnika na 15-20 minut i gotowe. smakuje wysmienicie ze swiezym
    chlebem. afiyet olsun
  • Czesc Lejla moge kozystac juz z forum pozdrowienia FADIME

  • Czy ktoś zna przepisy na takie dania jak: dolma, mumbar, kisir, guvec,
    karniyarik?
    Pozdrawiam serdecznie!
  • dolma to ogolna nazwa na dania z farszem, sprecyzuj o jakie co chodzi. moze byc
    np. kabak dolmasi (kabaczek z farszem), biber dolmasi (papryka faszerowana),
    sogan dolmasi (cebula faszerowana), itp.
    guvec to z kolei zapiekanki w specjalnych glinianych miseczkach i tez mozga byc
    np warzywne, z kurczakiem, z krewetkami, rybne, itp.

    mumbar - nie znam albo byc moze znam je pod inna nazwa, jesli to danie
    regionalne wink

    KISIR (porcja na 10 osob) - przepis z ksiazki Turkish Cuisine
    350 gr kaszy bulgur
    1 szklanka goracej wody
    1 lyzka przecieru z papryki i pomidorow
    1 lyzka chili
    sol
    1/2 szklanki soku z cytryny
    3/4 szklanki oliwy
    peczek koperku
    peczek miety
    peczek mlodej cebulki
    2 pomidory
    glowka chrupiacej salaty

    wsypac bulgur do duzej misy, zalac goraca woda, wymieszac i przykryc. ostawic
    na 30 min. dodac przecier, chili i sol, dokladnie wyrobic. dodac sok z cytryny,
    oliwe, znow wyrobic. dodac drobno pokrojone pomidory i zielenine, lekko
    wymieszac. porcje naklada sie na liscie salaty, zawija i zjada ze smakiem smile)

    przepisy moga sie nieznacznie roznic dodatkami, tak jak u nas, rzadko ktory
    kucharz gotuje tak samo wink


    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • znalazlam ciekawy przepis na bialy serek. bardzo latwy do wykonania, wszystkie
    skladniki mamy w turcji. skopiowalam tylko jeden, moim zdaniem najciekawszy, a
    cala dyskusja jest tu:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57553296

    autor ampolion 19.02.07, 00:49
    Robiłem kilkakrotnie z mleka pastryzowanego z supermarketu, z mleka pełnego.

    2 litry mleka podgrzać do zagotowania w ciężkodennym garnku często mieszając.
    Obniżyć ogień i dodać jedno z tych: 4 łyżki soku z cytryny, albo 3 łyżki octu
    (mówią jabłkowego z cydru, ale chyba niekoniecznie), albo 1/4 litra zwykłego
    jogurtu. Ja zastosowałem sok, to też zalecają by otrzymać ser szczególnie
    delikatny. Lekko wymieszać dopóki grudki sera nie zaczną się formować w
    zielono-żółtej serwatce. Mieszać bardzo delikatnie by nie porozbijać tych
    grudek. Także, zaraz wygasić ogień. Przelać przez sito wyłożone cienkim płótnem
    lub złożoną na 3-4 gazą. Serwatkę można zachować jesli ma się zamiar sporządzić
    następną porcję następnego dnia bo ser zakwaszony nią jest ponoć szczególnie
    orginalny, "indyjski". Ser w sitku schłodzić pod lekkim strumieniem zimnej wody
    przez jakies 10 sek.
    Gotowe - prawie. Trzeba jeszcze odsączyć w woreczku lub tak jak jest w sitku,
    można w lodówce. Na końcu odcisnąć pod ciężarkiem - czym dłużej tym scislejszy.
    Ja to robiłem w lodówce by szybciej go obsuszyć.
    Smacznego.
    P.s. Ser taki, paneer, jest szczególnie dobry w potrawach indyjskich, można go
    nawet obsmażać.



    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witajcie serdecznie!
    Karino-mysle,ze piszac o dolmie masz na mysli glownie biber dolması-czyli
    papryke faszerowana(pisalam juz wczesniej).Musiasz kupic male papryki
    zielone,ale takie do dolmy(to tak jak nasze polskie czerwone,zolte czy zielone-
    tylko jak ja to mowie w wersji mini).Odkrajasz `kapelusik`,czyscisz z gniazd
    nasiennych.W osobnej misce mieszam ryz(ja lubie taki ze 2-5 min
    podgotowany),mieso mielone(surowe-ja uzywam tylko
    wolowiny),sol,pieprz,pietruszke(ciocia mojego meza dodaje tez odrobine swiezej
    miety i koperku),troszke ostrej papryki-i takim farszem nadziewasz
    papryke,przykrywasz´kapelusikiem´,wkladasz do garnka.Najlepiej,zeby bylo dosc
    scisle,wtedy w trakcie gotowania ci sie nie poprzewracaja.Zalewam to woda z
    odrobina soli(wszystko zalezy od smaku-jesli duzo posolilas farsz,woda moze byc
    mniej slona).Ja wrzucam jeszcze 1-2 pomidory sparzone,bez skorki,pokrojone w
    kosteczke-jesli wolisz mozesz dodac troche domates puresi(czyli naszego
    koncentratu,ale nie salcı-to cos zupelnie innego-ja tak robie,bo u nas w domu w
    Polsce zawsze faszerowana papryka byla przygotowywana w sosie pomidorowym-w
    Turcji czasami wcale tego nie dodaja).İ juz gotuje sie,az papryka bedzie w mire
    miekka,farsz ugotowany-ja poprostu podnosze ´kapelusik´i sprawdzam.U mnie w
    domu podaje to z puree ziemniaczanym na cieplo,ale mozesz tez podac to na zimno
    z jogurtem.

    Jesli chodzi o KARNIYARIK-to faszerowany baklazan.Ja przekrajam baklazana na
    pol,wycinam gniazda nasienne jesli sa,skrapiam sola(wtedy baklazan sie
    ´poci´tym samym oddajac goryczke,ktora ma w sobie.W tym czasie przygotowuje
    farsz-mieso mielone(u mnie zawsze wolowina),cebula,czosnek,sol,pieprz,moze byc
    znowu pomidor sparzony,pokrojony w kostke,albo domates puresi-dusze na
    patelni.Baklazana myje po soleniu lub wycieram z gorzkiego soku papierowym
    recznikiem i chwile az nie zmieknie z obydwu stron przesmazam na patelni(my
    uzywamy beztluszczowo).Tak przygotowany baklazan,nasaczam lekko oliwa z oliwek,
    wykladam na naczynie zaroodporne,w srodek faszeruje przygotowanym farszem,klade
    plasterki pokrojonego pomidora(czesto psoypuje bazylia lub oregano) i wkladam
    do piekarnika-na jak dlugo,trudno mi powiedziec,bo ja duzo potraw przygotowuje
    na oko,poprostu probuje w trakcie.Pod koniec duszenia w piekarniku-klade po
    plasterku zoltego sera.My jemy glownie na cieplo,ale mozna tez na zimno z
    jogurtem.

    Pozdrawiam serdecznie!
  • A tak jak juz jestesmy przy kuchni-dzieki Kıranno za przepis na twarog,marzy mi
    sie taki nie solony...

