Hej,
ja studiuję na Uniwerku Marmara w Stambule. Poziom jest różny na róznych kierunkach. Np zakres materiału z historii politycznej jaki mam teraz tutaj (III rok) przerabiałam na I roku na Uniwerku Warszawskim. Co do innych przedmiotów to jest w porzo. Wykłady są po angielsku, ale czasem trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby zrozumieć angielski niektórych wykładowców. Dwie sesje egzaminacyjne w semestrze i wejściówki na wykładach to norma. Dodatkowo, w ramach niektórych zajęć (wykładów) są obowiązkowe prace do napisania w domu, tj albo projekt, albo esej itd. Wszystkie materiały do nauki dostarczane przez wykładowców.
Generalnie, wykładowcy są bardzo w porządku i pomagają studentom, ale jak wszędzie zdarzają się dziwne sytuacje. Np. wykład, który miał być prowadzony po ang jest po tr, a do tego wykładowca jest zdziwiony, że zagraniczni studenci przestali przychodzić...
Jeśli nie masz stypednium, to czesne za semestr wynosi ok 1000 euro, czyli porównywalne jest do polskich standardów. Nie ma zapewnionego akademika, za to można się dogadać z innymi studentami i wynająć mieszkanie w Kadıköy, w całkiem przystępnej cenie. Z tego co wiem, jest kilka lokalizaji 'mojego' uniwerku: wzmiankowane Kadıköy i Göztepe. Komunikacja miejska 50% bez względu na wiek studenta.
--
Magda
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.