Dodaj do ulubionych

Kulinaria Analne :)))

09.08.06, 13:00
bardzo proszę w tytule nazwy dań umieszczać smile)
--
nie rób scen smile
Edytor zaawansowany
  • vandikia 09.08.06, 13:02
    bułka paryska kupiona dzien wczesniej
    20 dag szynki
    5 dag sera zółtego
    śmietana 18%

    bułke obieramy ze skórki, kroimy na plastry 1 cm, smarujemy masłem z 2 stron
    najlepiej (jesli mozemy piec na kratce).
    Masa: szynka drobno posiekana i starty na drobnych oczkach ser żółty
    miksujemy ze śmietaną aż powstanie gęsta masa, doprawiamy pieprzem i czym kto
    tam lubi. nakładamy duuużo masy na bułki i wstawiamy na 10 min do piekarnika
    200 st.
    musze przyznac, ze wyszło zajebiste i smakuje inaczej niz zwykle zapiekanki smile
  • mmagi 09.08.06, 13:09

    przepis na coś co my nazwalibyśmy zrazami.

    Farsz:
    chleb (miąższ)
    czosnek
    oliwa
    parmezan tarty
    sól, pieprz
    proporcje dowolne(wiadomo oliwy tylko żeby połązczyła wszystko)
    wszystko razem miksujemy

    wołowina - pokrojona w cieniuśkie plasterki.

    zawijamy farsz w wołowinę i dusimy na patelni do miękkości podlewając białym
    winem. Rewelka.

    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • reniatoja 09.08.06, 13:11
    jest to gracki przepis, nazywa się Γιουβαρλάκια i robi sie tak:

    Pół kilograma dobrego miesa wołowego mielonego mieszamy ze zmiksowaną cebulą,
    dużą garścią ryżu surowego, sól pieprz do smaku. Nie dodajemy przypadkiem
    żadnej bułki tartej czy rozmoczonej w mleku, tudzież jajka - to nie są kotlety
    mielone. Z tego ciasta robimy kuleczkiw ielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy
    je w mace (najlepiej zrobić to w ten sposób, że kulki sa w jakimś naczyniu,
    posypujemy mąką i poruszamy tym naczyniem ruchami kolisto podrutnymi dośc
    energicznie - nie ma sensu bawić sie z każdą kuleczką osobno. Teraz podgrzewamy
    w garnku oliwę (ok, niech będzie masło, czy margaryna - powinna być oliwa) i
    wrzucamy na tę oliwę te kuleczki, obracamy pare razy, zeby się leciutko
    podrumieniły (właściwie zbielały, a nie zrumieniły) i zalewamy wrzątkiem, tak
    mniej więcej 2 litry wrzątku. Można teraz albo po prostu posolic, albo jak ktoś
    lubi to doprawić wegetą lub rosołkiem w kostce. gotujemy ok 10 minut i wtedy
    wrzucamy kolejną garść ryżu (pierwsza była wymiędlona z mięsem). gotujemy do
    zmięknięcia ryżu, wyłąłczamy wtedy zródło ciepła. W osobnym naczyniu rozmieszac
    nalezy teraz sok z jednej cytryny i żółtko na jednolitą emulsję. I
    tym "podbijamy" zupę - już nie gotując, tylko wlewamy cienkim strumieniem
    ciągle mieszajac. Koniec przepisu oryginalnego

    Moje wariacje - czasem dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę.
    Zabielam zwykła śmietaną, a nie tym jajolemonem. Czasem dodaję posiekaną natkę
    pietruszki.

    Jest to zupa - a wiec jemy to w głebokim talerzu łyzką, 4-5 kuleczek mięsnych
    na porcję, dla menżowia więcej.
    --
    Justynka
    Michałek
  • niedzwiedzica_sousie 09.08.06, 13:11
    składniki
    to co zwykle na nalesniki, czyli mąka, woda, mleko, sól, jajko
    1 mrożonka horteksu sałatka meksykańska
    1 łycha przecieru pomidorowego
    35 dag mielonego
    trochę masełka

    robimy naleśniki. jak ktoś nie wie jak - to dopiszę. mięcho podsmażamy na dużej
    patelni z wysokim brzegiem i przykrywką. na oleju. jak się zrobi z czerwonego
    brązowe (ale nie bardzo brązowe i na pewno nie czarne) to dodajemy mrożonkę,
    przykrywamy przykrywką i dusimy az warzywa będą miekkie, pod koniec dodajemy
    przecier pomidorowy i płaską łyżeczkę cukru.
    tym czymś faszerujemy naleśniki, zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym,
    posypujemy wiórkami masła (można posypać żółtym serem) i zapiekamy. dupę urywa.
    a ponadto to mój osobisty wynalazek!!!
    smacznego