    Ja z kolei znalazlam przepis na oszukany zurek-w przepisach kulinarnych
    pisza,ze to zalewajka lodzka(w koncu jestem z Lodzismile).
    Gotujemy tak jak na ziemniaczanke-ziemniak,cebule,ze 2 zabki czosnku,lisc
    laurowy(defne yaprağıwink,moze byc tez dodane ziele angielskie.Jak sie ugotuje ja
    miksuje,dodaje krema z jogurtem,soku z cytryny.Jak macie akurat z Polski
    kawalek kielbaski lub sloninki to mozna przesmazyc i dodac,na koniec troche
    majeranku.Pycha!
  • Kıranno,
    bardzo przepraszam,ze to nie do konca na temat watku-ale jeszcze raz wielkie
    dzieki za przepis na bialy ser.Zrobilam dzisiaj,dodalam i cytryne i lyzke
    jogurtu,wyszedl przepyszny,a twarozek z niego zrobiony z rzodkieweczka i
    szczypiorkiem poprostu niebo w gebie.Polecam innym forumowiczom.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • ciesze sie bardzo, ze ci wyszedl pyszny serek, sommaczku smile u mnie niestety
    fiasko, ale pewnie dlatego, ze ciut przedobrzylam. zrobilam sobie dietetyczny
    twarozek z mleka 0% i z dodatkiem jogurtu 0% wink)
    nie polecam, mnie przynajmniej nie za bardzo przypadl do gustu. jakis slodkawy
    i zoltawy wyszedl, ale bardzo zwarty i rzeczywiscie mozna go kroic. to ponoc
    hinduska receptura, oni go rowniez smaza.
    nastepnym razem, jesli zrobie to juz z normalnego mleka albo poltlustego smile)
    jakiej firmy mleka i jogurtu uzylas, mozna wiedziec? moje byly danone i pinar.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witaj Kıranno,ja do zrobienia sera uzylam mleka Pınara-yağlı i jogurtu Sutaşa
    (Kaymaksız).Tak swoja droga to wydaje mi sie,ze sam jogurt to chyba nie
    wszystko,chyba,ze bedzie dosc kwasny,raczej wg mnie trzeba dodac troche
    cytryny,bo to przeciez wlasnie dzieki temu kwasowi mleko zacznie sie zsiadac.Ja
    wprawdzie nie doszukalam sie hinduskosci w tym serzesmile-smakuje jak nasz
    polski.Jedyny mankament to ilosc,jaka mozna uzyskac-ja na probe zrobilam z 1 Lt
    mleka(dodalam 3 lyzki cytryny i poltorej jogurtu) i wyszla mi nawet niepelna
    szklanka.Ale teraz skoro juz wiem,ze wychodzi-powaznie zastanawiam sie nad
    zrobieniem wiekszej ilosci i moze ktoregos dnia pokusze sie o upieczenie
    sernika...smile
    Pozdrawiam serdecznie!
  • ja do 2 l mleka danone 0% dodalam pol kubeczka jogurtu pinar 0% i 3 lyzki soku
    z cytryny. po samym jogurcie mleko dlugo nie chcialo mi sie sciac.
    wiesz, chyba przyzwyczailam sie juz do tureckich slonych serow, bo nie pasowal
    mi ten slodkawy posmak. gdyby dodac cukier i bakalie to moze wyszedlby
    sernik smile)
    o, przypomnialo mi sie, ze kiedys widzialam w TV jak robili taki wlasnie
    sernik-pasche, z bakaliami i odciskany w gazie, wg jakiejs kresowej receptury.
    trzeba bedzie poeksperymentowac, wielkanoc wkrotce smile
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witam serdecznie ponownie,
    Karina pytala sie m.in o GUVEC-otoz ja robie dzisiaj na obiad guvec z
    krewetkami:krewetki rozmrazam,plucze,wykladam na gliniane miseczki.W malym
    rondelku przygotowuje smakowe maslo-dodaje czosnku,koperku,troszke ostrej
    papryki,sol,pieprz(ja roztapiam maslo i dopiero wtedy dodaje wszystkie
    skladniki,wg mnie latwiej niz je ucierac z przyprawami,a poza tym jakos tak
    latwiej chlonie wszystkie smaki i zapachy).Tak przygotowanym maselkiem,albo
    polewam krewetki(ilosc masla samemu trzeba wyczuc,zeby calosc nie byla zbyt
    tlusta i wodnista,bo krewetki w trakcie duszenia tez troche wody oddadza) albo
    jesli przygotuje wczesniej i zdazy wystygnac,kroje w piorka na krewetki.Calosc
    wkladam do piekarnika i juz(zwykle dusi sie ok 30 min,ale trzeba sprawdzac-moze
    byc krocej).
    Jadlam tez w jednej z restauracji wersje guveca z krewetkami z
    pomidorami,pieczarkami,cebula i papryka,a calosc pod koniec duszenia byla
    posypana troche zoltym serem(oczywiscie trzeba dodac troche oliwy z oliwek na
    gliniana miseczke i posolic,popieprzyc,byla tez dodana ostra papryka).W podobny
    sposob przygotowany jadlam guvec z kurczaka i wolowiny.
    Oliwa z oliwek,i pomidory(najlepiej takie miekkie jak do sosu)w piekarniku
    stworza taki sos,wiec mieso w sumie sie nie piecze,a wlasciwie dusi.Jezeli
    chodzi o wolowine,zeby w efekcie byla dosc miekka wg mojej oceny nalezy ja albo
    dosc dobrze rozbic,albo uzyc w formie dana sote-ja czesto wrzucam takie miesko
    do miseczki,dodaje 1-2 lyzki musztardy(lepsze niz polecany czasami sok z
    cytryny-mieso po nim czesto twardnieje),mieszam reka i odstawiam na 20 min,a
    soli i pieprzu uzywam dopiero jak mieso sie troche juz poddusi,chociaz
    zbrazowieje-jak dotad moje praktyki powoduja,ze nigdy w czasie duszenia mieso
    mi nie twardnieje.Kurczaka mozna przyprawic od razu na surowo,z tym akurat nie
    ma problemu.
    Ojej,ale sie rozpisalamsmile
    Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego!!smile
  • Ach i jeszcze mi sie przypomnialo,skoro Karina szuka tureckich potraw.Mozna
    zrobic dosc latwo MÜCVER-czyli tak jak nasze placki ziemniaczane,ale robi sie z
    kabaka(cukinia).Cukinie po obraniu sciera sie na tarce o grubych oczkach,trzeba
    dodac jajko,make,sol,pieprz,cebule(ja osobiscie scieram na tarce rowniez)ostra
    papryke,pietruszke-niektorzy dodaj tez koperku czy miety(swiezej).Smazy sie na
    oleju/oliwie(tyle,ze sa mnejsze od plackow ziemniaczanych),podaje sie z
    jogurtem.İ juz!
    Pozdrawiam!
  • Sommaczku dziękuję Ci z całego serca za wszystkie przepisy jakie tu podałaś.Na
    pewno spróbuję je zrobić choć nie wiem jak wyjdąsmile
    Mój chłopak jest ze wschodniej Turcji i słyszałam, że tam to jedzenie jest
    trochę inne niż na zachodzie.Do tej pory to on zawsze gotował ale następnym
    razem ja chcę coś zrobić dla niego.
    Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam!
  • Uf, wreszcie znalazlam b. stary watek z forum Kuchnia ze swoimi (i nie
    tylko smile) przepisami:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14809797&a=14989381
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witam Was serdecznie po raz kolejny,
    Kıranno-dzisiaj znowu produkowalam bialy ser i znowu wyszedl bez pudla,taki jak
    trzebasmileChyba uzycie mleka tlustego jest niezbedne,zeby mialo sie co zsiadac w
    kwasie z soku z cytryny-chociaz w konsekwencji ser nie wychodzi bardzo tlusty.
    A propos mumbaru,o ktory pytala Karina,moja tesciowa dosc metnie odpowiedziala
    mi,ze za mumbar uwaza sie resztki miesa(takie np do kokoreçu),tez podroby
    (barsak).Podobno z tego tez robi sie dolme.Nie wiem nie probowalam.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • sommak, milo mi, ze rozszyfrowalas mojego nicka smile)
    twoj serek wyszedl kwaskowaty czy tez raczej slodki? ta slodycz mi nie bardzo
    pasowala poprzednio. czy tak czy tak, nastepnym razem wyprobuje z tlustym
    mlekiem.
    jesli chodzi o mumbar, to nie jadlam, ale przez google wyskoczylo mi, ze jest
    to jelito grube. jest tez sporo przepisow:
    www.google.com.tr/search?hl=tr&q=mumbar&btnG=Ara&meta=lr%3Dlang_tr

