Gazeta.pl   Forum   Prywatne   Miejscowości   Mazowieckie   NOWA IWICZNA   05-515 a koniec...

05-515 a konieczność wymiany dowodu osobistego

Autor: htrzewik 13.01.12, 00:20
Życie zmusiło mnie, do odrzebania tematu i pogooglowania, czy w związku z otwarciem punktu usługowego w Mysiadle o nazwie "Urząd Pocztowy" muszę wymieniać dowód osobisty czy nie.

Dotąd żyłem na hybrydzie. Do papierów formalnych podawałem kod 05-500 zgodnie z dowodem osobistym oraz zaznaczałem "inny adres do korespondencji" podając kod 05-515, aż do momentu, gdy System powiedział NIE.

Chciałbym zacytować kilka fragmentów.

Cytat 1:
Zakres danych zawartych w dowodzie osobistym nie pozostaje bez znaczenia dla obowiązków jego posiadacza. Posiadacz dowodu osobistego ma bowiem obowiązek wymienić ten dokument w razie:
zmiany danych, które zamieszcza się w dowodzie osobistym;

Cytat 2:
Ustawa statuuje obowiązek wymiany dowodu osobistego w każdym z wyżej wymienionych przypadków, o co należy wystąpić w ściśle określonych terminach:
w terminie do 14 dni (a w przypadku obywateli polskich przebywających za granicą – 3 miesięcy) od dnia doręczenia osobie obowiązanej do posiadania dowodu osobistego ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzających zmianę danych zamieszczonych w dowodzie osobistym

Cytat 3:
Otóż kto uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego, podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca albo karze grzywny (art. 55 § 1 ustawy).

Ad. 1. Z tego wynikało by, że czy jesteśmy tego świadomi czy nie, jeżeli Poczta Polska (a po prywatyzacji niemiecka albo inna) otwiera swój punkt usługowy to jesteśmy zobowiązani wymienić dowód osobisty. Gorzej! Z cytatu 3 wynikałoby, że w świetle prawa można było by wsadzić połowę naszych mieszkańców za kratki, jeżeli jeszcze nie wymienili dowodów (a może są jeszcze tacy, którzy nie wiedzą nic o nowej placówce). Ale cytat 2 znowuż wspomina coś o dacie doręczenia decyzji administracyjnej.

Pytanie brzmi: Czy Państwo (jako operator bazy PESEL) bądź Poczta Polska lub Gmina Lesznowola - czyli instytucje posiadające nasze dane osobowe, nie powinny nas w końcu oficjalnie poinformować poprzez "doręczenie decyzji administracyjnej" lub poprowadzenie kampanii informacyjnej o zmianie naszych danych i wynikających z tego obowiązkach (lub nie wynikających).

Pytanie 2: Ilu z Was się przejęło pojawieniem się Poczty w Mysiadle i zmieniło dowód osobisty lub zmieniło dane firmy z tego tytułu?

Pozdrawiam.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.