  • maretina 09.08.06, 13:23
    ciasto robimy tak jak na zwykly murzynek.
    kupujemy pol kilograma waniliowego sera do wypiekow ( sa w kubelkach), dodajemy
    do niego 3-4 zoltka, można nasączone rumem rodzynki, piane z białek.
    do blachy wlewamy murzynka, na to ser. pieczemy ok 40-50 minut w 180 stopniach.
    po wystygnieciu na ciasto kladziemy konfiture z wisni lub powidla. pokrywamy
    polewa czekoladowa.
    mniaaaaamsmile
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • reniatoja 09.08.06, 13:25
    co nie wiedzą jak sie robi ciasto na zwykły murzynek.
    --
    Justynka
    Michałek
  • niedzwiedzica_sousie 09.08.06, 13:26
    i jest ich niemało!
  • maretina 09.08.06, 13:27
    www.gotowanie.wkl.pl/przepis277.html
    np. taki.
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • margie 09.08.06, 18:35
    np jasmile)
    --
    czołowa hiena w pełnej krasiesmile)
  • stworek111 24.09.06, 21:31
    ale ja nie chcę umieć!
  • maretina 09.08.06, 13:26
    ze 3 spore ogorasy gruntowe, topiony serek naturalny albo smietankowy, pol kg
    wieprzowego miesa mielonego, smietana.
    bbulion gotujemy tradycyjnie, miecho mielone mieszamy z jajkiem, sola, pieprzem
    i odrobina cebuli, mozna dodac ciut bulki tartej, formujemy malutkie glutki,
    ktore wrzucamy na gotujacy sie wywar miesno-warzywny.
    ucieramy ogorasy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do gara. dodajemy serek
    topiony a potem smietane. wpieprzamysmile
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • niedzwiedzica_sousie 09.08.06, 13:25
    2 puchy tunczyka w sosie wł
    2/3 puchy ananasa w kawałkach
    1 mały słoik majonezu
    1 duża garść rodzynek
    1 pucha kukurydzy

    wszystko out z puch, osączamy na sitku, do michy, mieszamy. nie trzeba niczym
    przyprawiać. nie przesadzić z majonezem.
    podstawowa zaleta: zero krojenia. no i jest pyszna!!!
  • maretina 09.08.06, 13:28
    pucha tunczyka w sosie wlasnym, sloiczek zielonych i czarnych oliwek, duuuuzy
    zielony ogorek, kukurydza z puchy, cytryna. do smaku sol i pieprz. mozna
    majonez. ja wole bezsmile
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • reniatoja 09.08.06, 13:32
    pomidor
    ogórek
    cebula
    sałata zielona
    papryka
    kukurydza
    ze dwa jaja na twardo
    tuńczyk


    Powyższe skłądniki (lub te sporód nich, które akurat mamy w domu) kroimy,
    tuńczyka odcedzamy, dziobiemy nożem na większe kawałki, jajo na ćwiartki.
    delikatnie przemieszujemy, niezbyt energicznie.

    Zalewamy sosem:
    Jogurt 2%
    dwie łyżki majonezu
    cukier, sól, cytryna lub ocet balsamiczny, pieprz - do smaku - robimy mix

    I po wierzchu fantazyjnie polewamy.