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witajcie,
    czesc Kıranno-rozszyfrowanie Twojego nicka nie byla bardzo trudne-sama w jednym
    z postow pisalas o swoich problemach z turecka klawiatura i ze twoj nick pisze
    sie przez`ı,a propos mumbaru,to tak wlasnie sie sie domyslilam z tlumaczen
    tesciowej-troche dla mnie bleee..
    A propos sera-ostatnim razem zrobilam z mleka Pınara i wg mojej oceny byl
    lepszy i wyszedl bardziej tak, nasz polski,troche mokry-teraz zakupilam w
    wiekszej ilosci mleko z Careforra,sygnowane ich logo i mam wrazenie,ze poprostu
    jest ono gorszej jakosci od ww wspomnianego.Teraz z tego mleka Careforra
    wyszedl mi ser przypominajacy smakiem Lor,a tak a propos smaku-ja mimo,ze
    robilam serek z twojego przepisu takze ostatnim razem dodalam lyzeczke(taka do
    tureckiej herbaty)soli.W konsekwencji tej soli nie bylo czuc,a ser wyszedl
    lepszy.Poza tym mam wrazenie,ze nie powinnismy az tak tego sera odciskac(ja
    ostatnio zrobilam w gazie(czym zreszta wprawilam w oslupienie aptekarza,co ja
    chce i dlaczego gaza ma byc wieksza,pytal sie mnie gdzie ja mam tak wielka
    rane)-jak powiedzialam,ze robie bialy ser,usmial sie serdecznie.Ten mniej
    odcisniety i z lepszego wg mnie mleka byl bardziej podobny do naszego
    polskiego,a przez to lepszy.Anegdotycznie-moj maz jak zobaczyl ile sera wyszlo
    z 2 litrow mleka,zapytal sie gdzie jest reszta-mowie mu,ze reszta to
    serwatka,woda-co pokazalo nam jak dobrej jakosci mleko pijemy-nie wierzyl
    wlasnym oczomsmile.
    Pozdrawiam serdecznie,u nas w Alanyi zaczyna sie robic cieplo-a jak u Was?
  • Ojej-nie dopisalam jeszcze jednej sprawy odnosnie smaku sera-wg mnie-wszystko
    zalezy od mleka,jogurtu jakie uzyjesz i jak duzo soku z cytryny dodasz-poza tym
    jak mowi moja mama,trzeba wyczuc moment zsiadania sie sera,bo jak bedzie za
    dlugo przegotowane z kwaskiem z cytryny,to wtedy ser bedzie bardziej twardy
    (chyba wlasnie ostatnim razem mi sie to min zdarzylo)-coz,trzeba
    probowac,najwazniejsze,ze wiem,ze z tego przepisu lekko zmodyfikowanego jednak
    cos wychodzi,a reszta-to nasze wlasne doswiadczenia.Coz poprobujemy,zobaczymy-
    dla mnie i tak jest to super alternatywa do tureckich zawsze slonych serowsmile
    Pozdrawiam!
  • Witajcie serdecznie,
    dzisiaj znalazlam fajna strone w internecie,jest tam sporo przepisow kuchni z
    calego swiata-w tym tureckiej,oto adres tej strony:www.gotowanie.wkl.pl
    Pozdrawiam!
  • dzieki za wskazowki smile moj serek tez robie w gazie, przywiozlam sobie zapas z
    PL, ale fajnie sprawdzaja sie reczniki papierowe selpak, wylozone na sito.
    nastepnym razem na pewno troche posole mleko. tureckie sery sa dla mnie
    zdecydowanie za slone, mam nadzieje ze ten wyjdzie w sam raz. mysle tez, by
    poeksperymentowac z roznymi dodatkami typu ziola, oliwki, chrzan albo czosnek,
    zeby wyszedl taki lekki serek jak np almette. tylko waham sie czy dodac je
    przed scieciem sie mleka czy juz potem? jak myslisz?
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witaj Kıranno,
    tez myslalam o smakowych wersjach sera,ale wydaje mi sie,ze chyba lepiej bedzie
    dodac wszelkie dodatki juz po scieciu sera,a nawet do juz przygotowanego-kazdy
    dodatek moze wg mnie nie tylko negatywnie wplynac na proces scinania sie
    sera,ale moze zmienic ostateczny smak(w koncu to co wrzucisz bedzie poddane nie
    tylko gotowaniu przez chwile,ale i kwasnemu dzialaniu serwatki).Ja
    myslalam,zeby normalnie zrobic ser,dopiero wtedy dodac troche jogurtu i jakis
    dodatek i wtedy troche przemiksowac.A tu chyba tez troche trzeba
    poeksperymentowac-bo jak ser bedzie w miare mokry,to wtedy nie dodawac jogurtu
    wcale,albo bardzo mala ilosc-a moze jak masa wyjdzie za mokra,dorzucic
    jajko,zeby ja troche scielo....Trzymam kciuki za Twoje proby-jak sama sie za to
    zabiore,napisze o swoich doswiadczeniach.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • witajsmile mam jeszcze jedno pytanko - co robisz z serwatka? podobno mozna ja
    jakos wykorzystac, bo jest bardzo zdrowa, nie wiem tylko do czego? masz jakis
    pomysl?
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witaj Kıranno,
    co do serwatki-ja na jej wykorzystanie nie mam narazie pomyslu,ale
    wyczytalam,ze na bazie serwatki mozna robic chlodniki(jesli lubisz,bo ja nie
    bardzo)-zajrzyj na www.kuchnia.now.pl(tam jest przepis na chlodnik ze szczawiem
    na serwatce,a na www.winiary.pl-znalazlam przepis na chlodnik z burakow.A moze
    dodac takiej serwatki do jogurtu czy mleka,zeby uzyskac cos pomiedzy ayranem a
    kefirem..?Narazie poprostu wylalam,bo nie zamierzalam od razu produkowac
    nastepnego sera,a chyba to za dlugo tez stac nie moze.Jak wpadnie ci cos do
    glowy,daj znac.A tak a propos-serwatka znajduje sie w niektorych produktach dla
    osob trenujacych,wspomaga przybieranie masy miesniowej,wyczytalam na
    interneciesmile
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Kıranno,na www.przepisy.org znalazlam przepis na napoj truskawkowo-poziomkowy z
    serwatka-pokrywa sie to z moim wczesniejszym przypuszczeniem,ze mozna z nia
    przyrzadzic jakis napoj,pewnie z innymi owocami tez moze byc.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • w ktoryms dodatku do gazety hurriyet znalazlam bardzo ciekawe przepisy na
    faszerowana brukselke i pora. dania niecodzienne, moze ktos bedzie chcial sie
    pobawic smile

    FASZEROWANA BRUKSELKA (brüksellahana dolmasıwink,

    przygotowanie 30 min, gotowanie 15 min

    skladniki:
    700 g brukselki
    300 g pomidorkow cherry
    200 g miesa mielonego
    2 cebule
    pol szklanki oleju lub oliwy
    1,5 lyzki pasty pomidorowej (domates salcasi)
    1 lyzka ryzu
    pieprz, sol
    pol lyzeczki sproszkowanego ziela angielskiego (tr. yenibahar - ang. allspice)
    szklanka goracej wody

    przygotowanie:
    brukselke umyc i wydrazyc glabki. cebule drobno pokroic.
    w misce wymieszac mieso mielone, cebule, paste pomidorowa, ryz, lyzke wody,
    lyzke oliwy i przyprawy. dokladnie wyrobic.
    nalozyc male porcje w wydrazona brukselke i ulozyc ciasno w szerokim
    rondlu "dziurka" do gory wink
    dodac pozostala oliwe, szczypte soli i nakryc porcelanowym plaskim talerzem.
    calosc zalac goraca woda i gotowac na malenkim ogniu 20 min.
    wyjac talerz, dodac pomidorki koktajlowe (cherry) i gotowac jeszcze 5 min.
    udekorowac lyzka jogurtu


    FASZEROWANY POR (etli pırasa dolmasıwink
    przyg. 25 min, got. 20 min

    skladniki:
    1 kg pora
    250 g miesa mielonego
    1 cebula
    1 szklaneczka od herbaty ryzu (ok 100 ml)
    1 szklaneczka od herbaty oliwy lub oleju
    1 pomidor
    1 lyzka pasty pomidorowej
    3-4 galazki pietruszki
    1 szklanka goracej wody
    sol, pieprz

    przygotowanie:
    pora dokladnie umyc. biala czesc pokroic w kawalki ok 6 cm, ktore nalezy wlozyc
    na 5 minut do goracej wody (nie gotowac), zeby zmiekly.
    kazdy kawalek wydrazyc tak, by zostalo ok 4-5 warstw pora. wyjdzie cos na
    ksztalt rurki pustej w srodku.
    ryz podgotowac, ma byc lekko twardawy.
    cebule i pietruszke posiekac, pomidora obrac i pokroic drobno.
    zeszklic cebule na oliwie, dodac mielone mieso i podsmazyc.
    dodac pomidora, paste pomidorowa, ryz, pieprz i pietruszke (zostawic lyzeczke
    do dekoracji) - wymieszac.
    mieszanka wypelnic delikatnie wydrazonego pora i ulozyc w szerokim plaskim
    garnku. zalac goraca woda i gotowac 15 min.
    podawac na cieplo, posypane pietruszka.

    Smacznego smile
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kiranna
  • Witam!
    Mam pytanie czy w Turcji mogę znależć mięso mielone?Potrzebuję do spaghetti.
    Jeśli tak to jaka jest nazwa turecka tego mięsa?
  • Witaj Karino,
    oczywiscie,ze znajdziesz w Turcji mieso mielone-nazywa sie kiyma.Generalnie
    sprzedawane jest mieso mielone baranina z wolowina.Ja osobiscie nie lubie
    zapachu baraniny wiec zawsze kupuje tylko wolowe-dana kiyma.
    Pozdrawiam!
  • Witaj Sommak!
    Dzięki serdeczne...Ja też nie lubię zapachu baraninysmile
    Orientujesz sie może czy są jakieś sosy do spaghetti?W Polsce lubię różne sosy
    pudliszki albo łowicz.Jest coś podobnego w Turcji?
    Pozdrawiam!
  • Witaj Karino,
    zwykle sama robie sos do spaghetti,ale kilka razy widzialam w sklepach gotowe
    sosy,wiec nie powinnas miec klopotow z ich zakupem.
    A tak jeszcze a propos miesa mielonego-najczesciej na stoisku z miesem jest
    maszyna do mielenia i sama mozesz wskazac mieso,ktore chcesz zeby ci zmielono-
    mniej czy bardziej tluste,i wtedy przygotowuja je na twoich oczach.
    Smacznego!
  • Witaj Sommak!
    Dzięki serdeczne za pomoc.Może podzielisz się ze swoim przepisem na sos do
    spaghetti?
    Nigdy sama nie robiłam, zawsze kupuję.Może spróbowałabym go przygotować sama jak
    będę w Turcji.
    Życzę miłego dnia!
  • czesc dziewczyny
    no wlasnie nie dlugo swieta wielkanocne,moze jakies rady jak zrobic tutaj
    pyszny sernik-jakiego najlepiej uzyc sera-labne peynir,lor peynir?A moze innego?
    Co radzicie??
    Pozdrawiam
  • Witaj Karino,
    ja jak robie sos do spaghetti-to najpierw podduszam mieso na patelni z
    czosnkiem i cebula,a pozniej dodaje pomidory obrane ze skorki,takie troche
    rozpadajace sie(czyli wlasciwie tak jak pelatti z puszki),jesli mam ochote na
    ostrzejszy smak-dodaje ostrej papryki,a pozniej przyprawiam-najczesciej oregano
    lub bazylia.Ostatnio na bazarze znalazlam taka mieszanke przypraw do spaghetti-
    nie wiem co tam jest dokladnie,ale zamierzam wybrobowac.
    Ostatnio u mnie w domu swietnie sprawdzaja sie takze tortellini serowe w sosie
    smietankowo-pieczarkowo-szpinakowym.Tortellini kupuje gotowe,gotuje.A w
    oddzielnym garnku na odrobinie masla podduszam pieczarki pokrojone w
    talarki,dodaje kilka lisci szpinaku i jak sie wszystko razem poddusi,zalewam
    krema(czyli taka turecka slodkawa smietana),ugotowane tortellini wrzucam do
    tego sosu.Na koniec mozna posypac troche parmezanem,swiezym pieprzem(ja
    osobiscie najczesciej rezygnuje z parmezanu,ale to kwestia gustu.Co
    ciekawe,przepis poznalam bedac w jednym z hoteli w Belek,gdzie ta wlasnie
    prosta potrawe serwowano za kosmiczne pieniadzesmile
    Co do sernika-przyznam,ze w Turcji jeszcze nie pieklam,nie dowierzam za bardzo
    swojemu piekarnikowismile,ale najszybciej chyba zrobilambym z sera,ktory mozna
    zrobic samemu-znajdziesz w jednym z wspisow Kıranny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • Witaj Sommak!
    Dzięki serdeczne za Twoje przepisy.Jeśli znasz jakieś fajne i łatwe do
    przygotowania to mam nadzieję, że się z nimi podzieliszsmile
    Może znasz jakieś dania podawane z ryżem, bo wolę ryż niż makaron...
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
  • Witaj Karino,
    z potrawami z ryzem niewiele ci pomoge,bo ja akurat dla odmiany,wole makarony i
    kasze.Proponuje Ci jednak,wejdz np na Onet,poszukaj w wyszukiwarce hasla
    przepisy kulinarne-znajdziesz mnostwo stron z fajnymi przepisami,nie tylko z
    ryzem.Takze na Gazecie.pl ja klikniesz w haslo kuchnia na glownej
    stronie,wejdziesz na strone z przepisami-tam wystarczy w wyszukiwarce wpisac co
    cie interesuje i znajdziesz przepisy czytelnikow-niektore naprawde fajne.

    Tak do ryzu,moge ci podac przepis na KURCZAKA W WİORKACH KOKOSOWYCH(tak
    naprawde autorka przepisu jest Seftali,ktora tak jak i ja mieszka w Alanyi),moj
    maz i jego kuzyni bardzo to lubia:
    bierzesz piers z kurczaka,kroisz ja w kostke,plasterki-jak wolisz,nastepnie
    panierujesz w mace,jajku i uwaga!-wiorkach kokosowych(HİNDİSTAN
    CEVİZİwink.Nastepnie na oleju lub oliwie z oliwek smazysz(ja wole to drugie-bo
    zdrowsze)-jak miesko sie zrumieni,wyjmujesz z patelni i na tym samym tluszczu
    przygotowujesz sos-6-7 lyzek ketchupu,2 lyzki miodu(oczywiscie sama sobie
    dobierzesz proporcje z czasem),wrzucasz groszek z puszki i kielki(w marketach
    bez problemu kupisz),doprawiasz do smaku-jak wolisz ostrzejsze,dodaj ostrej
    papryki.A pozniej wrzuc kurczaka z powrotem do sosu,poddus jeszcze troche-i juz
    gotowe.Do ryzu jak znalazl.