    Ze swieżą bułeczką pyszności. (przepis na upieczenie bułeczki też mogę podać,
    bo ja sama piekę pieczywo)
    --
    Justynka
    Michałek
  • mamba30 09.08.06, 13:26
    ciasto - ze ćwierc kilo mąki, pół kostki dużego masła pokrojonego, 1 jajko i
    troszkę zimnej wody - zagniatasz szybko i do lodówy na pół godziny. Jak się
    schłodzi to formę smarujesz jakimś tłuszczem i wylepiasz ciastem. Ludzie pieka
    z fasolkami, ale ja bez i żyję. Wkładasz do nagrzanego pieca jakieś 180 stopni
    i pieczesz, aż się zrumieni, mniej więcej 15 min. w tym czasie robisz farsz
    podam 2 opcje do wyboru, które mi zajebiście smakują

    1 opcja:
    na patelnię wrzucasz 2-3 pokrojone w kostkę cebule i podsmażasz na maśle lub
    oliwie, jak się zezłoci wrzucasz ze 2-3 ząbki czosnku i startą na tarce
    jarzynowej cukinię, pokrojone na kawłaki pomidory (sparzone bez skóry) dusisz
    aż odparuje, solisz, pieprzysz i może troszkę bazylii sypiesz, a najlepiej, jak
    jest świeża. Jak troszkę przestygnie wykładasz na ciasto, zalewasz 2
    rozbełtanymi jajkami, posypujesz startym żółtym serem i na jakieś 20 min. do
    pieca

    2 opcja
    3-4 cebule na patelnię jak w 1 opcji, po chwili dodajesz 2 starte cukinie,
    solisz, pieprzysz, czekasz, aż odparuje. Po przestygnięciu na ciasto, teraz
    mieszasz 2 jajka z 2 łyzkami śmietany, kroisz dużo szczypioru grubego, też
    troszkę soli i pieprzu, zalewasz całość i układaszz na wierzch obrany ze skórki
    i pokrojony pomidor, dla dekoracji, do pieca na 20 min. pycha i proste i
    tanie smile)) smacznego smile

    --
    nie rób scen smile
  • mamba30 09.08.06, 13:31
    dużą pierś ugotować, a następnie pokroić w kostkę, dodać całą puszkę
    pokrojonego w kostkę ananasa, garść rodzynek i garść orzechów włoskich
    pokrojonych i sparzonych wrzątkiem, puszkę odsączonek kukurydzy, garść
    ugotowanego na sypko ryżu, doprawić majonezem, solą, pieprzem i wlać sok
    pozostały po ananasie (wtedy nie jest taka sucha )
    --
    nie rób scen smile
  • maretina 09.08.06, 13:33
    woreczek gotowanego ryzu, "sporo" ( ja robie na oko, do smaku) posiekanych
    orzechow wloskich, puszka ananasa, ugotowana piers z kurczaka, troszke soku z
    cytryny, starta na grubych oczkach duza marchewka ( surowa), kukurydza,
    majonezik. mniaaaamsmile
    moja koezanka dodaje do tego pieprzu, ale dla mnie to bez sensu.
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • maretina 09.08.06, 13:34
    jajowo-serowo-czosnkowa
    proporcje musicie dopbierac wg smaku. ja np. robie tak: 4 jaja na twardo,
    ucieram na drobnych oczkach tarki, kawalek sera zoltego tak samo ucieram.
    dodaje majonez, sol, pieprz, duzo czosnku:0
    na cieplej buleczce lub grzance to raj w gembie.
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • maretina 09.08.06, 13:36
    duza kisc winogron, maly por, kilka grubszych plastrow szynki ( ja daje
    ta "babuni"), majonez, kukurydza, czerwona fasola z puchy,ser zolty pokrojony w
    kostke. majonez. sol i pieprz jak ktos chce.
    winogrona tniemy an polowki, wyjmujemy pestki. reszta wiadomo jaksmile
    --
    Kaczory mają chód nieciekawy, platfusa z natury, dlatego kiwają się na boki.
    Jedzą nieestetycznie. Wystawiają kupry do góry i cedzą błoto.

    czekam na zmianę pogody i rządu!smile
  • reniatoja 09.08.06, 13:39
    jakies mięso, kroimy w kostkę, podsmazamy na oliwie, dorzucamy cebule w piórka,
    dowolne przyprawy (jakieś zioła, bez soli) i czosnek zmiażdzony. Zalewamy
    wrzątkiem, a to wszystko najlepiej zeby było w szybkowarze. Zamykamy szybkowar
    i nastawiamy na jakies 20 minut minutnik) w innym naczyniu: Łyzka masła, na to
    ryż przepłukany (pół dużego kubka ryżu na człowieka) trochę soli i poddusić.
    Zalać wrzątkiem - objętościowo ilośc wrzątku ma byc 2 razy tyle co ryzu.
    Doprowadzić do miękkości ryż na małym ogniu - to będzie około te 20 minut
    właśnie. Ryż gotowy, mieso w szybkowarze też. Otwieramy szybkowar - dodajemy
    śmietanę kremówkę w ilosci dowolnej i sól, pieprz do smaku, podgotowac to, zęby
    trochę śmietana zagęsciła sos.