    Nie wiem jak u Ciebie z sympatia do nalesnikow-ale ja w domu bardzo czesto
    przygotowuje z roznymi farszami-tez jak sie okazuje nie tylko Turkom
    smakuje,ale np naszym angielskim sasiadom tez,np:
    NALESNİKİ ZE SZPİNAKİEM İ PİECZARKAMİ:
    Ciasto:jajko,maka,mleko,sol,pieprz,ostra papryka,moze byc bazylia/oregano/ziola
    prowansalskie....co wolisz.Smazysz.My w domu uzywamy beztlusczowych patelni ze
    wzgledu na meza.
    Farsz:swiezy szpinak doslownie 5 minut gotuje,w miedzyczasie oczyszczam
    pieczarki,kroje cebule-nastepnie na patelni podduszam cebule,1-2 zabki
    czosnku,wrzucam pieczarki pokrojone jak tylko ci sie podoba-jak sie
    poddusza,wrzucam podgotowany wczesniej szpinak,za 1-2 min i zalewam jajkiem
    wymieszanym z odrobina mleka.İ wlasciwie farsz gotowy jak tylko jajko zacznie
    ci sie scinac.
    Zawijasz w nalesniki i danie gotowe(ten farsz tez sluzy mi do lasagne,wtedy na
    kazdej warstwie ukladam pokrojone pomidory , polewam sosem beszamelowym-calosc
    wkladam do piekarnika-pod koniec pieczenia,posypuje zoltym serem)
    Podobnie przygotowuje nalesniki z FARSZEM MİESNYM-ciasto na slono-ostro,
    mieso mielone podduszam na patelni z cebula,czosnkiem,przyprawami(do smaku-
    kazdy z nas woli cos innego),jak juz jest gotowe-najczesciej dodaje 1-2
    ugotowane ziemniaki,pietruszke,koperek-wg uznania.İ juz-zawijasz w nalesniki-
    gotowe.Czesto tez przygotowuje taki FARSZ JAK NA PİEROGİ RUSKİE-czyli gotowane
    ziemniaki(ja rozgniatam poprostu widelcem),bialy ser(jak wybierzesz turecki
    slony,uwazaj z doprawianiem pozniej sola),podduszona na patelni
    cebula,jajko,sol,pieprz,odrobina ostrej papryki.
    Czesto te farsze wykorzystuje niekoniecznie do nalesnikow,ale np kupuje w
    sklepie gotowa YUFKE-i przygotowuje w piekarniku BÖREK-trzeba tylko
    pamietac,zeby nasaczyc yufke-ja roztrzepuje jajko z mlekiem lub jogurtem i
    takim sosikiem smaruje ciasto i kazda warstwe.İle sie to piecze-nigdy nie
    sprawdzalam,bo zawsze podgladam w trakcie,a poza tym to chyba zalezy od
    piekarnika.
    wszystko jest latwe,nie boj sie sprobowac,nie mam pojecia jak te potrawy
    przyjmie Twoj mezczyzna-ale w mojej tureckiej rodzinie , wsrod tureckich
    przyjaciol sie przyjelo.
    Pozdrawiam Cie serdecznie!
  • Czesc Karino po raz kolejny,
    tak mi sie skojarzylo-ja dzisiaj przygotowuje na obiad makaron z sosem z
    tunczyka,ale moze do ryzu tez sie nada.
    Wez puszke tunczyka,puszke kukurydzy,cebule,1-2 zabki czosnku-poddus na
    masle,dopraw sola,pieprzem,curry,moze tez byc ostra papryka jesli lubisz,zapraw
    smietana-i juz sosik jest super,palce lizac.
    Pozdrawiam!
  • pervin napisała:

    > czesc dziewczyny
    > no wlasnie nie dlugo swieta wielkanocne,moze jakies rady jak zrobic tutaj
    > pyszny sernik-jakiego najlepiej uzyc sera-labne peynir,lor peynir?A moze
    innego
    > ?
    > Co radzicie??
    > Pozdrawiam

    pervin, mozna uzyc i labne i lor (byle nie byl slony) do sernika, ale ja
    planuje zrobic w tym roku sernik z süzme yoğurt, dam znac jak wyszedl.
    mam przepis na sernik na makowcu, sprobuje go zrobic, trzymajcie kciuki, by sie
    udal wink nigdy wczesniej tego ciasta nie pieklam. ciekawa jestem jak moja
    rodzinka zareaguje na makowca? maz byc moze jadl raz czy dwa w Polsce, ale
    synek jeszcze nie smile)
    znalazlam suchy mak w carrefour w dziale z przyprawami na wage, 7 ytl/kg, gdyby
    ktos pytal.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • ja tez wyprobuje w najblizszej przyszlosci ten przepis - nie jadlam jeszcze
    tunczyka z curry. brzmi interesujaco smile

    moj ulubiony sos do makaronu to pesto bazyliowe. mozna przygotowac samemu w
    sezonie, gdy jest swieza bazylia albo calkiem niezly jest tez gotowy wloskiej f-
    my Barilla, do kupienia w hipermarketach.
    pyszny jest tez sos z serow plesniowych z dodatkiem smietany, ale bardzo
    kaloryczny! za to nadaje sıe do wielu potraw - miesa, ryby, makaronu, salat,
    rowniez pieczone zıemniaki polane tym sosem sa rewelacyjne.
    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • tego kurczaka mozna tez identycznie przygotowac w platkach migdalowych zamiast
    wiorkow kokosowych, a potem polac sosem curry i podac z grillowanym ananasem
    oraz ryzem (najlepiej basmati) z odrobina szafranu. wszystkim moim znajomym
    Turkom smakuje ta potrawa. wielu z nıch uwaza, ze jest to bardzo trudne danie,
    a tak naprawde jedno z szybszych i prostszych, ale nie wyprowadzam ich z
    bledu wink)


    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • Och przepyszne te Twoje przepisy, napewno ja rowniez je wykorzystamsmile Wczoraj
    po raz pierwszy zrobilam börek z serem i pıetruszka - wyszedl pyszny. Nie
    podaje, przepisu bo jest taki jak Twoj, tylko jako farsz uzylam bialego sera -
    lor - z posiekana pietruszka. Börek wyszedl pychotka, chyba to zasluga bardzo
    swiezego sera.

    pozdrawiam
    Iza
  • Witaj Sommaksmile
    Ten sos z tunczykiem i curry musi byc pyszny, dzis zrobie to na obiad, w wersji
    z makaronem-bo tez jestem zwolenniczka makaronow.

    Pozdrawiam goracosmile)
  • Witaj Kıranno,
    ja zrobilam torcik makowy na Wigilie,ktora organizowalam w domu-byla rodzina
    mojego meza,przyjaciele i tureccy i angielscy-baaaardzo im smakowalo,chyba nie
    podejrzewali,ze mozna cos takiego zrobic z maku(ja mialam gotowy,juz
    doprawiony,przyslany z Polski-ale potwierdzam tu w Alanyi tez mozna kupic mak w
    carrefourze).Jedyne co-jak powiedzialam,ze to jest ciasto z haşhaş,em-
    skojarzylo im sie to jednoznacznie ze srodkiem odurzajacymsmile,brat mojego
    meza,ktory jeszcze tego samego wieczoru wracal samochodem do Antalyi,bal sie,ze
    nie bedzie mogl po tym prowadzic samochodu i zayzyczyl sobie pakunek na wynossmile.
    Pozdrawiam serdecznie!
  • smile u nas byly kiedys podobne akcje, Turcy robili wielkie oczy, gdy dowiedzieli
    sie z czego jest to czarne ciasto zrobione wink
    moj tegoroczny, pierwszy w zyciu, makowiec udal sie rewelacyjnie, potem wkleje
    przepis, jesli chcecie. zajadali sie wszyscy. zrezygnowalam z sernika na
    makowcu, bo nie chcialam, zeby mi rozgrzebali na talerzu, jesli ktoras czesc
    nie bedzie smakowac i zrobilam oddzielnie makowiec i sernik.
    mak zmielilam w maszynce do miesa, troche trzeba sie bylo napracowac, mımo, ze
    maszynka elektryczna, ale naprawde warto bylo. upieklam tzw. japonca, czyli
    makowiec bez spodu z ciasta, z jablkami, mnostwem bakalii i z polewa
    czekoladowa. pycha, na pewno bedzie powtorka!
    z sernika jestem mniej zadowolona, uzylam süzme yoğurt firmy sutaş i po
    zmiksowaniu skladnikow scisle wg przepisu ciasto lalo sie, a mialo byc
    konsystencji gestej smietany, wiec dodalam prawie szklanke maki. w rezultacie
    sernik bylo malo sernikowaty, raczej budyniowy, ale dal sie zjesc wink teraz nie
    wiem czy to wina tego jogurtu, czy przepis byl do kitu? nastepnym razem
    wyprobuje inny przepis.

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • Wprawdzie to bardziej po polsku niz po turecku,ale podaje-zrobilam dzisiaj
    przepyszne KROWKİ,smakuja jak nasze polskiesmile
    -szklanka cukru
    -2-3 cukry waniliowe
    -lyzka miodu
    -skorka starta z jednej pomaranczy albo cytryny
    -szklanka smietany(ja dalam kreme)
    -cwiartka kostki masla
    -troche oleju do formy
    Cukier i cukier waniliowy rozprowadzic z 5 lyzkami wody(ja dalam
    przegotowana,troche ciepla),zagotowac,caly czas mieszajac.Nastepnie dodac
    skorke pomaranczowa lub cytrynowa.
    Smietane wlac do rondelka,zagotowac,a nastepnie dodac do niej przygotowana mase
    karmelowa i gotowac ok 20 minut,az powstanie gesty,lekko brazowy krem(ja na
    probe wylalam krople masy na talerzyk zeby sprawdzic czy juz twardnieje czy
    trzeba jeszcze troche pogotowac).Dodac miod i maslo,dobrze rozprowadzic.
    Forme(ja wzielam takie male,plaskie naczynie zaroodporne) wylozyc folia
    aluminiowa,posmarowac olejem,wylac na nia mase i odczekac do stwardnienia(ze 3-
    4 godzin).Mozna urozmaicic sobie smak-wrzycajac orzechy,rodzynki,czy np
    pokruszone wafelki lub biszkopty.
    Pozdrawiam serdecznie ze slonecznej Antalyi!Smacznego!
  • bardzo dziekuje za przepisy
    mam pytanie do sommak....jestem totalnym beztalenciem i amatorem w
    kuchni a zaintrygowal mnie przepis na mücvet. czy moglabys podac
    mniej wiecej ile danego skladnika potrzeba aby przyrzadzic takie
    placuszki? aha i jakiej maki uzywasz tak dla pewnosci smile
    z gory dziekuje
    pozdr
    afet
  • A propos przepisu na pieczone jablka Kochanionkiej to ja dodaje tez
    do srodka miod plynny (wiadomo, ze Turcy maja pyszne odmiany miodu),
    albo nieco alkoholu np. wina (dla liberalnych muzulmanow), polecamsmile
    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • Witaj Afet,
    w tym moim gotowaniu jest jeden problem-ja wiekszosc potraw
    przygotowuje na okosmile
    Zreszta akurat Mücver robilam dosc dawno temu i nie bardzo pamietam
    z jakiej ilosci kabaka to bylo,ale chyba nie wiecej niz
    kilogram.Jesli chodzi o make to zwykle uzywam Bizim.Jak juz zetrzesz
    na tarce cukinie,dobrze jest troche odcisnac z wody,bo w innym
    przypadku bedziesz musiala dodac dosc duzo maki i stracisz
    charakterystyczny dla cukini posmak.Co do konsystencji-tak pi razy
    oko jak na placki ziemniaczane,moze ciut gestsze.
    Powodzenia!
  • Witam!
    Czy zna ktoś przepis na kumpir?Jak się go przygotowuje?
    Pozdrawiam!
  • Witam cieplo. Czy moglybyscie podac mi przepis na börek (wiem ze
    ciasto mozna kupic gotowe w sklepie) ale zalezy mi na dokladnym
    przepisie i proporcjach skladnikow. Prosilabym rowniez o podanie
    przepisu na farsz do börku ale ten z sera bialego. Z gory dziekujesmile

    ps. Dowiedzialam sie, ze börek jada sie rowniez w...Serbii. Czy
    mozecie mnie wiec oswiecic skad pochodzi ta potrawa? Dotad myslalam,
    ze jest typowo turecka...smile
    --
    Pozdrawiam serdecznie, Ania
  • Witam!
    Czy zna ktoś przepis na shoarma?
    Pozdrawiam gorąco!
  • Hej dziewczyny!
    Jak przygotowujecie fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?
    Pozdrawiam!
  • Czesc Karinasmile,
    fasolka szparagowa czyli taze fasulye-ja przygotowuje tak:
    w zaleznosci jak duzo chcesz zrobic oczywiscie proporcje troche sie
    zmieniaja,raz zrobisz bedziesz sie juz lepiej orientowac.
    Na pol kilo fasolki,biore ze 3 duze cebule,kroje drobno w
    kostke,dodaje ze dwa posiekane zabki czosnku,daje troche oliwy z
    oliwek.Fasolke wczesniej obieram z lyka i scinam koncowki,zamaczam
    na troche(ze 20 minut) w zimnej wodzie.Cebule,czosnek podduszam
    troche na oliwie z oliwek,wrzucam fasolke-tez kilka minut
    podduszam,a pozniej wrzucam pokrojone w kostke i obrane ze skorki
    pomidory-z 5 duzych,soczystych.İ juz-wszystko razem dusi sie az
    fasolka zmieknie.Jesli byloby zbyt malo soku z pomidorow dolewam
    troszke wody.Doprawiam sola i pieprzem i juz gotowe.
    Pozdrawiam Cie serdecznie!
  • Dzięki sommaczkusmile))
  • Do kobietek, ktore mieszkaja w Turcji na stale!
    Prosze o tradycyjne przepisy na turecki PİLAV i SÜTLAÇ. Pytam tutaj
    jak robia ale kazda z pan ma swoje wersje tych przysmakow. Obydwa
    bardzo lubie ale chcialabym wiedziec jak sie je robi (moze jakies
    podstawowe ale oryginalne wersje przepisow)? Z gory bardzo dziekujesmile

    -- Pozdrawiam, amw77
  • Witam
    W turcji pilaw mozna robic na wiele sposobow. Jesli chesz
    podstawowy i sprawdzony przezemnie to juz podajewink
    do miski wsypojemy szklanke ryzu myjemy 3 razy poczym zalewamy umyty
    ryz woda dodajemy odrobine oleju i sol. tak przygotowany ryz
    odstawiamy na 2 godziny. w garnku gotujemy wode i kiedy bedzie sie
    juz gotowala wsypujemy ryz solimy i dodajmey odorbine oleju ( po to
    zeby ryz sie nie posklejal) gotujemy do miekkosci. Nastepnie
    obieramy duzego ziemniaka kroimy w grube plastry smazymy na oleju .
    Do czystego garnka na sam spod wykadamy usmarzone plastry ziemniakow
    a na nie wysypujemy ugotowany ryz. w osobnym naczyniu rozgrzewamy
    kilka lyzek oliwy z oliwek i kiedy oliwa bedzie goraca powoli lyzka
    polewany nasz ryz wszytko zamykamy i chwile gotujemy.
    ryz zawsze wychodzi m swietnie ziarenka ryzu zawsze sa osobno wink)
    jesli znasz turecki to polecam stronke ;
    www.nepisirsem.com/
    pozdrawiam goroco
    --
    İstanbul... Benim evim....her zaman
  • bardzo ciekawy przepis z tym ziemniakiem, elif, jeszcze sie z takim
    nie spotkalam. ciekawe z jakiego regionu pochodzi?