    Na talerz - kupka ryzu, obok mięsko z sosem

    Jakaś prosta sałatka do tego - może być któraś z polecanych w tym wątku - i
    obiadek gotowy w pół godziny, dziękuję bardzo.
    --
    Justynka
    Michałek
  • reniatoja 09.08.06, 13:54
    Obiera ziemniaki

    kroi kurczaka na kawałki

    kroimy ziemniaki wzdłuż, a następnie na ósemki wzdłuż. Albo w jakikolwiek inny
    sposób.

    Do naczynia żaroodpornego to wszystko - ziemniaki i kawałki kurczaka. Na to
    sól, pieprz, oregano, oliwa, woda i sok z dwóch cytryn i przemieszac łapami,
    żeby się równomiernie rozprowadziło. Wody musi byc trochę, tak ze 3 centymetry
    na dnie naczynia. I do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem,
    pieczemy aż wszystko bedzie miękkie - mniej więcej półtorej godziny. I nie
    bójcie się, ze ziemniaki nie zmiękna przez cytrynę - zmmiękną, zmiękną i będą
    miały bardzo fajny cytrynowy smak.

    I to koniec,

    greckie babki sie nie cykają, nie stoją godzinami przy garach. Do tego grecka
    sałatka z fetą i oliwkami plus pieczywo - oni do wszystkiego jedzą pieczywo,
    oczywiście my Polacy możemy zrezygnować z zagryzania ziemniaków chlebem.
    --
    Justynka
    Michałek
  • niedzwiedzica_sousie 09.08.06, 14:04
  • bubasio 09.08.06, 14:41
    20 dag sera żółtego (jakiego lubicie)
    puszka kukurydzy
    5 jajek na twardo
    4 ogórki kiszone ewentualnie korniszony
    por
    majonez
    sól
    pieprz

    Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami ,dodajemy kukurydzę ,jajka
    posiekane ,ogórki w kosteczkę ,por w pół talarki ,majonez -mieszamy i
    kosztujemy czy trza dosolić (ogórki zazwyczaj słone ) i pieprzymy i mieszamy
    jeszcze raz i wpieprzamy ze smakiem big_grin
    Smacznego
    uwielbiam ją - szczególnie jak wpadną niezapowiedziani goście bo się szybko
    robi smile
    --
    Buba wink
    Kajtek albo Jagódka
  • niedzwiedzica_sousie 09.08.06, 15:34
    30 dag sera żółtego
    puszka czerwonej fasoli
    2 pory (białe części)
    papryka słodka w proszku
    ananas z puszki opcjonalnie
    majonez

    ser w kochę, obtoczyć w papryce. do michy. do tego osączona fasola i majonez
    oraz pory w półtalarki. w przepisie był ananas, ale ja nie daję. uwaga: nie
    jeść przed ani w trakcie randki smile smile smile
  • mmagi 09.08.06, 16:19
    ni maż Marokanczyk tak gotuje i ona teraz tezsmile))
    ziemniaki,kurczak,papryka,i bóg wie co tam jeszczesmile)
    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • marta.uparta 09.08.06, 15:22
    ser żółty
    ziemniaki gotowane w mundurkach i obrane
    papryka czerwona konserwowa
    majonez
    czosnek wycisnięty
    wszystko pokroić w kostkę i wymieszac z majonezem, zmiazdżonym czosnkiem, sola
    i pieprzem.

    --
    "Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice. Optymista nie jest
    tego zdania, ale ma nadzieję."

    Forum A&O
  • marta.uparta 09.08.06, 15:26
    puszka orzeszków ziemnych
    puszka ananasa
    seler naciowy
    majonez
    przyprawy: sól, pieprz, ew. cytryna

    orzeszki drobno siekamy lub miksujemy w blenderze (ma wyjśc siekanina mniej
    więcej grubości kaszy gryczanej)
    ananas kroimy w kosteczkę
    seler w plasterki

    mieszamy z majonezem i przyprawami

    podane proporcje są na dużą imprezę.
    --
    "Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice. Optymista nie jest
    tego zdania, ale ma nadzieję."