    na temat pilavu to chyba moznaby ksiazke napisac, a i tak znajda sie
    inne warianty. np w azji sr. pilav powinien byc z miesem, najlepiej
    tlustym i drobno pokrojonymi warzywami. obowiazkowo podaje sie go na
    slubach jako symbol dostatku, stad tez chyba nasz zwyczaj
    obsypywania panstwa mlodych ryzem smile w turkmenii przed
    uroczystoscia kobiety gotuja go na ulicy w ogromych
    charakterystycznych garach i potem podzielony na male porcje
    rozdawany jest wszystkim sasiadom i kazdemu kto na te ulice trafi.
    nie wolno odmowic konsumpcji, a jesli ktos nie jest przyzwyczajony
    do tak tlustego egzotycznego dania, to moze byc spore wyzwanie,
    ktorego sie nie zapomni do konca zycia wink


    ja tradycyjnego pilawu nie gotuje, gdyz lubimy basmati bez tluszczu,
    ale moja tesciowa przed gotowaniem surowy ryz przesmaza, a dopiero
    potem zalewa goraca woda i soli.

    jak z wiekszoscia rzeczy w turcji - ile rodzin, tyle przepisow czy
    obyczajow i kazdy prawdziwy. z tego co wiem, wazny jest rodzaj
    uzytego ryzu, w sklepach mozna znalezc tzw. pilavlik i chyba ten
    bedzie najodpowiedniejszy.


    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • tak zgodze sie z toba Kiranna ile rodzin tureckich tyle sposobow
    przyzadzania pilavu wink Tego przepsu tez nauczyla mnie moja kochana
    tesciowa wink)
    I masz racje piszac ze wazny jest rodzaj ryzu. Nie ma co sie lakomic
    na tani ryz bo taki inaczej sie gotuje i moze sie posklejac. Ja
    dodam od siebie ze zawsze kupuje ryz na wage wtedy wiem ze jest
    swiezy i nie zalega na sklepowych polkach.

    --
    İstanbul... Benim evim....her zaman
  • 08.10.08, 12:36
    Bardzo Wam dziekuje (moze ktos jeszcze doda cos od siebiesmile).
    Niestety moj turecki jest jeszcze za slaby, zeby korzystac z
    przepisow tureckich (tlumaczenie zajeloby duzo czasu) niemniej
    dziekuje za stronke, na pewno sie przyda w przyszloscismile. Czekam tez
    z niecierpliwoscia na Wasze sprawdzone przepisy na sütlaçsmile


    -- Pozdrawiam, amw77
  • Elif pierwszy raz slysze o takim sposobie na pilav - musze go
    wyprobowac. Ja gotuje pilav tradycyjnie tzn. 1 szklanke ryzu typu
    baldo myje, zalewam goraca woda i troszke sole. Gdy woda ostygnie
    odlewam ja. Do garnka nalewam troche oleju z dodatkiem masla ( nie
    zawsze) i chwilke podsmazam şehriye ( tez nie zawsze, czasem
    rezygnuje z makaronikusmile). Do garnka dodaje ryz i dalej podsmazam,
    az stanie sie szklisty. Nastepnie zalewam 1,5 szklanki wrzatku,
    troszke sole i zamykam szklana pokrywka - tak abym mogla bez
    otwierania sprawdzic co dzieje sie w srodkusmile. Gdy woda juz
    wsiaknie w ryz, wkladam po pokrywke serwetke i czekam az wchlonie w
    nia zbedna wilgoc. Ryz robi sie sypki,ale nie tak jak nasz polski w
    woreczkach.

    Czasem urozmaicam pilaw miesem i warzywami, wtedy proporcje ryzu i
    wody nadal pozostaja takie same, jedynie przed zalaniem podsmazonego
    ryzu wrzatkiem dodaje ugotowane juz warzywa i mieso pokrojone w
    kosteczke. Bardzo polecam ryz typu baldo - jest znacznie lepszy niz
    inne tansze odmiany i naprawde warty swej troszke wyzszej ceny.

    pozdrawiam
    Iza
  • Robisz dokladnie jak mama mojego faceta, czyli wlasnie tradycyjny
    pilavsmile.

    -- Pozdrawiam, amw77
  • A jak robicie pilav z dodatami (cebula, papryka itp.) tak, zeby ryz
    byl sypki a nie "zmemlany"??

    -- Pozdrawiam, amw77
  • Proste i akurat mnie bardzo smakujesmile obrac 3 marchewki, ok 10 porow, pokroic marchewke w talatki, pory po dlugosci, umyc, wrzucic do garnka,dodac 2 lyzki oleju,gotowac ok 25 min az warzywa zmiekna,dodac plaska lyzeczke soli i oplaska lyzeczke cukru,podlac woda tak aby warzywa byly zanurzone,dodac ok 2-3 lyzki ryzu bialego wczesniej wyplukanego w wodzie i 3 lyzki oleju,gotowac kolejne ok 20 min. Podaje sie tez na zimno
  • Witam Was serdecznie,podam Wam przepis mojej tesciowej na baklazana
    w pomidorach-mowila mi,ze to podobno specjal z İzmiru(?).
    Wrzucam do garnka duzo czosnku-ja nawet troche wiecej niz cala
    glowke oraz kilka tych malych zielonych papryczek-uwaga,zeby nie
    byly ostre,podduszam chwile na oliwie z oliwek.
    Z baklazana scinam oba konce i nacinam go dookola w taka spiralke.
    Wrzucam do garnka na oliwe z czosnkiem i papryczka,i podduszam az
    zbrazowieja i zmiekna.
    Wtedy wrzucam wczesniej przygotowane pomidory,obrane ze
    skorki,pokrojone w kostke-ja je wtedy sole,puszcza troche soku zanim
    wrzuce je do garnka.Przykrywam pokrywka i wszystko razem sie dusi.
    Przepraszam,ze nie podaje dokladnych ilosci,ale ja zwykle wszystko
    robie na oko-dzisiaj np robilam to danie,zuzylam-poltorej glowki
    czosnku,7-8 papryczek(sprawdzalam wczesniej,zeby nie byly ostre-jak
    sa ostre wystarcza chyba ze 2),6 sredniej wielkosci baklazanow i 4-5
    sredniej wielkosci pomidory.
    Smacznego!Pozdrawiam!
  • Moze to nie jest super tureckie danie,ale w mojej rodzinie przyjelo
    sie z powodzeniem,jest szybkie.
    Kroje piers z kurczaka w kostke,sole(ja czesto uzywam soli
    czosnkowej),pieprze,obtaczam w mace.
    W garnku na odrobinie masla podduszam cebule,wrzucam kurczaka,razem
    troche podduszam,a pozniej dokladam caly sloiczek mieszanki warzywnej
    (Garnitur)-razem z woda w ktorej sie znajduje i dusze.
    Dodaje troche curry do smaku,a na koniec koperek.
    Jest tez troche inna wersja-na masle poddusza sie pora(dosc duzo) i
    pokrojone w kostke jablka,nastepnie dorzuca sie kurczaka,podlewa
    woda,doprawia do smaku sola,pieprzem i curry,ja czasami dodaje
    odrobine smietany(crema).
    Pozdrawiam!