    Forum A&O
  • marta.uparta 09.08.06, 15:32
    3 słodkie pomarańcze - obrane i pokrojone w kostkę dośc dużą
    puszka tuńczyka w oleju (odsączyć)
    puszka kukurydzy
    dużo pietruszki (natki)

    sosik:
    3 - 4 zęby czosnku (mozna i więcej jak ktoś lubi) - zmiażdżyć
    3 - 4 łyzki majonezu
    4 łyżeczki musztardy
    przyprawa: oregano, sól, pieprz

    sosik wymieszać
    połączyć pomarańcze z tuńczykiem i kukurydzą, wymieszać z sosikiem. Pycha.

    gdzieś jeszcze miałam przepis na podobną sałtkę, tylko do pomarańczy dodawałam
    czerwoną cebulę i zielone oliwki.

    --
    "Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice. Optymista nie jest
    tego zdania, ale ma nadzieję."

    Forum A&O
  • mmagi 09.08.06, 16:26
    paluszki krabowe kroimy wzdłóz na pół,potem na 2-3mm kawałeczki,tak samo kroimy
    świezego ogórka/2szt na podwójne opakowanie paluchów/,ogór musi postac lekko
    posolony,lekko!, po jakims czasie odlac z nich sok,odcisnąć,połączyc z
    krabami,dodac drobno posiekany koper i zalac jogurtem,ja uzywam Zotta,dla mnie
    najlepszy,bo ma odpowiednia gestosc,musi postac w lodówce,w przepisie nie ma
    żadnych przyprawsmile!!!!!!!!!!!
    ona jest taka lekko wytrawna,dobra do winkawink))))
    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • kobieta_na_pasach 09.08.06, 16:32

    --
    "Tiry na tory"
  • reniatoja 09.08.06, 17:10
    dobry przepis nie jest zły, czy to na knedle, czy na sałatkę z rukoli.
    --
    Justynka
    Michałek
  • kobieta_na_pasach 09.08.06, 17:12
    ewidentnie masz problem z odbieraniem moich emocjismile

    --
    "Tiry na tory"
  • reniatoja 09.08.06, 17:14
    Ewidentnie to mi sie chce spać.
    --
    Justynka
    Michałek
  • kobieta_na_pasach 09.08.06, 17:19
    reniatoja napisała:

    > Ewidentnie to mi sie chce spać.

    to czemu sie nie zdrzemniesz? ja, kiedy maz wracal z pracy szlam spac.
    --
    "Tiry na tory"
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 08:23
    sałateczki, desereczki
    ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od
    wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!!
  • reniatoja 10.08.06, 09:12
    Takie sa właśnie najtrudniejsze do zdobycia, pilnie strzeżone przez mafię. Ale
    możesz walnąć na patelnię jakieś warzywa (nawet z mrożonki), a jak nie z
    mrożonki to cebulka w piórka, paprytka w kóleczka, marchewka w talarki,
    kabaczek na przykład w słupeczki (żeby już wszystko nie było w talarki) puszka
    kukurydzy, czerwona fasolka, sól pieprz cukier, poddusić w sosie pomidorowym,
    na kratce albo patelni grillowej zrumienić na przepiekny złoty kolor osławione
    juz cyce kurczęce, a w rondelku ugotowac dwa woreczki ryżu albo trzy. I to
    powinno zająć właśnie 30 minut od wejścia do domu do położenia na stół.
    --
    Justynka
    Michałek
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 09:24
    a no właśnie, wiem, mafia, sejfy, znam to. ale myślałam, że my tu, w takim
    rodzinnym gronie - niechby każda jeden przepis zdradziła, to już będzie na cały
    miesiąc gotowania.

    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mamba30 10.08.06, 10:07
    2 zielone cukinie obierasz ze skórki i ścierasz na tarce na grubych oczkach,
    potem 1 dużą cebylę. Dodajesz do tego jajko i mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz.
    Smażysz jako ziemniacvzane. Bierzesz teraz jogurt naturalny, któren również
    traktujesz solą, pieprzem i wyciskasz kilka ząbków czosnku. Placki na talerz,
    sosik do sosjerki, niech sobie towarzystwo samo polewa wedle upodobań. Szybkie,
    proste i smaczne - tylko oddech później jest czadowy smile)) Mój to woli w wersji
    na zimno, takie na 2 dzień, ale są gusta i guściki smile
    --
    nie rób scen smile
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 10:11
    wow! a ile tej mąki ziemniaczanej? i jakie duże cukinie, bo one są różne
    bardzo...
    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mamba30 10.08.06, 10:13
    zależy ile chcesz mieć tych placków, ja robię z raczej większych, bo ściera się
    i tak biegusiem. Mąki dodaję tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka, na oko.
    Napewno sobie poradzisz smile)
    --
    nie rób scen smile
  • reniatoja 10.08.06, 10:31
    A nie posypujesz startej cukini solą i po jakimś czasie nie odciskasz soku,
    który sie wytworzy? Zawsze tak robię z cukiniami (czy cukinia to to samo co
    kabaczek?) i bakłażanami, inaczej sa bardzo wodniste
    --
    Justynka
    Michałek
  • mamba30 10.08.06, 10:40
    nie, nie robię z cukinią, nadmiar z palcem w nosie na patelni wyparuje, a tak
    jest zdecydowanie szybciej.
    Cukinia to nie kabaczek, aczkolwiek obydwa warzywa należą do grupy dyniowatych.
    Cukinia zawiera dużo cukrów i jest treściwa, natomiast kabaczek można uznać za
    warzywo dietetyczne smile)
    Bakłażany posypuję solą, ale z racji na ich gorzkawy smak. Po nasoleniu
    puszczają soki i cała goryczka sobie idzie w kosmos smile)
    --
    nie rób scen smile
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 10:42
    ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho
    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mamba30 10.08.06, 10:43
    niedzwiedzica_sousie napisała:

    > ja widzę że koleżaneczka to wyższy stopień wtajemniczenia, ho ho

    he he.... ja to nazywam prościej - garkotłuk smile)))
    --
    nie rób scen smile
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 10:47
    Garkotłuk to jest mój stachu, jak wywleka wszystkie gary z szafki i wali nimi o
    podłogę smile)))
    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mamba30 10.08.06, 10:48
    nie zdierżyłabym już takiej sumfonii smile)
    --
    nie rób scen smile
  • mamba30 10.08.06, 10:19
    Wstawiasz wodę na makaron i w międzyczasie paczkę mrożonych brokułów(ma być
    szybko, dlatego mrożonka) wrzucasz do rondelka, podlewasz wodą i rozduszasz.
    Powinna być breja, najlepiej rozdziabdziana później malakserem, ale ja go nie
    mam, więc na koniec dzibdziam widelcem - zaoszczędzony czas na wyciąganiu i
    późniejszym myciu sprzętu. Więc jak już jest miekkie to solisz, pieprzysz i
    wrzucasz czosnek wyciśnięty, kilka ząbków. Zaprawiasz 2 łyżkami śmietany.
    Polewasz ugotowany makaron spagetti, posypujesz drobno startym parmezanem i
    gotowe
    --
    nie rób scen smile
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 10:43
    a wylewam wodę z tych brokułów??
    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mamba30 10.08.06, 10:44
    nie, podlewasz taką ilością, żeby się nie przypaliło i w efekcie powinna wyjść
    taka gęsta masa smile)
    --
    nie rób scen smile
  • niedzwiedzica_sousie 10.08.06, 10:47
    rozmiem, super
    --
    sok z żuka, olej z biedronki
  • mmagi 10.08.06, 15:13
    ki pokrojone w grubsze plastry,jest tez oki jak sie np ma kotleta z
    piersi,mozna go pokroic w cienkie paski,potem czosnek i smietana,do takich
    potraw kupuje łaciata w kartoniku,rewlacyjnasmile))
    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • roman_tyczka 14.09.06, 14:25
    niedzwiedzica_sousie napisała:

    > sałateczki, desereczki
    > ja tu poproszę konkretne przepisy na szybkie obiadki, takie max 30 minut od
    > wejscia do chaty do nałożenia na talerz!!!!
    no to masz na koncu watku. dzisiaj zapodalam.