  • -- Padlo pytanie o kumpir.Otoz zwykle nie robi sie tego w domu tylko
    zjada w barkach wyspecjalizowanych w robieniu tej potrawy.Jest to
    poprostu bardzo duzy upieczony ziemniak.Potem sie go przekrawa(nie
    zdejmowac skorki!)miesza miazsz z maslem i zoltym stratym
    serem.Potem mozna dac inne dodatki-groszek,oliwki,salatke
    wloska,majonez.Bardzo smaczne i sycace.
    Dziwicie sie, ze w panstwach bylej Jugoslawii je sie borek.Nie tylko
    borek ale tez inne tureckie potrawy.Dlaczego?Przeciez musicie
    pamietac ze szkoly, ze tereny te byly przez setki lat pod zaborami
    imperium osmanskiego.Stad te i inne pozostalosci.
    pozdrawiam
    Güneş
  • Kiranna,super jest ta kawka po turecku z polksiezycem.Wyglada tak
    smakowicie, ze sobie tez zaraz zrobie sade.
    --
    Güneş
  • dzieki smile probuje troche udekorowac nasze forum, skoro
    administracja wprowadzila taka opcje. szkoda tylko, ze nie moge jej
    nieco zmniejszyc. mam nadzieje, ze strona bedzie sie ladowac bez
    problemu, w razie czego krzyczcie wink

    --
    wszystkiego dobrego smile
    kıranna
  • przepis na ser robiony w domu jest pierwsza klasa!Dzisiaj robilam z
    mleka danone.Wychodzi z tego co prawda garstka sera, ale jest
    smaczny.Dla urozmaicenia dodalam troszke oregano.Nastepnym razem
    zrobie go z 6 litrow mleka takiego od gospodarza.Co prawda te ich
    krowiny sa brudne, ze pozal sie Boze, ale moze jak to mleko
    przegotuje raz, schlodze i znow zagotuje z cytryna to nie dostane
    gruzlicy lub innego cholerstwa.
    Ser robiony tym sposobem jest smaczniejszy od niesolonego lor, ktory
    ma jakis zapyzialy smak.
    --
    Güneş
  • To naprawdę działa! Wczoraj tak mnie zagrypiło, że nie byłabym w stanie nawet
    się zalogować na forum, a dzisiaj rano obudziłam z poczuciem prawie zupełnego
    powrotu do zdrowia i takie poczucie mam aż do tej chwili, mimo spędzenia połowy
    dnia w pracy.

    CUDOWNY ROSÓŁ PO TURECKU
    kurczak - piersi albo nogi, ale całe bydle też może być, jak jest duży garnek w
    kuchni
    czosnek w ilościach przerażających - pokrajany w drobniutkie płatki
    marchewka - drobniutkie płatki
    cebula - też drobno
    papryka czerwona i zielona - drobniutkie paseczki

    Te składniki się podsmaża i dusi, ta dusząca się mieszanka ma zajmować 1/3 do
    1/2 garnka, a jej głównie czosnkowy zapach ma się unosić w całym mieszkaniu.
    Bardzo też pomaga, jeśli nie przyrządza się tego rosołu samemu, tylko robi to
    ukochana osoba pozwalając choremu wylegiwać się w łóżku.

    Jak warzywa rozmiękną, to dodaje się ryż i zalewa gorącą wodą (nie wiem dlaczego
    nie może być zimna).

    Jak kurczak jest ugotowany, to wyciąga się go i "skubie" mięso - chodzi o to,
    żeby w zupie nie było kości, a kawałeczki kurczaka były małe. Podejrzewam nawet,
    że gdybym miała w kuchni mikser, to kurczak w ogóle zmieniłby stan skupienia na
    płynny.

    Pewnie dodaje się sól i pieprz, czy coś jeszcze - nie zauważyłam.

    Na talerzu do tej zupy wkrapia się sok z połowy albo i całej cytryny. Pycha!
    Nawet dla samego smaku warto przyrządzić.

    Dla pewności po dwóch talerzach rosołu wypiłam jeszcze szklankę wody z dwoma
    musującymi aspirynkami.

    Smacznegosmile
  • Skoro pomogl tobie to pewnie pomaga.Mysle, ze nie tylko turecki
    bulion ma takie wlasciwosci.Nasze polskie babcie i mamy zawsze
    kurowaly nas rosolkiem.Ponoc ma on wlasciwosci przeciwzapalne.
    Ja znam inna odmiane,niekoniecznie turecka.
    Trzeba ugotowac bulion na kuraku, lub jego czesciach.Bulion ma byc
    tez na wloszczyznie.Jak nie ma to dodac vegety(dostepna w Kipie)
    obrac dosc duzo zabkow czosnku.Czesc pokrojonego czosnku opiec do
    czarnosci prawie na suchej patelni, a czesc zgniesc.Jak bulion
    gotowy to kuraka wyjmujemy i dodajemy upalony czosnek.Gotujemy
    minutke.Potem dodajemy jeszcze ten swiezy.Oddzielamy mieso od
    gnatkow i na talerzyk(mozna wlozyc na talerzyk z zupka,ktora
    nalewamy do talerzy).Na talerzu kladziemy jeszcze wczesniej
    ugotowany makaron spagetti(cieniutki).Koncowa czynnosc to dodanie
    lekko upalonego sezamu do zupy juz na talerzu.w tym wydaniu nie
    posypujemy zupy natka pietruszki bo ;zakloca; smak.Pycha!
    --
    Güneş
  • Witajcie,
    u nas w domu i u tesciow robi sie to dosc czesto-proste,smaczne,syte
    i efektowne.
    Kupuje foliowe torby do piekarnika-fırın torbası,wsypuje lyzke
    stolowa maki i roztrzasam po calej torbie.Nastepnie doprawiam sola
    (czesto czosnkowa),i przyprawami wedle uznania duze udo z kurczaka-
    kalçalı but,troche je nakluwam,wkladam do torby.Nastepnie wkladam do
    torby ziemniaka,pocieta w paseczki marchewke,polowki cebuli,moze byc
    kilka zabkow czosnku,kilka zielonych papryczek(uwaga,zeby nie byly
    ostre) oraz 2 pomidory(ilosc warzywek wedle uznania,co,kto
    lubi).Zamykam torbe(paseczki do zamkniecia dostepne w
    opakowaniu),troche potrzasam,zeby sie wszystko troche jeszcze
    przemieszalo.Wykladam na brytfanne i do piekarnika.Torbe w 2-3
    miejscach troche nakluwam.
    W temperaturze ok 200 stopni-danie sie piecze/dusi ok 45 minut do
    godziny-zalezy od piekarnika.
    Potem wystarczy tylko otworzyc torbe,wylozyc wszystko na talerz i
    danie gotowe do wydania-smacznie i kolorowo.
    Pozdrawiam!
  • Cześć dziewczynki! Mam pytanie czy któraś z Was ma przepis na
    turecki chlebek i sosy ( czosnkowy i podejrzewam , że pomidorowy lub
    paprykowy), które podawane są w każdej restauracji przed posiłkiem
    do piwa lub innego napoju. Chciałam zrobić to sama w domu, bo moi
    przyjaciele w Polsce chętni są na kosztowanie różnych tureckich
    przysmaków.
    Pozdrawiam Kasiasmile)
  • witam wszystkich. szukałam w watkach, ale jakos nie znalazlam nic na
    temat slodyczy tureckich, a jak dla mnie to te tureckie 'galaretki'
    z zatopionymi orzeszkami np. pistacjami posypane kokosem sa
    wysmienite. niestety nie pamietam ich nazwy. moze ktos wie o co mi
    chodzi?
    a pytanie czy dostane je gdzies w Polsce pewnie mija sie z celem,
    ale nadzieja zawsze byc powinna, a nuz sie zdarzy cud.
  • Te galaretki to lokum kochaniutkasmile)))))))))))))))))
    --
    Güneş
przejdź do: 1-100 101-166
(101-166)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.