    --
    Z teczki Romana Tyczki: "Z kartofla nie zrobisz buraka (i na odwrot)"
  • kobieta_na_pasach 09.08.06, 16:35
    teorie. niewazne CO sie je, wazne ILE. jak na razie u mnie sie sprawdza. zjadlam
    dzisiaj dwa knedelki i jestem syta.
    --
    "Tiry na tory"
  • krambambulia 10.08.06, 12:46
    Filety z indyka obtaczamy w jaju i w panierce z 1/2 mąki i 1/2 tartych orzechów
    (najlepiej laskowych). Szybko smażymy (orzechy szybko sie przypalają).
    Moczymy wcześniej przez godzinę rodzynki w rumie lub w razie braku rumu w wódce
    z syropem klonowym. Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę.
    Usmażonego indyka podajemy z pomarańczami i rodzynkami, z pieprzem do smaku.
    Dobrym dodatkiem będą też młode ziemniaki smile
    --
    Kyryja Eleison
    Kabaret Olgi Lipińskiej
  • reniatoja 10.08.06, 14:45
    Muszę przyznać, że to brzmi super. I szybkie i pyszne musi byc i wykwintne, na
    pewno wypróbuję któregoś dnia, może nawet w tą niedzielę.
    --
    Justynka
    Michałek
  • krambambulia 11.08.06, 13:47
    Pasuje do tego czerwone słodkie mołdawskie, ale w Grecji to ciężko będzie wink
    tylko broń Boże nie wytrawne, bo z orzechami to nijak tongue_out
    --
    Kyryja Eleison
    Kabaret Olgi Lipińskiej
  • mmagi 10.08.06, 15:17
    do szklanki kroimy jabłuszko a cinkie plasterki,słodzimy i zalewamy
    wrzatkiem,troszke trzeba odczekacsmile)))
    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • mmagi 11.08.06, 14:12
    greckie jedzenie - na jesień
    Autor: jacek1f
    Data: 23.07.06, 15:11 + dodaj do ulubionych wątków

    skasujcie post

    + odpowiedz cytując + odpowiedz

    --------------------------------------------------------------------------------
    Ktos tu mnie wywolal do tablicy tymi horiatikami, wiec podam Wam pysznotke
    odpowiedniejsza na obecna pogode:
    garides saganaki
    1.krewetki (solidna porcje)(moga byc wieksze, moga mniejsze)robimy na szybko
    krotko na oliwie, cytrynimy i pieprzymy - i na bok.
    2. do rondelka - na oliwie cebula drobno pokrojona i czosnek (bez obawy), jak
    zeszklone, to do tego dodajemy paomidory bez skorek z puszki (np. Pellati) i
    doprawiamy - oregano i bazylia (suszone) i sol, cukiee (ja jeszcze podsypuje
    imbiru trochę). Poddusic zeby sie zgryzlo.
    3. Naczynie do zapiekania jakowes, a do niego z rondelka baze, do tego
    krewetki - lekko zamieszac i do pieca 180-190 stopni na 10 minut.
    4. Teraz jeszcze dodajemy mocną fete (nie mało), pokruszoną z ręki - ale nie
    okruszki tylko male kawaleczki, bo ona sie cudnie ma podtopis i tak bedzie
    sie ciagnac smakowicie. Zapiekamy z feta jeszcze do skutku - ok 4-5 minut.
    [dlatego krewetki na poczatku krociotko, zeby potem nie za twarde byly]

    Jest wiele takich krewetkowych saganakow i nie tylko krewetkowych. Takze
    spotkalem sie ze podaja nie z feta ale z kefalotiri tartym. I lampa mocnego
    wina smile Mniam.



    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"
  • kobieta_na_pasach 11.08.06, 16:19
    dowiedzialam sie dzisiaj od baby na rynku,ze mozna mrozic mlode ziarna fasoli.
    tak tez zrobilam. super szybko sie potem zima gotuje i nie wzdyma tak mocno, jak
    stara.
    --
    "Kocha się dzieci po to, aby je stracić".
  • mmagi 12.08.06, 19:24

    --
    "...związek z mężczyzną ma być wzbogaceniem życia,a nie jedynym jego sensem"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.